2010. március 30., kedd

Vegán majonéz 'extra light'

Már elég régóta kísérletezem a vegán, azaz tojás- és tejmentes majonéz különféle variációival, min. 10 fölött jár a  próbálkozásaim száma. Valahogy azonban sosem sikerült a számomra megfelelő végeredményt elérnem, már csak azért sem, mert a receptek a legtöbbször min. 0,5 dl olaj felhasználását írták. Ez pedig nekünk mindig brutál sok volt, zsíros és nehéz.
Aztán nem rég belebotlottam az olasz Concita receptjébe, ami nagyon ígéretesnek tűnt, mert csak 2 (!) ek. olajat írt. Finom is lett tényleg, azt leszámítva, hogy talán kicsit túl krumplis ízű - mert hogy bizony-bizony krumplival készül:-)-, de szerintem ez a felhasznált krumpli minőségétől is függ, meg lehet hozzá még pluszban szójajoghurtot is adni higításképp. Legvégül aztán lassan kezdek mégis arra jutni, hogy a majonézt én valójában nem is szeretem magában, csak mártás részeként.:-)
A hamis tojássalátához viszont nagyon passzolt!


Vegán majonéz "extra light"
Hozzávalók:
150 g főtt, hámozott burgonya
2 ek. napraforgóolaj
2 ek. natúr szójajoghurt
60 ml szójatej
só ízlés szerint
2-3 ek. almaecet
2-3 ek. citromlé
egy csipet kurkuma

Turmixoljuk össze sima krémmé  a burgonyát az összes hozzávalóval, a citromlé és az almaecet kivételével, amiket utoljára adunk hozzá és még egyszer összekeverjük.
Tegyük a kész krémet egy üvegbe és tartsuk hűtőben. Néhány óra elteltével még sűrűbb lesz.

2010. március 29., hétfő

Hamis tojássaláta


Érdekes volt a pályafutása ennek a talán inkább kenyérkrémnek, mint salátának.:-) Igazából próbaként csináltam főként kíváncsiságból, nem számítva rá, hogy a Kicsin és rajtam kívül más is nagyon vevő lesz rá a családban... Szerencsére azonban nagyot tévedtem!:-) Férj hazaérve megkóstolta, és felkiáltott "Hú, de finom!":-) A Nagynak rutinosan nem is tettem a tányérjára, majd követelte magának, és kóstolás után így kommentálta, idézem:-)): "Anya, ez olyan isteni krém, hogy ilyenre vágytam egész gyerekkoromban!" - mondta ezt 4 évesen.:-))
Na, szóval, tényleg finom, elhihetitek!:-)

Ja, és a recepthez szükséges veganéz ez alkalommal éppen egy új próba volt, ami nagyon bejött, extra light, alig olajjal, részletek később!


Hamis tojássaláta
Hozzávalók (5-6 főre):
680 g tofu
120 g vegán majonéz (tojás és tejmentes)
2 piros kaliforniai paprika, finomra aprítva
4-5 db újhagyma, a zöld és fehér rész is, finomra aprítva
2 sárgarépa, finomra aprítva
3 szárzeller, finomra aprítva
2 ek. finomra aprított friss petrezselyemzöld
1,5 ek. Dijoni mustár
3/4 tk. kurkuma
őrölt fekete bors, ízlés szerint

A tofut villával összetörjük, majd összekeverjük az összes hozzávalóval.

TIPP: háromszög alakra vágott kenyérszeletekre kenve kínálhatjuk előételként, vagy tehetjük svédasztalra. Salátaként felszolgálva vihetjük piknikre, de kiváló grillezéshez is!

Forrás: The vegan table

2010. március 22., hétfő

Rizstejszín házilag

Bizony, egyáltalán nem olcsók a növényi, tejmentes tejszínek!:-( Sőt, a legtöbbször még nehezen is lehet beszerezni őket! Most leginkább a főzőtejszínként használhatókról szólnék.

Íme néhány a legismertebbek közül:


Szójatejszín, leginkább főzőtejszínként használandó, kapható pl. Auchan, Tesco áruházakban is, 250 ml kb. 250 Ft.



Zabtejszín, ehhez már inkább csak bioboltokban tudunk hozzájutni, 250 ml kb. 400-450 Ft.


Rizstejszín, ez is leginkább bioboltokban kapható, 250 ml kb. 300-350 Ft.


