2011. január 11., kedd

Narancsos csokikocka (tej- és tojásmentes)



Ez a süti még az ünnepek alatt készült, kísérleti jelleggel. Azt teszteltem, hogyan viselkedik a kókuszzsír krémekben. Eddig én általában bio, nem hidrogénezett növényi margarint használtam a sütikrémekhez, de azt mostanság nem bírja már nagyon se a gyomrunk, se a pénztárcánk.
Jól vizsgázott!:-) Kellően megkeményedett,  nem volt átütő zsír (utó)íze sem, bár utóbbi úgy gondolom a kókuszzsír minőségétől is függ, mert volt ez már másképp is korábbi próbáknál...
(A kókuszzsír pro/kontra növényi margarin témáról készül már egy bejegyzés, mert sok hozzászólást kaptam a témához az utóbbi időben, csak legyen majd egyszer időm be is fejezni...)

Az eredeti recept szerint tekercset és nem kockát terveztem, de sajnos annak ellenére, hogy már nagyon sokszor sikeresen megsütöttem Kata tojásmentes piskótáját, tekercset még nem sikerült belőle készítenem, mert összetöredezett.:-( Ugyanakkor van erre ellenpélda is, mert nézzétek csak Parvati milyen ügyes volt!:-) Na, szóval gyakorolni kell még valószínűleg a dolgot!:-)
Az ízén a külalakja viszont nem változtatott szerencsére!:-) A krém nagyon hasonlít a táblás narancsos étcsokik ízéhez, és bár változtattam néhány dolgot az Ízek és érzések Magazin Karácsonyi különszámában megadottakhoz képest, a gyerekeknél mégsem aratott átütő sikert...:-( Kivéve persze a nagyon befogadó Nagykislányunkat (ő hívja magát mostanság így:-), aki ezt is nagyon szívesen majszolgatta.:-) A többi gyereknek szerintem kesernyés volt kicsi a csoki miatt.
A felnőttek viszont nagyon falták, a csoki és a narancs együtt mennyei! Igen tömény csoki, ezért egy-két szeletnél többet nem nagyon tudtunk lenyomni belőle egyszerre.:-))



Narancsos csokikocka
Hozzávalók (egy kis méretű sütőtepsihez):
Piskóta:

250 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 g barna cukor
½ citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
6 ek. olaj

A krémhez
250 ml kókusztej
50 g kókuszzsír
3 ek. nádcukor (eredetileg xilitol)
1 kisebb narancs héja
100 g 70%-os jó minőségű étcsokoládé kis darabokra tördelve (eredetileg 90%-os, de nagyon keserű...)
1 kisebb narancs a díszítéshez

A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük.
A krémhez egy kis lábosban felforrósítjul a kókusztejet, beletesszüka kókuszzsírt, a nádcukrot, a narancs héját, és hagyjuk elolvadni. ezután lehúzzuk a tűzről és beletördeljük a csokoládét. Mivel a forró krémben a csoki megolvad, néhány perc után kanállal teljesen egyneművé tudjuk keverni. Miután kihűlt, legalbb 2 órára hűtőbe tesszük.
A teljesen kihűlt tésztát két részre vágjuk, megkenjük belül, majd kívül is a krémmel, és visszatesszük a hűtőbe. A narancskarikákkal csak közvetlenül tálalás előtt díszítjük, mert különben a gyümölcs a a levegőn állva összeszárad!


5 megjegyzés:

  1. Ennek a piskótának 100 arca van.
    Én is nagyon szeretem készíteni és enni is. Elég egy másik krém a töltelékhez, egy kis díszítés és teljesen más arcát, ízét mutatja.

    VálaszTörlés
  2. Én ugye nem vagyok vegán, csak vegetáriánus, de ennek az egyik fő oka, hogy nem vagyok hajlandó lemondani a vajról a margarin javára!!!

    Egyébként néhány hónapja elkezdtem én is kókuszzsírt használni és nagyon bevált. Szóval vaj, kókuszzsír és a különböző olajok - ezeket használom.

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez nagyon kecsegtető, biztos kipróbálom. A krém állaga hűtés után milyen lesz, jól kenhető?

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    És finom is!:-)

    Móni!
    Igen, ez tényleg így van, én is sokszor gondolkodtam rajta, hogy a variációk sora végtelen, ahogy a sima hagyományos piskótánál is.:-)

    Zizi!
    Igen, tudom, hogy jobban preferálod a vajat, de egyébként a bio, nem hidrogénezett növényi margarinnal szerintem egyáltalán nem olyan vészes a helyzet, amilyennek tűnik, vagy sokan gondolják.:-)

    Magdi!
    Teljesen jól kenhető volt a krém, bár mondjuk nálam 2 órát nem, csak egyet állt a hűtőben, de utána is, ha visszatettem megszilárdult, ha kivettem és szobahőmérsékleten állt, akkor enyhén meglágyult. Kb. ahogy a vajas krémek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...