2008. szeptember 17., szerda

Megérkezett ESZTI TÜNDÉR!!!:-))

Hát igen, szélsebesen, igencsak "váratlanul":-), 2,5 héttel korábban betoppant életünbe ESZTI TÜNDÉR!:-)

Szeptember 14-én, vasárnap hajnalban született viharos gyorsasággal.:-) Olyannyira, hogy miután egy kirtelen ötlettől vezérelve szombat este 10h-kor nekiálltam összepakolni végre a kórházi csomagom, éjfélkor lefeküdtem aludni. 5 perc múlva elfolyt a magzatvíz, amitől Férjjel együtt nem kis pánikba estünk, hiszen ezt mi nem mostanra terveztük még!:-)) Addig gyakorlatilag nem sok jelét éreztem, hogy aznap szülnék, a fájások is csak ezután kezdődtek. 0h30-ra beértünk a kórházba immáron 3-4 perces fájásokkal, majd 03.00h-ra Tündérkénk már köztünk is volt!!!:-) 3.040 g és 53 cm.:-)

A szülés maga sokkal-sokkal könnyebb volt, mint Babócával 3 évvel ezelőtt, érdekes módon a végén már nem is igazán éreztem fájdalmat sem. Mondjuk feltehetően nem kis szerepet játszott Esztikénk 500 g-mal kisebb súlya is. Mindenesetre a hatalmas paráim ellenére igen kellemes meglepetésben volt részem összességében, bár középtájt azért volt szülés közben néhány megtorpanásom.:-)
A homeós bogyókat szorgalmasan kapkodtam végig a szülés előtt, alatt és után is, ami a szülésznőm és az orvosom szerint is nagyon sokat hozzátett a szülés gyors és problémamentes lefolyásához, illetve előkészítette a szülés utáni gyors felépülést.

A gátvédelem 100%ban sikeres volt, úgyhogy ez nem kicsit járul(t) hozzá a hihetetlenül gyors regenerálódásomhoz! Én is csak ámulok-bámulok magamon, milyen gyorsan térülök-fordulok már a szülés után 3 nappal is.:-))

Tündérke amúgy tündéri Kisbaba!:-) Hatalmas bölcs szemekkel tekint a világra és elbűvöl mindannyiunkat, bár Babócánk még némi távolságtartással viseltetik iránta...:-)

És hát mivel mostantól én is a 2kisgyermekes gasztro anyukák sorába léptem, tippjeim szerint mostantól takarékra kerül némiképp a blogírás, amit talán elnéztek nekem!:-) Igyekszem azért majd minél hamarabb visszatérni!

2008. szeptember 12., péntek

Köleses brokkolifőzelék tojásmentes csicseriomlettel (vegán)

A főzelék sűrítésének ötlete kölessel egy Babaszakácskönyvből származik, és mondhatom nagyon jól bejött! Azóta próbáltam már vöröslencsefőzeléknél is, és az is nagyon finom lett! A köles lecserélhető rizsre is. Az más kérdés, hogy Babóca mindegyik esetben csak turmixolva volt hajlandó megenni a főzeléket, mert se a vöröslencse héját, se a brokkolidarabokat nem hajlandó lenyelni...:-(
A tojásmentes omlett alapverzióját pedig Reninél http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/07/vega-omlett-srgaborslepny.html találtam, köszönet érte, biztosan ismételni fogjuk !:-) Én az itthon fellelhető hozzávalók szerint kicsit módosítottam. Babócának kis csíkokra vágtam feltétként, és így még repetát is kért a "palacsintából".:-)
Még én is azt kell, hogy mondjam, egy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető ebéd!:-)
TIPP: a köles magas vastartalmú gabona, a csicserilisztből kevert omlettel együtt pedig érvényesül a GABONA + HÜVELYES = TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJE elve!
Köleses brokkolifőzelék
1 éves kortól
Hozzávalók :
1 közepes fej brokkoli
kb. 50-70 g köles (alapvetően 4 ek. brokkolirózsához 1 ek. kölest, vagy rizst számítunk)
vegamix
csipetnyi őrölt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
2 ek. hidegen sajtolt olaj
A brokkolirózsákat sós vízben 2 percet főzzük. Hozzáadjuk a kölest, a fűszereket, a fokhagymát és annyi vizet, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük (a kölesnek kb. 15 perc kell). A végén adjuk hozzá az olajat, majd az egészet pürésíthetjük.
Forrás: dr. Kerekes Judit: Babatáplálás kézikönyve
Tojásmentes csicseriomlett
Kb. 10 hós kortól adható, ha már jól reagált a baba a gluténes lisztekre!
Hozzávalók (kb. 3 db palacsintaméretű omletthez):
150g csicseriborsóliszt
50g bio fehérliszt
½ mk koriander
½ mk kurkuma
1 tk só
kb. 250-350 ml víz (kezdéshez, majd sütés közben ahogy dagadt a liszt, még feltöltöttem, hogy jól süthető állaga legyen)
napraforgóolaj a sütéshez
Összekeverjük a liszteket és a fűszereket, felöntjük keverés közben vízzel, majd olajos ecsettel megkent és felhevített serpenyőbe teszünk egy merőkanálnyit, szétterítjük benne a tésztát és megsütjük mindkét oldalát.

