2013. november 28., csütörtök

Spenótos-sütőtökös lasagne

Nagyobb vendégség esetén nem árt kiadós ételekkel készülni, amik könnyen jóllakatják a társaságot...:)) A 'lasagne' kiváló megoldás ilyen esetekre! Sőt olyankor is, ha nekünk kell valamit vinni vendégségbe, mert könnyen is szállítható.:)
Ez a verzió nagyon finom lett szerintem, gyorsan el is fogyott!
A vegán besamel mártás egyik legnagyobb titka viszont a sok év tapasztalatai alapján, hogy egyetlen fajta növényi tejjel, azaz CUKROZATLAN, NATÚR (!) szójatejjel sikeredik csak igazán. Minden másfajta verzió esetén túl édeskés lesz a kész mártás....:/ Ja, és ez is azon vegán részletek egyike, amit fehér liszttel készítek, mert a teljes kiőrlésűvel nagyon nem jött be....
A spenót és a sütőtök pedig nagyon jól passzol egymáshoz!;)
Korábban is szerepelt már egy másik karácsonyi SÜTŐTÖKÖS LASAGNE itt a blogon!

Spenótos-sütőtökös lasagne
Előkészítési idő 25 perc + kb. 2 óra sütés
Hozzávalók (4-5 főre):
750 g sütőtök meghámozva, kimagozva, 1 cm-es kockákra vágva
2 ek. olívaolaj
500 g friss leveles spenót/ vagy fagyasztott leveles
1 ek. olívaolaj
szerecsendió
12 db tojásmentes lasagne lap

A paradicsomszószhoz:
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
1 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
400 g-os konzerv paradicsom (darabolt)
2 tk. agave szirup

A vegán / tejmentes besamel mártáshoz:
500 ml cukrozatlan, natúr szójatej
50 g bio fehér liszt
50 g olívaolaj
1 babérlevél

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A felkockázott sütőtököt terítsük el egy tepsin, locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk és süssük kb. 40 percig.
Közben készítsük el a paradicsomszószt: egy lábasban pirítsuk a hagymát az olajon kb. 5 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még egy 1 percig. Tegyük bele a paradicsomot és az agave szirupot, és időnként megkeverve, fedő nélkül rotyogtassuk kb. 30 percig, amíg sűrű püré lesz. Sózzuk- borsozzuk ízlés szerint.
A spenótot tegyük egy lábasba és kezdjük megpárolni közepes tűzön, kb. 4 percig. Hagyjuk kihűlni és nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Aprítsuk fel, és egy ek. olajon pároljuk tovább, majd ízesítsük sóval-borssal és egy kis őrölt szerecsendióval.
A besamelmártáshoz forraljuk fel a tejet a babérlevéllel, és tegyük félre 5 percre. Adjuk hozzá a lisztet és az olajat, és közepesen tűzön keverjük, amíg sűrű mártást nem kapunk.
Melegítsük elő ismét a sütőt 200 fokra. és állítsuk össze a lasagnet. Olajozzunk ki egy kb. 1,5 literes kerámia sütőformát és tegyük le először egy sor sütőtököt, rá egy réteg paradicsomszószt, utána 6 lasagne lapot, majd egy adag besamelmártást, és utána spenótot. Ismét lasagne lapok következnek, sütőtök, paradicsomszósz, megint lasagne lapok és besamelmártással fejezzük be. Toljuk be a sütőbe kb. 40 percre, vagy amíg kicsit barnulni kezd.

Alapötlet (amit vegánosítottam): Good Food - Vegetarian Christmas


2013. november 25., hétfő

Nyers avokádós csokikrém gránátalmával


Egyre többen vannak, akik a vegán étkezésükben is előnyben részesítik a nyers ételeket. Ez az avokádós-banános csokikrém nekik is szól, illetve nagyszerű megoldás lehet, ha szeretnénk valami különleges finomsággal meglepni a családot. Időhiány esetére is kiváló, mert valóban percek alatt elkészül!:) A gránátalma pedig ünnepi megjelenést kölcsönöz az egyszerű krémnek.
További nyers karácsonyi-ünnepi ötleteket találtok Gitta blogján is!
 
