2014. július 9., szerda

A vegán- vegetáriánus gyermek - közétkeztetés lehetőségei Magyarországon


Amikor ezt a bejegyzést írom, éppen 2014. nyarában járunk. És a most létező hivatalos jogszabályozások szerint a címben szereplő, azaz vegán gyermek-közétkeztetésre Magyarországon, gyakorlatilag LEHETŐSÉG NINCS... !
Hivatalosan... mert különféle külvárosi legendákról azért hallani itt és ott is... meg néhol azt mondják, a lakto-ovo (azaz a tejterméket és tojást fogyasztó) vegetáriánus étel megoldható... VOLT, eddig...
Na, de miről is van szó konkrétan, hogy azért ne csak ködösítsek...

2006-ban felkerült a netre egy vegetáriánus anyuka ÁNTSZ-szel folytatott levelezése a témában, melynek a végén a hivatalos álláspont az volt, hogy ha az anyuka meg tudja beszélni az adott helyi intézménnyel, majd kér és kap a helyi ÁNTSZ-től egy igazolást, hogy otthonról viszi be az ételt, akkor mehet...
Ezt a levelezést elolvashatod részletesen ITT!
Az azt követő években, gyakorlatilag szerintem szinte minden vega-vegán szülő, akik úgy döntött, hogy a családi étkezést szeretné továbbvinni az intézményekben is, erre a levélre hivatkozással ment az ANTSZ-hez igazolásért. Aztán ha megkapta, és az oviban, suliban meg is tudta beszélni, akkor bevihette az ebédet.

A másik már korábban is létező opció volt ilyen esetekben a Waldorf óvodák-iskolák rendszere, ahol alapból vegán étkezés biztosított, de ez főleg csak a tízórai (mert a waldorfos óvodák és az iskolák alsó tagozata is tudtommal az ebéd előttig van nyitva, így az ebédet így is úgy is otthon eszi meg a gyerkőc).

2013. nyarán nagy port kavart egy az ombudsman által egy képviselői felvetésre írt válasz, miszerint valóban nem áll-e jogában bevinni a szülőnek ételt az óvodába-iskolába abban az esetben sem, ha az adott intézmény nem tud megfelelő étkezést biztosítani a gyermeknek?
Az ombudsman válaszát és a teljes történetet ITT olvashatjátok, de röviden annyi lett a konklúzió, hogy de, bevihet a szülő ételt, ha nem megfelelő a minőség, kérdés persze, hogy mi minősül szerintük és az ÁNTSZ szerint nem megfelelőnek.... és ki dönti ezt el... és az iskola biztosítja-e a tárolást-melegítést... és ha nem, akkor az ÁNTSZ felszólíthatja-e erre az iskolát, akarja-e felszólítani...?
Ezután az ügy után több vega-vegán fórumon nagy fellélegzések kezdődtek, hogy hurrá, akkor ismét alátámasztható valahogy hivatalosan is a vega-vegán étrend érvényessége, és főleg az, hogy bevihetjük... mert szerintünk természetesen ez (lenne) a megfelelő a gyermekeink számára!

Aztán 2013. decemberében, a kételyek eloszlatása érdekében előtérbe került egy új közétkeztetési törvény kidolgozása, mert hogy gyakorlatilag 1999 óta nem volt benne állítólag jelentősebb átdolgozás, tehát éppen megérett a változásra. Ez még csak így rendben is lenne, de sajnos nem a vegán gyerekek javára lett változás...
Az egyik legfontosabb mondat ugyanis a vegán családok számára ez benne:

"(2)
Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell."


Ez is érdekes:

"Közétkeztető az  általa ellátott valamennyi korcsoport számára naponta biztosítja a  (2)–(5)  bekezdésben foglalt
élelmiszereket, az  ott meghatározottak szerint. E  rendelkezést a  15.  § szerinti diétás étkeztetésre is alkalmazni kell, ha az adott élelmiszer a diétában alkalmazható.
(2)
Egész napos étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább
a) 0,5 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
b) négy adag zöldség – ide nem értve a  burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers
formában,
c) három adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
(3)
Bölcsődei étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább
a) 0,4 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
b) három adag zöldség – ide nem értve a  burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers
formában,
c) két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább kétnaponta egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie.
(4)
Napi háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább
a) 0,3 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék,
b) két adag zöldség – ide nem értve a burgonyát – vagy gyümölcs, ezekből legalább egy adag nyers formában,
c) két adag gabona alapú élelmiszer, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell"

A teljes törvényt, ami a 2014. szeptemberében kezdődő tanévvel lép életbe, ITT olvashatod el!