2008. szeptember 10., szerda

Gyerekvegás őszi mintaétrend

Folytatván a 'Mintaétrendek'  sorát, íme egy következő verzió, amelynek az eredetije a Kismama Babakonyhája c. szakácskönyvben található. Ott alapvetően húsos étrendként szerepel, de a húsos kajákat igyekeztem átváltoztatni. Főként lakto-ovo vegás étrendről van szó, de hát itt is győzhet ugye a kreativitás, ötletadónak sztem mindenképpen hasznos lehet!:-)
Az összes étel 1 éves kortól fogyasztható!
Gyerekvegás őszi mintaétrend
Hétfő
R - banános omlett, ásványvíz
T - almás natúr joghurt
E - fokhagymával tűzdelt, sült szejtánszelet (na, ezt csak úgy fejben kreáltam a tűzdelt pulykacomb után szabadon:-)), párolt kelbimbó
U - pástétomos pirítós
V - zöldséges manópita, gyümölcstea
Kedd
R - humuszos szendvics, zöldpaprika, mangóturmix
T - paradicsomlé
E - zöldséges rizottó, kovászos uborka
U - friss gyümölcs
V - kenyérlángos, fokhagymás joghurt
SzerdaR - fahéjas szilvás táska, zöld tea
T - igazi gyümölcsjoghurt
E - sütőtökszószos tészta
U - nyers rágcsálnivaló zöldségek zöldfűszeres túrókrémmel
V - paradicsomos kuszkusz
Csütörtök
R - színes falatkák pitakenyéren
T - joghurtos feketeribiszkefagyi nyers gyümölcsökkel
E - dödölle, uborkasaláta
U - almás sajtsaláta
V - krumplileves
Péntek
R - zöldségkrémes szendvics, mentatea
T - zabpehelyturmix
E - hamis vadas burgonyafánkkal
U - frissen préselt zöldséglé
V - rizssaláta
SzombatR - sütőtökös kifli, őszibarackturmix
T - narancs
E - zöldséglepény
U - töltött paradicsom
V - répakrémleves
Vasárnap
R - sajttekercs, bodzatea
T - nyers gyümölcsök
U - szőlős, mandulás müzli
V - töltött kifli

Vegetáriánus babák hozzátáplálása 1.

Egy szerintem nagyon fontos témáról, a vegetáriánus/ vegán babák hozzátáplálásáról szeretnék Nektek írni, azaz mit és hogyan lehet, érdemes bevezetni a kizárólag anyatejes első 6 hónap után! Már régóta gyűjtögetem az infókat ehhez a témához, és hát valójában ennek a blognak a megszületését is többek közt az eredményezte, hogy én magam sem találtam igazán kielégítő infókat etéren (sem), sőt mondhatni teljesen tanácstalan is voltam 'anno', amikor Babóca 6 hós kora után elkezdtük az egyéb étkek bevezetését is...

Mindenesetre mára eljutottam oda, hogy eldöntöttem magamban, születendő kiscsajszinknál 1. a fokozott allergialehetőség 2. a tej-/ és hús ellenességem miatt is, az első évet mindenképpen vegán módon szeretném megélni vele! Utána aztán meglátjuk, sajtot, némi tejterméket sztem fogok adni, mert azt mi is szeretnénk majd enni, a húst pedig majd ahogy ő dönt, de inkább házon kívül fog az asztalra kerülni, mint általam, az tuti.:-))

Sok ideig jobb híján a Kismama Magazin elég jó 'Hozzátáplálási táblázatát' használtam, de a csak vegán/ vegetáriánus étkezés esetén az sem ad elegendő információt.

Tavaly nyáron aztán kezembe került egy kanadai vegán anyuka szakácskönyve (Dreena Burton: Vive le vegan!), aki a könyvhöz mellékelt egy természetgyógyász által összeállított vegán hozzátáplálási táblázatot is. Én ezt vegyítettem a Kismamás táblázattal, illetve ültettem át a magyar viszonyokhoz. Mert pl. Dreena az első, 6 hónaposan bevezetendő gyümölcsökhöz sorolja az apró magvas, bogyós gyümölcsöket, amiket viszont nálunk a fokozott allergialehetőség miatt éppen az utolsó helyre, 1,5 - 2 éves korra javasolják!