Már próbáltam mentával is, úgy is nagyon finom (aprított mentaleveleket kevertem a krémbe), bár ezt valamiért a családban rajtam kívül senki nem így gondolta...:))) Engem viszont ez nem tántorít el attól, hogy jóízűen megegyem!:DDD
 
 

Nyers avokádós csokikrém gránátalmával
Hozzávalók (2 főre):
1 érett, puha avokádó
2 érett banán
1 ek. kakaó
agave szirup ízlés szerint
gránátalma magok a díszítéshez
Az összes hozzávalót botmixerrel turmixoljuk össze. Az édesítéshez folyamatosan kóstolgassuk, és a saját ízlésünk szerint édesítsük! Töltsük poharakba, hűtsük be, és fogyasztás előtt a gránátalma magokkal díszítsük!
Kiinduló ötlet: Gitta blogja

Diós sütőtökkel töltött padlizsán


Őszi és téli ízek keveredése egy kis egzotikummal a padlizsán személyében a télben.:) A dió nagyon feldobja és elegánssá teszi az egyszerű sütőtököt, így akár Karácsonykor is bevethető!;)
Nagyon jól passzol hozzá bármilyen zöld leveles saláta, vagy akár ez a mentás uborkasaláta.


Diós sütőtökkel töltött padlizsán
Elkészítési idő: 30 perc előkészítés + kb. 40 perc sütés
Hozzávalók (4 főre):
2 nagy padlizsán
200 g sütőtök, megtisztítva, kimagozva, feltisztítva
1/2 lila hagyma, vékonyra szeletelve
1 tk. köménymag (vagy kicsit kevesebb őrölt kömény)
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve
4 ek. olívaolaj
2 tk. friss zöldfűszer (pl. kakukkfű, oregánó, zsálya, vagy rozmaring)
100 g mandulás (DM-ből), vagy füstölt tofu, felkockázva
1 nagy marék dió kicsit megpirítva és félbe vágva

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vágjuk félbe a padlizsánokat, és egy kanál segítségével vájjuk ki a belsejét a szélektől 1 cm-ig. A kivágott padlizsánhúst aprítsuk fel és egy tálban keverjük össze a sütőtökkel és a lila hagymával. Adjuk hozzá a köményt, a fokhagymát, 2 ek. olajat, majd sózzuk-borsozzuk. Tegyük a keveréket egy sütőpapírral bélelt, vagy kiolajozott tepsire. A kivájt padlizsánok belsejét kenjük meg vékonyan olajjal, sózzuk-borsozzuk, és szintúgy tegyük egy kiolajozott tepsire. Mindkettőt süssük 15-20 percig, amíg félig készre sülnek. Utána a sült zöldségkeverékhez adjuk hozzá a friss zöldfűszert, a tofut és a diót, majd kanalazzuk bele a padlizsánokba. Locsoljuk meg 1 evőkanál olajjal és toljuk vissza a sütőbe még 20 percre.

Eredeti recept: Good Food - Vegetarian Christmas

2013. november 10., vasárnap

"A" vegán zöldséges pite, vagy quiche, és egy szülinapi buli:)