A három közül számomra a szójatejszín a legsemlegesebb ízű, azt szoktam elsősorban sós ételeknél használni. A rizs- és zabtejszín viszont elég édeskés, ezt érdemes belekalkulálni!
Nem árt tudni, hogy bármennyire is azt írják rá esetleg a dobozukra, ezek a fajták nem verhetők fel habbá (akinek netán mégis sikerült, az gyorsan árulja el, hogyan "követte el"!:-)!

Szóval, gyakran előfordul, hogy amikor kifogyok az előre felhalmozott készletekből, egy ideig nem jutok hozzá növényi tejszínhez. Ezért és a fenti árak miatt is nagyon megörültem az olasz Veganblogon felfedezett házi rizstejszín receptjének! Valójában egy rizslisztes besamelmártásról van szó szerintem, de vészhelyzetben nagyon jól alkalmazható a rizstejszín pótlására. Már csak azért is, mert pontosan azokat az összetevőket tartalmazza, amiket a gyári dobozos!
És, lehet tovább kísérletezni! Szójatejszín előállításához készítsük szójaliszttel, zabtejszínhez pedig zabliszttel!;-)

Ezen a képen "felhasznált" állapotában látható, amikor egy cukkinis-gombás tésztaszószt készítettem vele. Finom volt!:-)



Rizstejszín házilag
Hozzávalók:
1 csésze = kb. 250 ml
2 ek. rizsliszt
1 csésze víz
1/2 csésze olívaolaj (de próbálhatjuk más olajos magból készült olajjal is, sőt, igazából az olívaolajjal túl karakteres volt nekem az íze, legközelebb mindenképp sima napraforgóval próbálnám!)
őrölt szerecsendió

Keverjük el egy kis lábasban a lisztet a vízzel és lassú tűzön főzve sűrítsük be. Amikor kezd sűrűsödni, folyamatosan keverve csorgassuk hozzá az olajat. Sózzuk és ízesítsük a szerecsendióval.
Hűtőben 2-3 napig eltartható.
Kiegészítés: attól függően, mennyire sűrű "tejszínre" van szükségünk, változtathatjuk a főzési időt rövidebb, vagy hosszabb időre!


2010. március 17., szerda

Csicseriborsó-curry graham-palacsintával

Ennek az ételnek elég "vicces" volt a fogadtatása.:-) A Kicsi először evett csicserit és az első falatok után szépen kiszemezgette magának a palacsintát, a többit félretolta... A Nagy az oviból hazajövet szokás szerint nagyon éhes volt, így gondoltam megkínálom, ama kegyes hazugságot alkalmazva, hogy paradicsomos golyócskákkal töltöttem meg a palacsintát (végülis tényleg így volt...:-). Lelkesen bevágott belőle egy egész darabot, majd ezt látva, a Kicsi is követelte magának, és ő is lenyomott egy fél csicseris palacsintát!:-) Nekem nagyon ízlett elsőre is:-), kifejezetten harmonikusak voltak az ízek szerintem, nem túl fűszeres, mégis kellően indiai!
Az eredeti recept naan kenyérrel, vagy csapatival javasolta fogyasztani, de nekem éppen csak néhány palacsinta lesütésére volt időm, amit most graham liszt és víz keverékéből csináltam, pici sóval és olajjal.
Tönkölypalacsinta alapreceptje ITT!

TIPP: a hüvelyes főételhez gabonából készült köret = TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJE!

Nyomtatható recept

Csicseri-curry
Hozzávalók (4 főre):
2 vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, szétnyomva
1 ek. olívaolaj
1 tk. chilipor (én ezt kihagytam)
1 tk. só
1 tk. kurkuma
1 tk. pirospaprika
1 tk. őrölt római kömény
1 tk. őrölt koriander
2 x 440 g csicserikonzerv
440 g konzerv darabos paradicsom
1 tk. garam masala

Az olajat felhevítjük, és puhára pároljuk benne a hagymákat. Hozzáadjuk az összes fűszert a garam masala kivitelével és 1 percig pirítjuk. Beletesszük a csicserit és a paradicsomot, majd kis lángon 20 percig főzzük. Belekeverjük a garam masalát és még 10 percig főzzük.