Az általam összeállított táblázatba - külön jelezve -, bevontam a tejtermékek és tojások bevezetését is az egyszerűség kedvéért, így nem csak a vegán, hanem a lakto-ovo vega anyukák számára is hasznos lehet!

Az első részben az összefoglaló táblázat lenne, majd a következőben részletesebben is elemeznék néhány vegás/ vegán bevezetési sajátosságot (pl. fehérjék, hüvelyesek, B12 vitamin, kalcium stb.).

A témához javasolt olvasnivalók:
- Reisinger Orsolya: Mérlegen a vegetarianizmus. Útmutató kismamáknak és kisgyermekes családoknak. Kiadó: Oltalom Alapítvány 2003.

- A 4 gyermekes Kálmán Reni írása Govinda blogján a vegás gyerekek hozzátáplálásáról.http://govindananda.blogter.hu/?post_id=249678

Szívesen várom már tapasztalt vegás anyukák egyéb tapasztalatait, megjegyzéseit is a táblázattal kapcsolatban, illetve a még nem tapasztaltak egyéb kérdéseit is!:-)
És akkor íme:

VEGETÁRIÁNUS BABÁK HOZZÁTÁPLÁLÁSA,
azaz az élelmiszerek bevezetési sorrendje a 6 hós anyatejes táplálás után

Fontos, hogy egyszerre csak egy új alapanyagot vezessünk be, s könnyen emészthető ételféleségekkel kínáljuk a kicsit. Nem baj, ha az itt megadott időpontnál később kezd el szilárd ételt enni.

0-6 hós korig
Hat hónapos korig csak anyatej, igény szerint.

Betöltött 6. hónaptólGyümölcs: alma, őszibarack, meggy
Zöldség:
burgonya, édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla, gesztenye
Fehérje: anyatej
Gabona: gabonapelyhek (először a gluténmentes pelyhek, azaz 1. rizs, 2.kukorica, 3.köles 4. hajdina)
A Kismama Magazin ajánlása szerint teljes kiőrlésű gabonát (pl. barna rizst és teljes kiőrlésű liszteket!) csak 1 éves kor után adjunk!
Megjegyzés: egyes tézisek szerint a fokozott allergiaveszély miatt, 1 éves korig csak a gluténmentes gabonapelyhek adása javasolt, a gluténesek viszont elhagyandóak...! A Kismama Magazin ajánlása szerint a gluténes gabonákat kaphatja 1 éves kor előtt is a baba, viszont a gabonák bevezetésénél először mindenképpen a gluténmentesekkel kell kezdeni, majd ezeket kövessék a gluténesek a fent megadott sorrendben! Lisztérzékeny családoknál erre különösen kell figyelni a csecsemőnél!
Saját tapasztalat: én zab- és búzapelyhet pl. 6 hós korától adtam Babócának, mert nem tudtam még akkor erről a gluténmentes dologról, de nálunk szerencsére nem okozott problémát...

Betöltött 7 hótól
Gyümölcs: banán, körteZöldség: cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli, fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka sütve vagy főzve, passzírozott zöldborsó (héj nélkül)
Fehérje: anyatej, tejmentes tápszerek.
Illetve ettől a hónaptól kezdődnek ált. a "problémák" a külvilág, azaz főként a gyerekorvos, védőnő felé, mert ilyenkor a vegyes táplálkozású gyerekeknél már megy a hús! A fehérjepótlásról csecsemőknél majd írok még a köv. részben!
Fűszerek: 1 kávéskanál napraforgóolaj/ 1 dl főzelék, petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma

Betöltött 8-9 hótól
Gyümölcs: szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznyeZöldség: zöldborsó már héjastól is, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka, vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve)
Gabona: árpapehely, rozspehely és jöhetnek a gluténmentes gabonák, mint az amarant, a quinoa (ejtsd: kinva), rizs, vadrizs
Hüvelyesek: először a könnyebben emészthetőekkel kezdjük, mint a lencsefélék, pl. vöröslencse, majd az adzuki bab, sárgaborsó, felesborsó, csicseriborsó, kidney bab. A keményebb babfajták nehezebben emészthetőek!
A fehérjekomplettálásról és a hüvelyesekről majd írok még külön a köv. részben is!
Fehérje: anyatej, betöltött 9 hós kortól, a bab és lencsefélék, amarant, quinoa, esetleg tejmentes tápszerek
Fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán (igen kis mennyiségben)
Olajak: olíva, repce, lenmagolaj

Betöltött 10-11 hótól

Zöldség:
káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold. Spenót - sóska, rebarbara max. heti egy alkalommal, mert oxálsav-tartalmuk akadályozza a szervezet kalciumfelvételét!
Tejtermék (csak abban az esetben 1 éves kor előtt, ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés!!!): kefir, natúr joghurt, túró, sajt kis mennyiségben, pl. főzelék kiegészítéseként.

