2009. február 4., szerda

Kókuszos-gyümölcsös köleskrém

Babócánk sajnos elég nehezen mászik ki most is a betegségből...:-( Köhögni gyakorlatilag 2 hónapja köhög már, de eleinte inkább az allergiás köhögés játszott, majd ahogy most 2 hete elkapta ezt a hörghurutot, egyre durvább lett! Éjszakánként alig tud aludni az öklendezős köhögésrohamoktól, ami elég nyugtalanító! A héten felhívtam a homeós dokinőt, hogy OK, hogy oltáskivezetést csinálunk, de a gyerek nem kaphat így esetleg tüdőgyulladást?! Azt ő nem tudja, de mindenesetre ne adjak neki továbbra se semmit...! (azt fel se vetette, hogy esetleg meg kellene nézni, hallgatni a tüdejét, miután a gyerek már 2 hónapja köhög......!)
Nem hagyott nyugodni a dolog, így kihívtuk a körzeti gyerekorvost, aki meghallgatta, majd közölte, hogy sípol a gyerek tüdeje, ún. szőrzörejek is hallhatók már, azaz a feltehetően felülfertőződött váladék lehúzódott a hörgőkre, rájuk rakódott, így beszűkítve azokat, és jelentősen nehezítve a szervezet oxigénellátását. Akár kezdődő tüdőgyulladás is lehet...! Sürgősen kezdjük el a maszkos gyógyszerbelégzést (Ventolin) naponta többször!
Mivel egyszer Babóca 3 hós korában már jártunk úgy, hogy egy felsőlégúti betegségnek adtunk 1 hó homeopátiás haladékot, majd mégis a kórház ügyeletén, és szteroidkezelésnél kötöttünk ki, most nem gondolkodtunk tovább egy percig se, és elkezdtük a gyógyszereket! Most csütörtökön megyünk a homeós dokinkhoz, kíváncsi vagyok, mire jutunk egymással...

....

Reggeli kása már elég régen szerepelt itt a blogon, úgyhogy íme egy újabb kedvencünk, a köleskrém. Az eredeti receptben kölespuding néven szerepel, de nekem a puding annyira más, hogy szívesebben használom a krém kifejezést.
Ez is sokféleképpen variálható tetszés szerint, és nagy előnye nálunk, hogy noha Babóca amúgy a kölest általában nem valami nagy lelkesedéssel fogyasztotta eddig, itt a pürésített verzió miatt, meglepően nagy adagokat képes bevágni.:-) És tényleg finom!:-)

TIPP:
- a köles az egyetlen lúgosító hatású, és az egyik legmagasabb vastartalmú gabona!

- SZERDA - KÖLES NAP
- lisztérzékenyek is fogyaszthatják!

Egyéb köleses kásáim:
- amarántos köleskása

- málnás-mákos köleskása
- aszalt barackos-narancsos köleskása

Kókuszos-gyümölcsös köleskrém
Hozzávalók (4-6 főre):
750 ml 100%-os almalé
250 g FŐTT köles
1 mk. só
2 tk. őrölt vanília (5-10 cm-es vaníliarúdból)
6 ek. méz
1 csésze kókuszreszelék
vegyes gyümölcsbefőtt, vagy bármilyen friss gyümölcs

A köleshez adjuk a gyümölcs kivételével az összes hozzávalót, és annyi almalével pürésítjük a botmixerrel, hogy ne legyen túl híg a kész krém. A végén belekeverjük a gyümölcsöt, és megszórjuk a tetejét is kókuszreszelékkel. Gazdagíthatjuk bármilyen őrölt olajos maggal is, pl. mandulával stb.

Alapötlet: Nagy Zsuzsa: Reggeli gyümölcsös gabonaételek

2 megjegyzés:

  1. SZia!

    Én azt szoktam csinálni, hogyha aggódom, mert rosszul van a gyerek, hogy mondom Nágyának, szeretném elvinni megmutatni két páciens között. Nem várok arra, hogy ő javasolja, mert tapasztalatom szerint nem szokta. Kiharcolom! Engem is bosszant, hogy nem veszi figyelembe, hogy mi anyák vagyunk és nem orvosok, és igenis elbizonytalanodunk, és időnként úgy érzem nyomnom kell, hogy érezze, a gyerek kezelése az ő felelőssége is! Hajrá, nagyon szorítok Nektek.
    Palanka

    VálaszTörlés
  2. Palanka!
    Igen, emlékszem, hogy mondtad így szoktad csinálni, de bevallom, nekem ebben a helyzetben nem megy valahogy annyira a nyomulás, mert vhogy nem is olyan szívesen nyomulok hozzá, ha úgy érzem nem érdekli a gyerekem... (annak a nem kevés pénznek az ellenére, amit otthagyunk!). Azt tapasztaltam nálam, hogy ő addig orvosolja a gyereket, amíg a rendelőjén belül van az ember, de amint becsukod az ajtót magad mögött, nem foglalkozik velünk. Ismerem ezt az érzést, ami talán gyakori a sok emberrel foglalkozó munkáknál, de azért a gyerekorvos sztem nem lehet ugyanaz, mint egy fodrász, vagy kozmetikus...!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...