2008. május 13., kedd

Az 5. hónapba léptünk, és KISCSAJSZI LESZ!:-)

Hát, képzeljétek, már félidőnél vagyunk!!! Bizony ám, magam sem hiszem, hogy így repül az idő! Hihetetlen, hogy még szinte mintha "tegnap" óta tudnám csak, hogy babát várok, aztán valójában a héten betöltöm a 40-ből a 20. hetet, és lassan már kezdhetek a szülésen parázni...:-) Már lassan szervezhetjük a 2. kiságyat, kezdhetem mosni majd a babaruhákat, és aztán secc-perc és készíthetem a kórházi csomagom...:-) Jujjaj, de gyorsan itt lesz...!

És néhány napja már azt is tudjuk, hogy fiacskánknak hugija születik (ami az intuícióink alapján egyáltalán nem volt meglepetés:-), úgyhogy kezdhetünk lányneveket keresni!:-)

Már jó ideje gyűjtögetem a gondolataim az eltelt 4,5 hónappal kapcsolatban, úgyhogy éppen ideje, hogy papírra vessem a mérlegem!:-)
Úgy gondoltam, leginkább a vegetáriánus várandósság oldaláról közelíteném meg a dolgot, hátha ezzel később majd másoknak is segítek.

A fotón fent én lennék aktuálisan az 5. hónapban, stílszerűen a konyhámban fotózva:-)

Étvágy, ízlésváltozás
Tavaly decemberben Babócánk tejérzékenysége miatt elég jelentősen vegán étkezéssel éltem (azaz se hús, se tejtermék, se tojás általában, bár utóbbit azért időnként igen), aztán ez szép lassan változni kezdett az elmúlt hónapokban... Miután túlestem a kb. 6 hétig tartó émelygős korszakomon, lassan egyre jobban kezdtem kívánni a sajtokat... Aztán a joghurtokat.... meg néha nagyon-nagyon a túrót... Sőt, úgy kb. 2 hetente a halat is visszavágytam, amit utoljára kb. 1,5 évvel ezelőtt ettem...!
A tojást úgy döntöttem eszem a B12 vitamin miatt, így hetente max. kb. 2 alkalommal előfordul a konyhánkban, de lehetőleg bio kivitelben.

A húst? Hát, ha most nagyon őszinte akarok lenni, az 5 hónap alatt kb. 4-5x talán még azt is kívántam, aztán egy pici darabot meg is kóstoltam az aktuálisból, és utána már nagyon nem kívántam...:-) Pedig a rokonság jelentős része mind a mai napig arra vár, hogy mikor térek megint vissza a húshoz, mondván igaz, hogy Babócánkkal is végig lakto-ovo vegaként éltem a terhesség alatt, de a 9 hónap alatt akkor kb. 5-6x ettem húst, többnyire étteremben, vendégségben. Egyelőre még nem érzek nagy késztetést a visszatérésre, de ha így lenne mégis, arról ígérem, mindenképp beszámolok majd!:-)

Eleinte nagy elánnal indultam neki, hogy ez alkalommal Babócához való hűségem jeleként vegán babavárást élünk majd meg, de bevallom, úgy döntöttem, hallgatok a testem jelzéseire, és ha kívánok bizonyos állati fehérjéket, nem feltétlenül tagadom meg magamtól... Azt mondjuk el kell ismernem, hogy baromira nem egyszerű így lavírozni, hogy a csemetének tejmentesen kellene főznöm, de én ugyanakkor időnként majd meghalok egy kis túróért... Előfordul bizony, hogy stikában kapok be 1-2 szelet sajtot a hűtőből, mert ha Babóca meglátná, kifordulna magából, ugyanis annyira szereti a sajtot!:-((

Testsúly
A terhességet 64,5 kilóval kezdtem, most vagyok a 20. héten 65 kiló. DE! Az émelygős korszakomban fogytam 3 kilót, és azóta visszajött az a 3 kiló, majd még + 0,5. Akor az +3,5 talán?:-)


