2009. június 27., szombat

Zelleres paradicsomleves zabpehellyel

Ez a leves már sokszor készült a konyhámban, levesbetétként a legtöbbször zabpehellyel. De próbálhatjuk kuszkusszal is, esetleg amaranttal. A zabpehely édeskés íze nagyon jól tompítja a paradicsom savanyúságát.
Kezdetben nagy sikert aratott Babócánál is, de mostanság, amikor megint gyakran fényből él, éppen a levesekről is kezd leszokni, a paradicsomról nem is beszélve...
Amúgy tényleg egy finom és gyors leves!

Gitta is készített zelleres paradicsomlevest nyersen ITT!

A recept nyomtatható verziója
Zelleres paradicsomleves

Hozzávalók (4 főre):
500 g zeller a levelével együtt
500 g passzírozott paradicsom, vagy 3-4 dl paradicsomlé
1 kk. pirospaprika
1 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
100 ml zabpehely
1 tk. tengeri só

Pörköltalapot készítünk, felengedjük vízzel, beletesszük a lereszelt zellert, 5-10 percig főzzük, majd beleszórjuk a zabpelyhet. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a paradicsomot, elkeverjük, és néhány percig tovább főzzük. Apróra vágott zellerlevéllel megszórva tálaljuk.

Forrás: Elixír szakácskönyv

2009. június 23., kedd

Új funkció a receptekhez - NYOMTATHATÓ!

Hála a drága Google egy jó kis funkciójának, ezentúl könnyedén nyomtathatóvá tudom tenni a blogba felvett recepteket.:-) A nyomtató- és környezetkímélő lehetőségeket figyelembe véve, a fotók nélküli verziókat teszem majd fel. Egyelőre a legújabb bejegyzésekhez került a receptek fölé a link, de idővel igyekszem majd a többinél is pótolni (több mint 200 recept van, így bocs, ha kicsit időigényes leszek!:-)

A Recepttárban pedig külön kategóriába kezdtem gyűjteni a tortákat és a fagylaltokat, így is megkönnyítve a keresést.

További jó böngészést!:-)

Málnás-mandulás karobtorta

Ebben az évben kezd általános szokássá válni a családunkban, hogy már a sokadik ünnepelt inkább lemond a cukrászdai tortáról és házi sütésűt kér a születésnapjára. Hurrá!:-) Anyám makrobiotikus vega, így evidens volt, hogy neki is házilag készüljön a torta, amit én szívesen bevállaltam. Tavaly epres-málnás gyümölcstortát sütöttem, és hát most is adta magát az időszak, hogy málna valahogy belekerüljön a kész sütibe.

Nem kicsit volt viszontagsásos a gyártási folyamat, amibe néhányan már betekinthettek, ha olvastak minket a Twitteren!:-) A káosz egyik legnagyobb oka volt, hogy az elképzeléseim során egy fotón látott tortából indultam ki, majd folyamatosan változtatgattam közben, amivel persze időt veszítettem. A bekészített málna a felhasználás napjára berohadt, a szállítás közben pedig a torta az első kanyarnál részben az ölemben landolt...:-) Na, azért megérkeztünk a célhelyszínre, és a végeredmény finom lett, bár viccesen hasonlított a korábbi Lúdlábtortámra mind külsejében, mind ízében. A pasiknak-gyerekeknek most sem jött be túlzottan ez a verzió (bár az én fiacskám készülés közben a krémet nagykanállal ette:-), de az ünnepelt nagyon szívesen ette, és hát ez volt a lényeg!:-)
A karobkrém valóban igazán jól sikerült, úgyhogy már csak azért is muszáj ide feltennem a receptet, hogy megőrizzem saját magamnak is!:-)

