2008. január 27., vasárnap

Vegán kismamák és gyerekek

A minap kincset leltem...!:-)
Miután folyamatosan kutatok a neten a vega gyerek-étkezéssel foglalkozó irodalmak után, találtam egy könyvet, mely a vegán (azaz tej- és tojásmentesen vegetáriánus) gyermek- és várandós étkezést taglalja közel 120 oldalon, étrendmintákkal és pontos instrukciókkal. A könyv szerzője egy amerikai professzor, aki közel 20 éve foglalkozik és kutatja a vegán gyermek-étkezést.
A könyv:
dr. Michael Klape: Viva Vegan für Mutter und Kind (mivel én a német nyelvű kiadásra bukkantam). 1997-ben jelent meg.
Teljes lelkesedéssel olvasom, és itt meg is osztanám Veletek a bevezető fejezetet (saját fordításban:-):

"Előszó az amerikai kiadáshoz

Manapság a szalmonellával fertőzött csirke, a lisztériás sajt és az ösztrogénnel, illetve antibiotikummal kezelt marhahús korát éljük. Nemzetközi szinten végzett amerikai és európai tanulmányok szerint az egészségre ható legjelentősebb rizikófaktorok között a túl zsíros, helytelen és egyéb módon káros táplálkozás szerepel – hatásuk többek között pl. szülési rendellenességek, leukémia, szív- és érrendszeri megbetegedések, rák, csontritkulás és sok egyéb más is lehet. Nem csoda, hogy egyre több az olyan aggódó szülő, aki alternatív megoldások után kutat a táplálkozás terén saját maga és családja számára. Egyre többen vannak azonban olyanok is, akik egyéb okok miatt változtatnak gondolkodásmódjukon: pl. nem szeretnék tovább támogatni azt a brutális erőszakot, mely az állatokat ipari körülmények közé, illetve a vágóhídra kényszeríti. Ők már meggyőződtek arról, hogy bolygónk megkárosított ökológiai rendszere, az esőerdők folyamatos pusztulása és a víztartalékok állandó csökkenése összefüggésben van rossz táplálkozási szokásainkkal is.
Bármelyik is legyen a kiinduló ok, a tisztán vegetáriánus táplálkozás egyre nagyobb teret hódít. Az egész világon élnek vegán módon táplálkozó emberek. Egészséges gyermekeik születnek, és ezek a gyerekek egészségesen nőnek fel. Gyakran úgy vállalják mindezt, hogy kezelő orvosaik és egyéb egészségügyi szakemberek nem bíznak bennük és a tisztán vegetáriánus táplálkozásban. Ez a könyv az ilyen kritikus szakemberek számára is íródott.
A tudomány mindenesetre már letette a voksát. Több száz, sőt több ezer tanulmány állítása szerint, egyetlen magát komolynak valló orvos, vagy táplálkozási tanácsadó sem jelentheti ki, hogy egy várandós nő számára mindenképpen szükséges lenne az állati eredetű termékek fogyasztása. Ennek az ellenkezője azonban már igaz: állati eredetű termékek nélkül is sikeres lehet a terhesség és egészségesen felnevelhető a gyermek.
Mindenesetre tény: az emberi szervezetnek egyáltalán nincs szüksége állatok, vagy szárnyasok húsára, illetve tehéntejre. Egy rövid kitekintés a biokémiai folyamatokra bebizonyítja, hogy az emberi test hozzájut minden létfontosságú tápanyaghoz a vegán étkezés alapanyagaiból.
Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, egészségesek maradjunk és egészségesen nőjünk fel, a következő létfontosságú tápanyagokra van szükségünk elegendő mértékben:
szénhidrátok
zsírok
fehérjék
vitaminok
ásványi anyagok
víz

Nézzük egyenként ezeket a tápanyagokat!
Az energiánkat szolgáltató szénhidrátok és zsírok fellelhetőek a gabonákban, burgonyában, gyümölcsökben, diófélékben és olajos magvakban található keményítőben, cukorban és olajokban. A jól összeállított vegán étrend elég megfelelő kalóriát biztosít.
A normális zsíranyagcseréhez szükséges esszenciális zsírsavak a diófélékben, magvakban, gabonafélékben és növényi olajokban fordulnak elő. Az emberi fehérje-anyagcseréhez szükséges esszenciális aminosavakat tartalmazzák a gabonák, hüvelyesek, magvak, diófélék és zöld színű zöldségek fehérjéi. Elegendő vitamint és ásványi anyagot biztosítanak a zöld és sárga színű zöldségek, illetve a legtöbb gyümölcs. Akinek a várandósság során, vagy valamilyen betegség miatt megnövekedne a vitamin- és ásványianyag-szükséglete, az minden további nehézség nélkül hozzájuthat nem állati eredetű forrásokból is. Azaz három, gabonákra, hüvelyesekre, zöldségre-gyümölcsre, diófélékre és csírákra épülő kiegyensúlyozott vegán étkezés naponta minden felnőtt és fejlődésben lévő gyermek számára biztosítja a fenti tápanyagokat.

