2011. január 23., vasárnap

Vöröslencsés rizs pórémártással

Íme egy jó kis téli étel főként szezonális hozzávalók felhasználásával. Sok mindent nem nagyon tudok hozzáfűzni, nagyon finom lett!:-) Jó szokásához híven Nagykislányunk is igen jó ízzel fogyasztotta, és nem utolsó sorban az elkészítése sem vesz túl sok időt igénybe. Friss zöld salátával ettük.
Ja, és vöröslencse (HÜVELYES) + barna rizs (GABONA) = TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJE!!

A hétfői RIZS NAPra is kiváló!
Néhány további rizses recept itt a blogon:
- Bazsalikomos - rizses karfiolkrémleves
- Bengáli királyi rizs
- Tésztás-rizses zöldségfasírt kukoricás tofurántottával és veganézes sült paprikával
- Vegán besameles rakott karfiol
- Gyümölcsös rizsfelfújt

Vöröslencsés rizs pórémártással
Elkészítési idő: kb. 30-35 perc
Hozzávalók (4 főre):
250 g barna rizs
100 g vöröslencse
1 közepes fej karalábé kockákra vágva
1közepes fej vöröshagyma nagyobb kockákra vágva
1 nagyobb sárgarépa kockákra vágva
100 ml napraforgó olaj
1 csipet sáfrány
só, bors

A mártáshoz:
1 nagyobb póréhagyma karikákra vágva
20 g bio növényi margarin, vagy olívaolaj
20 ml növényi tejszín
1 ek. rizsliszt
1/2 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva


A rizst olajon lepirítjuk, sózzuk, és 2,5 -szeres vízzel felöntve megpároljuk. A hagymát, répát, karalábét a lencsével együtt a maradék olajon megpirítjuk. Sózzuk, majd 2,5-3-szoros vízzel felöntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a lencsés alap már majdnem kész, beleszórjuk a sáfrányt, és összekeverjük a megfőtt rizzsel. A mártáshoz a póréhagymát kevés margarinon/olajon megpirítjuk, rászórjuk a rizslisztet, majd kevés vízzel és a tejszínnel felöntjük. Sózzuk-borsozzuk, és 1-2 percig forraljuk. Beletesszük a petrezselyemzöldet, majd az így elkészült mártást a rizottó mellé kínáljuk.

Forrás: Ízek és érzések Magazin 2009/1.

6 megjegyzés:

  1. Nálunk ez lett ma az ebéd :) Minden volt itthon, csak póré nem, azt lecsréltem cukkinire, és curryvel is ízesítettem, nagyon jó lett, köszönjük!

    VálaszTörlés
  2. Orsi!
    Egészségetekre!:-) A cukkini is nagyon jól passzolhatott hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Szia zoldninja vagyok,

    tisztazzunk egy dolgot:azt mondtad hogy a barna rizs teljes erteku feherje -ezen azt erted hogy:magas erteku feherje?En a magas erteku feherjen azt ertem hogy van benne 18 aminosav es ez a:soja,a kanah por,es a pollen,persze vannak meg keverek etelek amik mivel ossze vannak keverve osszesen formalnak magas erteku feherjeket.Tehat ha a barba rizs a magas erteku feherjekhez tartozik ez nagy orom nekem:mert meg egy bizonyittek az antiveganok szamara hogy erohoz izmokhoz suljozashos igen is van sokfele magas erteku novenyi protein -vagyis feherje.Tehat tisztazzuk:teljes erteku es magas ertekun:egy dolgot ertesz ?nekem ugy tunik igen de..azert varom a konfirmalast..

    VálaszTörlés
  4. Zöldninja!
    Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne a dolog, de valójában nem az.... A gabonák, mint a barna rizs is, valamely hüvelyessel együtt társítva/ fogyasztva alkotnak teljes értékű fehérjét. Önmagában nagyon értékes szénhidrát, sok rosttal, keményítővel, B-vitaminnal, stb., de csak hüvelyessel együtt fogyasztva ad teljes értékű fehérjét!

    VálaszTörlés
  5. Szia zoldninja vagyok,

    hat epp ez amit keresek:egy novenyi kevereket ami teljes erteku feherjet formaz!En azt hittem eloszor hogy csak a barna rizsre vonatkozol.De valahol meg irta hogy a barna rizs teljes erteku feherje...vagyis magas erteku..megnezem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...