A torta tésztájánál Kata piskóta alapját használtam dupla adagban kis változtatással, plusz kevertem bele karobot. Most viszont a tortaformában sajnos nem lett olyan légies a tészta, mint az epres piskótánál, sokkal tömörebb, nedvesebb maradt. Arra tippelek, hogy talán a karobpor tette ragacsosabbá.
A krémhez a Lúdlábtorta krémjét vettem alapul, de módosítottam azt is, így nem lett olyan túl margarinos, túl édes, túl nehéz, mint a múltkor.
A tetejére pedig keményítővel elkevert málnapüré került.
Ja, és a címben szereplő mandulát sajna elfelejtettem rátenni, de a receptbe beleírtam hogyan kellett volna.:-)
A recept nyomtatható verziója
Málnás-mandulás karobtortaHozzávalók (egy kb. 28-30 cm átmérőjű tortához):
A tésztához:
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
kb. 4 ek. karobpor
150 g nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
2 mk. szódabikarbóna
0,5-1 citrom leve
2 tk. vaníliakivonat
12 ek. olaj
500 ml rizstej

A karobkrémhez:500 ml rizstej
60 g kukoricakeményítő
3 ek. karobpor
80 g nádcukor
150 g növényi margarin
A málnapüréhez:250 g málna
125 ml almalé, vagy víz
2 ek. kukoricakeményítő
2-3 ek. víz
agave szirup v. méz
A díszítéshez:
mandulaszeletek pirítva

A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd külön a nedveseket, a citromlé kivételével, amit az összes hozzávaló elvegyítése után adunk hozzá. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
A krémhez felfőzzük pudingnak a rizstejet a karobbal és a keményítővel. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukorral felvert margarint.
A málnapüréhez a málnát a folyadékkal egy kis lábasba tesszük, felforraljuk, és kb. 10 percig mérsékelt tűzön gyöngyözve melegítjük, időnként megkeverve, amíg a málna pépes nem lesz. Miután elkészült, egy fémszűrőn keresztül akár át is passzírozhatjuk, ha a málnamagokra kényesebb társaságnak készül (mint pl. gyerekek:-). A kukoricakeményítőt elkeverjük a vízzel, mérsékelt tűzön felmelegítjük, majd hozzáadjuk a málnapüréhez. Az egészet hagyjuk kihűlni.
A kész tortát félbevágjuk, és megkenjük belül a krémmel, majd kívül az oldalát is. A tetejére tesszük a málnapürét. Pirított mandulaszeletekkel megszórjuk az oldalát, a tetejét friss málnaszemekkel díszítjük.

2009. június 22., hétfő

Almás béles


Jó-jó, tudom, hogy ez most nem az alma időszaka, de volt még egy adag almám, amit már nagyon el kellett használnom.:-)

És hát ez egy tényleg nagyon egyszerű édes, ám nem túl édes tészta, amit akár leves után külön fogásként is fogyaszthatunk (nádporcukrot csak a fotó miatt tettem rá a szeletre, amúgy mi nem cukroztuk).
Férjnek és nekem abszolút ízlett, de a Gyermek miután megneszelte, hogy alma van benne, két kóstolás-falat után nem volt hajlandó többet enni belőle...:-(

A recept nyomtatható verziója

Almás béles
Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
1 kg alma
1 cs. teljes kiőrlésű rétestészta (pl. Tante Fanny - Spar, Kaisers; de én most sajna nem kaptam:(
1 cs. teljes kiőrlésű cérnametélt
40 g bio margarin
1 mk. fahéj
5 ek. nádcukor

Az almát lereszeljük, majd a margarin felével feltesszük dinsztelni. Közben kifőzzük a cérnametéltet. Amikor az alma leve majdnem elpárolgott, hozzáadjuk a fahéjas cukrot, és kicsit együtt pároljuk. Ezután összekeverjük a kifőtt tésztával. Olajjal kikent tepsit a réteslap felével kibélelünk, beleöntjük az almás tésztát, és a maradék réteslappal befedjük. A tetejére rápirítjuk a margarin másik felét, és közepesen erős tűzön addig sütjük, amíg a réteslap meg nem pirul. Kihűlés után kockákra vágva tálaljuk.

