2010. január 30., szombat

Tökmagpástétom


Igen, most már tudom, hiába az egészséges táplálkozás, ha a lelkiek nincsenek rendben, egy vegás is ugyanúgy lehet rendszeresen-folyamatosan beteg... (meg persze a húsevő is:-). Nagyon tele a hócipőm a 2 hónapja tartó torokfájással!!
A Nagy is (aki mondjuk húsevő) 10 napig volt itthon egy kisebb náthával, a héten 3 napot ment oviba, és ma reggel óta lázas, fáj a hasa, a végtagjai, sír és nyűgös:-(( Most alszik a család, úgyhogy jöjjön egy gyors recept!

Elég régóta vesszük a DM különféle vega pástétomjait, amik nagyon finomak, de csillagászati áruk van (500 Ft/ 100 g-os doboz)! És hát egy idő után meg is lehet unni őket, ha rendszeresen eszi az ember. Most éppen ilyen időszakom van, hogy nagyon unom őket, meg hát itt van a jó kis új kávédarálónk is, így pástétomokat gyártok (több, illetve gyakrabban kevesebb sikerrel...).
Ez a pástétom nagyon jól sikerült! Már régóta kinéztem magamnak a tökmagosat, aztán a minap Nyági blogján is szembejött, és arra szavaztam. Csak egy kicsit változtattam a receptjén, pl. adtam hozzá vizet, hogy krémesebb legyen, meg kihagytam belőle a mazsolát. A daráló kiválóan krémesítette a tökmagot is, a Kicsi is nagyon jóízűen ette, még a lilahagyma karikákat is lelkesen nyammogta hozzá (a Nagy "természetesen" csak a DM-es pástétomot hajlandó enni...).

TIPP 1.: kiváló a tökmag fehérje, kálium és magnéziumtartalma! Pl. 100 g tökmagban 33,9 g fehérje van, míg ezzel szemben 100 g pulykahúsban mindössze 20,5 g!
TIPP 2.: anyám makrobiotikusként úgy tanulta, hogy az olajos magvakat mindig pirítsuk meg enyhén felhasználás előtt, mert különben a bennük lévő értékes tápanyagok mintegy 3/4-e felhasználatlanul távozik a szervezetből.


Tökmagpástétom
Hozzávalók:
1 bögre darált tökmag
1-2 gerezd fokhagyma (a gerezdek nagyságától függően)
1/2 citrom leve
2-3 ek. tökmagolaj


A tökmagot szárazon kicsit megpirítjuk, ledaráljuk, az összes hozzávalóval együtt konyhai aprítóban leturmixoljuk. Kis vizet is adhatunk hozzá, attól krémesebb lesz. Friss csírákkal, lilahagymával tálaljuk.

2010. január 26., kedd

Diónugátos zabkása és az új darálónk:-)


Jelentem alássan, vettem végre kávédarálót az olajos magvak őrléséhez!:-) És miért is vártam vele ennyit, magam sem tudom... Illetve valószínűleg azért is, mert volt külön egy régi kézi manduladarálóm, meg egy mákdarálóm, meg konyhai aprítógépem, és gondoltam minek is kellene nekem még egy kávédaráló?! Egészen addig, amíg egyik nap elkészítettem Kata zabpelyhes kókuszgolyó receptjét, és a férjemet kértem meg, darálja meg hozzá a zabpelyhet. Az aprítógép nem vitte simára, a manduladarálót a férjem eltörte felszerelés közben, majd a mákdarálót tekerte kb. 40 percig, mire elkészült a szükséges mennyiség. Befejezte, majd így szólt: "A válaszom: HOLNAP!" Mit holnap?-kérdem meglepve. "Holnap azonnal vegyél kávédarálót, mert én többet nem darálok magokat ezekkel a vackokkal!":-)) Na, el is robogtam, meg is vettem (valójában az elsőt, amit találtam, egy Hauser típusút, 7.000 Ft volt), és hát valóban csudás!!:-) Pillanatok alatt, igen halkan, akár krémesre is (ez a pástétomokhoz jó) ledarálja a magokat. Olyannyira élveztük a gyerekekkel, hogy első nap egész nap daráltunk: szezámmagot a reggeli kásához, mákot a mákos pitéhez, tökmagot a vacsorára készült tökmagpástétomhoz, majd másnap diót ehhez a kásához. (Egyetlen dolog, amivel nem annyira vagyok kibékülve, hogy se a tartálya, se a forgókése nem kivehető, így használat után csak nedves ronggyal lehet kitörölgetni, ami szerintem nem az igazi... Erre lehet, hogy legközelebb már jobban odafigyelnék!)

