2010. szeptember 8., szerda

Bazsalikomos vöröslencse leves bulgurral


Ági egy bejegyzése juttatta eszembe az egyik Jolly Joker levesünket, amit a valóban "mamitfőzzekcsakfélórámvan"-délelőttökre szoktam tartogatni.:-) Most bulgurral egészült ki az eredeti recepthez képest Ági ötlete alapján, így a hüvelyes + gabona kombinációnak köszönhetően teljes értékű fehérjét tehetünk az asztalra!
A gyerekek lelkesen szokták kanalazni!:-)

TIPP: kényesebb csemetéknek leturmixolhatjuk a levest, mielőtt beletesszük a bulgurt.

Bazsalikomos vöröslencse leves bulgurral
Hozzávalók (4 főre):
250 g vöröslencse
1 fej vöröshagyma
2-3 ek. olívaolaj
1 darabolt paradicsomos konzerv
kb. 750 ml zöldségalaplé  (most DM-es bio zöldségleveskockából)
100 g bulgur
friss bazsalikom

Az olajon megpirítjuk a felaprított hagymát, beletesszük a lencsét, felöntjük a paradicsommal és a zöldségalaplével és forralás után kb. 10 percig főzzük. Utána beletesszük a leöblített bulgurt, még főzzük kb. 10 percig. Szükség esetén még vízzel/zöldségalaplével pótolhatjuk az elforrt folyadékot. Tálalás előtt felaprított bazsalikommal ízesítjük.
Forrás: Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv

12 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper! Levesbe még nem tettem bulgurt. Épp a napokban tervezek valamilyen gazdag zöldséges, gabonás levest főzni én is. Majd kiderül mit kutyulok... :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a levest én is nagyon szeretem, de nálunk sajnos a lányok nem eszik meg ... ki értik őket? :P

    VálaszTörlés
  3. Igen, valóban finom, jó sűrű leves!:-)


    @Kata Igen, azt hiszem 'anno' nálad láttam talán először? És hát, igen, olyan jó lenne, ha a gyerekek ízlése tartós lenne időnként és nem állandóan variálnának.:-)

    VálaszTörlés
  4. Siccike, nézz be hozzám, ajándék vár...
    puszi!

    VálaszTörlés
  5. Tegnap elkészítettem én is, csodás lett... Nálam paradicsom nem került bele, bulgur helyett hajdinát használtam, és arab fűszerekkel ízesítettem, enyhén csípősre. Szuper lett, a férjem is lelkesen ette, szerintem nem is sejtette, hogy milyen egészséges ebédet eszik! :)) 14 deka lencséből és 10 deka hajdinából készült és alig bírtuk ketten megenni főételnek, olyan laktató!
    Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
  6. @Gabka Örülök, hogy Nálatok is bejött! A paradicsom nálam valahogy nagyon "kell" a vöröslencséhez már, de nélküle is érdekes lehet!

    VálaszTörlés
  7. Siccike, a leves megint elkészült, de én képtelen vagyok recepteket követve főzni, inkább kreatívan állok ezekhez a kérdésekhez, így lett a mai változat indiai fűszeres, enyhén joghurtos, friss korianderrel megszórt változat! :) Megint csodás lett! Nem győzök hálálkodni az alapötletért! :) Legközelebb viszont a paradicsomos-bazsalikomos verziót is letesztelem, mert az olaszos ízeket is imádjuk!

    VálaszTörlés
  8. Jó recept, de legközelebb csak feleannyi lencsét teszek bele, rettenetesen sűrű így...

    VálaszTörlés
  9. Régóta készítem ezt a levest, gyermekeim egész pici koruktól örömmel fogyasztják. Ennek már 11 éve, de ma is gyakran kerül az asztalra, nagyon szeretjük! Nem vagyunk vegánok, ezért egy kis reszelt parmezánnal is fel szoktuk turbózni. Isteni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...