2010. március 8., hétfő

Izgalmas linkek (nem csak) vegáknak

A Nagy már meggyógyult a legutóbbi betegségéből szerencsére, de nagyon sajnos beindult már nála ezerrel a pollenszezon!:-(((( (a mogyoró és a nyírfa az első allergénjei, amik már kezdenek éledezni)
A Kicsinél már 3. hete küzdünk ezzel a betegséggel, amivel kapcsolatban felmerült egyre inkább, hogy esetleg a H1N1, mert a nagyon jellegzetes tünetei mind megvannak/voltak. Egy héten belül kétszer diagnosztizáltak nála kezdődő tüdőgyulladást, annak ellenére, hogy már éppen túl vagyunk mindkét gyerekkel egy antibiotikum kúrán is.:-((. Most a hétvégén a "ma megyünk-e az ügyeletre" állapottal és az inhaláló asztmaspray folyamatos adagolása ellenére is súlyos nehézlégzéssel küzdünk...:-((( 
Én meg éppen egy kis arcüreggyulladással küzdök, de az mondjuk xedik rangú a gyerekek után.

Na, szóval a fentiekből adódóan a főzési aktivitásom extrán mérsékelt továbbra is, úgyhogy inkább megosztanék Veletek néhány érdekes linket, aminek jobban hasznát vehetitek, mint az én receptjeimnek mostanság.:-)

1. Megjelent az "Ízek és érzések" Reformkonyha Magazin 2. száma
Az első számról már lelkesedtem itt a blogon korábban, és most megjelent a második, már a Húsvétra készülő szám is, +16 oldallal. Gyönyörű fotók, változatos ételek továbbra is, bár első olvasatra talán kevesebb a vegán recept, a Húsvét miatt sok a tojásos is. Kedvenceim az egészséges tízóraik és uzsonnák.
Ja, és van benne egy remek reform mézes krémes recept is!:-)
ITT beleolvashattok aktuális szám tartalomjegyzékébe!

Vegás főzőtanfolyamok
A Magazin márciustól különböző reformkonyhás, köztük vegás főzőtanfolyamokat is indít! Lesz 'Gabonakonyha', 'Hagyományos vega ízek' és 'Gourmet vegetáriánus' tanfolyam (én utóbbira jelentkeztem:-)! 

2. 21 napos "közös" online vegán diéta
Nemrégiben fedeztem fel egy szuper jó kis vegán oldalt, egy 3 gyermekes, teljes értékű konyhát vezető amerikai vegán anyuka oldalát: 'Whole foods vegan momma' Az oldalon rendszeresen találni a vegán gyerekétkezésre vonatkozó tippeket, tudományos magyarázatokat, olvasói kérdésekre adott válaszokat, na és persze recepteket.
Itt futottam bele abba linkbe, mely egy 21 napos, akár teljesen kezdő vegáknak is könnyen kivitelezhető közös vegán három hétre buzdít.
Az oldal egyik legnagyobb értéke számomra, hogy megtalálható rajta ennek a bizonyos három hétnek a teljesen pontosan, orvosok és táplálkozási tanácsadók által összeállított étrendje, naponta négy étkezésre lebontva, receptekkel kiegészítve. Haladó vegáknak nagyon jó tippek, ötletek, pontos heti bevásárlólistával is (nekem állandó nyűgöm, hogy kitaláljam pl. a vacsorákat, uzsonnákat...)!
Igaz, hogy a program március 1-én indult, de szerintem ez később is kivitelezhető. Egyelőre az első 2 hét van fent, az utolsó heti menü a következő szombaton kerül fel.
Az oldalán találtok egyébként minden nap egy megerősítő üzenetet is valamely vegán híresség által tolmácsolva, illetve fórumot is, ahol a vállalkozókedvűek a tapasztalataikat összesítik.
Az oldalon ezen kívül találtok több hasznos tematikus vegán heti ételtervezőt és ételajánlót is!

3. Közös netes léböjtkúra
És ha már a netes közösségi mozgalmaknál tartunk, nagyon jó ötletnek tartom Emi ötletét is, aki március 15-től közös léböjtkúrát szervez netes támogatással az érdeklődőknek! Én is nagyon szeretnék már megint egy kis tisztítókúrát tartani, rám is férne, de a szoptatás miatt erre sajnos még várnom kell...:-( Aki viszont megteheti, és úgy érzi nekivágna, jelentkezzen mihamarabb a 'Fittanyuka tippek' blogon!