Szóval, ez a diónugát, ami felkerült a kása tetejére először "dísznek", majd belekeverve íznek:-), isteni finom lett! Aki kóstolta már valaha a Karobella nevű remek karobkrémet, nos, mintha csak azt nyalogattuk volna házilag készítve.:-) A valódi nugát pörkölt mogyoró, cukor és kakaóvaj elegye, itt viszont dió, karob és méz került bele.
A nagy pechem viszont az volt a témában, hogy a szokásos, kb. 2 fős reggeli adagunkat készítettem, a gyerekek viszont olyan tempóval lapátolták befelé, hogy a végén még egymás elől is kapkodták a tányért, így nekem már csak morzsák jutottak.:-))

TIPP: ezt a diónugátot nagyobb mennyiségben készítve simán el tudom képzelni süteménykrémként is, bár a kalóriaadagja biztosan nem fogyókúrázóknak való!:-)
Aki pedig nem allergiás a mogyoróra, készítheti dió helyett azzal is, illetve kipróbálhatunk más olajos magot is, mint pl. a napraforgó, vagy a barackmag.

Diónugátos zabkása
Hozzávalók (2 főre):
6 ek. (apró szemű) zabpehely
150 ml nvényi tej (nálam ált. rizstej)
300 ml víz
60 g dió
4 tk. méz/ vagy agave szirup
2 ek. karobpor
2 ek. növényi tejszín/ vagy növényi tej

A zabpelyhet reggel feltesszük főni egy lábasban a növényi tejjel és vízzel együtt, ha szükséges menet közben még pótolhatjuk a folyadékot. A diót krémesre daráljuk, és elkeverjük (akár aprítógépben is, hogy még krémesebb, egyneműbb legyen) a karobbal, a mézzel és a tejszínnel, majd a kész nugátkrémet kis kupacokban a kása tetejére halmozzuk.

2010. január 24., vasárnap

"Spaghetti alla carbonara" vegánosan

A 'szénégető módra' (azaz 'alla carbonara') elkészített spagettibe eredetileg pirított szalonna és a végén tojás kerül. A vegán változathoz természetesen olasz forrást kerestem, mint a leghitelesebbet a témában, és meg is találtam a kedvenc olasz vegán blogomon: a szalonnát pirított szejtán-felvágott, a tojást pedig szétmorzsolt tofu helyettesítette. A végeredmény nagyon finom lett! Olyannyira, hogy még abszolút húsevő anyósom is kétszer evett belőle! A gyerekeknek is teljesen bejött!:-) Ja, és gyors is!:-)

"Spaghetti alla carbonara" vegánosan
Hozzávalók (3 főre):
200 g (teljes kiőrlésű) spagetti
100 g natúr tofu
2 szelet szejtán-felvágott (vagy natúr szejtán)
3 ek. olívaolaj
fél fej vöröshagyma
sáfrány (nálam kurkuma)
curry
só, bors

Miközben melegszik a tésztafőző víz, az olajon kicsit megpirítjuk a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a kis csíkokra vágott szejtánt, és kicsit együtt pirítjuk.
A tofut villával szétnyomkodjuk, majd ráöntjük az 1-2 ek. vízbn feloldott sáfrányt (kb. fél csomaggal), vagy kurkumát (kb. 2 csipettel), és a curryt. Amikor jól elkeveredett, hozzáadjuk a serpenyőben piruló szejtánhoz, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint.
Az 'al dente' keménységűre főtt spagettit ugyancsak a serpenyőbe tesszük, és 2-3 percig hagyjuk a tűzön öszeérni az ízeket.

2010. január 22., péntek

Karobos-málnás amerikai palacsinta (avagy "pancake")


Egy ideje valahogy észrevétlenül úgy alakult, hogy ráérősebb vasárnap reggeleken nekiállok amerikai palacsintát gyártani. Ez ugyebár annyiban különbözik a nálunk ismert hagyományos palacsintáktól, hogy vastagabb a tésztája, illetve a belekerülő sütőpor miatt buborékosabb is. Noha a férjem amúgy csak nagyon ritkán eszik édeset reggelire, ebből mindig kiment magának legalább egy darabot.:-) Már ha marad, mert amúgy a gyerekek is nagyon lelkesen tömik befelé.:-)
A legtöbbször 100% teljes kiőrlésű liszttel készítem, emiatt elég laktató tud lenni, már 1-2 darab is.
Egyetlen mínusz pontja, hogy sokkal lassabban sül, mint a hagyományos, így viszonylag időigényes, bár én épp ezért mindig két palacsintasütővel sütöm egyszerre.

