2013. július 29., hétfő

'Caprese' - saláta vegánosan


Eredetileg olasz szakon végeztem, és abban a nagy szerencsében volt részem, hogy az egyetemista éveim alatt több évet éltem Rómában. Imádtam!!:-) Akkoriban még ettem mozzarella sajtot, és a 'Caprese' salátát is nagyon szerettem...:)
Most kipróbáltam egy vegán változatot, ahol füstölt tofuval helyettesítettem a mozzarellát (és na jó, itt valójában sokkal többminden belekerült, mint a sima Caprese-ben, mert ott leginkáb olívaolaj, mozzarella, paradicsom, bazsalikom és só, bors szerepel csak..). Nagyon finom így magában is könnyű vacsorának meleg nyári estéken, de esetleg még egy barna kenyérből készült pirítóst el tudnék képzelni hozzá!;)
És ki fogok próbálni egy másik verziót is, amit az olasz Veganblogon találtam, ott ugyanis nagyon autentikus 'mozzarella'-jellegű szójasajtot sikerült kikísérletezni a lánynak!:)

'Caprese'-saláta vegánosan
Elkészítési idő:  kb. 15 perc
Hozzávalók (2 főre):
400 g tofu
3 db paradicsom
2-3 ek. olívaolaj
1/2 csokor bazsalikom felaprítva
1 gerezd fokhagyma
1 tk. szárított oregánó
só, bors

A tofut először kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk, utána pl. pogácsaszaggatóval kis köröket vágunk ki belőle. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, és megpirítjuk benne a tofu szeleteket, oldalanként kb. 3 percig. Megszórjuk az oregánóval, sózzuk, borsozzuk, és 1 perc után kivesszük papírtörlőre. A paradicsomokat felszeleteljük, és a tofuszeletekkel egymásra rakjuk. A felaprított bazsalikomot elkeverjük az összezúzott fokhagymával, és a paradicsom, illetve tofuszeletekre szórjuk. A tetejét vékonyan meglocsoljuk olívaolajjal.

Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Fit

2013. július 22., hétfő

Kókuszos-csokis, erdei gyümölcsös nyers torta (tej-, tojás-, és cukormentes)

Júniusban ünnepeltük Anyukám (63.:) születésnapját, és ahogy az már megszokott, én készítem ilyenkor a tortát neki.:) Az elmúlt években pedig, amióta már 70-90%-ban nyers ételeket fogyaszt, a torta nyers változatban készül.
Idén a Facebookon találtam rá egy rendkívül mutatós tortára, amit egy costa ricai vegán séf, Eric Rivkin élő ételes szakácskönyvében találtam. Egy dél-amerikai szerzőről lévén szó, a hozzávalók egy része is a földrajzi sajátosságokat tükrözi, így kicsit kénytelen voltam variálni a recepten. 
A friss kókuszdió helyett például többnyire szárított kókuszreszeléket használtam, és ettől az állaga kicsit darabosabb lett. Nem volt itthon útifűmaghéj, ezért nem sikerült elég szilárd állagúvá varázsolni a krémet, így viszonylag folyós maradt. Emiatt maradt rajta a tortaforma pereme is a fotózásnál, mert inkább kanalaztuk, mint szeleteltük.:) Az íze összhatásában viszont isteni, nagy sikert aratott családon kívül és belül, ezért mindenképpen felteszem ide a blogra! A krémjét akár kanalas-poharas édességként is lehet fogyasztani!
És amilyen bonyolultnak tűnik a hosszú leírás alapján a recept, higgyétek el, nem az, nagyon egyszerű!:) De tényleg!:)
Az egyes rétegek édességét én mindig kóstolással ellenőriztem, és amikor úgy ítéltem meg, hogy nem elég édes, akkor agave sziruppal utánaédesítettem.

Az eredeti torta így nézett volna ki, de mivel már időhiányban voltam a végére, ezért okos módon elfelejtettem az epreket a szélére beletenni...:/ Mondjuk úgyis folyós lett a végeredmény, így végül nem is volt jelentősége...:D

És ha további nyers torta csodákra vágytok, ajánlom Nektek pl. Erika blogját!