 
A hétvégén ünnepeltük a férjem szülinapját családi körben (közel 20-an nálunk:)), és az elmúlt években ez már rendszeresen úgy alakult, hogy a húsos ételeket egy kedves ismerős néni készíti, a többi pedig vegán, amit én csinálok nagyrészt. Ennek a délutáni zsúrnak volt része ez a zöldséges pite is, ami áttörő sikerű volt nálam!:) Mert hogy évek óta kerestem egy olyan tojásmentes pite receptet, ami nem túl száraz, hanem valamennyire vissza tudja adni a hagyományos piték állagát és némileg ízvilágát (illetve azt a tojásos ízt valójában már régóta nem keresem, és ez annál sokkal finomabb is volt!:). 
Jelentem, a jelenlegi állás szerint nálam ez eddig a tuti befutó!! Állagra, ízre is nagyon jó volt! Gyorsan fel is teszem ide a receptjét, mert nagy családi és társasági összejöveteleken igen jól jönnek az ilyen jellegű piték!
Ja, és most először használtam fekete sót, melyből mint kiderült egy másik fajtát kellett volna vennem... Én egy sima növényi színnel feketére színezett tengeri sót vettem. Ezzel szemben, a vegán konyhában az enyhén tojásos ízt keltő fekete sót, az indiai 'Kala Nemak' sót szokták használni.

A szülinapi buli menüje pedig ez volt vegánban:) Nem maradtunk éhesek...!:)))


A képen balról felfelé:
- nyers zöldségek mártogatósnak
- kukorica csipsz és barna kenyér ropogósok
- avokádókrém
- csírák
- tepsiben sült zöldségek
- rukkola saláta + vegyes zöld saláta
- vegán francia saláta
- zöldséges vegán pite
- paprika szószos zöldséges rétes
- Greta Stohr tofus cannellonija, amit a húgom készített, az még nem volt rajta a képen:)

A pitét egyébként bármilyen zöldséggel készíthetitek szerintem, én is lecseréltem az eredeti karfiolt brokkolira.


Vegán zöldséges pite, vagy quiche (tej- és tojásmentes)
Hozzávalók:
1 cs. tej- és tojásmentes leveles tészta (pl. Tante Fanny), vagy teljes kiőrlésű leveles tészta házilag ITT
300 g karfiol, kis rózsákra szedve
2 tk. olaj
1/4 tk. tengeri só
1 közepes vöröshagyma, finomra aprítva
1 közepes piros kaliforniai paprika, felaprítva
1 közepes zöld kaliforniai paprika, felaprítva

A pite krémes részéhez:
105 g csicseriborsó liszt
600 ml víz
1 bio zöldségleves kocka (pl DM-es)
1/2 tk. zsálya
1/2 tk. kurkuma
3 ek. élesztőpehely
1/2 tk fekete só (Kala Nemak típusú), ha nincs, akkor sima tengeri sóból 1/4 tk.

Egyéb hozzávaló:
4-5 szelet paradicsom a díszítéshez
olvasztott bio növényi margarin, vagy kókuszzsír

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyünk egy lábasba 1 tk. olajat, és 1/4 tk sót, keverjük össze, és öntsük a karfiolra. Egy sütőpapírral bélelt tepsire öntsük rá az olajos-sót karfiolt, és süssük a sütőben 15-20 percig, amíg megpuhul. Vegyük ki és tegyük félre.
Miközben sül a karfiol, tegyük a másik teáskanál olajat egy lábasba, és pirítsuk meg rajta a hagymát egy csipet sóval, kb. 3-4 percig. Adjuk hozzá a paprikát, és alacsony tűzön süssük még 7-8 percig, amíg a paprika is megpuhul. Tegyük félre.
Egy kiolajozott piteformába terítsük ki a tésztát, szurkáljuk ki villával az alját, és vaksütéssel süssük 15 percig. 
A pite krémes részéhez egy tálban keverjük össze a csicserilisztet 250 ml vízzel. Egy magas falú lábasban tegyük fel forrni a maradék vizet a zöldségleves kockával, az élesztőpehellyel, a kurkumával, zsályával és a fekete sóval. Amikor forrni kezd, lassan, állandó keverés közben adjuk hozzá a csicseris keveréket. Ha már jól elkeveredett, akkor alacsonyabb tűzön, folyamatosan keverve, még főzzük 2-3 percig, amíg elkezd besűrűsödni. Tegyük bele a karfiolt és a zöldségeket, és jól keverjük össze. Egy elég sűrű masszát kapunk, amit öntsünk rá az elősütött tésztára, és díszítsük a paradicsom karikákkal.
Tegyük be a sütőbe 20 percre. Utána vegyük ki a sütőből, öntsük rá az olvasztott növényi margarint, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre.
Sütés után, fogyasztás előtt hűtsük ki teljesen. Tálalhatjuk hidegen, vagy melegen is. Ha melegen tálaljuk, akkor először hűtsük ki teljesen, és fogyasztás előtt 5 percre melegítsük fel a sütőben.