Ez a karobos változat szó szerint új színt hozott a vasárnapi reggelinkbe, viccesek voltak a sötétbarna palacsinták. A fagyasztóban árválkodott már jó ideje egy bontott doboz málna, így az is jó helyre került.:-)
Nagyon finom volt, na!:-)

TIPP: a karobnak magas a kálcium és a magnézium tartalma, illetve nem tartalmaz koffeint sem!
Karobos-málnás amerikai palacsinta
Hozzávalók (kb. 9-11 db. közepes palacsintához):
1 csésze = 250 ml
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3/4 tk. őrölt fahéj
1 csipet só
2 ek. karobpor
2 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
1 1/4-1 1/3 csésze vaníliás növényi tej (nálam szójatej, de létezik van. rizstej is, vagy sima rizstejbe teszünk vaníliát)
1 ek. repceolaj
1 csésze (fagyasztott) málna (az eredeti receptben áfonya)

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a fahéjjal és a sóval. Beleszitáljuk a karobot és a sütőport is. Egy kisebb tálban elkeverjük a tejet az olajjal, majd ezt hozzáöntjük a lisztes elegyhez. Óvatosan adjuk hozzá a gyümölcsöt (amit ha fagyasztott, csak közvetlen felhasználás előtt vegyünk ki a hűtőből!). Finoman kiolajozunk egy serpenyőt egy ecsettel (vagy ha jó minőségű a sütőnk, elég lehet egy olajba mártott papírtörlővel is kitörölni), felforrósítjuk a serpenyőt, és egy kisebb merőkanállal belemerünk a tésztából. Közepes tűznél sütjük, amíg kis buborékok nem jelennek meg a tészta széleinél és közepén. Megfordítjuk, és még 1-2 percig sütjük.
Fogyasztásnál meglocsolhatjuk juharsziruppal a tetejét.

Megjegyzés: előfordulhat, hogy a teljes kiőrlésű liszt megszívja magát a folyadékkal, ezért később pótolnunk kell még egy kis vízzel.


2010. január 18., hétfő

Rántott zöldséges palacsinta


A legutóbbi Karácsonykor készült Szentestére főételként ez a palcsinta, a rántott hal helyett. Úgy gondoltam, visszatérek a hagyományos, egyszerűbb ételekhez, hátha nagyobb sikert érek el így a családban.
A végeredmény nagyon finom lett, mindenkinek ízlett, bár a Nagy nem kóstolta (ő rántott halat evett). Egy kicsit még karakteresebben fűszerezhettem volna, de amúgy ezt leszámítva biztos visszatérő lesz a konyhánkban, nem csak Karácsonykor.:-)

A receptet már régen kinéztem a Napfényes Alapítvány egyik receptes füzetéből, majd a végső kivitelezéshez találtam még tippeket Katának a decemberi Ezotérben megjelent Főzőcske rovatában, a receptnek ez a formája is onnan származik.
Mi most hagymás krumplisalátával ettük, de ehetjük hagyományosan veganézes krumplisalátával is.

TIPP: Karácsony előtt, ha valaki nagyon elfoglalt, előre elkészítheti pl. a palacsintákat. Kb. 1-2 héttel korábban megsütjük, majd kihűlés után egy jól záródó műanyagdobozba helyezzük őket úgy, hogy sütőpapírral elválasztva rakosgatjuk egymás fölé a palacsintákat. A dobozt lezárjuk és betesszük a fagyasztóba. A felhasználás napján a hűtőbe téve engedjük fel.

Zöldséges rántott palacsinta
Hozzávalók (8 db. palacsintához):
A palacsintatésztához
150 g (fehér) tönkölyliszt
100 g zabpehelyliszt
30 ml olaj
csipet só
1/4 cs. foszfátmentes sütőpor
szénsavas ásványvíz

A töltelékhez
1 cs. vegyes fagyasztott zöldségkeverék
1 fej vöröshagyma
olaj (vagy pálmazsír)
kakukkfű
oregánó
vegamix
só, bors

A panírhoz
teljes kiőrlésű liszt
fűszerkeverék
vegán kenyérmorzsa

A palacsinta hozzávalóit összekeverjük és annyi ásványvizet öntünk hozzá, hogy közepesen sűrű masszát kapjunk. Enyhén kiolajozott serpenyőben kisütjük őket.
A töltelékhez megpirítjuk a zsiradékon a felaprított hagymát, beletesszük a zöldséget, kis vízzel felöntjük, és fűszerezzük. Fedő alatt megpároljuk, majd összeturmixoljuk. Ezzel a krémmel kenjük meg a palacsintákat, amiket aztán feltekerünk úgy, hogy előbb közép felé hajtjuk kicsit a két szélét.
A panírozáshoz a palacsintákat először teljes kiőrlésű lisztbe, utána vízzel és fűszerkeverékkel elkevert tk. lisztbe, majd végül a kenyérmorzsába hempergetjük. Forró olajban kisütjük.

2010. január 17., vasárnap

Hasznos infók vega szülőknek (is)

Természetesen érdekes infók lehetnek nem csak vega szülőknek is.:-)

1. Fórum vegán anyukáknak
Még tavaly májusban indította Gitta ezt a fórumot a veg.hu oldalán. A célja főként tapasztalatcsere vegán anyukák, háziasszonyok között. Olvassátok és írjatok! Kérdezni lehet egymástól, és akár tőlem is.:-)
Gitta ezt írta a fórumindítóban:

"Arra gondoltam, hogy jó lenne egy hely, ahol mi anyukák, háziasszonyok megoszthatnánk egymással a konyhával és a gyermekneveléssel kapcsolatos tapasztalatainkat.

