2008. január 25., péntek

Hogyan "vegánosítsunk" egy hagyományos receptet?

Azaz, arról szólnék, milyen helyettesíthetőket használhatunk, amikor szeretnénk egy hagyományos receptet teljesen, vagy részben tej- és tojásmentessé, ill. állati eredet-mentessé tenni?
Olyan esetben is használhatjuk ezeket az alapanyagokat, amikor valaki mondjuk hagyományosan főz, de nincs otthon pl. tojás, vagy túró, vagy stb.
Az infókat különféle eddigi olvasmányaiból szedtem össze külföldről és itthonról.:-)
A vegán konyha helyettesítői
Édesítés: természetes édesítők, mint pl.
- agave szirup
- juharszirup
- rizsszirup
- almalé, vagy körtelé
- finomítatlan cukorfélék.
Tojás helyett: ideális pl. a szójaliszt; 1 tojás = 1 csapott evőkanál szójaliszt. Fontos tudni, hogy a szójaliszt kötőanyagként működik, azonban nem lazítja fel a tésztát!
Tehéntej helyett: szója-, vagy rizstej.
Vaj helyett: növényi margarin.
Tejszín helyett: növényi tejszín, melyből létezik olyan, amelyik habbá is verhető ugyanúgy, mint a tehéntejes tejszín.
Tehéntejes joghurt helyett: szójajoghurt
Túró helyett: tofuból és szójatejszínből, egy kis citromlé hozzáadásával keverhető olyan krém, melynek az állaga nagyon hasonlít a túróhoz;
Olvasztott sajt helyett (azaz amikor pl. valamilyen étel tetejére szeretnénk sajtot olvasztani): natúr kukoricapehellyel szórjuk meg sajt helyett;
Szalonna helyett: pirított füstölt tofu;
Pörkölthús, vagy darált hús helyett: szójagranulátum, vagy szejtán.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...