Forrás és fázisfotók ITT!

2013. november 5., kedd

Az a bűvös B 12 vitamin és a vegán életmód...



A napokban a ’La Veganista’ (nem mellesleg kiváló!) blog szerzője írt a vegánság és a B12 vitamin kapcsolatáról. Nagyon jó a cikk, ajánlom mindenkinek elolvasásra! Engem is arra inspirált, hogy a már évek óta a ’piszkozatok’ mappában megbújó B12-es bejegyzést végre befejezzem.:) Hát íme, bízom benne, hogy hasznos infókhoz juttok belőle!

A bűvös B12 és a vegán vegetáriánus


A vas, a fehérje, és a B12… Általában ez a három leggyakrabban emlegetett „vesszőparipa” a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatban.  Én személy szerint max. a legutóbbit tartom valós lehetőségnek kiegyensúlyozott vegán (azaz a hús mellett tejterméket és tojást SEM fogyasztó) táplálkozás esetén. Tehát, ha valaki lakto-ovo (eszik tejterméket és tojást, csak húst nem), vagy ovo (eszik tojást) vegetáriánus, akkor az ő esetében nem kell tartania a B12 vitamin hiányától, mert visz be állati eredetű élelmiszerekkel B12-t a szervezetébe!

Az alábbi bejegyzésben igyekszem összegezni azokat az infókat, amiket az elmúlt évek alatt találtam, magyar és főként angol nyelvű vegán szakirodalmakban (igyekeztem a sok tudományos megfogalmazást minél egyszerűbb, hétköznapibb nyelvre fordítani:).
Noha a B12-vitamin pótlásának, fellelhetőségének kérdése még talán a vegán módon táplálkozókat is megosztja…
Kiemelt hangsúlyt fektetek a bejegyzésben a vegán várandós anyukák és a vegán gyermekek szükségleteire. A legfontosabb információk forrásait megjelölöm a cikk végén.

Mi is az a B12 vitamin?
A B12 – vitamin egy vízben oldódó vitamin. Másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin.
A tudomány mai állása szerint a B12 – vitamint csak baktériumok tudják előállítani, a növényekben nem található. Bár utóbbinak rögtön ellentmond, hogy egy svájci kutató, dr. A. Mozafar felfedezte, hogy a szójababban, az árpában és a spenótban jelen van a B12-vitamin, különösen akkor, ha ezek szerves trágyán növekedtek. Közleménye megrázta a tudományos világot és kérdések, illetve további kísérletek sorozatát indította el.[1]
Érdekes tény, hogy a vastagbélben élő baktériumok képesek ezt a vitamint előállítani (emiatt vannak olyan vegán vélemények, miszerint ez a mennyiség, bizonyos élelmiszerekkel együtt elegendő a szervezetünk számára…). A probléma viszont az, hogy a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, ezért sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk hasznosítani.[2] Az ott kialakuló B12 - vitamin 95%-a a szervezet számára hasznosíthatatlan. Lúgosító kémhatású táplálkozás esetén mégis magasabb a B12-t előállító bélbaktériumok koncentrációja, így több – minimálisan hasznosuló -  B12 termelődik a szervezetben.
A B12 – vitamin hatását folsav jelenlétében fejti ki .[3]
A tápcsatornából csak egy bizonyos speciális fehérje segítségével képes felszívódni. Ennek hiányában, ún. felszívódási zavar következményeként, elégséges bevitel mellett is kialakulhatnak hiánytünetei.

Mihez szükséges?
Fontos szerepet játszik pl.
- a vérképzésben
- az idegrendszer zavartalan működésében
- a sejtosztódásban.