Pl: Hol lehet sárga lenmagot kapni, és egyáltalán mire jó, ki mire használja? Hogyan lehet tojáspótlásra használni? (konkrét receptek) A sokféle köles közül melyiket érdemes megvenni, melyik miért jó? A különböző receptekben szereplő különleges hozzávalókat hol lehet beszerezni, esetleg mivel lehet pótolni?
Hogyan szoktassuk a gyerekeinket az egészséges étkek fogyasztására, kinek milyen ötlete van? Kinek mi sikerült már, esetleg mások is kipróbálhatják.
Ha valakinek van otthon kenyérsütő gépe vagy malma, honnan szerzi be a magokat, hol érdemes keresni jó minőségű alapanyagokat?
Otthoni búzafű termesztéshez is információkat várok, ha vannak. Esetleg mások is kedvet kaphatnak."


2. Játszóház és családi napközi vegetáriánus ellátással is
Budapesten, a XI. kerületben nyílt nem rég a Cseperedő képességfejlesztő játszóház, melynek ötletgazdája többek közt egy vegetáriánus anyuka.
A játszóház és családi napközi vállalja vegetáriánus/ vegán gyerekek felügyeletét is, a vega/vegán étkezés lehetőségeivel együtt.
Részletek erről hamarosan a honlapjukon is olvashatóak, vagy érdeklődni lehet a honlapon megtalálható elérhetőségek alatt.

2010. január 15., péntek

Gyors 'intermezzo' a Kicsi vegánságáról

Csak néhány gyors gondolat arról, hol tart a jelenleg 16 hónaposunk vegánsága.:)
Hát, már nem vegán...
Történt ugyanis, hogy 13 hónapos korában, miközben a 4 évesünk tonhal-konzervet evett vacsorára, a Kicsi kinyúlt az etetőszékéből, és belemarkolt a Tesó tányérjának tartalmába, mondván, már pedig olyan neki is kell!:-) És ízlett neki. Olyannyira, hogy innen kezdve sikítva követelte/ követeli a halat, ha a Nagy eszi. A rántott halrudacskákat is. (ettől mondjuk azért annyira nem vagyok kétségbe esve, hiszen nem olyan rég, még én is ettem halat...)

Követeli a virslit, a kolbászt is, amit a Nagynál lát, de megfogadtam, hogy azt a szemetet nem vagyok hajlandó adni neki 2 éves kora előtt. A szójavirslinek viszont nagyon örül.:-)

Tojást néha én kínálgattam neki (ahogy írtam többször is, én nem vagyok kifejezetten tojásellenes, ha bio tojásról van szó, csak szimplán nem szeretem és nem igazán használom már), de a főtt tojást, rántottát sorozatosan kiköpködi, a bundás kenyérből néhány falat lement egyszer-kétszer. Másnapra viszont általában a tojás után piros pöttyök a szája körül...

A férjem családja egyre rosszabbul viseli, hogy még a Kicsi sem kapott húst, rendre megkérdezik minden találkozásunkkor - egyre ingerültebben-, miért nem és mikor leszek hajlandó már neki is húst adni... Én ilyenkor hümmögve elterelem a szót, és többnyire nem válaszolok...
Anyós a múlt héten kérdezgette tőle, kér-e rántott húst, de a Kicsi a fejét rázva ismételgette, hogy 'Nemnemnem', noha nem feltétlenül volt vele tisztában, mit is akarnak neki adni...
Karácsonykor kínálták húsleves levével hús nélkül, zöldséggel, és nagyon bejött neki. Egy igen méretes tányérral benyomott belőle.. Majd másnap is.
A Nagytesó is lelkesen kínálgatja a húsos kajáiból jószívűen, mert a Kicsinek a Nagy az Isten, és mindig megy is utána. Többször már a szájába is nyomta a húsfalatokat, de (eddig) még kiköpte fintorogva.
A 4 évesünk egyébként épp a minap összegezte, hogy "Hát, igen, a fiúk esznek húst (mert apa és ő), a lányok viszont nem szoktak (azaz a Kicsi és anya:-))
A Férjem nem ért egyet a Kicsi húsmentességével, ahogy egyszer nemrég kifejtette, de egyelőre nem vétóz meg a család előtt, bár a karácsonyi húslevest már ő is forszírozta...
Végső következtetés: elég nehéz olyan családban vega módon gyereket nevelni, ahol a másik szülő nem vega, és a gyerekek húsevését még ha nem is szorgalmazza, de mindenképp támogatja... És a Kicsi pedig látja, hogy Apa és a Tesó eszik a húst.
Az a tippem hosszú távra, hogy meglehet, a Kicsi is húsevő lesz...(?)