Forrás: Elixír szakácskönyv

2009. június 19., péntek

Tepsis padlizsán veganézes babos kukoricával és mandulás rizzsel

Ez valójában egy messze nem olyan bonyolult étek, mint amennyire esetleg a címből tűnik ám!:-) Sőt, még talán időben sem (bár nem nagyon szeretem, és igazán nem is használom, de most kivételesen konzerv babot és kukoricát nyitottam)! Kiválóan hűsítő nyári ebéd, vagy vacsora, finom, zamatos ízekkel.
Nekem és Férjnek nagyon ízlett, a Nagyot meg sem kínáltuk, mert ránézett és fújjogott, ő spenótszószos nudlit evett...
Tipp: bab (mint hüvelyes) + barna rizs, kukorica (gabona) / mandula (olajos mag) = teljes értékű fehérje (fehérjekomplettálás)!

A recept nyomtatható verziója
Veganézes babos kukorica
Hozzávalók (4 főre):
1 kukorica konzerv (vagy 250 g kukorica olívaolajon megpirítva)
1 fehér bab konzerv (vagy 170 g előre beáztatott, és megfőzött bab)
150 g veganéz
200 ml szójatejszín
1 ek. fűszersó

Tepsis padlizsán
Hozzávalók (4 főre):
600 g padlizsán
70 ml olívaolaj
1 ek. citromlé
1 tk. fehér bors
1,5 ek. fűszersó

Mandulás rizs
Hozzávalók (4 főre):
kb. 150 g barna rizs
1-2 marék mandulaszelet
só, vegamix

Először feltesszük főni a rizst vegamixes, sós vízben és puhára főzzük. Közben a mandulát szárazon megpirítjuk.

A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, az összes hozzávalóval elkeverjük, egy tepsin szétterítjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
A bab és kukoricakonzervet lecsöpögtetjük (persze készíthetjük friss alapanyagokból is), folyó víz alatt kicsit átöblítjük, és a többi alapanyaggal összekeverjük.
Forrás: Matthia Langwasser: Vegane Kochkunst

2009. június 18., csütörtök

A Nagy Vegetáriánus Kihívás Napja

Azoknak, akik még esetleg nem hallottak róla, ezúton én is örömmel tolmácsolom Vegavarázs szuper ötletét, miszerint június 27-én szombaton tartsatok vegetáriánus napot!
Részleteket a kezdeményezésről és a nyereményekről, ITT olvashattok!

2009. június 17., szerda

Kókusztejes eperfagyi + néhány bónusz fagyi infó:-)

Igaz, hogy az eperszezon gyakorlatilag már lefutott, de muszáj feltennem ezt a receptet, mert 1. mindenképp szükségünk lesz rá jövőre is, az első igazán jól sikerült tejmentes krémfagyink volt, 2. jó néhány újabb infóval szolgált tejmentes fagyi témájában.

Egy vegán fagyis blogon keresztül értesültem arról az új angol nyelvű vegán fagyis könyvről, melyet aztán hamarosan meg is rendeltem az amazonon keresztül.
A könyv szerzője egy vegán könyvíró, 3 gyerekes hölgy, aki nagy fagyirajongó volt egész életében. A sok kísérletezés közben kapott kedvet ahhoz, hogy a legjobbakat egy könyvbe gyűjtse. Azonban nem csak fagyik, hanem sok más fejezet is van itt:-), pl.:
- hagyományos és egzotikus ízek
- gyümölcsfagyik és szörbetek
- alacsony zsírtartalmú fagyik, fagyasztott joghurtok
- fagyi alapú kölönféle desszertek
- tölcséres, pálcikás jégkrémek (pl. hogyan kell csokiba mártott pálcikás jégkrémet gyártani!)
- shakek
- fagyiöntetek, szószok.


