2009. november 13., péntek

Tejmentes hamis mozzarella


Tádáám, jelentem kérem, az elmúlt év legalább 20(!!!) vegán sajtos próbálkozása után megvan az első igazán ehető, sőt szerintem a vegán sajtok kategóriájában kiváló! (a korábbi sikertelenségek okai szerintem 1. vagy a receptek voltak bénák, vagy 2. én voltam béna, vagy 3. a magyar élesztőpelyhek teljesen elrontották a végső hatást).
Egy jó ideje már nem annyira volt téma nálunk a sajt hiánya, de néhány hete a Nagy ismét nagyon elkezdte mondogatni, hogy "anya, mikor múúúlik már el a tejallergiám, amikor ehetek majd már saaajtot?"....
Gondolom, azért erősödhetett fel nála ez a téma, mert az óvodában annak ellenére, hogy tejmentesesn ugyanazt az ebédet kellene kapnia, mint a többi gyereknek, sajnos sokszor mégis mást kap,... Illetve pont amikor a többiek sütit, édességet, desszertet kapnak a menü szerint, ő a "drágajó" ételszállító jóvoltából 1. csak max. egy banánt, 2. egy nagy SEMMIT kap!!! És szerintem ez a folyamatos napi frusztráció kezdi eléggé megviselni, úgyhogy nagyon emlegeti a sajtokat...
Na, szóval így jöttek elő megint a próbálkozások. Most viszont gondoltam, biztosabbra megyek, és egy mások által már sokat istenített receptet próbálok ki, ami nem mellesleg egy olasz konyhatündér recepttárából származik.:-)
Concita igazi remekműveket alkot a konyhában, ő kísérletezte ki EZT a hamis mozzarellát is.
Nos, a siker teljes!:-) Ez volt az első olyan vegán sajt, ami az egész családnak ízlett, illetve valójában először rántott sajtfalatok készültek belőle (recept később), amiért gyakorlatilag veszekedtek egymással a gyerekek.:-) A második adag a holnap esti pizzára vár.:-)
Ja, az még fontos, hogy bár igaz, hogy szójaalapú, egyáltalán nincs szójaíze! (ja-ja-ja, tudom-ismerem a szójához kapcsolódó sztorikat, de mivel nálunk egyelőre szerencsére nem okoz problémát, így heti 1-2 alkalommal "engedélyezem" magunknak).
Az állaga közepesen puha (olyan pudingszerű), de a keménysége fokozható a hosszabb ideig tartó hűtéssel. Melegítés után "olvad" is, így teljesen autentikusan használható.:-) Kenhető krémsajtnak is kiváló!
Az íze egyébként hasonlóan semleges, mint az igazi mozzarelláé, illetve most egy kicsit savanykás volt nekem, mert szójatejfölt (Yofu) használtam a sima szójajoghurt helyett.
Ja, és extra egyszerű elkészíteni is!

Egy szóval, kalandra fel!:-)



Tejmentes hamis mozzarella
1 éves kortól a szója miatt!
Hozzávalók (ez egy nagyon kicsi kezdő mini adag, kb. 6 db jégkockányi, azaz 50 ml, kísérletképp jó, utána szerintem mindenképpen többszörözni kell:-):
2 tk. burgonyakeményítő
6 ek. szójatej (nagyon fontos milyen márkájú, mert tapasztalatom szerint pl. a DM-es iszonyú ízű, de pl. a Biopont új szójateje, vagy az Alpro piros dobozos natúr főzőteje nagyon jó)
1 ek. szójatejszín
1 tk. nem hidrogénezett bio növényi margarin
3 ek. szójajoghurt
só ízlés szerint

Egy kis lábasban összekeverjük a keményítőt a hideg tejjel, hozzáadjuk a tejszínt és a margarint, majd elkezdjük felforralni lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, nehogy összecsomósodjon. Amikor forr, félrehúzzuk és gyorsan kavarva beletesszük a joghurtot, majd tovább kevergetjük. Kb. 10-15 percig főzzük továbbra is lassú tűzön. Érdemes a végén sózni, amikor már minden hozzávaló belekerült! Kiolajozott formába öntjük és kis hűlés után után a hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt legalább 6-8 órát hűtjük!

