2007. november 17., szombat

Tökmagos árpaleves kelbimbóval

Visszautasíthatatlanul beköszöntött a káposztafélék, kelbimbók, zellerek és társaik időszaka! Egy csomó olyan dolog, amit nem annyira kedvelek, viszont idén kihívásként élem meg, hogy egyre fogyaszthatóbb ételeket kreáljak belőlük.:-))
Ez a leves próbálkozásaim egy igen jól sikerült eredménye. Olyannyira, hogy miután ismét felkészültem rá, Babóca nem fog belőle szívesen enni (merthogy köztudottan a gyerekek nem igazán szeretik a káposztafélék kesernyés ízét és könnyen likvidálják őket), úgy gondolom, ezt a fogást ugyancsak felvehetjük a kedvencek listájára.:-) Férj is teljesen meglepődött, mikor megtudta, hogy kelbimbó van benne, és ő is duplázott!:-))

Tökmagos árpaleves kelbimbóval
Hozzávalók (4 főre):
1 nagy vöröshagyma
1/4 kezeletlen biocitrom
1/2 cs. petrezselyemzöld
3 ek. olívaolaj
2 tk. köménymag (aki nem szereti, egyszerűen kihagyhatja)
100 g árpa
1,4 l zöldségleves (bio zöldségleves-kockából)
500 g kelbimbó
75 g növényi tejszín
3 ek. tökmag (vagy fenyőmag)
só, bors

Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk a hagymát. A citrom héját forró vízzel lemossuk és egészen vékonyan levágjuk, majd finomra aprítjuk (vigyázzunk, hogy tényleg vékonyan vágjuk, mert a fehér része már kesernyés lesz). A petrezselyemzöldet megmossuk, lerázogatjuk, a leveleket leszedjük és felaprítjuk.
Egy levesesfazékban felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, majd beletesszük a hagymát, a citromhéjat és a petrezselyemzöldet. Állandó keverés mellett 1-2 percig pároljuk. Az árpát és a köményt hozzáadjuk, jól összekeverjük. Beleöntjük a zöldséglevest, és felforraljuk. Félig rátesszük a fedőt, kb. 45 percig lassú tűzön főzzük.
30 perc múlva megmossuk, megtisztítjuk a kelbimbót, majd felszeleteljük. A kelbimbót a tejszínnel együtt a levesbe keverjük, és még 15 percig főzzük, amíg az árpa és a kelbimbó megpuhul.
Tálalás előtt a tökmagot kis vajon, közepes tűzön megpirítjuk. A kész levest sózzuk-borsozzuk, a tökmaggal és petrezselyemzölddel díszítjük.
Illik hozzá: teljes kiőrlésű búzakenyér.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...