Miután meghozta a postás a könyvet, értesültem arról, hogy még további két angol nyelvű vegán fagyis könyv is megjelent ezzel egyidőben, ez és ez!
Aki viszont mégis inkább házon kívül szeretne kész vegán fagyit venni, azoknak örömmel újságolom, hogy egy bioboltban találtam már bio pálcikás rizstejes jégkrémet is, vanília jégkrém étcsokis, vagy rizstejes tejcsokis bevonattal. A holland Bonvita cég terméke a Bon Ice fagyi- és jégkrémcsalád. Sajnos elég húzós az ára, 700 Ft/ db áron láttam...:-( Kakaót tartalmaz!
Visszatérve a kókusztejes eperfagyihoz... A fagyis könyv szerzőjének két legfőbb tanácsa, amit alkalmaz is a receptekben:
1. a vegán fagyikhoz érdemes kókusztejet alapként használni, de abból is kizárólag a konzerves kiszerelésűt, ugyanis a kókusztej "zsíros" felső rétege az, ami a fagyi kellő krémességét megadja. A fagyi hozzávalóit készítés előtt tegyük mindig hűtőbe, hogy kellően hidegre hűljenek, így ugyancsak biztosabb a jó végeredmény!
Én tavaly kaptam egy Delonghi típusú fagyigépet, de vagy én nem tudom még baromira használni, vagy a gép nem megfelelő... Nekem valahogy sosem lesz olyan állagú a kész fagyi még 45 perc után sem, mint amit szeretnénk... Megpróbáltam kísérletképp a könyv javaslatát arra az esetre, ha vkinek nincs fagyigépe: a hozzávalók összeturmixolása után tegyük egy tálba a fagyialapot, majd be a fagyasztóba, és 30 percenként keverjük át villával, vagy botmixerrel, amíg a kellő állagot el nem érjük. Nos, nekem 3,5 óra múlva sem érkezett el az a kellő pillanat, a fagyigép mégis jobb volt!
A recept nyomtatható verziója
Kókusztejes eperfagyi

Hozzávalók (kb. 1 l fagyihoz):
1 csésze = 250 ml
2,5 csésze felezett eper
1 kókusztej konzerv (kb. 400 ml)
0,5 csésze nádcukor, vagy agave szirup (ezt én kivételesen emeltem a tapasztalataim alapján, hogy ne legyen túl vízízű a fagyasztás után)
2 tk. vaníliakivonat
Turmixoljuk egyneművé az összes hozzávalót. Fedjük le a kész mixet és tegyük hűtőbe 2 órára. Majd bele a fagyigépbe és fagyasszuk meg!

2009. június 12., péntek

Homeopátiás gyerekdokit keresünk!

Szeretnénk (megint...:-((( dokit váltani, ezért most én kérnék segítséget Tőletek!
Ha tudtok megbízható, ELÉRHETŐ (időben gondolom leginkább, az árakkal tisztában vagyok) HOMEOPÁTIÁS GYEREKORVOST Budapesten, aki már ért el Nálatok (családban) igazi eredményeket súlyosabb esetekben is, légyszi írjatok róla ide kommentbe, vagy akár nekem privátban a siccike kukac freemail pont hu címre!
Előre is köszönöm!
Kiegészítés - akikhez már jártunk hosszabb-rövidebb ideig az elmúlt 3 évben:
dr. Gelléri Julianna
dr. Havasi Mariann
dr. Hovanyovszky Sarolta
dr. Nagyezsda Torbenkova

2009. június 11., csütörtök

TWITTERen a Vegagyerek is!:-)

Hiába, nem bírok magammal, mindig újítok...:-)
Ezúttal én is regisztráltam a Twitteren, úgyhogy mától ott is olvasható leszek egy kicsit más formában.
Akinek még nagyon új a 'Twitter' fogalma (bevallom, még nekem is!:-), annak annyit, hogy ez egy ún. mikroblog, vagy mondhatjuk akár üzenőfalnak is, ahol bejegyzésenként max. 140 karakteres szövegek, tehát kb. 1-2 sorosak olvashatóak, viszont viszonylag gyakori frissítéssel. Személyesebb hangvételt tesz lehetővé az olvasók és a mikroblog szerzője között.
Válaszolni, kommentelni ugyanúgy lehet a bejegyzésekre, mint itt, és RSS-be is természetesen felvehető.
Amire én használni fogom:
- mivel egyre kevesebb időm van a blogon a receptek frissítésére, ide fogom feltenni felsorolásszerűen, ha éppen valami érdekeset főzök, akár napi menütippek gyanánt is;
- a Pici hozzátáplálásának, és a Nagy húsevésének, kajadacának napi menyilvánulásai...,
- a gyerekek, illetve talán főleg a Nagy allergiája körüli történések legfontosabb eseményeit is itt egyszerűbben meg tudom mjad említeni;
- ha vki pedig gyorsan, rövidet szeretne kérdezni tőlem, azt is megteheti!:-)
Aki szeretné követni az ott megjelenő bejegyzéseim, iratkozzon fel rendszeres olvasónak!
Vagy az angol nyelvű felületen, vagy a magyar nyelvűn (mely utóbbi viszont számomra nem túl szimpatikus igen hiányos rendszere miatt...).

