2014. március 20., csütörtök

A legtutibb teljes kiőrlésű kenyér és zsemle!:)


Attila Hildmann ezen receptjéről már hónapok óta ódákat zeng mindenki Németországban, aki megsütötte. Eljött az idő, hogy én is kipróbáljam, úgyis kezdtem éppen nagyon unni a sarki pékség egyfajta adalékmentes kenyerét.:)
És jelentem, ez valami világszám!:) Én már kb. 10 éve szinte kizárólag teljes kiőrlésű kenyeret eszem, volt is több próbálkozásom a témában itt a blogon is, de ez mindent visz!:) Puha, ízletes, és nem fűrészpor effektusú!:))) Bátram adnám mindenevő vendégeknek is!

A recept titka egyébként a leírás szerint egyrészt a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt használatában áll (én tavaly fedztem fel, micsoda óriási különbség van az ezzel sütött mindennek a sima egyéb teljes kiőrlésű lisztekhez képest!), másrészt a nagy folyadékmennyiségben.
Az eredeti recept egy rozmaringos-aszalt paradicsomos verzióról szól. Én tudtam azonban, hogy lekvárral is szeretném enni, így egy sima alapot próbáltam.
A hozzávalóknál 700 g lisztet írt a szerző, az összeállításnál viszont csak 500 g-ot. Ez a fotón szereplő 500 g liszttel készült, de szerintem elbírná legközelebb a 700 g-ot is, tényleg.
Előző este össze kell gyúrni, de ez ne tántorítson el senkit, mert secc-perc alatt megvan!:)
Készítheted hétvégén is, fagyassz le belőle, ha elkészült, és hétköznap csak fel kell olvasztanod!

Egyéb teljes kiőrlésű kenyér receptek itt a blogon:
Teljes kiőrlésű tönköly kenyér és zsemle
Elkészítési idő: kb. 40 perc + 10-11 óra kelesztés!!
Hozzávalók (1 kisebb kenyérhez + 8 db kis zsemléhez):
700 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
500 ml szénsavmentes ásványvíz
50 g friss élesztő
1,5 tk. agave, vagy rizsszirup
70 ml olívaolaj
12 g tengeri só

A paradicsomos, rozmaringos verzióhoz:
60 g aszalt paradicsom (olajban eltett), finomra aprítva
2 csapott ek. finomra aprított rozmaring

A lisztet az ásványvízzel, az élesztővel és a sziruppal összekeverjük és tésztává gyúrjuk. Letakarjuk folpakkal, és 10-11 órára a hűtőbe tesszük. 
A hűtőből kivéve belegyúrjuk a többi hozzávalót, ketté osztjuk a tésztát, és az egyik feléből egy 'ciabatta' alakú kenyeret formázunk, a másik feléből 8 db zsemlét. A nyújtódeszkát érdemes jó alaposan belisztezni, hogy ne ragadjon rá a tészta. Minél hosszabb ideig dagasztjuk, annál légiesebb lesz a tészta.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kenyeret és a zsemléket, majd még 30 percig kelesztjük.
Közben a sütőt 200 fokra légkeveréssel előmelegítjük, és a kenyeret a középső sínen 12-15 percig sütjük, a zsemléket pedig kb. 10 percig.
Egy tepsin is süthetjük a zsemléket és a kenyeret, akkor kicsit hamarabb kell kivenni a sütőből. 

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

22 megjegyzés:

  1. Kedves Siccike,

    Jól értem, hogy az előző este begyúrt masszába nem kerül bele a liszt, hanem a kisütés előtt a "többi hozzávalók" címszó alatt?

    Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ú, dehogy a liszt is bekerül természetesen, gyorsan javítom is, köszi, hogy jelezted!:)

      Törlés
  2. Nagyon jó állagúnak néz ki a bélzete. Az emberek alig hiszik el, hogy teljes őrlésű lisztből készült kenyér is lehet finom, pedig... Ilyen sok élesztővel akkor ez olyan tk plillasse típusú kenyér lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, megfogtál, nem tudom igazán...:)

      Törlés
  3. Sajnos nekem nem jött be :( Rengeteg ez az élesztő benne és nekem nagyon kiérződött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, én nem éreztem rajta.:(

      Törlés
    2. Szia! Regota keresek egy jo kis itthon elkeszithetö tk. receptet, a boltiakkal az a tapasztalatom, hogy az a legfinomabb, amelyikben van valami mag, pl. napraforgo vagy zabpehely. Talan a mag zsirossaga veszi el a füreszporossagot? Probaltad mar ugy ezt a receptet? Szerinted müködhet? (nincs tul sok tapasztalatom kenyersütesben, ferjem szokott, de feher tönkölylisztböl (ugyhogy azt nem eszem :)) mert a tk. ugye mindig olyan poros lesz...)

      Törlés
    3. Úgy gondolom, bármilyen receptet gazdagíthatsz magokkal, azt még nem tapasztaltam konkrétan, hogy pont a magok vették volna el azt a jellegzetes teljes kiőrlésű ízt... Ezt a receptet már próbáltam, nekem nagyon bejött!:)

      Törlés
    4. a teljes kiörlesü iz nem baj, sööööt, nagyon szeretem, csak amit mi csinaltunk eddig, mindig szetporlott, szoval nem allt jol egybe es eleg fojtos volt

      Törlés
  4. Tényleg ilyen rövid ideig kell sütni? A hasonló kenyereket én sokkal tovább szoktam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha jó a sütőd, és tudod alkalmazni a megadott beállításokat, akkor igen!:)

      Törlés
  5. Száritott élesztővel is pihentetni kell?

    VálaszTörlés
  6. Az 50 friss élesztő az grammra vonatkozik?

    VálaszTörlés
  7. Szia! Nem tudom, hogy eljutott-e hozzád a kérdésem, mert itt nem jelent meg... Csupán annyi, hogy ha kenyérsütőben készítem, aminek kisebb a befogadó képessége, a liszt felezésével egyenesen arányosan kell feleznem a többi hozzávalót, vagy másképp működik? Mit javasolsz? Sajnos konyhám/tűzhelyem egyenlőre nincs :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én azt gondolom, hogy ha felezed a lisztet, akkor a többi hozzávalót is ugyanúgy!

      Törlés
  8. Szia!
    Nekem kirepedt a kenyér oldala, hogyan lehet ezt elkerülni?

    VálaszTörlés
  9. A só is kimaradt a leirasbol (gondolom az elejen a liszttel egyutt kell beletenni). En csak 3 orat kelesztettem, es sutoformaba tettem. Isteni lett! Koszi a receptet!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! Agavét lehetne helyettesíteni valamivel? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! agavé helyett mit lehet beletenni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...