Laborleletek, vizsgálatok
Eddig egy teljes vérképet csináltak, ahol nézték pl. a vasat, hemoglobint, egyebeket is. A vasam pl. a normál értékek alsó tartományában volt, de még teljesen normális! A hemoglobinom volt minimálisan a legalsó normálérték alatt, de a dokim szerint ez egy pillanatnyi vérhígulás is lehetett akár, és még semmiképp sem kóros. És mivel a közérzetem teljesen jó, nem kell vele foglalkozni.

Ami viszont abszolút pozitív volt számomra, hogy a nőgyógyászati rákszűréseken közel 10 éve nem sikerült teljesen negatív leletet produkálnom (mindig a képben volt valamilyen bakteriális fertőzés, vagy candida), most először viszont P1-es lett, ami a teljesen negatív lelet! Nagyon örültem neki, és ezt mindenképpen összekötöttem magamban az elmúlt 1,5 év jelentős étrendváltozásainak, köztük az édességek jelentős elhagyásának, illetve csökkentésének is!

A genetikai vizsgálatok is mind rendben vannak idáig, és remélem, ez nem is változik sokat a jövőben sem!
Egyedül annyi van, hogy a legutóbbi ultrahangon mélyen fekvő méhlepényt állapítottak meg, ami miatt az elkövetkező 4-5 hétben mellőznöm kell pl. az emelgetést, guggolást, futkározást stb., nehogy elpattanjon egy ér a méhlepényen az esetleges erőlködéstől és bevérzés alakuljon ki. A következő ultrahangra viszont szerencsés esetben feljebb kerül már, és ez sem lesz gond.


Étrendiegészítés, vitaminok
3 évvel ezelőtt Babócánál még elkezdtem szedni az Elevitet, de olyan rosszul voltam tőle (szédülés, gyengeség egyebek, a dokim szerint túl erős volt a szervezetemnek az a nagy adag szintetikus vitamin), hogy egy időre abbahagytam, majd csak heti 1-2 szemet szdtem belőle. Azon kívül Magne B6-ot kellett még szednem a túl korai méhösszehúzódások miatt, de vasat pl. egész végig egyszer sem, mert végig normáltartományban maradtak az értékeim. Remélem, ez most is így lesz!:-)

Most Kisbolygónkkal már kezdettől arra törekedtem, hogy ne szintetikus, hanem természetes eredetű étrendkiegészítőt, pl. vörös bogyósgyümölcsökből készültet szedjek. ELőször januárban a Flavonmax lekvár állagúval kezdtem, de valahogy 2-3 hónap után sem voltam a topon közérzetileg, ezért átváltottam a dr. Steinberger 'Eisenblut Plus' vörösbogyós természetes italára, ami tartalmaz vasat és a teljes B-vitamin komplexumot is, beleértve a B12 vitamint is. Egy üveg 3.000 Ft és kb. 3 hétre elegendő, gyógyszertárban kapható. Ettől teljesen jól vagyok, nincsenek gyengeség- és rosszközérzet tüneteim, mint 'anno' 3 évvel ezelőtt fiacskánkkkal.
Közérzet
Hát, azt kell hogy mondjam, hogy Á-Babával 3 éve gyakorlatilag végiggyengültem és depresszióztam a 9 hónapot, most fizikailag teljesen jól vagyok, olyannyira, hogy bevallom gyakran csak a nap végén, amikor leülök, tudatosodik bennem, hogy velem van egy pocaklakó is.:-) Á. ugyanis akkoriban reggeltől-estig rugdosott, mint a motolla és az nagyon fárasztó volt. Kislánykánk viszont idáig teljesen szolídka.:-)
A frontokra viszont sokkal érzékenyebb lettem, a kifejezetten rossz közérzetes napjaim a hidegfrontok idején vannak, akkor teljesen el- és legyengülök, aztán ahogy megjön a meleg, jól leszek.:-)
Hát, ennyi így röviden első 5 hónapunk összefoglalója, igyekszem majd az elkövetkezőket is dokumentálni.:-) Ha esetleg vegetáriánus kismamáknak egyéb kérdésük lenne, írjatok nyugodtan privátban!