Kókuszos-csokis, erdei gyümölcsös nyers torta
Hozzávalók (egy 20 cm-es kapcsos tortaformához):
1 bögre = kb. 250 ml

A torta alap
1 bögre mandula, vagy pekándió, beáztatva 2 órára és lecsepegtetve, megszárítva
1 bögre friss, vagy szárított, finom kókuszreszelék
1/2 bögre magozott datolya (én kicsit be is áztattam, majd lecsöpögtettem)
1/2 bögre kakaópor
1/4 tk. őrölt fahéj
csipet őrölt bors (én kihagytam)

Konyhai aprítógéppel aprítsuk fel morzsás állagúra és keverjük össze a hozzávalókat.

Kókuszos krémtöltelék
2 bögre aprított friss kókuszbél (nálam maradt a kókuszreszelék, amit beáztattam, és utána jól kinyomkodtam)
5 db jó érett banán
1/4 bögre kókuszolaj
4-5 darab magozott 'medjool' datolya (nálam maradt a sima datolya)
1/2 tk. vaníliaőrlemény, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje

Turmixoljuk össze aprítógépben a hozzávalókat, amíg finom krémes állagot kapunk, majd tegyük a hűtőbe.
Megjegyzés: itt a krémnél, mint utóbb kiderült sokat számított volna az útifűmaghéj hozzáadása...! Legalább 3 evőkanállal tennék hozzá, hogy ne legyen folyós a krém!
A krém végleges édessége pedig függ a banántól, kóstold meg, és ha nem elég édes, esetleg agave szirupot adhatsz hozzá!

Csokimáz a tetejére
1 bögre friss kókuszbél (maradt a kókuszreszelék)
3 ek. kókuszolaj
1/2 bögre kakaópor
3 db magozott 'medjool' datolya
3 db fekete füge (nálam sima füge)
1/2 tk. vaníliaőrlemény, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
1/4 tk. őrölt fahéj 
csipet őrölt bors (én kihagytam)

Mixeljük össze aprítógépben a hozzávalókat, amíg egy sűrű, sima krémet nem kapunk. Ha nagyon sűrű lenne, kis kókuszvíz (DM-ben kapható) hozzáadásával krémesebbé teheted! Tegyük be a hűtőbe.
Megjegyzés: itt a kókuszreszelék miatt kicsit darabos marad a máz. Ha mégis friss kókusszal dolgozol, akkor gondolom, ez elkerülhető! Minket nem zavart, de jobb ha tudsz róla!:)
Fontos!: ahhoz, hogy szilárdulás után ne csomósodjon be a kókuszolaj a mázban, közvetlenül az elkészítés után tedd be a fagyasztóba kb. 1/2 - 1 órára, vagy akár kevesebbre!

Díszítés
1 bögre vegyes bogyós gyümölcs
1 tk. agave szirup, vagy más növényi édesítő (sztívia, juharszirup, stb.)
mentalevelek (elhagyható)
Az eperöntethez turmixoljuk össze a növényi édesítőt  néhány szem eperrel. Öntsük

6-8 darab nagy szemű, vékonyra szeletelt eper

A torta összeállítása:
1. Nyomkodjuk a tortaalap masszáját a kókuszolajjal vékonyan kikent kapcsos tortaforma aljára.
2. Szedjük le a szárát, majd hosszában vékonyan szeleteljük fel az epreket, és a szélesebb felükkel kifelé nyomjuk a szeleteket a tortaforma pereméhez végig belül. A kisebb szeleteket felhasználhatjuk a díszítéshez.
3. Öntsük rá az alapra a kókuszos krémet.
4. Tegyük be a tortát a fagyasztóba 2 órára, hogy jól megszilárduljon!
5. Öntsük a tetejére a csokimázat, és tegyük be a hűtőbe, vagy a fagyasztóba, amíg megszilárdul!
6. Tálalás előtt tedd rá a gyümölcsöket, öntsd le az eperöntettel és díszítsd mentalevelekkel.