Hiánytünetek
Megjegyzés, hogy  a tünetek sok más ok következményeként is felléphetnek, de azoknál, akik vegán étrendet folytatnak, az egyéb okok kizárása után/ mellett esetleg iránymutató ez a lehetőség is…
- vészes vérszegénység
- idegrendszeri tünetek: érzés-, járászavar, feledékenység, levertség, depresszió, ingerlékenység
- krónikus fáradtság, gyengeség, kimerültség
- zsibbadás/ bizsergés érzés a végtagokban.

Miből juthatunk vegán étkezés esetén B12 vitaminhoz TERMÉSZETES úton?
A fent leírtak alapján erre vegánként elég kevés, illetve nem túl biztos lehetőségünk van…:)

B12 – vitamint tartalmaznak a tejtermékek, illetve a tojás is, ezért az azokat fogyasztó ún. lakto – ovo vegetáriánusoknak nem kell aggódniuk a B12 vitamin hiánya miatt.:-) 
Illetve ugyanez érvényes azon főként vegán módon étkező vegetáriánusokra is, akik legalább hetente 2-3 alkalommal fogyasztanak – még ha kis mennyiségben is – tejterméket, vagy tojást (bár valójában a tehenek sem a szép zöld fűből jutnak hozzá a B12-höz, hanem a számukra beadott vitaminokkal dúsított takarmányokból, és így lesz a tej is B12 tartalmú…-erről mesélt egy ugyancsak vegán olasz gyermekgyógyász, dr. Michela De Petris egy vele készített interjúban).

Természetes módon, az ételt szennyező ún. mikroorganizmusok megfelelő mennyiségű B12 – vitamin bevételt biztosíthatnak. Értsd ezalatt azt, hogy pl. a földből kihúzott, földesen elfogyasztott répa.:-) A vegánok közül sokan vannak, akik azt vallják, hogy az ily módon + az ételek által + a bélbaktériumok által előállított mennyiség elegendő a számukra.
Ennek cáfolataként elgondolkodtató volt a számomra egy olasz vegán doktornővel készített interjú a témában, ahol viszont ő jogosan felvetette, hogy igen, de manapság ki az nálunk Európában, aki nem mossa meg a zöldségeket, gyümölcsöket feldolgozás, elkészítés előtt, és mossa le ezáltal a B12 szempontjából fontos mikroorganizmusokat?;-) A B12 felvétele ebben a formában így inkább valószínűleg a szegényebb higiénés körülményekkel rendelkező országokban helytálló (pl. gyakran emlegetik ebben az összefüggésben Indiát…).

Erjesztett szójatermékek: pl. a tempeh, vagy a miso, melyek felületén baktérium termel B12-t, azonban ez nem feltétlenül megbízható forrás, mivel a termelt mennyiség függ a baktériumok számától.

Spirulina alga és egyéb algafajták: hasonlóan az előzőekhez egyrészt igen kevés B12-t tartalmaznak, másrészt az utóbbi években igazolást nyert, hogy az ezekben az ételekben található B12  nem aktív, és valójában gátolja az aktív B12 felszívódását (4)

Sörélesztőpehely, savanyú káposzta, kovászos uborka: nagyon sok vegán esküszik rájuk, én a fentiek miatt nem tartom őket megbízható, hosszú távú B12 forrásnak! Ja és a savanyú káposztán kívül amúgy ízre sem szeretem egyiket sem, nemhogy még napi szinten egyem is őket évekig…!:DDD

És akkor ismét a legfontosabb kérdés:)

MIBŐL NYERJEN B 12 VITAMINT 
A HOSSZÚ TÁVON VEGÁN ÉLETMÓDOT KÖVETŐ?:)

  1. Először is, bármilyen étrendkiegészítő mellett is döntesz, elsősorban olyan megoldást keress, ahol a kobalamin a legfőbb összetevő, és nem egy sokféle vitamint tartalmazó vitaminkomplexum egyik összetevője, vagy mondjuk egy algás készítmény adaléka, stbstb.!!