12 megjegyzés:

  1. Kislány! De jó! De jó!
    Örülök ennek a részletes bejelentkezésnek és hogy REMEKÜL VAGY!!! Hasad szinte semmi, vagy csak jó a fotó?!:-)))
    További szép babaváró hónapokat kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Először is gratulálok!!!

    Nagyszerű,hogy jól vagytok,köszi a tanácsokat,másank is jól jön nem csak kismamáknak:-)

    Mit szól a pici fiú,hogy jöna egy kislány? Ő mit "kért"?

    Még egyszer,a legjobbakat kívánom!

    N.

    VálaszTörlés
  3. :) további szép babavárós napokat!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Siccike!

    Valóban nagyon érdekes és hasznos volt a beszámoló - nem-kismamáknak is! :-)

    Őszintén örülök, hogy jól vagytok és gratulálok a kislányhoz!

    :-)

    Adéle

    VálaszTörlés
  5. Én is gratulálok! És klassz volt ilyen vidám bejegyzést olvasni Tőled! ( Remélem a nagyfiú is jól van!! )

    VálaszTörlés
  6. Köszönjük mindenkinek a kedves szavakat!:-)

    Ízbolygó!
    Nem, nem húztam be a hasam, az tényleg akkora!:-) Sőt, valójában még szűkbe is öltöztem a fotó kedvéért, hogy látsszon. Babócánkkal anno 18 kilót szedtem fel, és noh azt sem sokan gondolták volna, én a végefele már nagyon nem éreztem jól magam, úgyhogy most igyekszem minél jobban odafigyelni.

    N.!
    Á. valójában ha lehetne, szerintem egyelőre nem kérne tesót.:-)) Még inkább csak barátkozik a gondolattal, nem nagyon foglalkoztatja, hogy fiú vagy lány.:-)

    Kata!
    Babóca viszonylag jól van, de a szénanátha tünetei még mindig megvannak, csak sokkal gyengébben.

    VálaszTörlés
  7. Haho kismama...

    Nagyot gratulalok az eljovendo minicsodahoz!
    Tok jo, hogy dokumentalod a dolgot itt a neten.
    SZerintem szupi lenne ha teljes vegankent nevelned a picit.
    En nem egy kisgyermekkel talalkoztam aki mar elmult het eves, es egesz eleteben csak nyers vegan eteleket evett.
    Oket talaltam a legegeszsegesebbnek mind fizikailag mind szellemileg.
    Gyonyoru kis nyers szuperkolykok:-)
    No barmi is lessz, sok szerencset...
    Pako

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok Nektek a kislánykához!!! Örülök!

    VálaszTörlés
  9. Pako, Vera!
    Köszi nektek is!:-)

    VálaszTörlés
  10. Tényleg nagyon hasznos beszomolót írtál a vega-babavárásról.
    Érdekes dolog, hogy a Babócák, mindig kikövetelik maguknak azokat az éteket, amelyek éppen az akkori fejlődésüknek hasznos.Én a szalonnával voltam így, volt egy időszak a terhességem - talán 3, harmadában - alatt, amikor úgy kivntam a fehér kenyérrel, kis katonákra vágva...És később olvastam, valaki pont a szalonnát említette, hogy van olyan időszak, amikor az jótékonyan hat a baba agyállományára -ezért kívánjuk.
    Nagyon jó egészséget és folyamatos fejlődést kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  11. Marmalade!
    Köszi neked is!:-) Hát igen, kíváncsi vagyok, milyen kívánásokat hoznak majd még hátralévő hónapok!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...