2010. július 7., szerda

Diópesztós tészta


Íme egy nagyon jó kis tésztarecept, ami ugyancsak a Good Food nyári vegetáriánus kiadásából származik. Ott eredetileg sok sajttal, és egyéb tejtermékekkel készült, én átvegánosítottam.
Nagyon finom lett szerintem, a Nagy 2(!) tányérral bevágott belőle, ami igen jelentős eredmény nálunk, bár a Kicsi jóval visszafogottabb volt most a témában...
Gyors, egyszerű!:-)

TIPP:  a diónak magas a fehérjetartalma, illetve a vas, B-vitamin és E-vitamin tartalma is jelentős!

Diópesztós tészta
Hozzávalók (4 főre):
Figyelem: a megadott mennyiségből készült pesztó 2/3-ad részét írja a recept felhasználni végül a tésztához, a többit javasolja eltenni. Vicces, de így van.:-)
400 g tojásmentes tészta, pl. 'orrecchiette'
175 g dió
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi bazsalikomlevél
4 ek. extraszűz olívaolaj
kb. 150 ml növényi tejszín (nálam most rizstejszín volt, de azzal elég édeskés lett az íze, a zab-, vagy szójatejszín jobb sztem)
vegán parmezán
só, bors

A vizet felforraljuk, sózzuk, és feltesszük benne főni a tésztát. Közben konyhai aprítógépbe tesszük a diót és a fokhagymát, jól összedaráljuk, majd hozzáadjuk a bazsalikomot és az olajat, néhányszor a géppel megkeverjük. Sózzuk-borsozzuk. A növényi tejszínt egy lábasba tesszük, átmelegítjük, hozzáadjuk a pesztó 2/3-ad részét, és addig melegítjük, amíg jól feloldódik a tejszínben a diós krém.
A pesztót a kifőtt tésztára tesszük, a tetejét megszórjuk vegán parmezánnal, és további felaprított bazsalikommal.

Tipp: a megmaradt pesztót lezárt edényben eltarthatjuk hűtőben még kb. 1 hétig, fagyasztóban akár 1 hónapig is.


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...