Betöltött 12 hótólGyümölcs: narancs, citrom, paradicsom, ha a családban előfordult allergiás megbetegedés
Zöldség: uborka nyersen, vagy reszelve, retek, vöröshagyma és fokhagyma nyersen, szója és származékai max. hetente 1x!(tofu, szójatej, sz.tejszín, sz. joghurt, sz. puding, miszó stb.), paprika, Spirulina alga
Tejtermék (ha a családban eőfordult allergiás megbetegedés, ekkor kezdjük a 8-9 hós korban ajánlottakat, s egy hónap elteltével csak a többit!): tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, kecskesajtok, juhtúró, juhsajt.
Gabonák: teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina, barna rizs.
Egyéb: méz, nádmelasz, tojás (először csak a főtt tojás sárgája, max. heti 3x!), gyógynövényteák (menta, citromfű, csalán), gyümölcsteák.
Olajos magvak főként darálva (a pollentartalom és az allergizálódás veszélye miatt csak 1 éves kor után javasolt bevezetésük!): mandula, napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, kendermag.

Betöltött 18 hótól
Gyümölcs: kivi, ribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca, déligyümölcsök (ananász, mangó, grépfrút stb.)
Olajos magvak: dió és diófélék, mint pl. kesudió, pekándió

Betöltött 2-3 éves kortólOlajos magvak: mogyoró!
FEKETELISTA MIN. 2 ÉVES KORIG (de lehetőleg utána se nagyon)!!!
- cukor
- babapiskóta
- keksz
- ropi
- csipsz
- csoki
- cukorkák
tartósítószert, ízfokozót, mesterséges színezéket, aromát, édesítőszert tartalmazó bármilyen étel
- kóla és egyéb szénsavas üdítők.
Folyt. köv....

2008. szeptember 9., kedd

Őszi vegetáriánus étrendminta 1.

Még a nyáron nyitottam meg a blogon a 'Mintaétrendek' c. rovatothttp://vegagyerek.blogspot.com/2008/06/j-rovat-mintatrendek-vega-gyerekeknek.html , amit aztán mégsem sikerült az elképzeléseim szerint bővíteni...:-(
Most viszont mielőtt eltűnök majd a szülés után tippem szerint egy hosszabb időre (na ja, nincs mit szépíteni, sztem néhány hétig tutira nem lesz időm-energiám blogolni, főzni...), szeretnék Nektek itthagyni minél több hasznos infót!
Ezalkalommal szeretnék megosztani Veletek egy olyan mintaétrendet, ami az "Elixír szakácskönyvben" jelent meg 2004-ben. Az étrend főként vegán ételeket tartalmaz, de van benne néhány lakto-ovo fogás is, amik viszont könnyen helyettesíthetők sztem.
Még van néhány további mintaétrendem is az őszre...:-)
ŐSZI VEGETÁRIÁNUS MINTAÉTREND 1.
Hétfő
R - köményes sülthagymakrém, 2 szelet Graham-kenyér
E - céklakrémleves, karfiolpörkölt, barnarizs-köret, almakompót fügével
V - zöldséges köles, paradicsomsaláta, 2 dl rostos gyümölcslé
Kedd
R - hamis halsaláta, 2 db paprika, 2 db paradicsom
E - bableves, sajtsaláta
V - szingapúri zöldséges rizs, 2 dl gyümölcstea
Szerda
R - tofukörözött, 2 db zöldpaprika, 2 dl karottaturmix
E - zöldséges erőleves, csicsókafőzelék, párizsi szelet, 1 szelet rozskenyér
V - fűszeres lepény, sárgarépa-saláta
Csütörtök
R - barnarizs-müzli
E - tofuragu, párolt zöldségkeverék, banánnektár
V - burgonyalepény, cékla sörtésztában
Péntek
R - rokfortos padlizsánkrém, 2 szelet trappista sajt, uborka
E - töltött paprika, 2 db almás rakott palacsinta
V - rakott karalábé, 2dl fodormentatea
Szombat
R - zabpehelykása mézzel, mazsolával, lekvárral
E - vörösboros lencseleves, paradicsomos omlettrolád, túrós uborkasaláta
V - csicseriborsós tál, 2 dl bibliai mézes alma
Vasárnap
R - zellerkrémpástétom, 2 db paprika, 2 dl kefir vgy joghurt
E - pekingi leves, zöldségfasírt, hajdinaköret, fügés csemege
V - sült cukkini citromos öntettel, párolt burgonya

