2008. november 27., csütörtök

Gyümölcsös rizsfelfújt/ tej- és tojásmentesen


Nem egyszerű mostanság kis életünk az időbeosztás, vagy inkább szabadidő keresgélés terén... A Nagy kel reggel 6-kor, a kicsi fekszik este 11h-kor... Közte kellene aludni talán vmit...:-) Délután a Nagy elmegy pihenni, majd kezdem altatni a Kicsit, és mire ő is elalszik, felébred a Nagy...:-( Merthogy a gyerekes anyuka szabadideje többnyire az alvásidőkre korlátozható, amikor pl. blogírással is lehet(ne) levezetni a "feles" energiákat...:-) Amikor viszont az esti altatás lezajlik, többnyire mi ketten is Férjjel együtt totál bealszunk, majd éjjel 01h körül találkozunk valahol a fürdőszoba környékén...:-) (én pedig gyakran akkor állok neki gépezni még egy kicsinykét...).
Szóval, eme hosszas bevezető csak azt célzott magyarázni, hogy miért jelenek meg mostanság oly keveset errefelé...:-(

Na, de gyümölcsös rizsfelfújt... Arról már többször ejtettem szót, hogy mostanság egyre többször beleuntam a reggeli zab- és egyéb pelyhes reggeli kásáinkba, így nagyon vágytam már vmi frissítésre a témában. Először keverni kezdtem a többféle gabonákat egymással is, de nem volt elég! Majd nemrégiben, a neten rábukkantam Nagy Zsuzsa: Reggeli gyümölcsös gabonaételek c. kiadványára, és gyorsan meg is rendeltem. Nagyon jó kis füzet, sok izgalmas recepttel! Az egyes gabonák külön fejezetekbe szedve, így a heti gabonanapokhoz , vagy az otthon éppen fellelhető hozzávalókhoz könnyen előkereshető a megfelelő recept. Testkontrollos időszakom hozadékaként a gyümölcsöt nem igen keverem soha más étellel, 2 kivétellel, melyek nálam a reggeli kásák és a sütemények, desszertek, így ezek a receptek így is kompatibilisak a számomra. Azt nem állítom, hogy a leggyorsabb megoldások találhatóak ebben a kiadványban (sőt!), de megfelelő előkészítéssel, tervezéssel, kellő változatosságot csempészhetünk a konyhába. Kicsit sokallom az ananászt a hozzávalók között, de ezen azt hiszem könnyen felülemelkedhetünk, némi fantáziával.:-)

Ez a rizsfelfújt - melyet egy ideje már hiányoltam, mióta nem nagyon használok tojást sem... -, nagyon bejött a családnak! A sütőben sütés kellően megpuhította a szerintem már amúgy is elég puha rizsszemeket, az én nem kissé finnyás, a rizst rágni nem szerető Gyermekem számára is.:-)
A kész ételt nem csak reggelire, hanem akár uzsonnának, vagy főételnek is el tudom képzelni egy leves mellé.
HÉTFŐ - RIZS nap!:-)

Gyümölcsös rizsfelfújt tej és tojás nélkül
1,5 éves kortól a kesudió és az ananász esetleges allergizáló hatása miatt, de ezeket helyettesítve pl. mandulával, és más gyümölccsel, előbb is fogyasztható!
Hozzávalók (2-3 fő részére):
1 csésze = 250 ml2 csésze főtt barna rizs
3/4 csésze forró víz
3 ek. narancslé
1/2 csésze natúr kesudió
2 tk. őrölt vaníliarúd (nálam most 1 cs. van. cukor)
1/4 csésze bio kénezetlen mazsola
1 csésze darabolt friss ananász (nálam most vegyesbefőtt)
1 közepes banán feldarabolva
(esetleg egy kis méz még ízlés szerint)

Turmixoljuk össze a vizet a narancslével, a kesudióval és a vaníliával krémesre, majd keverjük a főtt rizshez a mazsolával és a gyümölccsel együtt. Esetleg ízlés szerint édesítsük még kicsit. Kiolajozott és zsemlemorzsával, vagy darált dióval megszórt felfújtformába, vagy tűzálló tálba simítjuk, és közepes lángon kb. 30 percig sütjük (nálam 160 fokon légkeverés nélkül). Sütés után díszíthetjük még őszibarack, vagy banándarabokkal.

6 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon finom lehet, majd kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Csorog a nyálam :o))
    A kolbász receptet bepötyögöm majd én is, ne félj! :o))

    VálaszTörlés
  3. Orsi!
    Tényleg finom! Képzelem, mekkora tepsiben kell sütni nálatok!:-)

    Kata!
    Hát, jó étvágyat!:-))

    VálaszTörlés
  4. Szeretem azt a receptes könyvet (megvan mind az öt), bár tényleg nem a leggyorsabban elkészíthető ételek vannak benne, de jók.
    Vasárnap pl. gofrit sütöttem belőle. Ha újra jó lesz az otthoni gépem, és elérhetőek a fényképeim, felteszem a blogra is, mert nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  5. Elkészítettem, nagyon finom lett!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...