2010. január 13., szerda

Napraforgós - mandarinos reggeli kása


Nem vagyok túl nagy híve a déli és szeonon kívüli gyümölcsök fogyasztásának, de a téli unalmas alma + aszaltak szekció idején néha jól esik mégis egy kis változatosság. Nem beszélve arról, hogy a Kicsi olyan szinten rákattant a mandarinra mostanság, hogy tiszta transzba esik még akkor is, ha pl. utcai árusnál látja... (ennek mondjuk nem feltétlenül örülök annyira...) Ebből adódóan ez a kása variáció neki természetesen nagyon ízlett (bár ő darált napraforgómaggal kapta, mert az egészet még kiköpködi...), és szerintem is finom, harmonikus ízű volt (ja, a Nagy nem volt hajlandó enni belőle..:-(.

Napraforgós - mandarinos reggeli kása
Hozzávalók (2 főre):
4 ek. zabpehely
1 nagy körte
1 banán
0,5 citrom leve
1 mandarin
3 ek. napraforgómag
növényi tej (nálunk ált. rizstej) + ásványvíz

A zabpelyhet egy lábasba tesszük, felöntjük kétszeres mennyiségű rizstejjel és ásványvízzel fele-fele arányban. Felforrlajuk, majd lassú tűzön puhulásig főzzük. Közben a folyadékot mindig utánapótoljuk, hogy bőségesen, 1,5 szeres mennyiségben ellepje a végére is. Az elkészült zabkását a banánnal, körtével és citromlével, botmixerrel pürésítjük. A kását két tálkába merjük, a kettéosztott mandarinnal díszítjük, az esetleg enyhén megpirított napraforgómaggal körbeszórjuk.
Finoooom!:-)

2010. január 11., hétfő

Dínósziget torta


Ez a torta még Nagyfiúnk decemberi születésnap-áradatának keretében készült, ez alkalommal az óvodai ünneplésre. A "Dinók szigete" dizájnt a Bulitorták c. könyvből választotta még jó régen, ahogy a tavalyi névnapjára a 'Strand tortát' is.

Sokáig hezitáltam, hogy teljes kiőrlésű piskóta alapot csináljak-e neki, de aztán nem mertem bevállalni ennyi gyerek számára, úgyhogy végül fehér lisztes, tej- és tojásmentes piskóta született, ahogy pl. a kókusztortánál is. A háttérben látható vulkán alapjául szolgáló minikuglóf is fehér lisztes, tej- és tojásmentes, de nem voltam vele igazán elégedett, ezért inkább pl. EZT a régebbi kuglóf receptemet javasolnám alternatívaként. A krém a torta belsejére félig főzött, margarinos, ugyanakkor nagyon könnyű csokikrém lett. Olyannyira jól sikerült, hogy a karácsonyi csokitortához is már ezt a krémet használtam. A torta tetejére 60%-os étcsokiból készítettem bevonatot, de aztán ez lett végül a gyenge láncszem, ugyanis csak később gondoltam bele, hogy noha az én gyerekem gyakorlatilag még sosem evett tejcsokit, és ő ehhez teljesen hozzá van szokva, az átlag gyereknél ez többnyire pont ellenkezőleg érvényes. Kellett volna plusz cukrot hozzátennem a csokimázhoz, de már túl későn jutott eszembe...:-( Az óvónéni úgy kommentálta, hogy nagyon érdekes volt az állaga (ugye tojás nélküli, nem olyan laza tésztájú), és hát volt bizony elég sok olyan gyerek, aki rögtön visszaadta, vagy otthagyta a neki vágott szeletet főként a kemény keserű csoki bevonat miatt, de voltak olyanok is, akik kétszer kértek belőle... A dizájntól viszont mindenki el volt ragadtatva!:-)

Mindenesetre a piskóta magában finom volt, a krém szintúgy, a csokimázon lehetne dolgozni, esetleg a csoki helyett karobmázat tenni rá, de talán akkor nem tudnának olyan stabilan megállni rajta a játék dínók... Egy próbát viszont megérhet!:-)

Dínósziget torta
Hozzávalók (egy 28 cm-es tortaformához):
A piskótához
Aki szeretne teljes kiőrlésű lisztes piskótaalapot készíteni, ITT talál hozzá receptet!
300 g bio fehér liszt
150-200 g nádcukor (ízlés szerint, kóstolgassuk a végén)
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
100 g bio növényi margarin
40 g kukoricakeményítő
200 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 ml ásványvíz

A minikuglófhoz (a 6 db-os formához):
A tapasztalatom szerint 1 normál kuglóf adagja fér el a 6 darabos minikuglóf formában.