2008. szeptember 7., vasárnap

Zöldfűszeres vegazsír (vegán)

Szóval, az úgy volt, hogy már igazán gyerekkoromban se nagyon rajongtam a zsírért, amit a kenyérre kentünk... Igazi falusi családként, minden évben volt disznóvágás, libatömés, így zsírban sem volt hiány, bár anyám már akkor sem annyira használta főzéshez, inkább max. libazsírt ettünk kenyérre kenve. Az még talán ízlett is vmennyire szerény emlékeim szerint... Viszont mostanra eltelt már min. 20 év, amikor utoljára ilyesmit ettem! Valószínűleg ebbéli viszolygásom is hozzájárult ahhoz, hogy amikor az utóbbi időben a terhességi nyűglődéseim hatására, a főzéseim csökkenésével arányban elkezdtem utánanézni a kész kenyérpástétomoknak, már akkor sem nagyon fogtak meg a Biopont különféle ízesítésű vegazsírjai... A prímet vitte számomra a "Libazsír jellegű", amit sose értettem, merthogy egy vega miért is keresné a húsos ízeket?!

Na, aztán több hónapos nézelődés után nemrégiben mégiscsak vettem egy üveg vegazsírt...:-)) És hát melyiket is? Hát a "Libazsír jellegű" mandulás-fűszerest!:-)))) Merthogy az adott ízek közül még ez tűnt a legelfogadhatóbbnak! És hát láss csodát, nagyon bejött az egész családnak! Csak úgy faltuk! Viszont gyorsan hozzáteszem, sztem egyáltalán nincs libazsír ízhatása, ami nálam leginkább előnyt jelent!

Nagy hátránya viszont, hogy baromi drága, egy 180 g-os kis üveg, mintegy 600 Ft!
Így aztán alternatív megoldás után néztem, és egy fűszerkönyvemben találtam is egy alapreceptet a vegazsírhoz, amit aztán némiképp módosítottam.
A vegazsír alapját a pálmazsír adja, melyről érdemes néhány dolgot megemlíteni:
A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik préselés útján, vagy vmilyen oldóanyag segítségével a kis magvakból. Ezt követően vízgőzös, illetve más kémiai eljárosoknak vetik alá, hogy szag- és ízsemleges végeredményt érjenek el. A pálmazsír legfőbb tulajdonsága, hogy magasabb fokú hevítés hatására sem változik meg a benne található zsírsavak aránya (magas arányban tartalmaz az emberi szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavakat, szemben az állati termékekben, húsban található, koleszterinszint-emelkedésért is felelős telített zsírsavakkal), ezért a vele való sütés révén elkerülhetőek a hidegen sajtolt olajak magas fokú hevítésénél felszabaduló káros anyagok. Ideális pl. olajban sütéshez, tepsik kikenéséhez.
VISZONT!: azért azt sem árt tudni, hogy a világon fellelhető olajpálmák nagy részét "mesterségesen" termesztik, melynek ára a világon az esőerdők jelentős részének kipusztítása...! Erről itt olvashattok cikket:http://zoldhullam.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=54648
A hosszú bevezetés után pedig íme a házi recept a vegazsírhoz, mely így a 600 Ft-os ár/ üveg helyett kb. 150 Ft-ból kijött! (na jó, az is igaz, hogy pálmazsírban is van BIO verzió, ami 250 g / kb. 7-800 Ft, így az drágábbra jön ki).
Nagyon finom lett, Férjnek annyira bejött, hogy szinte naponta azt enné, Babóca mértékkel eszi, mert talán kicsit sós lett neki, nálam is nyerő!:-) Viszont mértékkel fogyasszuk lehetőleg, mert igen magas a kalóriaértéke! 100g = kb. 900 kcal!
Vegazsír recept még:
Reninél
Szildánál
Katánál
Zöldfűszeres vegazsír
Hozzávalók (kb. 150 g zsír elkészítéséhez):150 g pálmazsír
5-7 ek. hidegen sajtolt lenolaj
1 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
zöldfűszerek (pl. rozmaring, majoranna, zsálya, kakukkfű, metélőhagyma) - nálam 1 rövidebb szál rozmaring, 1 kis csokor metélőhagyma, néhány szál kakukkfű volt
só, bors
A felaprított hagymát egy kis pálmazsíron üvegesre dinszteljük, majd a maradék pálmazsírt is hozzáadjuk és felmelegítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott zöldfűszereket, a fokhagymát, sót, borsot és végül a lenolajat. Én a végén még megkóstoltam olvadt állapotában, hogy utána tudjak ízesíteni szükség esetén. Az egészet alaposan elkeverjük, majd befőttesüvegbe töltjük. Dermedés közben érdemes néhányszor felkeverni, hogy a sok fűszer ne csak az aljára ülepedjen le! Hűtőben tároljuk, de felhasználás előtt nem árt legalább fél órával korábban kivenni, hogy jól kenhető legyen!