33 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és nem is bonyolult. Köszi, hogy megosztotad velünk.
    A szójára visszatérve. Szerintem felfúj dolog, töb helyen néztem, olvastam utána. Tudni kell elkészíteni, nem kevesebbet, és nem töbet hőkezelni, mint szükséges (40-50 perc ha jól emlkészem), és nem kémiai úton feldolgozni, mint a szójakockánál...
    No de a recept a lényeg,nagyon meggyő :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nem semmi!
    Ha ez a mozarella csoda tényleg olyanokat tud, mint amiket írsz róla, akkor feltétlen ki kell próbálnom. Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. .....hùùùùù,de "ugyes vagy!!!!Zsu

    VálaszTörlés
  4. Köszi a dícséreteket, tényleg próbáljátok ki!:-)

    Bridge!
    Én is úgy gondolom, hogy fel van fújva, még ha lehet sok igazság is benne, ami írnak róla... Mindenesetre mi egyelőre esszük, mértékkel.

    VálaszTörlés
  5. Nekem nincs bajom a Dm-es szójatejjel, de pl. pont a biopontos rizstejjel igen. Szerintem keserű. Bár most nem esküdnék meg rá, hgy az a márka volt-e. Annyit próbáltunk már.

    Mindenesetre kipróbálom a receptet, csak a margarint kell kihagynom, ahogy néztem.

    És nem feledkeztem meg a vanília esszenciáról, de anyósom nem járt utána. Majd én megteszem. Merthogy megyünk Réunion-ra. :)

    VálaszTörlés
  6. Bibe,pròbàld ki a SOYANA svàjci màrkàjù ès termesztèsu(biodinamikus) novènyi tejeket ,(a koles-,a zab-,a tonkolybùza-,a rizstej mind nagggyon finom),a kislànyom is ezeket issza.A Bp.-en a Frangepàn utcai bioàruhàzban làttam,hogy van.Zsu

    VálaszTörlés
  7. Szia, szeretném megkérdezni, ha növelni akarjuk az adagot, akkor egyszerűen meg kell sokszorozni a mennyiséget?
    A másik, hogy tegnap voltam bio nagykerben, de nem találtam külön tejszínt és joghurtot. Vettem alpro és provamelcuisen-t, ami tejszínként van írva. Ha csak ezt használom, akkor nem lesz jó a sajt. Nagyon köszönöm, Monika

    VálaszTörlés
  8. Bibe!
    Érdekes, nekünk meg pont a Biopontos rizstej ízlik, a többi egyéb márkájú mind túl híg szerintem.
    Hú, nagyon irígy-irígy,h. mentek Réunionra!:-)Majd mesélj a vaníliáról!:-)

    Mónika!
    Igen, ha növelni akarod, akkor csak egyszerűen sokszorozod az adagot.
    Hát, bevallom, én szójatejszínből eddig csak a Yoya tejszínét próbáltam, ami az ugyancsak Yoya natúr sz.joghurttal együtt kapható pl. Auchanban, Intersparban is. Ahhoz,h. jól sikerüljön kell hozzá külön szerintem a tejszín + a joghurt, mert mind a kettő külön más állagú (a kémiájához viszont bevallom, nem értek:-).

    VálaszTörlés
  9. Köszi Zsu. Ha Pesten járok megnézem. Pécsett kissé nehézkes még mindig.

    Férjem azt mondta, hogy neki a Naturpuros (Spar) ízlik a legjobban.
    Nekem teljesen mindegy, mert én magában nem iszom, csak főzésre használom.
    Ami Réuniont illeti már alig várom. Tervbe van véve a piaclátogatás; állítólag fantasztikus. Majd teszek fel képeket.

    VálaszTörlés
  10. Bibe!
    Jó utat akkor nektek, nagyon várjuk majd a képeket!:-)

    VálaszTörlés
  11. Siccike! köszönöm a tanácsot, így fogom majd kipróbálni (tejszin és tejföl kombinációja) Monika

    VálaszTörlés
  12. Tegnap én is kipróbáltam a receptet, ízre nagyjából finom is lett, de nekem az állaga inkább olyan krémsajtos. Nem tudom, hogy ezt te hogy tudtad panírozni. Neked keményebb lett?

