2009. február 2., hétfő

Farsangi fánk tojás nélkül


Az elmúlt években szinte kizárólag teljes kiőrlésű liszteket használok, néhány kivétellel. Pl. amikor a család már nagyon lázad a reformkonyha ellen, akkor időnként bevetek némi fehérlisztet, vagy ha antireformista vendégek érkeznek, esetleg némi lisztkeverésre még hajlandó vagyok.:-)
Meg pl. a fánk esetében! Merthogy az eddigi tapasztalataim szerint van azért néhány olyan étel, ahol a teljes kiőrlésű liszt használata esetleg több negatívumot, mint előnyt von maga után. Az olajban sülteknél pl. számomra túl sok olajat vesz fel a tészta (ahogy anyám magyarázta nekem, nincs meg a teljes kiőrlésűben az a szükséges sikér, ami ahhoz kell, hogy kellően felfújodjon, és ne szívja be az olajat...). Így aztán idén ismét visszatértem a finom lisztes megoldáshoz, de már persze tojás nélkül!:-)
Igazán finom lett, fogyott is a házi baracklekvárral (én tettem el tavaly nyáron azt is, mint életem első lekvárját, és ehető is!:-).
Az viszont érdekes azért, hogy amennyire szerettem a fánkot régen, annyira szoktam el az olajban sütött ételektől mostanra, pedig ez nem is volt annyira olajos...
Az én tavalyi, még tojásos graham-fánkom ITT.
Vera élesztő nélküli fánkjai teljes kiőrlésű lisztből
itt (1. és 2. verzió), majd a 2. verzió Katánál is.
Farsangi reformizált csörögefánk Reninél ITT.



Farsangi fánk tojásmentesen
Hozzávalók (kb. 25 db közepes fánkhoz):
500 g bio fehér tönkölyliszt
30 g élesztő
50 g nádcukor (az eredeti recept 100 g-ot írt, de a könyv receptjeit tapasztalva már rutinosan a felét vettem, és jól tettem, teljesen elegendő volt!)
50 g bio növényi margarin (esetleg kókuszzsír, de azzal még nem próbáltam, lehet, hogy keményít a tésztán...)
300 ml rizstej, vagy zabtej
csipet só
kurkuma a tészta sárga színéhez


A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
A meleg tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Fontos a tej megfelelő hőfoka, amiben az élesztőt kelesztjük! Ha túl meleg a tej, az élesztőt leforrázzuk, ha pedig hideg, akkor a tészta lassan kel, vagy keletlen marad. A lisztet, a sót, a kurkumát, illetve a langyos olvasztott margarint is a kovászhoz öntjük és jól elkeverjük, hogy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk (én géppel kb. 10 percig vertem). A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük (kb. fél óra), én ilyenkor 50 fokra előmelegített sütőbe teszem. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. 1/2 órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánkkal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön sütéskor alulra! Egyszerre ne tegyünk túl sok darabot az olajba, mert nincs helye a növekedésre! Csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér! Vigyázzunk, ha hirtelen sül magas lángon, a belseje nyers marad. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki konyhai papírtörlőre. Lekvárral kínáljuk.
Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

12 megjegyzés:

  1. Mindenki,de mindenki evett belole?Zsu

    VálaszTörlés
  2. A baracklekvárod isteni! Tanúsítom :))

    Múltkor sütöttem fánkot, és órákig élet és halál között lebegtem tőle, annyira marta a gyomrom. Meglepődtem.

    VálaszTörlés
  3. jahj, ez a fánk teljesen felkavart! Muszáj leszek holnap szerezni valahonnan, igaz, csak bolti lesz... de jaj nekem mikor annnnnyira szeretem!! :)

    VálaszTörlés
  4. Zsú!
    Mindenki, a Nagyfiú is!:-)

    Vera!
    Köszi!:-) Valójábna a megadott cukormennyiség negyedét tettem bele, de nekem még így is túl édes...!
    Egy ideje nekem is rendszeresen ég a gyomrom az olajban sütött kaják után...!

    Hana!
    Miért nem sütsz egy adaggal?;-) Most látom a profilodban, hogy te is Olaszországban laksz, mint Zsú?:-)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Az 50 g margarint lehet helyettesíteni olajjal és ha igen mennyivel?

    Üdv. Melinda

    VálaszTörlés
  6. Melinda!
    Nem igazán javaslom, mert az olaj fajsúlya miatt nagyon "lehúzná" a tésztát, és nem tudna úgy felfújódni, illetve nagyon megszívná magát olajjal sütésnél (szerintem...:-). Ha nem hidrogénezett bio növényi margarint használsz, abból 50 g nem egy vészes dolog szerintem, nem?

    VálaszTörlés
  7. a recept szövege szinte szóról szóra a Horváth Ilona receptkönyv (alapmű)Szalagos fánk receptjével egyezik meg, persze a tojásos rész kivételével...
    Ancsa

    VálaszTörlés
  8. Ancsa!
    Nem is írtam, hogy az én receptem!:-)

    VálaszTörlés
  9. Ez egy nagyon szuper recept! Ma készítettem el először, és tökéletes lett! Nagyon köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  10. mennyi kurkumát tettél bele? (bevallom még soha nem használtam :-()

    VálaszTörlés
  11. próbáltad már egy kis sikér belecsempészését a teljeskiőrlésű lisztbe? :D
    Etelka

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...