2011. április 30., szombat

Cukkinifelfújt tojás nélkül


Jó-jó, tisztában vagyok vele, hogy egyrészt még nagyon nincs cukkiniszezon, másrészt pedig a fotó alapján valószínűleg ez a felfújt nem is feltétlenül túl meggyőző felfújt-minőségét illetően, hiszen itt már éppen összeesett némiképp...:-) Amiért azonban mégis szeretném mindenképp közkinccsé tenni a receptet az az, hogy az ízével teljesen elégedettek voltunk, és nagyon jó ötletnek tartom a vegán felfújt ilyen formájú megvalósítását!
Egyik kedvenc olasz inspirálóm, Concita gyűjteményében bukkantam a receptre.
A sütőben még az enyémek is tartották magukat...:-):


Az eredeti recepten én annyit változtattam, hogy cukkinik helyett felfújtformákba öntöttem a tölteléket. Igen sok lett, úgyhogy a maradék tölteléket muffinformákban sütöttem meg, és uzsonnára felkockáztam. A Kicsi nagyon szívesen ette úgy is.:-)


Cukkinifelfújt tojásmentesen
Hozzávalók (2-3 főre):
3 gömbölyű cukkini (vagy 3 hosszúkás cukkini)
1/2 vöröshagyma, felaprítva
1 pohárnyi (kb. 250 ml) vegán besamel-mártás (nagyon sűrű)
3 csapott ek. csicseriborsóliszt
3 ek. burgonyakeményítő
2 ek. búzadara
2 tk. sütőpor
sáfrány
kurkuma
curry
koriander
olívaolaj
só, bors

A felaprított hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd a kivájt cukkinihússal együtt kicsit pároljuk. Fűszerezzük sóval-borssal, kurkumával, sáfránnyal és curryvel. Addig pároljuk, amíg krémes lesz a töltelék. Utána pürésítjük a besamel mártással együtt. Hozzáadjuk a csicserilisztet, a keményítőt, a sütőport és egy csipet sót. A cukkinis krémmel megtöltjük a felfújtformákat.
200-220 fokra előmelegített sütőben sütjük, amíg megemelkedik a felfújt, majd utána 180 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és tovább sütjük összességében legalább 35 percig. Közben ne nyissuk ki a sütőt, nehogy összeessen. A sütő lekapcsolása előtt győződjünk meg róla, hogy kellően átsült-e, mert különben túl folyékony és gumis állagú lesz belül.

TIPP: bármilyen zöldséggel készíthetjük a felfújtat. Az adott zöldséget ugyanúgy a besamellel és a fenti lisztkeverékkel kell vegyíteni.

3 megjegyzés:

  1. Kedves siccike!

    Díjat adtam az oldaladnak. :)

    Gondoltam, szólok :)
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Siccike, nézz be ide, meglepetés vár rád.
    http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/ismet-dijkioszto.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...