A legfontosabb kérdés
Egy dologban azonban biztosnak kell lennie az újdonsült, vagy éppen még babáját váró anyukának, aki a jövőben vegetáriánus módon szeretne táplálkozni: valóban egészséges lehet a várandósságom, ha teljesen lemondok a húsról és a tejtermékekről? Biztos, hogy zavartalanul fognak felnőni a gyermekeim? És mi a helyzet a vitamin-, vagy ásványianyag-hiánnyal? Feltehetően különböző véleményeket fog hallani. Attól függően, hogy barátról, családtagról, vagy orvosról van szó, aki tanáccsal lát el, mindenkinek más a véleménye. De biztosan tudja mindenki, mit beszél?
Tény, hogy vannak olyan felelősségteljes táplálkozástudósok, akik szkeptikusan viszonyulnak a tisztán vegetáriánus táplálkozás felé – különösen, ha várandósokról és gyermekekről van szó. Olyan orvosi szaklapokra hivatkoznak, melyek vegetáriánus, ill. vegán szülők gyermekeinél fellépő állítólag veszélyes hiánybetegségekről szólnak. Valóban újból és újból előfordulnak ezek a hiánybetegségek, de semmi közük nincs a vegán étkezéshez, ám annál jobban a jót akaró szülők birtokában lévő kevés információhoz.
Aki ugyanis jobban elmélyül az újságokban leírt esetekben, az visszatérően rátalál a hiánybetegségek okaként a táplálkozásban előforduló hibákra. A megbetegedett gyerekek szülei nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem tudták, hogyan kell összeállítani egy kiegyensúlyozott étrendet. Nem foglalkoztak egyáltalán ezzel a témával, „nem voltak terveik”, és egyoldalúan táplálták gyermekeiket.
Tény, hogy ezidáig nem ismerünk egy olyan esetet sem, melyben orvosilag bizonyított lenne, hogy az adott hiánybetegség tisztán vegetáriánus betegség. A helyesen megtervezett, tisztán növényi eredetű táplálkozás nem fog kiegyensúlyozatlan állapotot eredményezni. Nincsen olyan biokémiai, vagy pszichológiai ok, mely objektíven a növényi eredetű táplálkozás ellen szólna. Azok, akik vegán módon táplálkoznak, legalább olyan teljesítőképességűek, mint mások, akik nem mondanak le az állati eredetű ételekről. Léteznek olyan tanulmányok is, melyek megállapítják, hogy a vegán módon élőknek nagyobb a teljesítőképessége. Sok élsportoló teljesen lemond a hús- és tejtermékekről. Az USA-ban élő élsportoló könnyűatléták több mint 60 százaléka vegetáriánus.
A felelősségteljes szülőnek tudnia kell, hogy mit igényel a saját és gyermeke szervezete, illetve melyek azok az élelmiszerek, amik fedezik ezeket az igényeket. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a tápanyagok, mint fehérjék, kalóriák, szükséges vitaminok és ásványi anyagok elegendő mértékben jelen vannak a táplálkozásban, különösen a várandósság idején és a gyerekeknél.

6 megjegyzés:

  1. de jó! köszönjük, hogy lefordítottad! :)

    VálaszTörlés
  2. :-)
    Örömmel folyt. köv. magamnak is.:-))
    siccike

    VálaszTörlés
  3. Akit esetleg érdekel az angol cím:

    Pregnancy Children and the Vegan Diet
    A szerzőnek vannak még más könyve is a vegán táplálkozásról. a német amazonról angol nyeven is megrendelhető, mondjuk nem olcsó ...
    nagyon jó, hogy megosztottad velünk magyarul is :)

    VálaszTörlés
  4. Névtelen!:-)
    Köszönöm, én is éppen kinyomoztam az eredeti címet!:-) A német verzió egyébként ingyen letölthető a netről, akit érdekel.
    siccike

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a bejegyzést! Kezdő vegetáriánusként, kicsit félve táplálom így a gyermekeimet. Sok biztatást merítek a blogodból!

    VálaszTörlés
  6. Kinguci!
    Örülök, hogy segítségedre van a blog, ez volt vele az egyik legfőbb célom!:-) Amúgy az eltelt 2 év távlatából - noha időközben az idősebbik letette a voksát a hús mellett...-, azt mondhatom, nuygodtan menj tovább előre!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...