2015. február 27., péntek

Kelkáposzta - tekercs zöldségekkel töltve


Ehhez a recepthez alaphelyzetben járt volna egy mogyorós-banános mártogatós szósz is, de mivel én alapból nem nagyon szoktam a gyümölcsöt mással keverni, ezért inkább kihagytam.
Jelentem, magában is megállta a helyét! :) Vendégségbe, svédasztalra is el tudom képzelni!
Kelkáposzta helyett használhatsz hozzá mángold, vagy jégsaláta leveleket.

Kelkáposzta tekercs zöldségekkel töltve
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Hozzávalók (2 főre - 4 db tekercshez):
6 nagy kelkáposztalevél (vagy mángold, esetleg jégsaláta)

A töltelékhez
85 g piros kaliforniai paprika
85 g sárga kaliforniai paprika
1 sárgarépa
1/2 ek. dióolaj

A páchoz
1/2 gerezd fokhagyma, felaprítva
1 tk. kesukrém
1/2 tk. frissen reszelt gyömbér
1 ek. dióolaj
1 ek. szójaszósz
1 ek. finomra aprított petrezselyemzöld

A töltelékhez mossuk meg a paprikát, magozzuk ki, és vágjuk vékony csíkokra. A sárgarépát gyufaszál méretűre (julien) vágjuk, majd mindkét zöldséget megsózzuk, és hozzáadjuk a dióolajat.
A páchoz a hozzávalókat összekeverjük, és beletesszük a töltelék-zöldségeket.
A kelkáposzta-leveleket megtöltjük némi zöldséggel, feltekerjük és tálaljuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth

Édes bundás kenyér kesudiós-banános töltelékkel


Bundás kenyér édes változatában nekem ez volt az első próbálkozásom. Amennyire ódzkodtam tőle az elején, a végére csak annyi volt a gondolatom, de kár, hogy elfogyott... :))
Próbáljátok ki, nem bánjátok meg!

Édes bundás kenyér kesudiós-banános töltelékkelElkészítési idő: kb. 25 perc
Hozzávalók (2 főre):
A pirítóshoz
60 g kesudiókrém
1/2 tk. őrölt vanília
1 csipet tengeri só
1 ek. agave szirup
4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
1 banán

A bundázáshoz
60 g teljes kiőrlésű liszt
105 ml szójatej
30 g agave szirup
1 tk. őrölt vanília
1 csipet tengeri só
1/2 tk. őrölt fahéj
30 g cukormentes kukoricapehely
10 g puffasztott amaránt
5 ek. kókuszolaj

A kesukrémet az őrölt vaníliával, a sóval és az agave sziruppal krémesre keverjük, majd ezzel a krémmel bekenjük a kenyérszeleteket. Meghámozzuk a banánt, vékony szeletekre vágjuk és elosztjuk két szelet kenyéren. Mindegyik banános szeletre ráteszünk egy másikat is, és kicsit összenyomjuk. 
A bundázáshoz egy habverővel összekeverjük a lisztet a szójatejjel, az agave sziruppal, a vaníliával, a sóval és fahéjjal. A kukoricapelyhet kézzel összemorzsoljuk, egy mély tányérba tesszük, és elkeverjük a puffasztott amaránttal.
A kókuszolajat felhevítjük egy serpenyőben. A kenyérszeleteket belemártjuk a lisztes keverékbe, majd belehempergetjük az amarántos kukoricapehelybe. A szendvics mindkét oldalát 3-4 percig sütjük a kókuszolajban közepes hőfokon. A vékonyabbik oldalát is süssük meg, a kenyeret kicsit az élére állítva. Papírtörlőre szedjük és friss gyümölccsel tálaljuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

2015. február 25., szerda

Teljes kiőrlésű tönkölypizza hamis mandula-mozzarellával


Egy isteni finom teljes kiőrlésű pizza-alap tészta, melyet sok ideig kell keleszteni, de ha előző este, vagy az adott nap reggelén dagasztod be, estére nagyon finomat ehetsz! :)
És ha igazán jó eredményt szeretnél, akkor csak TÖNKÖLY-liszttel készítsd, ne sima búzaliszttel!


Teljes kiőrlésű tönkölypizza hamis mandula-mozzarellávalElkészítési idő: kb. 40 perc + 10 óra kelesztés

Hozzávalók (2 db pizzához): 
A tésztához
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
330 ml hideg, szénsavmentes ásványvíz
30 g friss élesztő
1 tk. rizsszirup
1/2 ek. tengeri só
1 ek. olívaolaj

A paradicsomszószhoz
2 dobozos konzerv aprított paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj

rizsszirup/agave szirup ízlés szerint
friss, vagy szárított bazsalikom

A hamis mandula-mozzarellához
40 g fehér mandulakrém
1 tk. frissen facsart citromlé
30 ml szénsavmentes ásványvíz


330 g lisztet keverjünk el az ásványvízzel, az élesztővel és 1/2 tk. rizssziruppal, akár a robotgép dagasztó-részének segítségével. Fedjük le follpackkal és tegyük be 10 órára a hűtőbe. A tésztának legalább a duplájára kell dagadnia.
A kelesztés után adjuk hozzá a maradék lisztet, sót, rizsszirupot és olívaolajat. Osszuk a tésztát két részre (mindegyik darab kb. 250 g-os legyen) és egy liszttel beszórt gyúródeszkán ismét kelesszük kb. 30 percig.
A paradicsomszószhoz hevítsük fel az olajat, dobjuk rá az összepréselt fokhagymát, majd öntsük hozzá a paradicsomot, sózzuk, és szórjunk bele friss (egy kisebb marékkal), vagy szárított bazsalikomot (kb. 1 tk.). Sózzuk meg és főzzük addig, amíg jól besűrűsödik (kb. 30 perc).
A hamis mozzarellához alaposan keverjük el a mandulakrémet a citromlével és az ásványvízzel, majd ízlés szerint sózzuk.

Melegítsük elő a sütőt légkeverésen 220 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett gyúródeszkán (viszonylag vékonyra, kb. 0,5 cm-re), és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a paradicsomszósszal, és toljuk a sütőbe 10 percre a középső sínre. Vegyük ki a tepsit és kör alakúra formázva kanalazzuk rá a mandulás krémet, majd toljuk vissza a sütőbe még 5 percre.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Youth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...