És még egy fontos dolog, hogy ha diétás étrendet igényel a gyermek, akkor azt orvosi papírral igazolni kell (ez eddig is így volt), és ha az adott intézmény nem tudja biztosítani a diétás ételt, megrendeli egy másik intézménytől. De nem a szülőtől...

Egy fontos kitétele viszont a törvénynek, hogy a rendelet betartása nem kötelező hatályú a családi napközik esetében... Tehát ott esetleg talán...

Na, szóval, ez a jelenlegi helyzet Magyarországon, de nagyon szívesen venném gyakorlati tapasztalataitokat a témában, segítsük egymást a tapasztalatok megosztásával is!
És akár megoszthatjátok a Facebookos 'Vegán Anyukák, Kismamák' csoportunkban is!

6 megjegyzés:

 1. Vérlázító ez a sötétség, és az, hogy bármit így rákényszerítenek az emberre. Érdekelne, ha valakinek van tapasztalata a Waldorf intézményekkel: ott esetleg mennyire tudnak kibújni ezalól az új tv alól?

  VálaszTörlés
 2. Ok, akkor vallási alapon reform adventista a család, és erről igazolást is tud vinni! Ez viszont már alkotmányos alapjog. (jah, hogy már nincs alkotmány sem? :D )

  VálaszTörlés
 3. A kisfiam és a kislányom Waldorf óvodába ill. iskolába járnak, ahol a vegetáriánus táplálkozás megoldott az ebédeltetések során :-). Az óvodai étkezések során, nem szerepel egyáltalán hús a gyerekek menüjében.
  Az iskola szellemisége és pedagógia hitvallása mellett, ami még nagyon szimpatikus, hogy a vegetáriánus szemléletre mennyire nyitott és elfogadó a közösség.
  A mi családunk már több, mint 10 éve lakto vegetáriánus.
  (A kezdetek kezdetén több vegetáriánus családra számítottunk, de mégis vagyunk elegen (a pedagógusokat is beleértve), hogy természetes és elfogadottá váljon ez a táplálkozási alternatíva, még az ünnepségek alkamával is.) Monika

  VálaszTörlés
 4. Kedves Mónika, hova jártok? A mi waldorf ovinkban most nehézségekbe ütközik a vegetáriánus étkezés további fenntartása. Szeretnék segítséget kérni. Zsuzsi

  VálaszTörlés
 5. Ezen tv. 1 § (6)" Az e rendeletben foglaltaktól ünnepekhez kötődő tradicionális ételek készítésekor, illetve vallási okból el lehet térni."
  Magyarul, ha vallási alapon vega valaki, akkor a fent leírtakat elkerülheti. De ehhez elég, ha hivatkozik a Bibliára, mert Mózes III.könyvében Isten megtiltotta a tisztátalan állat, a zsír és a vér fogyasztása. Ahhoz pedig, hogy ne legyen vér a húsban szerintem kóser vágás kellene, amit egy sima konyha tutira nem tud bevállalni.

  VálaszTörlés
 6. Nekem is pont a vallási okokra való hivatkozás volt az első gondolatom.
  Egy kisvárosban élünk, ahol felhívtam a közétkeztető konyha vezetőjét, aki elmondta, hogy szakorvosi vélemény kell arról, hogy a gyermek egészségügyi állapota (betegsége) indokolja a húsok mellőzését. Egyrészről nem szeretnék még kisebb csaláshoz sem folyamodni, mert jogunk van a vegetáriánus étkezéshez, ami szeptembertől ingyenesnek is kell lennie alanyi jogon. Azért ,mert a közétkeztetés monopolhelyzetbe került még szeretnénk megőrizni ebben is az egyéni szabadságunkat.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...