2008. szeptember 1., hétfő

A 9. hónapba léptünk!:-)

Bizony, immár "papíron" is a 9. hónapba léptünk! Szeptember 30. a szülés "kiírt" dátuma, azaz hivatalosan még hátravan 4 hét... Hát, meglátjuk, tippem szerint simán eljutunk odáig! Tegnap 3 év után ismét megnéztük a szülőszobákat a kórházban, és lefixáltunk még néhány dolgot a szülésznővel. Nem árt most már tényleg ráhangolódni a szülésre...! Ami nálam egyelőre jórészt egy jó nagy adag parából áll... Van/ volt néhány mondat, amitől a falra tudok mászni az aggályaimat illetően, mint pl. amikor az első szülésem előtt anyám azt hajtogatta, hogy "hát nők milliói túlélték már a szülést a világon, te is túl fogod!" Na, hát erről már akkor azt gondoltam, hogy kínjaim közepette valószínűleg baromira nem fog érdekelni a szülőszobán, hányan élték már ugyanezt túl a világon... Utólag megerősíthetem, valóban baromira nem érdekelt!:-) Aztán a másik "kedvenc" mondatom, hogy "nem kell félni, hamar túl leszel rajta"! Hát, erre meg azt tudom mondani, lehet ezt esetleg mondani annak, aki még nem szült, de miután tudja már az ember lánya tapasztalatból, hogy kb. mire számíthat, ez ismételten nem hoz túlzott megnyugvást...:-) Merthogy tételem szerint, aki még nem szült, az azért fél a szüléstől, mert nem tudja mire számíthat, aki pedig már szült, az meg azért, mert nagyon is tudja...!


Na, mindenesetre azzal nyugtatom magam, hogy majd csak mégis túl leszünk rajta valahogy, és akkor utána már úgyis másvalakivel leszünk elfoglalva...!:-))

És miután ez a bekezdés volt az írásom feszültséglevezetős terápiás része:-), inkább rátérnék arra, hogyan is telt 2. vegás terhességem utóbbi 4 hónapja, mivel legutoljára az 5. hónapban jelentkeztem be ezügyben http://vegagyerek.blogspot.com/2008/05/az-5-hnapba-lptnk-s-kiscsajszi-lesz.html .


Testsúly, étvágy
64,5 kilóval indultam, és mostanra elértem a 72 kilót, azaz +7,5 kilónál tartok, de tippem szerint ez még emelkedni fog a végéig... Ugyanis most a végén kezdtem nagyon belehúzni, konkrétan az első 8 hónapban jött fel +5 kiló, azóta viszont magasrepülésbe kezdtem.:-) Ezt leginkább annak tudom be, hogy mostanság kellett elkezdenem szedni Magne B6-ot a gyakoribb méhösszehúzódások miatt, és hát a B6 vitamin igen csak étvágyfokozó hatású. Hát, olyan szó szerint zabáló rohamaim vannak mostanság, hogy jaj! És hát ezáltal értem is a Babócánkkal felszedett +18 kg egyik feltételezhető okát, mert akkor a 9 hónapból nem csak 1,5, hanem 6! hónapon keresztül kellett szednem a Magne B6-ot!
Tippek: most mindenesetre próbáltam homeopátiásan is pótolni a magnéziumot, "Magnesia Phosphorica" -t szedtem a fájdalmasabb napokon, több-kevesebb sikerrel... Úgy vettem észre, hogy kisebb és gyengébb méhösszehúzódások esetén elég volt, viszont a húzósabb napokon kellett a Magne B6 is. Aztán igyekeztem a magasabb magnézium-tartalmú mandulából is többet fogyasztani ilyenkor.

