2013. november 28., csütörtök

Spenótos-sütőtökös lasagne

Nagyobb vendégség esetén nem árt kiadós ételekkel készülni, amik könnyen jóllakatják a társaságot...:)) A 'lasagne' kiváló megoldás ilyen esetekre! Sőt olyankor is, ha nekünk kell valamit vinni vendégségbe, mert könnyen is szállítható.:)
Ez a verzió nagyon finom lett szerintem, gyorsan el is fogyott!
A vegán besamel mártás egyik legnagyobb titka viszont a sok év tapasztalatai alapján, hogy egyetlen fajta növényi tejjel, azaz CUKROZATLAN, NATÚR (!) szójatejjel sikeredik csak igazán. Minden másfajta verzió esetén túl édeskés lesz a kész mártás....:/ Ja, és ez is azon vegán részletek egyike, amit fehér liszttel készítek, mert a teljes kiőrlésűvel nagyon nem jött be....
A spenót és a sütőtök pedig nagyon jól passzol egymáshoz!;)
Korábban is szerepelt már egy másik karácsonyi SÜTŐTÖKÖS LASAGNE itt a blogon!

Spenótos-sütőtökös lasagne
Előkészítési idő 25 perc + kb. 2 óra sütés
Hozzávalók (4-5 főre):
750 g sütőtök meghámozva, kimagozva, 1 cm-es kockákra vágva
2 ek. olívaolaj
500 g friss leveles spenót/ vagy fagyasztott leveles
1 ek. olívaolaj
szerecsendió
12 db tojásmentes lasagne lap

A paradicsomszószhoz:
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
1 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
400 g-os konzerv paradicsom (darabolt)
2 tk. agave szirup

A vegán / tejmentes besamel mártáshoz:
500 ml cukrozatlan, natúr szójatej
50 g bio fehér liszt
50 g olívaolaj
1 babérlevél

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A felkockázott sütőtököt terítsük el egy tepsin, locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk és süssük kb. 40 percig.
Közben készítsük el a paradicsomszószt: egy lábasban pirítsuk a hagymát az olajon kb. 5 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még egy 1 percig. Tegyük bele a paradicsomot és az agave szirupot, és időnként megkeverve, fedő nélkül rotyogtassuk kb. 30 percig, amíg sűrű püré lesz. Sózzuk- borsozzuk ízlés szerint.
A spenótot tegyük egy lábasba és kezdjük megpárolni közepes tűzön, kb. 4 percig. Hagyjuk kihűlni és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Aprítsuk fel, és egy ek. olajon pároljuk tovább, majd ízesítsük sóval-borssal és egy kis őrölt szerecsendióval.
A besamelmártáshoz forraljuk fel a tejet a babérlevéllel, és tegyük félre 5 percre. Adjuk hozzá a lisztet és az olajat, és közepesen tűzön keverjük, amíg sűrű mártást nem kapunk.
Melegítsük elő ismét a sütőt 200 fokra. és állítsuk össze a lasagnet. Olajozzunk ki egy kb. 1,5 literes kerámia sütőformát és tegyük le először egy sor sütőtököt, rá egy réteg paradicsomszószt, utána 6 lasagne lapot, majd egy adag besamelmártást, és utána spenótot. Ismét lasagne lapok következnek, sütőtök, paradicsomszósz, megint lasagne lapok és besamelmártással fejezzük be. Toljuk be a sütőbe kb. 40 percre, vagy amíg kicsit barnulni kezd.

Alapötlet (amit vegánosítottam): Good Food - Vegetarian Christmas


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...