2007. november 15., csütörtök

Megvan, Ő az! A mi kenyerünk!:-) - Napraforgós búzakenyér (vegán)

Jelentem megvan, megtaláltuk!:-)) Hosszú ideje kerestem már egy olyan receptet, amelynek eredménye a legjobban hasonlít az 'anno' készen vett teljes kiőrlésű kenyerekéhez, azaz nem olyan szikkadt, és szívesen fogyasztható, teljes kiőrlésű léte ellenére jóízűen fogyasztható. Egy német receptet kombináltam össze némiképp saját ötleteimmel, és legnagyobb meglepetésemre telibe talált!:-) Olyannyira, hogy azóta Babóca is szívesen eszik kenyeret, és férjem szerint is ez az eddigi legjobb művem kenyér témában. És ami nem elhanyagolandó tényező, hogy nagyon jól eláll több napon keresztül is, nálunk konkrétan még 5 nap után is teljesen jó bolt az íze, illetve könnyen elkészíthető. Amúgy olyan nagy lett, hogy többfelé vágva le is fagyasztottam belőle, és felengedés után is panaszmentes.:-) A teteje pedig nem kőkemény, csak annyira ropogós, amennyire kell.

Ja, és megvettem első cserép kenyérsütő formámat is, Auchan - 3.990 Ft. Én a kerek formájút választottam, de van szögletes is, kisebb méretben (2.990 Ft). Úgy olvastam, ilyenben a legjobb tárolni a megsült kenyeret, mert akkor lesz a legtartósabb. Mondjuk nem szabad előmelegített sütőbe tenni, úgyhogy a sütésidőt ezzel megnöveli. Nem próbáltam még, ha lesz tapasztalatom, majd megosztom veletek is!:-)

Napraforgós búzakenyér
Hozzávalók:
1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 cs. szárított élesztő
200 g napraforgómag
3 ek. fűszersó
650 ml langyos víz

Az összes száraz hozzávalót összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet, és tésztává dagasztjuk (kb. 5 percig). 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük lefedve és kb. 1 órát pihentetjük. Majd a tésztát egy kizsírozott sütőformába tesszük, vagy cipót formálunk belőle és azt egy beolajozott tepsire tesszük. A tetejét megkenjük vizes ecsettel, a sütő aljára vízzel telt tepsit teszünk. 200 fokon kb. 50 percig sütjük.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Szeretném megsütni ezt a kenyeret, 1 csomag élesztő hány grammÜ Külföldön élek, itt 20 grammosat vettem, és 1 kg lisztre írták. Válaszod előre is köszönöm, már jónéhány receptet megcsináltam, finomak lettek! Köszi, Csilla

    VálaszTörlés
  2. Csilla!
    Én a DM-es bio szárított élesztőt szoktam használni, 500 g liszthez írják az egy csomag élesztőt (ami talán 50 g-os). A 20g-os elég kevésnek tűnik nekem 1 kg liszthez, de valószínűleg tényleg különböznek az országonkénti mércék... Javaslom, olyan arányban használd, ahogy a csomagon javasolják!
    Örülök, hogy sikerültek a receptek innen a blogról!:-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, megsütöttem már kétszer, nagyon finom lett! Még egy kérdés, lefedve kell sütni vagy anélkül?
    Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, örülök, hogy ízlett!:-) Én igazából sosem fedtem le a kenyereket, de olvastam, hogy van, aki úgy süti... Ez biztosan lfedés nélkül sült!:-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...