2009. június 8., hétfő

Cukkinis-zöldbabos zöldségtál paradicsomos szószban

Ezt az egytálételt készítettem a mentás uborka raita mellé egy olyan napon, amikor a saját kedvemre főztem.:-) Úgy döntöttem ugyanis, hogy heti egy nap legalább lesz olyan, amikor olyat főzök, ami nekem tutira bejön, de a család nagyobbik gyermekének, és Férjnek esetleg nem... Na, persze erre ők rögtön rávágták, hogy kérnek legalább heti 1 húsnapot is már végre... hát, ezen még rágnom kell magam, de sok időm nincs, mert Férj már nagyon nyűgös a gyerekkel együtt...
Szóval, ez az étel nagyon finom lett (nem, a Gyerek persze ezt sem kóstolta, csak ránézett...), kiválóan párosult hozzá a mentás uborka raita íze! Az eredeti recept csicseriborsóval írta, de mivel én elfelejtettem beáztatni, zöldbabbal helyettesítettem.
Ehetjük naan kenyérrel a joghurt mellé, és a gabona + hüvelyes a zöldbab révén máris teljes értékű fehérjét eredményez!


A recept nyomtatható verziója
Cukkinis-zöldbabos zöldségtál paradicsomos szószban
Hozzávalók (4 főre):
1 csésze = 250 ml1 ek. olívaolaj
1-11/4 csésze v. hagyma, aprítva
2 csésze krumpli
2 nagyobb gerezd fokhagyma, préselve
1 tk. tengeri só
1,5-2 tk. reszelt friss gyömbér
1 ek. curry
1 tk. egész koriander
1 tk. köménymag
1/8 tk. fokhagymapor
1,5-2 csésze cukkini, felkockázva
1 konzerv (kb. 800 ml) paradicsompüré
1 konzerv ( kb. 400 ml) csicseriborsó (nálam most zöldbab)
1/2 tk. agave szirup
1/2 csésze zöldbab
friss petrezselyemzöld, aprítva
citromhéj a díszítéshez
Egy nagyobb lábasban melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát, krumplit, fokhagymát, sót, a fűszereket, a fokhagymaport és keverjük jól össze. Fedjük le és főzzük 7-8 percig időnként megkeverve. Ha nagyon leragadna, öntsünk rá néhány csepp vizet. Tegyük bele a cukkinit, és főzzük még 2-3 percig. Majd hozzájön a paradicsom, csicseriborsó, és agave szirup. Felforraljuk, aztán közepes tűzön főzzük 20-25 percig, amíg a krumpli megpuhul. Tegyük bele a zöldbabot még 5-7 percre. Felaprított petrezselyemzölddel, és citromhéjdarabokkal tálaljuk.

Forrás: Dreena Burton: Eat, drink & be vegan!

Mentás uborka raita

Na, ügyes volt "Telecom bácsi" (meg a férjem:-), és nagyjából megjavult a netünk!:-) Hurrá!:)
Úgyhogy következzék is mindjárt egy jó kis hűsítő nyári (szója)joghurtos saláta, ami igazán kiválóra sikeredett! A recept kapcsán tanultam egy olyan új technikát, amitől a joghurt isteni krémes lett (jó-jó, valószínűleg másnak nem annyira új ez a joghurt-lecsöpögtetős dolog...:-).
A belekerült zöldfűszerektől pedig gyakorlatilag teljesen eltűnt a szójaíz (ami nálam fontos szempont!).
A recept forrása Dreena Burton új vegán szakácskönyve, mely ugyancsak megérne egy külön misét, mert fantasztikus!!!! Idővel remélem, tudok róla bővebben is írni, egyelőre elég annyi, eljutottam oda ennek a könyvnek a kapcsán, hogy éjszakánként szakácskönyvet olvasok!:-)))

