2009. február 27., péntek

Gyümölcsgolyók

Íme egy igen gyerek- és anyukabarát kreálmány!:-) Gyerekbarát, mivel noha vendégségbe készült, az autó felé szállítván a dobozt, a Gyermek megállt vele stikában a kertben, és egy álló helyében bevágott belőle vagy 10 (!) darabot, így megérkezés után csak pironkodtunk, hogy ja, bocsi, azért üres félig a doboz, mert a gyerek kiette!:-))) (hozzáteszem, én ezt magamban egyáltalán nem sajnáltam, sőt, nagyon boldog voltam tőle!:-))
És hát anyukabarát is, mivel a kezdéstől a csomagolódoboz lezárásáig kb. 15 perc telt el!:-)
Az eredeti recept hajdinaliszttel írta, amit én ki is próbáltam, de nekem - meg a többi fogyasztónak is Babóca kivételével - túl karakteres volt a hajdina íze, ezért legközelebb valami mással próbálkoznék. (amúgy mostanság több helyen is olvastam, hogy a blogkolleginák is nem egyszer ugyanígy éreztek a hajdinaliszttel kapcsolatban... Én most próbáltam először, de egyelőre nem nyerte el a tetszésem...!).
Gyerekes vendéglátásra szerintem ideális!
A recept alapján készült gyümölcsgolyó már Bibe konyhájában is.
Gyümölcsgolyók
Hozzávalók (kb. 20-25 db diónyi golyócska):
50 g kénezetlen bio aszalt sárgabarck (eredetileg füge)
50 g kénezetlen bio aszalt datolya
30 g hajdinaliszt
2 ek. napraforgó olaj (nekem ez kicsit túl sok volt, legközelebb max. 1,5 evőkanállal próbálkoznék)
A datolyát kimagozzuk, és a fügével együtt durvára vágjuk, majd a kettőt együtt, 1 evőkanál vízzel robotgéppel finomra pépesítjük. A aszalt gyümölcsöket, a lisztet és az olajat összegyúrjuk. Kézzel, apró falatnyi golyókat formálunk, amiket megforgatunk kókuszreszelékben. Mignonpapírba rakjuk és megszárítjuk.
Tipp:
- a liszt helyett használhatunk finomra őrölt fenyőmagot, vagy mandulát;
- a kész golyók rövid ideig fém dobozban eltarthatóak;
- könnyebben dolgozhatunk a gyümölcsökkel, ha előtte vízbe áztatjuk: a beáztatott gyümölcsöket alaposan kinyomkodjuk és finomra pürésítjük, így már nem kell vizet hozzáadni.
Forrás: Sütés tej és tojás nélkül (Holló és Társa Kiadó)

8 megjegyzés:

  1. Azért ezt lehet, hogy kipróbálom! Mondjuk fele hajdinaliszt fele mandula?

    VálaszTörlés
  2. Orsi!
    Szerintem teljesen jó!:-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Siccike!

    Kukkants be hozzám! :-)

    http://cuisineadele.blogspot.com/2009/03/baratsag-dijat-kaptam.html

    Adéle

    VálaszTörlés
  5. Egy kis meglepetés!

    http://mylittlevegankitchen.blogspot.com/2009/03/baratsag.html

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Én is barátkozni szeretnék Veled! ;o) Nézz be hozzám, kérlek!

    Köszi!
    Kata

    VálaszTörlés
  7. Gitta, Adéle, Anett, Kata!
    Nagyon köszönöm Nektek a barátkozást és szeretettel küldöm nektek is!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...