2010. szeptember 1., szerda

Hajni Kupola Dobos tortája (tej- és tojásmentes!)


Már nagyon régóta adós vagyok ennek a gyönyörű tortának a receptjével. Hajni küldte be még a vegán tortás versenyre a nyáron, és végül a 2. helyezést érte el vele!:-) Még a marcipándíszek is saját kezűleg készültek!
Hajni eredetileg cukrásznak tanult, de már közel 15 éve nem dolgozik a szakmájában. 10 évvel ezelőtt viszont vegetáriánussá vált, 3 éve pedig teljesen vegán a férjével és a kiskutyusukkal együtt.:)
És ahogy levelében írta: "amióta vegetáriánus lettem, azóta folyamatosan azon dolgozom, hogy minél jobb recepteket kísérletezzek ki. Olyanokat amiket ha a hús imádók is megkóstolnak, akkor finomnak találják és lássák, hogy igenis lehet vegánul finomat enni."

A vegetáriánus Supreme Master TV számára készített Hajni egy videót is, melyben bemutatja hogyan lehet nagyon finom 'álomkrémest' készíteni pl. Karácsonyra, tej- és tojásmentesen.
Nézzétek meg Ti is!: 1. rész + 2. rész

A recept leírását teljes egészében úgy másolom be ide, ahogy Hajni küldte:

Kupola Dobos torta
"Hozzávalók a tésztához:

5 dl zabtej ( bio zabpehelyből szoktam csinálni, 3 dkg zabpehely és 6 dl víz, ha felforrt és kihűlt, utána csak egy erre a célra használt harisnyán átszűröm).
45 dkg fehér bio liszt
15 dkg növényi margarin (kocka ligát szoktam használni, mert olcsó és lekérdeztem a gyártótól, teljesen növényi, még a benne lévő zsírsavak mono- és diglicerid is.
17 dkg nádcukor, az még jobb ha a fele rizsszirup
1 cs. vaníliás cukor
2 cs. Dr. Oetker sütőpor, de szódabikarbónát is lehet használni
1/2 mk. kanál só
csipet kurkuma
2 csepp 10%-os ecet (elhagyható)

A margarint kikeverem habosra a cukorral és a többi hozzávalót fokozatosan keverem bele.
Ezután 6 felé mérem a tésztát és olajozott lisztezett tepsire kikenek egy 23 cm átmérőjű kerek lapot és sütöm 10-12 percig 180fokon légkeveréses sütőben. Ezt 6x megismétlem.
Majd elkészítem a krémet.

Krém
Hozzávalók:
2 dl Provamel növ. tejszín
20dkg barnacukor
1,5 t.k. keményítő
27 dkg növ. margarin
7 dkg nem édes kakaópor
narancshéj

Krém készítése (Párizsi krémnek hívják):
2 dl nem édes növényi Provamel tejszínt egy láboskába öntök, hozzáadok 20dkg barnacukrot és 1,5 t.k. kukoricakeményítőt, majd 105-110fokon pár percig főzőm (kicsit be kell sűrűsödnie). Ezután lehúzom a tűzről és belekeverek 7 dkg növényi margarint és 7 dkg szitált, nagyon jó minőségű kakaóport.
Majd jeges vízbe állítom a fazekat, hogy gyorsan hűljön (néha megkeverem habverővel), miután teljesen kihűlt 20 dkg növényi margarinnal habosra kikeverem. Aki szereti még ízlés szerint reszelt narancshéjat adhat hozzá.


A torta összeállítása:
A krémből kiveszek kb. 2 evőkanálnyit, mert ez majd kell a díszítéshez.
A 6 lap közül kiválasztok 1 db szép lapot, amit félreteszek, ez lesz majd olvasztott cukorral áthúzva.
Fogok egy levesestálat vagy egy rozsdamentes tálat, az a lényeg, hogy kupola alakú legyen. Kibélelem egy nagy folpack darabbal.
Az első lapot beleteszem a tálba, kicsit össze fog törni, ahogy a leveses tál formáját felveszi (a kupola formát), de ez nem baj. Ezt kicsit nehéz leírnom, de remélem azért érthető.:o) Majd a krém 1/4-ét rákenem egy evőkanál segítségével, ezt addig ismétlem amíg az 5 lap el nem fogy.
A végén lezárom az 5. lappal, arra már nem kerül krém.
Ha ezzel kész vagyok, letakarom és 1 éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap kiborítom a formából. Mivel töltés előtt kibéleltem a formát folpackkal, ezért könnyen ki fog jönni a torta a formából.

Díszítés:
Kb. 2 evőkanálnyi krémet félretettem, azzal lekenem a tortát. Ezt kézzel lehet elvégezni.
Miután kezet mostam, 3-4 dkg fehér marcipánt bio porcukron kinyújtok és kb. egy 10-12 cm-es kört kiszúrok belőle.
Ezt rárakom a torta tetejére és ezután körbepanírozom színes dekor cukorkával.
Ilyet a Dr.Oetker árul és teljesen vegán, a színezékek is jó benne. Úgy értem, nem tartalmaz E120-at (kármint), hanem E129-el érik el a piros színt, amit vegánok is fogyaszthatnak.
Miután körbe paníroztam, rárakom egy csipkepapírra.
Dobos tetők készítése:
15 dkg cukrot megolvasztok, folyamatosan kevergetni kell.
Ha szép világos dobostetőket szeretnénk, akkor minél fehérebb cukrot használjunk.
A tészta lapot rárakom (amit még az elején félretettem) egy 30*30-as csempelapra, mert ezen jól lehet majd szeletelni. Lesöpröm róla a lisztet és a morzsákat, ez azért szükséges, hogy minél jobban tapadjon majd rá a doboscukor.
Miután megolvadt a cukor, ráöntöm a lapra.
A szélére ne follyon ki, ha kifolyik, akkor azt majd le kell vágni, mielőtt szeletelem.
16-ba kell vágni a lapot, nagyon gyorsan kell dolgozni, mert köt a cukor.
Egy nagy konyhakéssel kell szeletelni, amit minden egyes vágás előtt végig húzok növényi margarinban.
Ha túl gyorsan köt a cukor, akkor még be lehet tenni pár percre 180fokos sütőbe.
Ezért nagyon hasznos a csempelap, mert azt berakhatjuk a sütőbe és könnyű rajta szeletelni a tetőket.
A meleg dobostetőket 2l-es műanyag palackokra teszem és várok pár percet míg megszilárdulnak.
4 db 2l-es palack elég is, de nagyon stabilan támasszuk ki, nehogy elguruljon mikor rárakjuk a meleg dobostetőket.
Miután kihűltek a tetők, körberakjuk vele a tortát.
16 db ( fehér vanília krémből ) krém rózsákat nyomunk csillagcsöves zsákból a tortára és marcipánnal díszítjük.

Az összes marcipán díszt amit a tortán látsz azt saját kezűleg készítettem el, a levélkéket is, sajnos nem tudom leírni, azt csak mutatni lehet.
De már sok helyen árulnak marcipán rózsákat és leveleket azzal lehet díszíteni a torta közepét.
A kis virágokat körbe, viszont könnyű elkészíteni. Színezett marcipánt kinyújtok és picike virág alakú kiszúróval formákat szúrok ki.
Ezzel kész is lennénk.:o)
Nem egy egyszerű torta, de nagyon mutatós és teljesen vegán.:o)"

5 megjegyzés:

  1. Ez gyönyörűűűűűűűűű!!!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos! Ezt az íves dobostetőt megjegyzem magamnak. :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű nem találok szavakat

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...