2013. február 22., péntek

A 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS - BEVÁSÁRLÓ SEGÉDLET:-)




Fotó: urban-eve.hu

BEVÁSÁRLÓS SEGÉDLET:-)



Ez a bejegyzés arról fog szólni, hogy A 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS menüiben szereplő hozzávalókat hol és miként érdemes a leginkább megvásárolni? Illetve mire kell figyelni a konkrét hozzávalók kiválasztásánál?

Akinek ezektől eltérő ötletei vannak a témában, ne tartsa magában!;-) Minden segítség segítség!

A lista nem teljes, az összes heti hozzávaló összegyűjtéséhez kérlek nézd át az adott heti menüt!



MOST AKKOR SOKKAL DRÁGÁBB LESZ AZ ÉTKEZÉSEM, HA EZEKET A DOLGOKAT VESZEM MEG?

Viszonyítás kérdése… Szerintem nem feltétlenül…!

Ebben a hónapban ugyanis nem fogsz venni húst, tejterméket, tojást, és kenyeret, péksüteményt is csak minimálisan! Ha most kezded átállítani a konyhád erre a fajta étkezésre, akkor bizonyos alap összetevőket meg kell venni, de azok is hosszabb távon kitartanak!




HOL ÉRDEMES LEGINKÁBB VÁSÁROLNI?

Pl. a DM-ben!
Aki olyan helyen lakik – mint én is
:p-, ahol nincs belátható közelségben biobolt, mindenképpen keresse fel a legközelebbi DM biorészlegét! Nagyon sok bio és jó minőségű, sokszor egyben viszonylag jó árú termékük van!
Aktuális infó a bejegyzéshez: 2014. elején sajnos sok árunak eléggé megnövekedett az ára a DM-ben, ezért ahol arra hivatkozom, nézz körbe bioboltokban is, ha van rá módod!



Bio Webáruházakban! Érdemes körbenézni a neten, és összehasonlítani az árakat, sokszor nagy különbségekkel lehet rendelni!



HOZZÁVALÓK BESZERZÉSE ÉS MIRE FIGYELJ RÉSZLETESEN?



Növényi tejek
Nagyon sokfajta létezik már szerencsére!
Én a DM-es Zabitalt veszem a legtöbbször, illetve édesebb ízekhez a Rizsitalt!
Ezek összetevői ugyanis csak a tiszta gabona, víz, só és napraforgó olaj! Sok más növényi tej cukrozott, illetve egyéb adalékokkal ellátott!
Nézd át az összetevőket Árban is ez a legkedvezőbb!

Ára: 1 l = kb. 490 Ft
Plusz infó: A Bridge márkájú olasz növényi tejek is jók, bioboltokban kapható, de van amelyik cukrozott közülük, nézd át az összetevőket!



Agave szirup

DM ugyancsak! Fontos, hogy bio minőségűt vegyél belőle, mert egyébként mindenfélével higíthatják, és az előállítási folyamatok sem olyan tiszták!
1 üveg (250 ml) kb. 890 Ft
Tippnek kaptuk még az Aldit is, ahol ugyancsak biót, és 900 Ft-ért árulnak.



Olajos mag krémek
A DM-ben található az egyik legjobb áron!
Ezekből a krémekből már elég sokfajta létezik, gyakorlatilag 100%-os dióféle összetevő, minden más további adalék nélkül. A vegán étkezés egyik nagyon fontos hozzávalói!!
Van pl. mogyorókrém, szezámmag-krém (ez a tahini), mandulakrém, kesudiókrém, diókrém stb.
Adott diófélénél, mint pl. a mandulakrém, vagy a szezámmag, lehet kapni sötét és világos verziót. A sötét úgy készül, hogy a mag vékony hártyás része rajta marad, nincsen lehántolva, és úgy darálják össze, állítják elő a krémet. Na, ezek az olcsóbb verziók! Viszont nem kicsit keserűek! Én már többfélével próbálkoztam és pl. a tahini keserű ízét a sok év alatt még mindig nem sikerült megszoknom…
:-)

A fehér/ világos változatok azok, amik a lehántolt magból kerültek előállításra. Mint pl. a fehér mandulakrém! Hmmmmm, nagggyon finom!:-)

És sajnos naggggyon drága…:(( Azt mondanám, hogy ezek a krémek gyak. az egyik legdrágább összetevő-csoportba tartoznak!