A "raita" egyébként egy joghurtos keverék, amit előszeretettel használnak az indiai konyhában, csípős, fűszeres ételek kísérőjeként. Nagyon könnyű elkészíteni, és jól passzol pl. szamószához, vagy paradicsomos-currys cukkinis babegytálhoz, amivel mi is ettük (recept később!).
Nem, a 3 évesnek gyakorlatilag nem is kínáltam, úgyis hiábavaló lett volna... (az elmúlt 1 hónapban ismét kajasztrájkot élünk...:-(

A recept nyomtatható verziója
Mentás uborka raita
Hozzávalók (kb. 3 főre):
1 csésze = 250 ml
1 csésze natúr, lecsöpögtetett szójajoghurt
1/2 csésze reszelt uborka, kimagozva, lehámozva
1 ek. friss menta, felaprítva
2 ek. friss petrezselyemzöld, felaprítva
1 ek. újhagyma, felaprítva
2-3 tk. frissen facsart citromlé
1/4 tk. tengeri só
1/8 tk. őrölt kömény (elhagyható)
A 'raita' krémesebb lesz, ha lecsepegtetett joghurtból készítjük. Egy sűrű szövésű fémszűrőt kibélelünk egy darab papírtörlővel, egy tálra állítjuk, beletesszük a joghurtot, és néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára is, a hűtőbe tesszük. Az időközben kicsöpögő savó után csak a nagyon krémes joghurt marad vissza.
Az összes hozzávalót elkeverjük a joghurttal, és kész is!:-)

2009. június 7., vasárnap

Elromlott az internetünk...

... ezért sajnos egy ideig nem tudok nagyon írni, illetve a levelekre válaszolni (ezt mobilnetről írom, de az nagyon korlátozott...).
Szóval, bocs minden kedves levélírótól, illetve olvasótól, igyekszem minél hamarabb jelentkezni (ha a Telecom is úgy akarja...)!

2009. június 4., csütörtök

Tejmentes RICOTTA (túró) házilag

De, de, deee, tényleg igaz!:-)
Amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom!:-) Az elkészítése olyan nagyon egyszerű, és rövid, hogy még nekem is teljesen simánt ment szinte.:-) A végső állaga pedig határozottan az olasz ricottához hasonlítható, nem igazán a mi túrónkhoz, mert elég lágy, puha és szinte sima. Ezért inkább olyan recepteknél javaslom a felhasználását, amik ricottát, és nem túrót írnak az összetevők között. Viszont édesen és sósan is egyaránt finom! Nálunk ez a mini adag egy hamis "túrós" palacsintaként végezte.:-) Mindenkinek ízlett!:-)
Tejmentes szójaricotta házilagHozzávalók (kb. 50 g kész "ricottához"):
200 ml szójatej
1 ek. citromlé (eredetileg 1 ek. almaecet, de nekem nem volt itthon, és citromlével is finom lett:-)


Egy lábasban felforraljuk a szójatejet. Amikor már annyira forr, hogy habzani kezd, és a hab felfelé fut, beletesszük a citromlevet, megkeverjük, és levesszük a tűzről. Alaphelyzetben rögtön ki kellene csapódnia a túrós résznek, ami alatt csak a sárgás savó marad vissza. Ha mégsem így történik (ez nálam konkrétan 2x fordult elő:-), akkor megint felforraljuk és ismét adunk hozzá még néhány csepp, vagy újabb evőkanál citromlevet. A kicsapódott túrós részt egy fémhálós szűrőbe tesszük és gyorsan akár le is öblíthetjük folyó víz alatt, hogy ne legyen nagyon savanykás íze. A szűrőben hagyva lecsepegtetjük, és egy kicsit akár meg is nyomkodhatjuk, hogy jobban kicsepegjen. Tányérra helyezzük, és kész is!:-)

