2010. november 30., kedd

Újraindul a VEGÁN KARÁCSONY BLOG!


Ezúton közhírré tétetik, hogy ismét elindul az immáron 3. évados:-) VEGÁN KARÁCSONY blog, ahol Karácsonyig folyamatosan frissülve találtok újabb és újabb recepteket, ötleteket pl. arra

- hogyan főzzünk hús-, tejtermék- és tojásmentes ünnepi ételeket,
- hogyan állítsunk össze hagyományos, vagy ínyenc vegán menüket,
- milyen gasztroajándékokat készítsünk állati fehérje mentesen,
- de időnként a vegán Karácsony körüli gondolatainkról is olvashattok.
Mindez nem csak a vegák, hanem az őket vendégül látók számára is hasznos lehet!:-)

A receptek alatt találtok 'Értékelés' rubrikát is, ahol a csillagokra kattintva bejelölhetitek, hogyan tetszik a recept, illetve elkészítés után milyen sikerrel jártatok! Ez nekünk is jó visszajelzés, úgyhogy használjátok bátran!:-)

Az oldalsávban pedig a legnépszerűbb receptek listáját is megtaláljátok!

További társszerzőket keresünk!
Akiknek kedvük lenne megosztani másokkal is jól bevált vegán karácsonyi receptjeiket, tippjeiket (a saját blog nem feltétel!), küldjenek nekem egy mailt a ' vegagyerek kukac gmail pont com ' címre!

Íratkozzatok fel RSS-re is az oldalon, nehogy lemaradjatok az újdonságokról!:)

Kellemes olvasgatást és örömteli készülődést Mindenkinek!

2010. november 27., szombat

Mi kerüljön az adventi naptárba? (II. rész)



Azok számára, akik hozzám hasonlóan még nem igazán döntötték el, mit is tegyenek drága csemetéik adventi naptárjába, íme néhány tapasztalat az elmúlt évekből, kiegészítve néhány újabb ötlettel.:-)
Nálunk az adventi naptározás Nagyfiúnk 2 éves korában kezdődött.
Azt már akkor is tudtam, hogy nem szeretnék egy 3 évesnek - meg egy annál nagyobbnak sem - minden nap csokit, vagy édességet tenni a naptárba, így akkor az apró ajándékok lehetőségét választottam.
Lelkesen vásároltam be a naptárba való mindenféle apró kütyüt, amiket ő aztán ugyancsak rendkívül lelkesen várt minden nap. Így volt ez 4 éves korában is.
Ami azonban tavaly már teljesen egyértelművé vált, hogy túl sok neki az ajándék decemberben... Decemberi születésű révén, kezdődik a "szezon" az adventi naptárral, aztán jön a Mikulás, utána szülinap itthon (a rokonságon belül is többfelé...), az oviban, a barátokkal, utána pedig a Karácsony is több családi körben... Na, tavaly mindennek aztán az lett az eredménye, hogy Karácsonyra már csak a csomagok mennyiségét számolta, az már nem is igazán érdekelte, mi van benne... És idén januártól gyakorlatilag naponta kérdezte egész évben(!), mikor lesz a szülinapja, illetve sorolta, miket kér majd...:-)
A Kicsinek az idei lesz az első igazán megtapasztalt adventje,de ő teljesen más karakter, a legapróbb ajándéktól is rendkívül boldog tud lenni.:-)

A fentiek fényében idén úgy döntöttem, nem lesznek ajándékok az adventi naptárban, hanem közösen megélhető családi programokat, inspirációkat hoz majd az angyalka.:-)
Na jó, nem leszek mégsem teljesen szőrös szívű, és advent vasárnapok alkalmával belekerül majd valami nyalánkság is, és esetleg egy-egy karácsonyi matrica a két gyereknek naponta.:-)

Aki szeretne saját maga kis csokikákat készíteni a naptárba,  annak ajánlom Mónika oldalát, ahol a csokik mellett nagyon sok jó tej- és tojásmentes receptet, ötletet is találtok!

A korábbi Vegagyerekes ötletgyűjteményt apróbb ajándékokhoz ITT találjátok!

EZEN az oldalon egy igen remek ötlegyűjteményt találtok az advent mindegyik napjára, receptekkel, kézműveskedéssel, játékokkal, feladatokkal!
Az Elevengyerek oldalon pedig minden hétre összegyűjtve megtalálhatóak az aktuális gyerek-program tippek!

Már 3 évvel ezelőtt én is összegyűjtöttem néhány ötletet az adventi időszakra: 1., 2., 3., 4., 5.