1 üveg fehér mandulakrém (250 g) = 2.800 Ft körül
1 üveg kesukrém (250 g) = 2.200 Ft körül

Viszont alkalmanként viszonylag keveset használunk belőle, mert nagyon tömény!


Éééés, van már fent itt a blogon recept a házi készítésű kesudiókrémhez, viszont jó erős mixerre lesz hozzzá szükséged! RECEPT ITT! Érdemes a Kihívás előtti héten elkészítened, hogy betárazd!:)


Az olajos mag krém helyettesíthető mondjuk bizonyos ételeknél darált diófélével, de nem ugyanaz a hatás.. 
Használhatod ugyanazt a fajtát kezdetben, hogy ne kelljen kétfélét venni először (pl.a fehér mandulakrém)!



Teljes kiőrlésű tészták

DM-ben sokféle, de nem olcsók... Hiperekben is kapható már, biobolt, vagy pl. Sparban, nagyobb helyeken a ’Barilla’ teljes kiőrlésű tésztaféléi.
(A magyar 'Korona' márkájú viszont tartalmaz tojásfehérjét!)



Spenót fagyasztva
Fontos, hogy tejszínnel nem sűrített parajpürét vegyél!



Babfélék
Ha esetleg bármi miatt az előre megfőzött, ám konzerves megoldást választod (egyszer-kétszer beleférhet szerintem…), akkor arra nagyon figyelj, hogy az adott konzerv összetevői között csak víz, só és a babféle legyen (amúgy többnyire cukor is van benne, plusz egyéb tartósítószer)!
Csicserit kaphatsz pl. konzervben sok helyen, Spar, hiperek, DM.
Száraz babféléket zöldségesnél, vagy hiperekben, bioboltban.  Fekete babot pl. most az Intersparban vettem.
A babokat ne felejtsd el mindig előző este beáztatni! Ha puffasztó hatással van rád a fogyasztása, főzéskor tehetsz a vízbe egy kiskanál szódabikarbónát! Szoptatós anyukáknak is javasolt így főzni! Nagyobb mennyiség megfőzése után lefagyaszthatod adagokban!



Amaránt puffasztva
DM, de  bioboltban legutóbb több száz forinttal olcsóbban kaptam!


Teljes kiőrlésű kenyér
Legyen bio, vagy süss otthon! A hagyományos pékségekben kapható teljes kiőrlésű kenyérnek nevezett kenyerek egyrészt gyakorlatilag mind tartalmaznak tejport, másrészt rengeteg adalékot!
Illetve két kivételt már tudok neked mondani:

- LIPÓTI PÉKSÉG - 'Pro Body' kenyér
- JOÓKENYÉR - Magvas kenyér, kapható pl. Lidlben, néhol CBA-ban, Sparban
Bio kenyérből javaslom a ’Piszkei Öko’ termékeit! Bioboltokban, de már Interspar, Kaisers áruházakban is kapható, általában csütörtökön szállítanak a legtöbb helyre frisset!



Ha sütni szeretnél, akkor akár a blogomon is találsz néhány félét, de még sok más helyen is a neten!



Akár veszed, akár sütöd, ha túl sok lenne, vágd darabokra, fagyaszd le, és a fogyasztás előtti napon csak kiveszed felolvadni!



Cukormentes és agave szirupos lekvár

Pl. cukormentes szilvalekvár! Bioboltban, vagy az Interspar saját márkás termékei közül a Prémium Szilvalekvár, annak a gyártója a Tarpai Lekvármanufaktúra! Egy 200 g-os üveg 800 Ft:/




Zabpehely

Apró szeműt vegyél, mert az sokkal könnyebben megfő! A DM-ben kapható bióbó....

A Lidl-ben is kapható!



Cukormentes kukoricapehely, bio kukoricadara

DM!



Quinoa (ejtsd: kinva)

DM, Biobolt, vagy "jobb" zöldségesnél kimérve!



Köles
Már szimpla élelmiszerboltokban is van, DM!



Szójajoghurt

A Joya natúr szójajoghurtját keresd! Pl. Interspar, Tesco!

Az Alpro natúr szójajoghurtja tele van cukorral…!!!



Őrőlt vaníliapor
Nagyobb hiperek, de már a DM-ben is lehet kapni vaníliaőrlős üveget, benne vaníliarudakkal!


