2010. március 8., hétfő

Izgalmas linkek (nem csak) vegáknak

A Nagy már meggyógyult a legutóbbi betegségéből szerencsére, de nagyon sajnos beindult már nála ezerrel a pollenszezon!:-(((( (a mogyoró és a nyírfa az első allergénjei, amik már kezdenek éledezni)
A Kicsinél már 3. hete küzdünk ezzel a betegséggel, amivel kapcsolatban felmerült egyre inkább, hogy esetleg a H1N1, mert a nagyon jellegzetes tünetei mind megvannak/voltak. Egy héten belül kétszer diagnosztizáltak nála kezdődő tüdőgyulladást, annak ellenére, hogy már éppen túl vagyunk mindkét gyerekkel egy antibiotikum kúrán is.:-((. Most a hétvégén a "ma megyünk-e az ügyeletre" állapottal és az inhaláló asztmaspray folyamatos adagolása ellenére is súlyos nehézlégzéssel küzdünk...:-((( 
Én meg éppen egy kis arcüreggyulladással küzdök, de az mondjuk xedik rangú a gyerekek után.

Na, szóval a fentiekből adódóan a főzési aktivitásom extrán mérsékelt továbbra is, úgyhogy inkább megosztanék Veletek néhány érdekes linket, aminek jobban hasznát vehetitek, mint az én receptjeimnek mostanság.:-)

1. Megjelent az "Ízek és érzések" Reformkonyha Magazin 2. száma
Az első számról már lelkesedtem itt a blogon korábban, és most megjelent a második, már a Húsvétra készülő szám is, +16 oldallal. Gyönyörű fotók, változatos ételek továbbra is, bár első olvasatra talán kevesebb a vegán recept, a Húsvét miatt sok a tojásos is. Kedvenceim az egészséges tízóraik és uzsonnák.
Ja, és van benne egy remek reform mézes krémes recept is!:-)
ITT beleolvashattok aktuális szám tartalomjegyzékébe!

Vegás főzőtanfolyamok
A Magazin márciustól különböző reformkonyhás, köztük vegás főzőtanfolyamokat is indít! Lesz 'Gabonakonyha', 'Hagyományos vega ízek' és 'Gourmet vegetáriánus' tanfolyam (én utóbbira jelentkeztem:-)! 

2. 21 napos "közös" online vegán diéta
Nemrégiben fedeztem fel egy szuper jó kis vegán oldalt, egy 3 gyermekes, teljes értékű konyhát vezető amerikai vegán anyuka oldalát: 'Whole foods vegan momma' Az oldalon rendszeresen találni a vegán gyerekétkezésre vonatkozó tippeket, tudományos magyarázatokat, olvasói kérdésekre adott válaszokat, na és persze recepteket.
Itt futottam bele abba linkbe, mely egy 21 napos, akár teljesen kezdő vegáknak is könnyen kivitelezhető közös vegán három hétre buzdít.
Az oldal egyik legnagyobb értéke számomra, hogy megtalálható rajta ennek a bizonyos három hétnek a teljesen pontosan, orvosok és táplálkozási tanácsadók által összeállított étrendje, naponta négy étkezésre lebontva, receptekkel kiegészítve. Haladó vegáknak nagyon jó tippek, ötletek, pontos heti bevásárlólistával is (nekem állandó nyűgöm, hogy kitaláljam pl. a vacsorákat, uzsonnákat...)!
Igaz, hogy a program március 1-én indult, de szerintem ez később is kivitelezhető. Egyelőre az első 2 hét van fent, az utolsó heti menü a következő szombaton kerül fel.
Az oldalán találtok egyébként minden nap egy megerősítő üzenetet is valamely vegán híresség által tolmácsolva, illetve fórumot is, ahol a vállalkozókedvűek a tapasztalataikat összesítik.
Az oldalon ezen kívül találtok több hasznos tematikus vegán heti ételtervezőt és ételajánlót is!

3. Közös netes léböjtkúra
És ha már a netes közösségi mozgalmaknál tartunk, nagyon jó ötletnek tartom Emi ötletét is, aki március 15-től közös léböjtkúrát szervez netes támogatással az érdeklődőknek! Én is nagyon szeretnék már megint egy kis tisztítókúrát tartani, rám is férne, de a szoptatás miatt erre sajnos még várnom kell...:-( Aki viszont megteheti, és úgy érzi nekivágna, jelentkezzen mihamarabb a 'Fittanyuka tippek' blogon!