2013. július 5., péntek

Mexikói tökmagos padlizsánhajók


Összízhatásában már egy igazán nyárias étel, sok-sok paradicsommal.:) A mexikói jelleget a töltelékbe kevert vörös bab adja, de aki szereti a csípőset, csilit is keverhet hozzá.:) A paradicosmban lévő C-vitamin pedig segíti a tökmag magas vastartalmának megfelelő feldolgozását. Én főtt barna rizzsel ettem, hogy tartalmasabb ebéd legyen belőle, de mondjuk egy friss salátával könnyű vacsorának is kiváló!

Mexikói tökmagos padlizsánhajók
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók (2 főre):
2 padlizsán (kb. 500 g)
5 ek. olívaolaj
2 lila hagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
4 db paradicsom, finomra aprítva
1 csapott tk. morzsolt oregánó
190 g főtt kidney bab
1 tk. agave szirup
őrölt bors
egy marék tökmag

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.. A padlizsánt mossuk meg, vágjuk félbe és egy kanállal vájjuk ki a belsejét úgy, hogy kb. 0,5 cm megmaradjon a széléből. 2 ek. olívaolajat keverjünk el egy kis sóval, és ezzel a keverékkel kenjük be a kivájt padlizsánok belsejét. Helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és a sütő legmagasabb sínjén süssük kb. 17-20 percig, amíg kicsit pirulni kezd.
2 ek. olívaolajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, és kb. 2 percig pirítsuk benne a hagymákat. Adjuk hozzá a padlizsánok kivájt belsejét, az oregánót és a paradicsomot, és folyamatos keverés mellett süssük még 5 percig. Keverjük hozzá a babot, az agave szirupot, sózzuk, borsozzuk.
Vegyük ki a megsült padlizsánt a sütőből, kanalazzuk bele a tölteléket és szórjuk rá a tökmagot. Toljuk vissza a sütőbe 250 fokra még 8-10 percre. Ízlés szerint tálalás előtt meglocsolhatjuk a tetejét egy kis olívaolajjal.

Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Fit

Currys-mandulás quinoa sült spárgával


Egy nagyon különleges ízvilágú étel, ami ugyanakkor kifejezetten ízlett a férjemnek és nekem is!:) Gyorsan elfogyott, a maradék a hűtőben pihenve pedig másnapra még finomabb ízt produkált! A spárga lágysága pedig különösen jól passzolt a fűszeres quinoához. Az eredeti receptben amaránttal készült, ha van otthon, nyugodtan próbáld ki azzal is!

Currys-mandulás quinoa sült spárgával
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Hozzávalók (2 főre):
160 g quinoa, vagy amaránt
370 g fehér spárga
2 ek. olívaolaj
1 fej lila hagyma, felaprítva
2 gerezd fokhagyma, felaprítva
20 g pirított mandula, durvára aprítva
4 db olajban eltett aszalt paradicsom (nálam most friss paradicsom), lecsöpögtetve, finomra aprítva
1 tk. curry

Az alaposan átmosott quinoat 500 ml vízzel  és 1/4 tk. sóval feltesszük főni. Közepes tűzön, időnként főzzük kb.15-20 percig.
A spárgát meghámozzuk, a fás részeket levágjuk. 1 ek. olívaolajat felforrósítunk egy serpenyőben, és a spárgát erős tűzön kb. 3 percig pirítjuk benne. Utána papírtörlőre tesszük.
1 ek. felforrósított olívaolajon a hagymát, fokhagymát, curryt és mandulát kb. 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a főtt quinoat és rövid ideig összefőzzük. A sült spárgával tálaljuk.

Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Fit

Almás fahéjas köleskása


Egy Jolly Joker reggeli, mely minden évszakban nagyon finom! Nyáron készítheted bármilyen friss gyümölccsel, laktató, reggeli helyett akár uzsonnára is fogyaszthatod Te és a gyerekek!;) A köles főzési ideje miatt mondjuk nem a gyors reggelik közé tartozik, de lustálkodósabb hétvégékbe, nyári napokba esetleg jobban belefér.:)

Itt egy nyári meggyes verzió ugyanerre a receptre, mandulával megspékelve.:)

Almás fahéjas köleskása 
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók (2 főre):
150 g köles
500 ml zabtej
1 csapott tk. őrölt fahéj
egy csipet só
1 ek. kesudiókrém (vagy őrölt kesudióból 2 ek.)
35 g agave szirup
1 alma (vagy bármilyen friss gyümölcs)
40 g aszalt vörös áfonya (nem cukrozott, vagy mazsola)


A jól átmosott kölest a zabtejjel feltesszük főni, és gyenge tűzön, félig lefedve, kb. 35-40 percig főzzük. Időnként megkeverjük, és ha szükséges még öntünk hozzá zabtejet és/ vagy vizet (nekem elég sok folyadék ment még hozzá...). A fahéjjal, sóval, kesukrémmel és az agave sziruppal ízesítjük, illetve még egy kis zabtejet önthetünk hozzá, hogy krémesebb legyen. A gyümölccsel, áfonyával gazdagítjuk.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

Erdei gyümölcsös, amarántos reggeli


Egy nagyon gazdag, tartalmas reggeli, amit nyáron készíthetsz sok friss finom gyümölccsel, sőt valójában bármilyen gyümölccsel! Magas fehérjetartalmú amaránt, többféle olajos mag, friss gyümölcs, nyamm!:) Garantáltan nem leszel tőle gyorsan éhes!;)

Erdei gyümölcsös, amarántos reggeli
Elkészítési idő: max. 10 perc
Hozzávalók 2 főre:
30 g pattogatott amaránt
50 g cukormentes kukoricapehely
70 g zabpehely
30 g pirított mandula
40 g goji bogyó (elhagyható)
40 g aszalt vörös áfonya (nem cukrozott!)
30 g dió
1 ek lenmagpehely
szezon gyümölcs tetszés szerint
400 ml zab/ rizstej

Az összes hozzávalót a gyümölcs kivételével egy nagy tálban összekeverjük, mély tányérba, tálkába adagoljuk, leöntjük a növényi tejjel és megszórjuk a gyümölccsel.

Lencsés quinoa-hajók vörös káposztával

Ez a recept nem éppen a legnyáriasabb ízek közé tartozik, de nagyon dekoratív és különleges tud lenni mondjuk egy jó kis vegán(s) svédasztalon. Vagy önmagában könnyű, de laktató vacsoraként.:) Szóval, semmiképp sem akartam, hogy feledésbe merüljön a receptje, így megosztom Veletek!:)

Lencsés quinoa-hajók vörös káposztával
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók: 3-4 főre
200 g quinoa
550 ml szénsavmentes ásványvíz
tengeri só
200 g vörös káposzta, vékony csíkokra szelve
2 ek. lágy ízű repceolaj (nálam olívaolaj)
130 g főtt zöld lencse (nálam sima barna lencse)
2 csipet őrölt sáfrány
őrölt fekete bors
néhány levél fehér káposzta

A szójajoghurtos öntethez:
120 g natúr szójajoghurt
1 ek. zöldcitromlé
tengeri só
40 g sötét mandulakrém (én ezt kihagytam...)

A quinoat egy finom szűrőn keresztül, folyó vízben alaposan átmossuk. Feltesszük főni a vízzel és 1/2 tk. sóval, majd erős tűzön kb. 17 percig főzzük, amíg teljesen elfő a víz alóla. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a vörös káposztát 3-4 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a quinoat és még 3 percig együtt pirítjuk. Beleöntjük a lencsét, a sáfránnyal, sóval-borssal fűszerezzük. Néhány levél fehér káposztát megtöltünk a lencsés quinoa keverékkel.
Az öntethez a szójajoghurtot a citromlével és a sóval ízesítjük. Végül a barna mandulakrémet óvatosan villával belekeverjük, hogy márványos legyen a teteje (én ezt egy kis rászórt őrölt piros paprikával oldottam meg:).

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...