A 6-7. hónapról vhol azt olvastam egyszer, hogy a túlevéses rosszullétek és a farkaséhséges falások időszaka. Na, hát ez be is jött, egy alkalommal egy vendégséges kerti parti után, ahol hosszú idő után belekóstoltam tojásba, majonézbe és tejszínes mascarponeba, olyan nagyon rosszul lettem egy teljes nap erejéig, hogy egy jó időre emlékezetes marad. Azt leszámítva nem voltak túlzott kilengéseim, illetve ugyancsak most az utolsó harmadban rákaptam az étcsokira...:-((

Mit ettem, nem ettem?
A középső és utolsó időszak egybeesett Babócánk tejmentes diétájával, és noha eredetileg úgy gondoltam, én ettől függetlenül eszem majd stikában tejterméket, ill. leginkább sajtot, végül ez mégsem ment... Egyrészt logisztikailag volt nehezen, vagy egyáltalán nem kivitelezhető, másrészt Férjjel olyan lelkiismeret furdalásunk volt, hogy mi eszünk, Babóca pedig nem ehet, hogy amikor alkalmunk lett volna rá, akkor is inkább kihagytuk... Így 3 hónapig én is teljes vegánságot éltem.
A tojást is úgy terveztem, hogy majd esszük/ eszem, de ahogy bejöttek a hatalmas nyári melegek, egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy tojást vegyek, használjak, amikor pedig mégis vettem egyszer, már baromira nem ízlett!

Közérzet
Végig a terhesség alatt nagyon jól éreztem magam fizikailag, mintha nem is lettem volna terhes. A 7. hónapban volt egy 2 hetes nyűgösebb időszakom, amikor elég sokat fájt a hasam, de aztán elmúlt, és csak most a 34. hét óta kezdtem úgy jobban lelassulni, fáradni, nyűglődni, de ez még mindig sokkal-sokkal enyhébb verzió, mint 3 évvel ezelőtt!:-) Pl. kiscsajszink olyan rendeske, hogy az éjszakákat is teljesen jól végig tudom aludni, pedig felkészültem már rá, hogy 'nó' alvás, hiszen Babóca ekkortájt már állandóan "dörömbölt" éjszakánként.:-)


Étrendkiegészítés, vitaminpótlás
A terhesség első felében is szedtem a dr. Steinberger Eisenblut Plus természetes étrendkiegészítőt, melyben vas és B12 vitamin egyaránt van, de aztán 3 hónap után egyre rosszabbul reagált rá a gyomrom, többször émelyegtem tőle, ha bevettem, vagy nagyon égett a gyomrom. Áttértem a Krauterblut-S szirupra. Ettől viszont még jobban égett a gyomrom, nagyon vas ízű volt, és hát baromira nem volt gazdaságos anyagilag sem... A terhesség időszakára javasolt mennyiséget fogyasztva ugyanis egy 2.000 Ft-os üveg mindössze 10 napig volt elegendő, szemben a Steinbergerrel, amely 3.500 Ft-ért kb. 1,5 hónapig elég, és finom gyümölcsös ízű! Így visszatértem utóbbira, azzal a változtatással, hogy már nem az étkezések után, hanem előtte, vagy közben veszem be, és így nem ég tőle a gyomrom.


FONTOS:
-
a vastartalmú vitaminok bevétele előtt/ után fél órával fogyasztott csokoládé, fekete tea és kávé rontja a vas felszívódását a szervezetben, ezért ezeket kerüljük!
- pl. megfázásos betegségek esetén átmenetileg függesszük fel a vas(tartalmú) készítmények szedését, mert az ilyenkor a szervezetbe juttatott plusz vas tovább pumpálja a vírusokat, és a gyógyulás helyett a betegség további súlyosbodása várható
(a tehességem alatti egy erősebb torokfájásos nyűglődésem alatt én sem szedtem ezt az étrendkiegészítőt!)!

TIPP: nem tudom ki hogyan van vele, de nekem a vegás étkezésnél az egyik legnehezebb az olajos magvak, diófélék beillesztése az étrendbe, mert mindig elfelejtem őket...:-))Nagyon fontosak viszont, mert sok fehérjét, vasat és telítetlen zsírsavat tartalmaznak, ezért a babavárás alatt igyekeztem úgy beilleszteni őket, hogy délutánonként uzsonnára a gyümölcs után minden nap valamilyen más-más magot egyek egy kis marékkal, reggel pedig a kásánkba tettem belőlük vegyesen mindig, és egy idő után már nem is annyira felejtkeztem el róluk.:-) Pl.:
- mandula: magnézium
- napraforgó: telítetlen zsírsavak, vas
- tökmag: vas
- mogyoró: kálcium
- szezámmag: kálcium
- lenmag: telítetlen zsírsavak