Még új vegablogger:-)

Csak gyűlünk és gyűlünk és gyűlünk, de ez tök jóóó!:-)

Parvati blogját szeretném ezúttal figyelmetekbe ajánlani! A "The sweet cardamom" receptjeinek nagy része indiai ihletésű, ami nem véletlen, hiszen szerzőjük jógaoktató. Most éppen Franciaországban él, így onnan küldi őket szeretettel mindenkinek, nagyon guszta fotókkal.:-) Akiket érdekelnek francia mindennapjai, és pl. az, hogyan tartanak a párjával cukordiétát, a naplójába is bekukkanthat. Parvati receptjeiből a Vegán Vendéglő oldalain is mazsolázhattok majd!
Jó olvasgatást!:-)

2009. június 2., kedd

Epres teljes kiőrlésű piskóta

Hú-ha, hát megvan végre!:-) Az a teljes kiőrlésű lisztből készült piskóta alap, ami nem fojtós, nem tömény, nem vizes hatású sütés után, hanem könnyű, foszlós, légies, jól formálható! Köszönet érte Katának!:-) Nem is gondoltam volna, hogy valaha sikerül teljes kiőrlésű lisztből ilyen jó alapot találnom! Be kell valljam, jóval 10 fölött vagyok a próbálkozás terén e témában... Mostantól viszont ez lesz sok sütink kiindulópontja!:-) Tortának, piskótatekercsnek is kiváló szerintem.
A krém Limara epres piskótájának krémje veganizált változatban.
A piskóta receptjén talán csak annyi változtatnék legközelebb, hogy kicsit mérsékelném a cukor mennyiségét, mondjuk kb. 5 dkg-mal kevesebbet vennék. Ezt azonban csak én gondoltam így, a családban rajtam kívül senki más.:-)
A megadott mennyiséget én most dupláztam, biztos, ami biztos alapon, így egy nagy sütőtepsi méretű lett, és a kész tészta kb. 2-3 cm magas. A krém kicsit vékony réteg volt nekem elsőre, legközelebb talán 1,5-szeres adagot vennék belőle ekkora mennyiségű tésztához.
Aki még krémesebb krémet szeretne, annak javaslom ezt a krémet, amit a strandtortánál használtam. Isteni lehet azzal is!:-)
Az epret még le akartam önteni agar-agaros zseléréteggel a tavalyi gyümölcstortám mintájára, de arra aztán már nem maradt időm. Viszont így magában is nagyon finom volt!
Ja, és másnap még sokkal finomabb lett (még puhább és összeértek az ízek), így javasolt egy nappal korábban megsütni! Nem győztük enni...:-))


Epres piskóta teljes kiőrlésű lisztbőlHozzávalók:

Piskóta (ennél a sütinél most én dupláztam a megadott mennyiségeket, így egy magasabb sütit kaptam):250 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 g barna cukor
½ citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
6 ek. olaj

A krémhez:
1 cs. bio vaníliás pudingpor
300 ml növényi tej
3 ek. nádcukor
100 g bio növényi margarin

A tortazseléhez:
1 tk. agar-agar
250 g vörösbogyós 100%-os gyümölcslé
2 ek. agave szirup/ vagy méz
Kb. 500 g eper félbevágva

A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A krémhez felfőzzük a tejben a cukorral elkevert pudingport, majd fóliát teszünk a tetejére, hogy hűlés közben ne hártyásodjon. Amikor kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a puha margarint.
A tortazseléhez az agar-agart elkeverjük egy kis gyümölcslével, a sziruppal együtt a maradék gyümölcsléhez öntjük és felforraljuk. Kb. 2 percig gyöngyözve főzzük, majd levesszük a tűzről és kicsit lehűtjük. A még meleg, de már kicsit megszilárdult zselét középről indulva vékonyan a süteményre csorgatjuk.
A kihűlt piskótára kenjük a krémet, kirakjuk félbevágott eperszemekkel, és leöntjük a zselével.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...