2009. február 25., szerda

Tepsis szejtán (búzahús) rozmaringos krumplival


 Íme ismét egy nagyon egyszerű, gyors (leszámítva esetleg a szejtán házi készítését annak, aki nem készen veszi) és igen finom, olaszos ihletésű, megint csak rozmaringos:-) ötlet innen. Vasárnapi ebéd részét képezte és tényleg jól sikerült, de Babócánk mostanában éppen a krumplit nem komálja, holott korábban azt eszegette ki inkább az ételekből, ha volt benne... a szejtánból egész jól eszegetett (meg kell jegyeznem, hogy az utóbbi időben teljesen jó irányt vett nála az evés kérdésköre (is!), most már kb. 3 hete nincs az állandó harc evések előtt, hogy nem akar enni! Ha kaja van, max. egyszer azt mondja, nem kérek, majd fogja magát, leül az asztalhoz enni, és szép nagy adagokat bevág. És végre egyre többször magától mondja, hogy ÉHES! Ez nagyon nagy szó nálunk! Na, azt nem mondom messze se, hogy bármit megeszik, sőt! Pl. gyümölcsöt csak kásában és sütiben, de már kb. 4 helyről, orvosoktól is megkaptuk, hogy valószínűleg arra is allergiás, úgyhogy ne erőltessük...! Szóval, a zöldségeket igen csak visszafogottan fogyasztja, továbbra is a kenyerek, tészták, és HÚSFÉLÉK...:-((( mennek. ja-ja-ja, ő már aztán végképp elveszítette a 'Vegagyerek' címet, de azért a blogot gondoltam még tovább viszem, bízom a 2. szülöttben, ő hátha...:-))
A hozzávalóknál most nem nagyon írnék pontos mennyiségeket, mert én is csak úgy szemre dobáltam bele mindent a tepsibe, pl. a krumpli és a szejtán mennyisége igen függ a család étvágyától.:-)
Hasonló tepsis szejtán brassói Veránál!

Tepsis szejtán rozmaringos krumplival
Hozzávalók:
Krumpli (minél több, mert gyorsan fogy!:-) nálunk kb. 1 kg-ból hármunknak)
Szejtán/ búzahús (nálam most kb. 250 g szejtánporból készített adag)
3-4 gerezd fokhagyma

2-3 ág rozmaring
olívaolaj

Házi készítésű szejtán esetén először annak látunk neki! Részletes leírás Katánál, amihez még annyit fűznék hozzá, hogy 1. mostanában már bekeverés előtt teszek a szejtánporba sót - mehet bőven, mert nagyon felveszi!-, és ízesítőket pl. natúr vegamixet, 2. sok vizet öntök hozzá, mert ha több is a kelleténél, akkor leönthető a maradék, viszont így puhább lesz a végeredmény, 3. a második főzésnél min. kb. 40 percig főzöm. Ezekkel a módosításokkal együtt elértem, hogy most már egyáltalán nem! lesz rágós-gumis állagú a kész szejtán, mint korábban!
A krumplit meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Beolajozunk egy tepsit, beletesszük a krumplit, megsózzuk, jól megforgatjuk, majd hozzátesszük a rozmaringot, a szejtánt és a fokhagymát. Betesszük az előmelegített sütőbe és 200 fokon kb. 25-30 percig sütjük.

5 megjegyzés:

  1. Igen, én is módosítottam a szejtános leírást annyiban, hogy jó előre befűszerezni a port! :o)

    VálaszTörlés
  2. Kata!
    Hát igen, erre rájön az ember idővel, kár hogy nem írják rá a csomagolásra is, spórolhatnának nekünk egy kis időt!

    VálaszTörlés
  3. en nagy szejtanimado vagyok,kiveve,ha mas kesziti el. anyukammal karacsonykor csinaltunk 2 kilo szejtant,de nem porbol,hanem tonkolylisztbol,es vizbol...nem reszleteznem mi munka az:)))
    mindenesetre fantasztikus,es az egyetlen husevo csaladtagunk(a nagyi) nem is jott ra,hogy a toltottkaposzta,bizony husmentes:)
    szuper recept,kiprobalom.
    milyen fajta szejtanporbol keszited?

    VálaszTörlés
  4. Hugomum!
    Olvastam a bejegyzésed a családod vegaságáról, és hát szuper lehet egy olyan családban felnőni, ahol több generációra visszatekintő a vegaság! Én a 'Natura' márkájú búzasikért használom: http://www.joegeszseget.hu/?144,buzasiker-250g&PHPSESSID=55a3c0b7331558bd1c5ee49799124604

    Veganbel!
    Grazie!:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...