    VálaszTörlés
  13. Keriann!
    Amikor kevésbé hűlt még ki, tényleg olyan krémsajtos jellegű. Ha viszont hosszasabban behűtöd, pl. min. 2 nap, akkor tovább szilárdul. A panírozásnál azért még így is óvatosakodni kell kicsit, de megéri!:-)

    VálaszTörlés
  14. Zoldninja vagyok,
    tisztazzunk egy dolgot:bio novenyi margarin????Nalam a Kaufland nagy elemiszer boltban,van egy novenyi margarin de erol azt mondjak hogy:ez is egeszsegtelen muanyak mind a tobbi margarin...masok:dicserik a kozismeert margarinokat..Mi az igazsag?

    VálaszTörlés
  15. Zöldninja!
    A bio margarinoknál tudtommal biztosított, hogy az előállításuk NEM hidrogénezéssel történik, mely során transzzsírsavak képződnek. Ez utóbbiak rendszeres fogyasztása növeli a koleszterinszintet. Ugyanakkor a legtöbb margaringyártó már közel 10 éve állítólag nem hidrogénezéses eljárással állítja elő termékeit, így azok transzzsír-tartalma a WHO áltaál ajánlott 1% százalék alatt van. Íz szempontjából viszont a bio margarinok szerintem sokkal finomabbak, természetesebb ízűek, mint a "hagyományosak"!

    VálaszTörlés
  16. Zöldninja,
    szerintem az igazságot a margarinokkal kapcsolatban még mindig senki sem tudja. Én amondó vagyok, hogy ami ennyire feldolgozott élelmiszer, az legyen akár bió, akár hagyományos, semmiképpen sem lehet egészséges, ezért inkább nem eszem meg. Ez a biztos. :-)

    VálaszTörlés
  17. zoldninja vagyok,

    Siccike:igaz en is gondoltam ere hogy kell legyen egy egeszseges margarin is de:nem szabad figyelem kivul hagyni amit Szamoca mond..

    Szia Szamoca,

    tud meg hogy mondassz valamit.Az igaszsagot nem,lehet tudni konkretan..a leg jobb otlet az hogy:
    othon kene kesszitteni egy vegan vajat...De hogy..?ez a kerdes..
    Peldaul:a palma olajat szoktam hasznalni,es ez az olaj oljan kemeny lessz mind a vaj.Tehat innen kell kiindulni:kemenyedik es olajos.Mit lehetne hozza tenni ahoz hogy vaj joljon ki vagy valami kenyerre kenheto margarin fele..?

    VálaszTörlés
  18. ugyan csak en vagyok zoldninja,

    vagy egy uljdonsag ,most kesszitettem meg egy vegan anarhista bloggot,az is ket nyelvu de minden cikk magyarul is van irva:

    http://anarhismulvegan.blogspot.com/2010/10/acest-blog-este-scris-in-limbile-romana.html

    VálaszTörlés
  19. Zöldninja,
    mivel nekem nem hiányzik a margarin, így nem is kísérleteztem házi alternatívájával, de szerintem a kókuszzsír is egy jó kiindulóalap lehet. Szobahőmérsékleten olyasmi állaga van, mint a margarinnak, kicsit hűvösre téve iszonyú kemény lesz, de néhány fokkal magasabb hőmérsékleten (azt hiszem kb 40 fok) már folyékonnyá válik.
    Kicsit ízesítve szerintem lehet belőle kenyérre kenhető cucc.

    VálaszTörlés
  20. @Szamóca

    Szia Szamoca zoldninja vagyok,

    koszonom a jotanacsot!Ere nem gondoltam.Utanna nezek.

    Olvastam a profilodat es csodalkozva konstataltam hogy kereszteny hivo vagy kerdesem:meljk kereszteny vallashoz tartozol?

    VálaszTörlés
  21. Zöldninja,
    római katolikus vagyok, ráadásul hitoktató is. De miért csodálkoztál ezen?
    Egyébként ez már nagyon nem a mozzarellához és a margarinhoz tartozó téma, úgyhogy szerintem inkább majd az én blogomra írj!