250 g növényi margarin
150 g agave szirup/ vagy méz (legközelebb én kicsivel többet, 180-200 g körül használnék belőle)
őrölt vanília/ esetleg vaníliás cukor
1 csipet só
2 ek. szójaliszt + 2 ek. kukoricakeményítő (az eredeti receptben megadott 4 tojás helyett)
500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
150 ml + 4-5 ek. rizstej
40 g karobpor/ vagy kakaó, vagy fehér liszt
50 g aprított/ nálam őrölt mandula

A krémhez1 cs. bio vaníliás pudingpor (pl. DM-es) + 2-3 ek. karobpor VAGY helyette simán 1 cs. csokis pudingpor
3-4 ek. nádcukor (kóstolgassuk ezt is, ízlés szerint tegyük bele)
300 ml rizstej
50 g bio növényi margarin

A mázhozkb. 150 g min. 60%-os étcsoki + 2-3 ek. nádcukor ízlés szerint
VAGY
karobmáz, amihez receptet ITT találtok

A díszítéshez
3-4 db ostyaroló (ehhez sajnos nem sikerült tejmenteset találnom...)
zöld karton a pálmalevelekhez
vatta a vulkán füstjéhez:-)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához jól kikeverjük a hozzávalókat, beletöltjük a tortaformába és kb. 40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!
A kuglófhoz a margarint egy tálban habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a mézet, majd a vaníliát és a sót is belekeverjük. Ezt követően a tojáshelyettesítő szójalisztet + kukoricakeményítőt. A tönkölylisztet elkverjük a sütőporral, és a 150 ml tejjel felváltva a 'vajas' masszához adagoljuk. A tészta 1/3-át külön vesszük és elkeverjük a karobbal, illetve a 4-5 ek. rizstejjel. A másik rész tésztához keverjük a mandulát. A kuglóf formát kizsírozzuk, beletöltjük a világosabb massza felét, erre rátesszük a karobos masszát, majd a maradék világos tésztát. Egy villával spirál alakban csíkot húzunk a tésztában, így lesz majd később márványos. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 80 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk kihűlni, és utána borítjuk ki a formából
A krémhez összekeverjük a pudingport a cukorral és néhány evőkanál tejjel, a maradék tejet pedig felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingport és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, botmixerrel/robotgéppel elvegyítjük a margarinnal. Ennél a pontnál nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy ne csapódjon ki a margarin, a krémnek és a margarinnak azonos hőmársékletűenk kell lennie. Ezért tanácsos kivenni időben a margarint a hűtőből, hogy felmelegedjen kicsit, így a langyos pudinghoz is jobban tudjuk adni. De ha teljesen hideg a puding, akkor hűtőhideg margarin is mehet hozzá.
A csokit gőzfürdő fölött felolvasztjuk, vagy elkészítjük a karobmázat.

A torta összeállítása: a tortát félbevágjuk, és megkenjük a krémmel. A minikuglóf oldalát kissé levagdossuk körbe, hogy vulkán formájú legyen nagyjából, a levágott tésztadarabokat a közepén lévő lyukba tehetjük. A megolvadt csokit rácsorgatjuk a torta tetejére helyezett kuglófra (= láva:-), illetve rákenjük a tortára tetejére. Mielőtt megdermedne a csoki, beleszúrkáljuk az ostyarudakat, amiknek a tetejébe belenyomjuk a korábban zöld kartonból kivágott pálmaleveleket. a vulkán belsejébe kis vattát tehetünk (" füst:-). Porcukorral kis foltokat szórunk a csoki tetejére és ráhelyezzük a dínókat.

2010. január 9., szombat

Svéd húsgolyók hamisan


A svéd húsgolyók szerintem mindenki számára ismerősek, aki járt már valaha az Ikeában, ott ugyanis állandó szereplők az étterem étlapján. Nem gondoltam volna, hogy valaha húsmentes verzióban is enni fogom... :-) Az utóbbi időben azonban főként a gyerekek kedvéért nagyon rákaptam a mindenféle zöldséges kis golyók és egyéb vegafasírtok gyártására, noha korábban ezeket a (szerintem időrabló macerásságuk miatt) keményen elutasítottam. Pedig nem kellett volna, hiszen rájöttem, kisebb mennyiségben, azért nem is olyan vészes:-)
Ezt a receptet egy ideje 'über'kedvenc vega szakácskönyvem, a vegán alkalmi ételeket felsorakoztató "Vegan Table" c. könyv oldalain találtam. A szerző szerint a fűszerezés megegyezik az eredeti húsos változatéval, amire azonban bevallom, nem találtam hiteles bizonyítékokat a neten fellelhető svéd húsgolyós receptek között. A végeredmény szempontjából végül is mindegy, Férjnek és nekem abszolút ízlett, a Nagy is lelkesen falatozta sok szósszal, a Kicsi viszont sajnos teljesen elzárkózott tőle (ahogy mostanában sok egyéb ételtől is...:-( 
Mi vacsorára ettük vega szósszal, főtt barna rizzsel, tepsiben sült céklával és sütőtökkel, illetve tökmagos, tökmagolajjal meglocsolt zöldsalátával. Nyammm!:-)

Tipp: hagyományos verzióban a svéd húsgolyókat mártással, vörösáfonya dzsemmel, főtt burgonyával és néha frissen reszelt uborkával fogyasztják.
Önállóan tálalva, a szósszal együtt kiváló lehetőség svédasztalra is!
További vegán svédasztalos tippeket találtok a VEGÁN VENDÉGLŐ blogon!

