2008. szeptember 12., péntek

Köleses brokkolifőzelék tojásmentes csicseriomlettel (vegán)

A főzelék sűrítésének ötlete kölessel egy Babaszakácskönyvből származik, és mondhatom nagyon jól bejött! Azóta próbáltam már vöröslencsefőzeléknél is, és az is nagyon finom lett! A köles lecserélhető rizsre is. Az más kérdés, hogy Babóca mindegyik esetben csak turmixolva volt hajlandó megenni a főzeléket, mert se a vöröslencse héját, se a brokkolidarabokat nem hajlandó lenyelni...:-(
A tojásmentes omlett alapverzióját pedig Reninél http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/07/vega-omlett-srgaborslepny.html találtam, köszönet érte, biztosan ismételni fogjuk !:-) Én az itthon fellelhető hozzávalók szerint kicsit módosítottam. Babócának kis csíkokra vágtam feltétként, és így még repetát is kért a "palacsintából".:-)
Még én is azt kell, hogy mondjam, egy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető ebéd!:-)
TIPP: a köles magas vastartalmú gabona, a csicserilisztből kevert omlettel együtt pedig érvényesül a GABONA + HÜVELYES = TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJE elve!
Köleses brokkolifőzelék
1 éves kortól
Hozzávalók :
1 közepes fej brokkoli
kb. 50-70 g köles (alapvetően 4 ek. brokkolirózsához 1 ek. kölest, vagy rizst számítunk)
vegamix
csipetnyi őrölt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
2 ek. hidegen sajtolt olaj
A brokkolirózsákat sós vízben 2 percet főzzük. Hozzáadjuk a kölest, a fűszereket, a fokhagymát és annyi vizet, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük (a kölesnek kb. 15 perc kell). A végén adjuk hozzá az olajat, majd az egészet pürésíthetjük.
Forrás: dr. Kerekes Judit: Babatáplálás kézikönyve
Tojásmentes csicseriomlett
Kb. 10 hós kortól adható, ha már jól reagált a baba a gluténes lisztekre!
Hozzávalók (kb. 3 db palacsintaméretű omletthez):
150g csicseriborsóliszt
50g bio fehérliszt
½ mk koriander
½ mk kurkuma
1 tk só
kb. 250-350 ml víz (kezdéshez, majd sütés közben ahogy dagadt a liszt, még feltöltöttem, hogy jól süthető állaga legyen)
napraforgóolaj a sütéshez
Összekeverjük a liszteket és a fűszereket, felöntjük keverés közben vízzel, majd olajos ecsettel megkent és felhevített serpenyőbe teszünk egy merőkanálnyit, szétterítjük benne a tésztát és megsütjük mindkét oldalát.

4 megjegyzés:

  1. Szia Siccike!
    Ezt sose hittem volna! Marci allergiás a tejre... úgy néz ki amíg szoptatok én sem ihatom. :-( Ez nagyon nagyon nagy érvágás nekem! Kinövi majd??? Nagyon remélem. (Egyenlőre allergológusnál nem voltam, de a széklete nem volt frankó. Elhagytam a tejet és most ismét aranysárga a pelenka :-). Csak anyatejet kap.)
    Eddig nagy volt a szám, most a saját házam táján kell szétnéznem. pussz és jó szülést Neked!

    VálaszTörlés
  2. Cenerentola!
    Bocsánat, most vettem észre, hogy írtál 'anno', amikor elmentem szülni...:-)
    Nagyon sajnálom, hogy ti is ezzel a problémával küzdötök! Én a nagyobbik miatt elővigyázatosságból most alapból kerülöm a Picinél a tejtermékeket a szoptatás alatt. Hát igen, reméljük kinövik!

    VálaszTörlés
  3. Már jó régóta szemezgetek ezzel a recepttel, de ma végre megcsináltam. Nagyon finom lett minden, bár a főzelékben szerintem eltúloztam a kölest, de így is jó. Az omlett viszont fantasztikus :) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...