  2. Másik fontos dolog, hogy minél nagyobb mennyiségben tartalmazzon B12-t, mert nem mindegy, hogy mondjuk naponta 3x2 kapszulát kell bevenni, vagy mondjuk csak hetente 1-2x…
Megjegyzés: az USA-ban már léteznek olyan vegán B12 vitaminkészítmények, amiket csak ilyen ritkán kell adagolni, itthon viszont még nem tudok ilyenről… (ha Te igen, ne tartsd Magadban!:)

3. VEGÁN TERMÉKET keress, ezt rá is szokták írni! Sokszor zselatint tartalmaz a kapszulák bevonata, ilyet ne vegyél!

4. Tudományos vizsgálatok alapján egy átlag embernél kb. 3-5 évig raktározódhat a szervezetben a B12, tehát ha most kezded a vegán életmódot, akkor nem kell kétségbeesve a pótlás után nézned!:) Persze, ha előtte is viszonylag kevés állati eredetű élelmiszert fogyasztottál, érdemes kicsit jobban odafigyelned!

B12-vel dúsított élelmiszerek
Főleg gyerekek esetében, gyakran szokták ezeket emlegetni, de én úgy gondolom, ez nem elég, kiegészítésnek viszont jól jöhet, illetve a vegánság kezdő időszakában/ évében esetleg még elegendő lehet…!
- szójatej, és egyéb növényi tejek
- növényi margarin
- szójás termékek

B12-vel dúsított fogkrém
Pl. a ’Sante’ márkájú, de ez is csak max. kiegészítésre! Itthon is kapható!

dr. Steinberger Eisenblut Plus gyümölcslékészítmény
B 12-vel is dúsított vörös bogyós, vas-készítmény
Kiegészítésnek, illetve a kezdeti időszakban kúraszerűen, kismamáknak a várandósság idején, ha csak nem rég lettek vegánok.


B 12 Vitamin Spray ('Vitamist' márkájú)
Ezt én is próbáltam, a nyelv alá kell fújni, naponta 2x. Nekem az nagyon nem megy, hogy hosszú távon minden nap valamilyen kapszulát eszegessek, úgyhogy számomra ez egy elég jó alternatíva
500 mcg B12-t tartalmaz. A pontos összetevőket és infókat ITT megtalálod hozzá! És Magyarországon is kapható! Mentolos ízű.


Rágótablettás, vagy kapszulás B12 vitaminok
Nagyon sokféle létezik már a piacon, a fentiek figyelembevételével nézz körbe! Akár külföldi oldalakon is, mint pl. a www.amazon.com. A szállítási költség nem szokott vészes lenni ilyen esetekben sem! 


VEGÁN KISMAMÁK ÉS VEGÁN GYEREKEK B12 vitamin szükségleteinek pótlása

Kismamák:
- ha már régóta vegán módon élsz, akkor ellenőriztesd az értékeid, és pótold a B12-t!:)
- ha csak rövid ideje, netán a várandósság alatt tértél át a vegán étrendre (sokan vannak így, pl. én is így tettem a második terhességem alatt...:)), akkor valamilyen kiegészítőt már kezdj el szedni! Én végig a Steinberger Eisenblut Plus készítményt szedtem.
- szoptatás alatt szintúgy!