Tofu
A füstölt ízűnek jobb az alapíze, de ebben a DM-est szerintem kivételesen ne vedd!:-) Kapható Interspar, Tesco, Auchan áruházakban! A sajtpultok környékén keresd!




18 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen KÖSZÖNÖM ezt a rendkívül hasznos összefoglalót :-)
    Rengeteget segítettél vele nekem :D Irány vásárolni!
    Szép napot kívánok!
    Judit

    VálaszTörlés
  2. Azoknak, akik a Széna tér környékében érintettek: Mammut 1. első emeletén van egy jó nagy biobolt, és egy biozöldséges, elég jó árakkal. Mi már jó ideje a környéken lakunk, de mivel igyekszünk kerülni az ilyen helyeket, ezért csak nemrég tudtuk meg :-]

    VálaszTörlés
  3. 250 g-os isteni magyar mandulavaj (csak mandula van benne, nincsen benne semmi más) 1200 Ft a Csörsz utcai biopiacon!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Néhány ötlet (főleg budapestieknek): Mediline üzletház - http://mediline.hu/ * Herbaház üzletház - http://herbahaz.hu/ * Lehel piac földszint keleti fűszeres * Lehel piac földszint reform bolt * Lehel piac földszint biobolt * Lehel piac földszint magokat, gabonaféléket áruló bolt * Múzeum körúti bio ABC - http://www.bioabc.hu/ * Csörsz utcai biopiac - http://bit.ly/mmq7iY * Nagyon finom hazai, sűrű, krémes mandulatej (650 Ft/liter); mandulavaj (1200 Ft/250 g); cukormentes lekvárok (sárgabarack 600 Ft/250 g) Zabodál Imrétől - http://bit.ly/JHm8EO * Ázsia Bt - http://www.azsiabt.hu/ * Aldi bio részleg *

    VálaszTörlés
  5. Én dió-mandula -stb vajat mindig a kávédarálóban csinálom, Kevesebb fér bele egyszerre, de kb 1 perc alatt vajasítja a magokat. (Igaz, előtte ledarálom, nehogy baja legyen), vagy ugye eleve a pl. lidl-ben kapható darált mandulát használom.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszi mindenkinek a hasznos infókat!:-)

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    A xilittel, mint édesítőszerrel mi a baj? Az még belefér? Van itthon kókuszvirág cukrom. Azt lehet fogyasztani?
    Előre is köszönöm a választ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapvetően annyi, hogy az előállítása során alkalmazott kémiai folyamatok miatt hagyjuk most ki. A kókuszvirágcukor mehet.

      Törlés
  8. Szia,
    súlyos ételallergia esetén mivel lehet helyettesíteni a szójatermékeket és az olajos magvakat (ezek ott vannak az allergének toplistáján :() ? Előre is köszi a választ:
    Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, abban az esetben nem biztos, hogy ez a megfelelő étrend...:(

      Törlés
  9. A teljes kiőrlésű tésztákhoz ajánlanám a nagyobb Tescokban kapható saját márkás teljes kiörlésű tésztákat.Olcsóbb mint a Barilla és jóminőségű és finom
    ;)

    VálaszTörlés
  10. Szeretném megkérdezni, hogy a 30 nap alatt az étrend kiegészítőimet szedhetem-e? (Főleg bionomban vásárolt, Antal Vali által ajánlott dolgok, nem szintetikus vitaminok.)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon hálásan köszönöm a sok jó ötletet, tanácsot ♥
    Judit

    VálaszTörlés
  12. A receptjeidhez tudsz adni gluténmentesen étkező személyeknek ötletet. Én például még zabpelyhet sem eszek.
    Köszönöm válaszodat
    Mária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gluténmentes étkezésed szerinti helyettesítőket próbáld használni, ahol lehet, pl. zabpehely helyett kölespehely, vagy kukoricapehely stb.

      Törlés
  13. A Lehel utcai piacon van egy nagyon-nagyon jó "bio/vega" bolt, ahol olcsón lehet kapni mindent. :) A Tojásvásár feliratnál kell befordulni és a leghátsó üzlet lesz az. Fűszerek, növényi tejek, teljes kiőrlési tészták, tofu, magok, extrás lisztek. Mi kb. fél-egy éve mindig oda járunk, így örömmel tudom ajánlani azoknak, akik a közelben laknak és gondjuk van a beszerzéssel (és az árakkal). A piacon található bio boltok a közelükben sincsenek! :)
    Orsi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...