A recept nyomtatható változata


Svéd húsgolyók hamisan
Hozzávalók (kb. 60 db kis golyóhoz - én fele adaggal készítettem):
1 csésze = kb. 250 ml
110 g (vegán) kenyérmorzsa
1 csésze nem édesített növényi tej (pl. Biopont szójatej)
400 g vegakolbász
1 vöröshagyma, finomra felaprítva
4 gerezd fokhagyma, összepréselve
1/2 tk. só
1/2 tk. őrölt vegyes fűszerkeverék (nálam most 'Provance' fűszerkeverék)
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/4 tk. cayenne bors
3 ek. olívaolaj, több részletben

A szószhoz:
2 ek. bio növényi margarin
1 csésze zöldségalaplé (én DM-es bio zöldséglevesporból szoktam készíteni a gyorsaság kedvéért)
1,5 csésze nem édesített növényi tej
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
60 ml víz
só ízlés szerint

Áztassuk be a kenyérmorzsát a növényi tejbe 5 percre. Közben keverjük össze a vegakolbászt, a hagymát, a fokhagymát, a sót és a fűszereket egy nagy tálban. Adjuk hozzá az áztatott kenyérmorzsát és kézzel jól kavarjuk össze. Formázzunk a masszából 2 cm átmérőjű kis golyócskákat.
Forrósítsunk fel 1 ek. olajat egy serpenyőben, és adagonként pirítsuk benne barnára a golyócskák minden oldalát, majd tegyük őket papaírtörlőre.
A szószhoz hevítsük fel a margarint a zöldséglével és a növényi tejjel együtt. Külön tálban keverjük csomómentesre a lisztet a vízzel, majd öntsük hozzá a tejes keverékhez. Forraljuk fel az egészet és főzzük, amíg besűrűsödik. Sóval ízesítsük, ha szükséges.
Tegyük a hamis húsgolyókat a szószos tálba és melegítsük át őket kb. 5 perc alatt, majd rögtön tálaljuk.

2010. január 8., péntek

Babos-kukoricás téli egytál polentával


Tegnap készült ebédre és naggyon finom lett!:-) A kóstoló vendég a második tényér után szemlesütve kérdezte vehet-e még?:-) A Kicsinek is egész bejött, bár azért óvatosan szemezgette belőle (a szájába) a kukorica és bab szemeket. A Naggyal csukott szemmel megkóstoltattam és "hú, de finom", majd mikor kinyitotta a szemét és látta a hüvelyeseket, brrrr, nem kell...:-(
Igazi téli egytálétel, egész gyors is, főleg ha vannak benne konzerv összetevők is, (mint pl. nálam most....), na és fehérjekomplettálás: kukorica (gabona) + bab (hüvelyes) = teljes értékű fehérje!
Az eredeti recept tökmag pesztót is írt hozzá, de azt nem volt időm már elkészíteni, ide viszont leírom, mert szerintem biztosan jó lehet hozzá!

                         

Babos-kukoricás téli egytál polentával
Hozzávalók (4 főre):
A polentához (amit én most nagyon leegyszerűsítettem és valójában nem is igazi polentát csináltam, hanem csak szimpla kukoricakását)
1 csésze = kb. 250 ml
1,5 csésze kukoricadara
4,5 csésze víz

A zöldségraguhoz
3 ek. olívaolaj
1 közepes vöröshagyma felaprítva
2 csésze felkockázott sütőtök
1 (450 ml) paradicsomkonzerv (darabolt paradicsomos)
1 vörös bab konzerv
1 csésze fagyasztott kukorica
2 gerezd fokhagyma, összepréselve
1-2 tk. őrölt koriander
1-2 tk. őrölt kömény
0,5 csésze víz

A "polentához" felforraljuk a vizet, beleöntjük a darát folytonos keverés mellett, sózzuk, és újraforrástól számítva 10 percig főzzük, majd fedő alatt még 10 percig hagyjuk duzzadni. Főzés közben néha megkeverjük, mert könnyen leég.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 2 ek. olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáöntjük a sütőtököt, paradicsomot, fokhagymát, és a fűszereket. 5 percig főzzük, felöntjük a 0,5 csésze vízzel és sózzuk. Felforraljuk, és részben lefedve, közepes tűzön 10-15 percig főzzük, amíg megpuhul a a sütőtök. Beletesszük a babot és a kukoricát, még kb. 5 percig hagyjuk a tűzön.
Kiolajozunk egy kisebb méretű sütőtálat, az aljára kenjük a polenta felét, rá a ragu, a tetejére megint a polenta. Rácsurgatjuk a maradék olajat, egy éles késsel 6 kockára vágjuk, és 30 percre betesszük a sütőbe.