Gyerekek:
- amíg szoptatsz, és Te figyelsz Magadra, Rajtad keresztül a baba is hozzájut a szükségeshez!:)
- nagyobb gyerekek, de még nem elég nagyok...:)): tegyük fel, hogy abban az ideális helyzetben vagy (és miért ne sikerülne?;), hogy legalább a baba 1 éves koráig tudsz szoptatni. 1 éves kortól már használhatóak a gyerekek számára a Vitamist Vitamin sprayk, talán az a legegyszerűbb (nekik úgy emlékszem, elég napi 1x fújni). Ha a mentolos íz nem annyira jön be, akkor létezik olyan is, amelyik kifejezetten gyerekeknek szóló vitaminkomplexumos, annak legutóbb olyan kicsit gyömbéres íze volt.
Az én gyerekeim mindkettő 15 hónapos koráig vegán volt, és addig még mind a kettőt szoptattam. A fiam kifejezetten szerette a Vitamin spray ízét, de a lányom nem annyira, viszont mivel a szoptatás alatt én használtam B12-t, nem volt probléma.
Vannak olyan vegán anyukák, akik az élesztő-rágótablettára esküsznek, de az csak akkortól játszhat (ha úgy döntesz, hogy ez elég lesz), amikor már fogai vannak a csemetének és megbízhatóan tud rágni, nyelni.
- és ha időközben rábukkansz olyan vegán B12 készítményre, amit hetente max. 1-2x kell beszedni, számukra még az is egy nagy előny lenne!
- kiegészítésnek nekik is mehetnek a B12-vel dúsított növényi tejek, gabonapelyhek, és kúraszerűen (tehát nem állandóra!) a Steinberger Eisenblut Plus készítmény 4 éves kortól fogyasztható!

HOGYAN ELLENŐRIZTESD A B12 vitamin értékeid?

Bevallom, az utóbbi években én ezt magán laborokban szoktam intézni... Nem kell magyarázkodni, nagy monológot végighallgatni, hanem telefonálok, időpontot kérek és kész! Ilyenkor szoktam kérni egy teljes vérképet, a vas (ezt külön kell kérni), B12 és D-vitamin értékeket. Legutóbb egy ilyen komplex labor (2013.), vizeletvizsgálattal együtt 13.000 Ft-ba került, és 3 munkanapon belül megvolt az eredmény.... Nekem ez évente egyszer meg szokott érni ennyit...:) Azt meg szokták kérdezni, miért kérem, és olyankor elmondom, hogy vegetáriánus vagyok, és évente szoktam ellenőriztetni. Már szinte minden nagyvárosban, megyeközpontban vannak ilyen laborok, érdemes utánajárni!
DE, ami FONTOS!: ezek a laboreredmények nem kerülnek kiértékelésre így ebben a formában, tehát csak annyi történik, hogy becsillagozzák a normál tartományokhoz képest eltéréseket. 
EZÉRT HA ILYEN eltérő ÉRTÉKET KAPSZ, FORDULJ ORVOSHOZ A TOVÁBBIAK érdekében!


És még egy zárógondolat a blog talán eddigi leghosszabb cikke végére:
Mindenki eldöntheti, mennyit ér meg a vegán életmód felvállalása. Számomra ez a pótlás teljesen bevállalható a vegán életmód rengeteg egyéb hosszútávú előnye mellett....

U.i.: a bejegyzés jelentős része az alábbi cikk feldolgozása alapján készült, mely az eddigi legátfogóbb cikk a vegánság és a B12 folyamatait illetően, nagyon sok, a 2000-es évekből származó tudományos tanulmány alátámasztásával:


[1] Reisinger Orsolya: Mérlegen a vegetarianizmus
[2] Házipatika.com
[3] Reisinger Orsolya: Mérlegen a vegetarianizmus
[4] www.veganhealth.org


2013. november 4., hétfő

VEGÁN KARÁCSONY BLOG - Újraindult!


Immáron 5 éve, hogy több kedves régi vegás blogtárssal közösen elindítottuk a Vegán Karácsony blogot!
Most ismét leporoltam kicsit, és megújult formában, immáron önálló domain névvel ( www.vegankaracsony.hu ) újraindult a blog!
Nagy klasszikusok és ritkább ínyenc fogások hús-, tej- és tojásmentes verzióban! Hozzá pedig gyakorlati tippekkel, kész menütervekkel, érdekes hasznosságokkal!:)

Bízom benne, hogy örömöt és sok ötletet leltek benne Mindannyian!:)

www.vegankaracsony.hu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...