4. Néhány érdekes vegás blog
Nemrégiben fedeztem fel Dan blogját, mely a cím ellenére egy magyar nyelvű blog, jó kis vegán receptekkel!
Már írtam korábban is erről a jórészt nyers ételeket fogyazstó 5 gyermekes vegán családról, ahol az anyuka valóban egy házi/konyha-istennő szerintem!:-) Hihetetlen kreációkat varázsol nap mint nap a gyerekek asztalára, bár elismeri, hogy a napjai jelentősebbik részét valóban csak és kizárólag a konyhában tölti.:-)

Egy érdekes (nálam életművész:-) pár kalandozásai USA-szerte, akik saját ház nélkül, egy autóval, egy sátorral és egy kutyával utazgatnak. Többnyire vendégségért cserébe, nyerstanfolyamokat tartanak szállásadóiknál. Hú, de micsoda nyers gyönyörűségeket alkotnak! Nézzétek csak pl. EZT!:-) 

Egy 2 gyermekes vegán anyuka 2009. Karácsonyán gondolt egy nagyot, kiválasztotta két legkedvesebb vegán szakácskönyvét, és egy kiadós felfedezőútra indult.:-) Kitűzte maga elé a célt, hogy 125 nap alatt megfőzi családja számára a két könyv összes, azaz 250 receptjét! Az elkészült ételeket családjával értékelik, a fotókat-teszteket pedig a blogjukra feltöltik (receptek nincsenek hozzá, de hát ezért vannak a könyvek, ugye?:-).
Az egyik könyv, amiből főznek, jelenlegi 'über'kedvencem 'Colleen Patrick-Goudreau: The vegan table', melyről már többször zengtem ódákat itt a blogon is!
Nagyon érdekes és hasznos vállalkozás amúgy, ilyenre gondoltam én is már többször, csak éppen ismerve saját "kitartásomat", én valószínűleg elég hamar feladnám...:-)

Cafe Vegnews, avagy egy vegán munkahelyi stáb napi ebédmenüi
A Vegetarian Times mellett a másik jelentős amerikai vegetáriánus magazin, a 'Veg News' szerkesztői egymás között megállapodást kötöttek, miszerint a szerkesztőségben minden nap valaki más főzi az ebédet az összes többi kolléga részére is. Az elkészült vegán menüket pedig a magazin blogjára feltöltik! Ugyancsak hasznos ötletelő!:-)

5. Megjelent a 'Herbáció Magazin' tavaszi száma
Egy már több éve megjelenő, de talán nem eléggé ismert magyar lapocska, rengeteg natúrkonyhás, natúr kozmetikumos és gyógynövényes recepttel.
A legújabb számban: borkőleves, házi wermouth, gyomorkeserű készítése, pattanások és ráncok elleni pakolások,fűszernövényes krém, nagy sárgarépa összeállítás stb.

Jó olvasgatást!:-)

8 megjegyzés:

  1. Jobbulást kívánok mindnyájatoknak!
    Sajnos sokaknál indul vírussal a tavasz.Remélem a kicsinél nem derül semmi ennél is súlyosabb.

    VálaszTörlés
  2. Én is jobbulást kívánok! Bosszantó lehet, hogy igyekszel mindent megtenni az egészségetekért, és mégis próbára tesznek ezek a kihívások! Én mindig úgy fogom fel a nehézségeket, mint tapasztalat gyűjtést. Ennyivel többet fogsz tudni, és a következő nehézségeknél már felkészültebb leszel. Ráadásul egyre inkább megismered saját határaidat, mire is vagy, vagytok képesek.
    Szupik az ajánlók!
    Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Hoztam valamit:
    http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2010/03/egy-resz-az-eletembol.html

    VálaszTörlés
  4. LNanyu!
    Köszönjük! Most már úgy tűnik, kimászunk belőle...! A Kicsinél végül nem lett szerencsére tüdőgyulladás, viszont diagnosztizáltak immárom már nála is allergiát...:-((((

    Norka!
    Hát, igen, megpróbáltatásokból volt bőven az elmúlt években betegség téren...:-( A határaimat asszem már néhányszor sikerült átlépnem ezalatt... De igyekszem immáron pozitívan tekinteni a jövőbe és bízom a gyerekeim teljes gyógyulásában!

    Dan!
    Nincs mit, szívesen!:-)

    Frutti, Reni!
    Köszi!:-)

    VálaszTörlés
  5. K0szi szépen a linkeket meg folyóírat ajánlatokat! Tényleg jókat lehet bogarászni közöttük!

    VálaszTörlés
  6. Rukola!
    Örülök, ha találsz köztük érdekeset!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...