4. Néhány érdekes vegás blog
Nemrégiben fedeztem fel Dan blogját, mely a cím ellenére egy magyar nyelvű blog, jó kis vegán receptekkel!
Már írtam korábban is erről a jórészt nyers ételeket fogyazstó 5 gyermekes vegán családról, ahol az anyuka valóban egy házi/konyha-istennő szerintem!:-) Hihetetlen kreációkat varázsol nap mint nap a gyerekek asztalára, bár elismeri, hogy a napjai jelentősebbik részét valóban csak és kizárólag a konyhában tölti.:-)

Egy érdekes (nálam életművész:-) pár kalandozásai USA-szerte, akik saját ház nélkül, egy autóval, egy sátorral és egy kutyával utazgatnak. Többnyire vendégségért cserébe, nyerstanfolyamokat tartanak szállásadóiknál. Hú, de micsoda nyers gyönyörűségeket alkotnak! Nézzétek csak pl. EZT!:-) 

Egy 2 gyermekes vegán anyuka 2009. Karácsonyán gondolt egy nagyot, kiválasztotta két legkedvesebb vegán szakácskönyvét, és egy kiadós felfedezőútra indult.:-) Kitűzte maga elé a célt, hogy 125 nap alatt megfőzi családja számára a két könyv összes, azaz 250 receptjét! Az elkészült ételeket családjával értékelik, a fotókat-teszteket pedig a blogjukra feltöltik (receptek nincsenek hozzá, de hát ezért vannak a könyvek, ugye?:-).
Az egyik könyv, amiből főznek, jelenlegi 'über'kedvencem 'Colleen Patrick-Goudreau: The vegan table', melyről már többször zengtem ódákat itt a blogon is!
Nagyon érdekes és hasznos vállalkozás amúgy, ilyenre gondoltam én is már többször, csak éppen ismerve saját "kitartásomat", én valószínűleg elég hamar feladnám...:-)

Cafe Vegnews, avagy egy vegán munkahelyi stáb napi ebédmenüi
A Vegetarian Times mellett a másik jelentős amerikai vegetáriánus magazin, a 'Veg News' szerkesztői egymás között megállapodást kötöttek, miszerint a szerkesztőségben minden nap valaki más főzi az ebédet az összes többi kolléga részére is. Az elkészült vegán menüket pedig a magazin blogjára feltöltik! Ugyancsak hasznos ötletelő!:-)

5. Megjelent a 'Herbáció Magazin' tavaszi száma
Egy már több éve megjelenő, de talán nem eléggé ismert magyar lapocska, rengeteg natúrkonyhás, natúr kozmetikumos és gyógynövényes recepttel.
A legújabb számban: borkőleves, házi wermouth, gyomorkeserű készítése, pattanások és ráncok elleni pakolások,fűszernövényes krém, nagy sárgarépa összeállítás stb.

Jó olvasgatást!:-)

2010. március 1., hétfő

Zeller 'cordon bleu'

Ennek az ételnek a kapcsán döbbentem rá, hogy én valójában még sosem készítettem otthon rántott zöldséget!:-) Ennek legfőbb oka valószínűleg az, hogy amikor házon kívül eszem étteremben, vendégségben, ott ez a leggyakoribb vegás alternatíva... Na, és ha azt veszem alapul, hogy a legutolsó darab panírozásával, sütésével addigra végeztem, mire a család befejezte a teljes ebédet, nos, azt hiszem mostanában nem is fogok zöldséget rántani...:-)
Mindezek ellenére közreadom ezt a receptet, mert jó ötletnek tartom a hagyományos sonka+sajt kombináció helyettesítését a zöldfűszeres-citromos krumplitöltelékkel.
Legközelebb a panírt is fűszerezném, hogy ízesebb legyen! Barna rizzsel és salátával ettük, valamilyen mártás, mondjuk veganéz elkelt volna még mellé, de arra már végképp nem maradt időm...
Férjnek és nekem ízlett, a Kicsi az első falat után eltolta, a Nagy kiköpte...:-( Na ja, a zeller igen csak megosztó tud lenni!

Nemrégiben Benzsi is készített rántott zellert!



Zeller 'cordon bleu'
Hozzávalók (2 főre):
1 közepes méretű zeller
2 közepes burgonya
vegán kenyérmorzsa
teljes kiőrlésű liszt
natúr szójatej
friss petrezselyemzöld
napraforgómag
(bio) citrom
só, bors
olaj a sütéshez

Megtisztítjuk, majd kb. 0,5 cm-es karikákra vágjuk a zellert, és forró, sós vízben 4-5 percig főzzük. A krumplit sós vízben puhára főzzük, összetörjük és ízesítjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, a citrom lereszelt héjával, sóval-borssal.
Két-két zellerkarikát ragasszunk össze az ízesített krumplipürével, majd a zeller "szendvicseket" mártsuk bele a néhány ek. liszttel elkevert kevés szójatejbe, utána két villa segítségével kiemeljük és megforgatjuk a napraforgómaggal elkevert kenyérmorzsában (én elfelejtettem beletenni a magokat...). Forró olajban kisütjük.

Forrás:  az olasz Veganblog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...