Tökmag pesto
Hozzávalók (1 csészényi mennyiséghez):
1 csésze nem sózott natúr tökmag
1 csésze nagyjából felaprított petrezselyemzöld
0,5 csésze tökmagolaj
1/4 csésze frissen facsart citromlé
1 tk. só
csipet cayenne bors

A tökmagot 4-5 percig pirítjuk közepes tűzön. Aprítógépben tesszük az összes hozzávalóval együtt, és krémesre aprítjuk.
Légmentesen záródó edényben 1 hétig eltartható hűtőben.



2010. január 6., szerda

Karácsony 2009. - nálunk



Atyám, lassan indul a Farsang, és én még mindig nem készültem el a karácsonyi beszámolóval!!:-)
Nem borzolnám tovább a kedélyeket, íme gyors felsorolásban, miket ettünk, aztán remélem mihamarabb lesz érkezésem a hiányzó receptek pótlására is!

December 24.
Ebéd:
brokkoli krémleves karácsonyi tésztával


reform mákos guba (na, ez ügyben arra jutottam így a 3. évre, mióta készítem, hogy feladom a reform barna kiflik gyártását a gubához... túl szárazra és keményre sikeredik mindig, jövőre venni fogom!)


Vacsora:
rántott zöldséges palacsinta (a pasiknak rántott hal) hagymás krumplisalátával (a salátát anyós hozta), a gyerekeknek krumplipürével




réteges tejszínes-gyümölcsös desszert Kata receptje alapján



sütitál (a képen sorban: legalul vegán mákos bejgli - ez a Vegafoodtól, nem túl szépen szelhető, de finom volt, mögötte mártott karácsonyi aprósütik Emi receptje alapján, és végül mézes grízes 'sk.', ami bár nem lett túl szép, de nagyon finom volt!:-)



DECEMBER 25.
Vegán töltött káposzta (ezt anyám készítette, isteni volt!)


Csicseris tofusült vega mártással (ezt én vittem), fűszeres krumplival, szójaszószos sütőtökkel, és tormás céklasalátával (a köreteket ugyancsak anyám készítette, nagyon finom volt!:-)

Sütik az előző napról

DECEMBER 26.
Vendégségbe mentünk, oda vittem a már 2 évvel ezelőtt is elkészített
Sütőtökös lasagnet, amiről megállapítottuk, hogy továbbra is isteni!:-) (a fotó 2007-ből való)



Csokikrémes ünnepi torta (hú, ennek a krémje nagyon jól sikerült!:-)



SZILVESZTERKOR nem ettünk semmi különlegeset, anyám készített vega fasírtot zöldsalátával, főztünk szójavirslit mustárral, kenyérrel, és készült csokis keksz.

ÚJÉV NAPJÁN lencsefőzelék volt ebédre, desszertnek pedig én készítettem a tavaly nagy sikert aratott gesztenyés keksztekercset

                      

vegán csokis trüffelgolyókat, amik igazi nagyágyúként robbantak be az ünnepi ételsorok végére!:-)




2010. január 4., hétfő

Új arculat:-)

Új év = új blogruha!:-)
Valójában már nagyon régóta szerettem volna 3 hasábosra varázsolni a blogot, mert az oldalsávban megjelenő plusszok lassan a pincében végződtek.:-) A megfelelő sablont nem sikerült viszont sokáig megtalálnom, így inkább autodidakta módon nekifutottam...
Köszönet a hasznos tippekért Wise Ladynek és a rendkívül hasznos bloggersegítő blogjának, amit nagyon ajánlok minden kedves kezdő, vagy továbblépni vágyó bloggernek!
Summa-summarum sok munkába (és időbe) telt, de örülök, hogy változtattam (apró kiegészítések, korrekciók még hátravannak, de már majdnem kész)! Kicsit szellősebb és letisztultabb lett az oldal. A blog fejlécének fotóját viszont megtartottam, mert nagyon a szívemhez nőtt.:-)
Remélem, Ti is hasznát látjátok majd, ha másképp nem, legalább a könnyebb átláthatóság tekintetében!
Az egyik oldalsávba feltettem a 2009-es év legnépszerűbb receptjeinek első öt helyezettjét.
Hamarosan jelentkezem végre a karácsonyi beszámolóval is, addig is jó böngészést a régebbireceptek közt!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...