    VálaszTörlés
  22. Szia zoldninja vagyok,

    Ez tenylag nem ide tartozik.Azert csodalkoztam mert:a keresztenyseg minden csak nem allatvedo es vegan...
    Pedig Assisi szent Ferenc nem nezte le az allatokat es nem tette oket masodik es harmadik sorban,es vegetarianus is volt..
    Engem a kertesztenyek gyulolnek mert vegan vagyok es nem teszem az allatokat teokratikus rasszista szpeciszista rendben,(ahogy ok tettek az afrikanusokat,zsidokat ,rromakat,es a noket)foleg az en orszagomban a kutyakat gyulolik a legjobban...a keresztenyek.
    En szabadelvu anarhista isteasztronauta(UFO hivo)vagyok vallasom a termeszet vallasa,erdekel minden ami pogany,Wicca es persze vega.
    Veled semmi baljom orvendek hogy vegan vagy es latom kutyad is van.

    Tehat foljtatjuk a diskuciot a:mozarellarol.
    A kerdes az hogy:honnan veszek en kokusz olajat..?Mert nalam a nagy uzletekben nem hiszem hogy van.
    Aztan:a kokuszrol nekem valami edes jut eszemben.Azt a kokusz olajat lehet valjon sosan is elokessziteni?

    VálaszTörlés
  23. Zöldninja!
    Esetleg próbáld meg elkészíteni a zöldfűszeres vegazsírt, aminek az alapja pálmazsír
    . Nagyon finom szerintem! A pálmazsír, kókuszolaj ált. bioboltokban kapható.

    VálaszTörlés
  24. Szia zoldninja vagyok,

    Koszonom az otletet!Szetnezek a bio boltokban.
    Es hol kaphatom meg ezt a receptet?-vagy csak szimplan:ossze kell keverni a palmazsirt a kokusz oljajjal es fuszerezni?

    VálaszTörlés
  25. Zöldninja!
    Az előző hozzászólásomban belinkeltem a receptet, katt a 'pálmazsír' szóra!:-)

    VálaszTörlés
  26. Zöldninja, ezt most találtam:
    http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20101115/ha_jot_akarsz_magadnak_keszits_otthon_margarint/

    Ez is majdnem olyan, mint Siccikéjé!
    Igaz, ez ír tejet, meg tojássárgáját, de szerintem növényi tejjel és kevés kurkumával lazán helyettesíthető ez a két anyag.

    VálaszTörlés
  27. szia zoldninja vagyok,

    Koszonom Szamoca ez most eppen jol jott..
    valami eross vega etelt keresek valami szaraz tesztat nehez yang etelt de nem szojaval..kell valakinek

    Boldog ulj evet mindenkinek itt!

    VálaszTörlés
  28. Kedves Siccike!
    Szeretném kérdezni, hogy mekkora mennyiségeket javasolsz egy nagyobb adaghoz?(A leírásnál,ha jól értettem,csak próba adaghoz jeleztél mennyiséget az összetevőkből.) Illetve, hogy mik a tapasztalataid, mennyi ideig áll el hűtőben?

    VálaszTörlés
  29. Alma!
    Igazság szerint 1x már nekifutottam, hogy nagyobb mennyiségben is elkészítsem, de aztán úgy belebonylódtam jómagam is a méricskélésbe, hogy végül elszúrtam...:-( 3-4 napig mindenképpen eltartható!

    VálaszTörlés
  30. Szia! Nem vagyok jóban a szójás tejhelyettesítők ízével. Ez főleg a joghurton, tejfelen jön ki (yoja). Itt ezeken kívül ízesítés gyanánt gyakorlatilag csak só van. Most ez lehet hülye kérdés, meg nem biztos, hogy az a növényi íz mindenkit zavar (van, akit pl. nem zavar a sztevia mellékíze sem, engem igen), szóval ez szójaízű?

    Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, bevallom, elég régen, kb. 4 évvel ezelőtt készítettem el ezt a receptet, úgyhogy a konkrét ízét elég nehéz felidéznem...:) A bejegyzésben azt írtam akkor, hogy nincsen szójaíze, de nem tudom, hogy olyasvalaki számára, aki nincsen hozzászokva, ez egyáltalán nem érződik-e ki... Az alap adag elég minimális, úgyhogy szerintem érdemes nekiindulni egy kísérleti adagnak, és utána már könnyebben eldöntheted!;)

      Törlés
  31. Hàt a szoja a màsodik legallergizàlobb a tej utàn!! Maàsbol nem lehet késziteni?? :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem tudom, én nem próbáltam, esetleg próbálj meg angol nyelvű receptek között kutakodni, hátha!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...