Orvosi vizsgálatok, leletek
Nem utolsó sorban pedig íme néhány adat a leleteimből:-)
- a terhesség alatt alapból 3x végeznek teljes laborvizsgálatot, az elsőről beszámoltam itt http://vegagyerek.blogspot.com/2008/05/az-5-hnapba-lptnk-s-kiscsajszi-lesz.html, a félidőben végzett másodiknál pl. az első vérvizsgálathoz képest egy kicsivel erősebb vérhígulást hozott ki a labor (a normál tartománynál kicsit alacsonyabb hemoglobinnal), de ez még az orvosom szerint a terhesség alatti teljesen normális tartományba sorolható, így kezelésre semmiképpen nem szorul, mesterséges vaspótlásra nem volt szükség most sem, mint 3 évvel ezelőtt! HURRÁ!:-) A vércukor és a többi vérérték tökéletes volt!
- a terhesség során utoljára végzett vérvizsgálatnál (36. hétben) pedig JAVULT!! a vérképem, a normál tartomány alsó értéke FÖLÉ! került a heomoglobin, amit az orvosom sem nagyon akart elhinni, amikor meglátott!:-) Tutira vette, hogy biztos vmi nagyon erős vasat szedtem magamtól, és nem akarta elhinni, hogy csak egy természetes alapú gyömölcslékészítményt iszogattam a vega étrend mellé!:-))) Na, ennyit a vegás terhesség alatti vérszegénységről!

A genetikai vizsgálatok mind tökéletesek voltak! A kezdetben némi problémát/ aggódást okozó alul fekvő méhlepény idővel megoldódott, a méhlepény feljebb került. Bébink már nem far-, hanem fejfekvéses, úgyhogy remélem ez a szülésig már így is marad!:-) A doki amúgy 3.000-3.200 gr-ra tippeli a születési súlyát.

Felkészülés a szülésre
És még néhány egyszerű tipp, ami megkönnyítheti a szülést:
- MÁLNALEVÉL TEA: a málnalevél "az" igazi ősi kismama-gyógynövény, a méh izomtónusának javításával hozzájárul a könnyebb, hatékonyabb szülés elősegítéséhez.
Alkalmazása: a (betöltött) 34. héttől ajánlott naponta 3-4 csészét meginni.
1 csésze teához – öntsünk 2,5 dl forrásban lévő vizet egy kávéskanálnyi teakeverékre, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.
Ha a használat alatt a pocakon piros pöttyök keletkeznek, az a tea méregtelenítő hatásától van.

- HOMEOPÁTIÁS FELKÉSZÜLÉS
problémamentes terhesség esetén alkalmazható adagolás, nekem 3 éve is bejött!:-)
1) Méhszáj előkészítő, lazulásra képessé teszi a méhet: CAULOPHYLLUM D12 (C5)
Adagolás a (betöltött) 36. héttől:
2 napig 3 x 5 golyó utána
2 napig 2 x 5 golyó utána
5 napig 1 x 5 golyó utána
2 nap szünet utána
5 napig 1 x 5 golyó utána
2 nap szünet utána
és így tovább ( 5 nap - 2 nap) szülésig.

2) Megelőzi a szülés alatti kivérzést, gyorsítja a sebgyógyulást:
ARNICA C30
Adagolás: Amikor elkezdődik a vajúdás 1 x 5 golyó
Szülés után nem sokkal 1 x 5 golyó
Szülés után 1 hétig napi 1 x 5 golyó

3) Méhnyakizom-tágító:
CIMICIFUGA RACEMOSA 5CH
Adagolás:
A fájások megindulásakor félóránként 5 golyócska

4) Utófájásokra: CAULOPHYLLUM C30
Adagolás: 3-4 óránként

5) Tejelválasztást segíti elő:RICINUS C5
Adagolás: Szülés után 3napig 2 x 5 golyó utána
3 napig 2 x 5 golyó
utána 3 napig 1 x 5 golyó

"A MELL CSOMÓMENTESÍTÉSE" Phytolacca C12 2 napig 5*3golyó utána
2 napig 5*2golyó utána
2 napig 5*1golyó

TEJSZAPORÍTÁS Urtica Urens C5 3 napig 5*3golyó utána
3 napig 5*2golyó utána
3 napig 5*1golyó

- LELKI FELKÉSZÜLÉS:
én az alábbi CD-s meditációt hallgatom a lehető legtöbbször:
dr. Czeizel Beatrix: Találkozás a gyermekkel - A születés misztériuma (megrendelhető itt:http://www.yahunagaia.hu/)
A meditáció első részében segítséget kapunk a gyermekünkkel való kapcsolatfelvételhez, a második részt pedig a vajúdás/ szülés közben/ után kell hallgatni, fényt, energiát és erőt közvetít!

Hát, ennyi lett volna nem igazán rövid beszámolóm, amivel remélem, minél több leendő (nem csak) vegás anyukának tudok majd segíteni!:-) Ha további kérdésetek van, írjatok nyugodtan ide, privátban, szívesen válaszolok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...