További kreatív ötletek adventre:
- készítsünk hógömböt  házilag,
- készítsünk forró csokit,
- piknik a nappaliban,
- írjunk levelet a Mikulásnak/ Jézuskának,
- bábozós esti mese,
- állítsunk össze csomagot a Cipősdoboz akcióra,
- vacsorázzunk vicces ruhákban,
- készítsünk vicces frizurákat a család minden tagja számára,
- ajándékok saját kezűleg a családtagok, rokonok számára,
- karácsonyi üdvözlőlapok ugyancsak saját kezűleg, ötletek pl. ITT,
- pattogatott kukorica házilag + egy jó kis családi karácsonyi film együtt,
- hatalmas habfürdős esti fürdőzés,
- őrültködős táncparti a nappaliban:-),
- túra a belvárosba, hogy megnézzük a karácsonyi fényeket,
- vacsora házon kívül, étteremben,
- süssünk sütit,
- írjunk postai karácsonyi képeslapot szeretteinknek, barátainknak,
- öntsünk gyertyát,
- menjünk el együtt egy karácsonyi koncertre, bábszínházba, moziba,
- menjünk közösen könyvtárba, és kölcsönözzünk ki karácsonyi könyveket, minden nap olvassunk el egy karácsonyi mesét, történetet,
- menjünk kirándulni közösen (pl. a Néprajzi Múzeumba, vagy a gödöllői Kastélyba, erdőbe stbstbstb.).

Nektek milyen további ötleteitek vannak az adventi tevékenységekre?
Írjátok meg kommentben, hogy tovább segíthessük egymást!:-)

2010. november 11., csütörtök

Fenyőmagos - tökmagos tarhonyasaláta


Egy nagyon gyorsan elkészíthető, nem feltétlenül gyerekbarát-ízű (merthogy erőteljes ízek vannak benne), de mindenképpen üdítően friss saláta így lassan a tél felé haladva. Nekünk kifejezetten ízlett, kellően laktató, mégsem nehéz vacsora.
A recept az Ízek és érzések (Reformkonyha) Magazin szeptemberi számából származik. A november-devemberi szám már ugyancsak megjelent, pl. kiadós reform-muffin összeállítással, és lesz külön karácsonyi számuk is december 1-től!
Tovább nem is ragoznám, íme a részletek!:-)

Fenyőmagos-tökmagos tarhonyasaláta
Elkészítési idő: 30-35 perc
Hozzávalók (4 főre):
200 g tojásmentes tarhonya (1. ez nekem elég kevésnek tűnt, sztem max. 3 főre elég ennyivel, 2. én most sima lisztes tarhonyát kaptam, de létezik teljes kiőrlésű is, pl. ILYEN)
2 ek. olívaolaj
1 sárgarépa
1 fej lilahagyma
1 kaliforniai paprika
20 g angolzeller (szárzeller)
1/2 csokor friss petrezselyem
50 g tökmag pirítva
30 g fenyőmag pirítva
3 cl almaecet (én citromlevet használtam helyette)

A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, két és félszeres mennyiségű vízzel felöntjük, majd készre főzzük. A répát lereszeljük, a többi zöldséget apró kockákra vágjuk, és a kihűlt tarhonyához keverjük. Végül a magokat, és a citromlevet is hozzáadjuk. Alaposan összekeverjük és tálaljuk.
 

2010. november 7., vasárnap

Kókuszos 'Hello Kitty' - torta (tej- és tojásmentes)

Na, azt tavaly tuti nem gondoltam volna, hogy Kiscsajszink idei szülinapjára én már Hello Kitty tortát fogok gyártani...!:-) Ráadásul kettőt!:-)
Azt is tutira tudtam, hogy nem én leszek az első, aki Hello Kitty, 'neadjisten' Barbie figurás cuccot vesz neki...!:-) Nem is én, hanem anyósom követte el...:-)
És az első Hello Kittys póló után nem volt megállás!:-) A Kicsit teljesen magával ragadta a hév, és úton-útfélen csak őt kereste/keresi azóta!:-)
A nyár elején több szülinap is volt a családban, amikor elejtettem azon mondatom, hogy "majd Esztikének is lesz tortája a szülinapján". Na és ezt ő olyannyira megjegyezte magának, hogy onnan kezdve (mintegy 3 hónapon keresztül...) gyakorlatilag minden nap számonkérte: "Esztej tojta?!":-)
Majd nem sokkal később teljes határozottsággal már azt is közölte, hogy "Esztejnek Hejó Kitty tojta!":-)
Így aztán igyekeztem elvonatkoztatni az agyonreklámozott figurától, és megkeresni/találni benne a valójában aranyos fehér kiscica alakját.:-)

Formatortát még sosem csináltam, de szerencsére ez elsőre is hálás vállalkozás volt, mert elég könnyű az alakja (na jó, persze van még mit finomítani a részleteken!:-). A dátum szerinti születésnapjára készült ez a kókusztorta mini kivitelben, egy tavalyi kókusztorta mintájára. A tavalyihoz képest csökkentettem kicsit a margarin mennyiségét, mert az utóbbi időben a margarin eléggé meg szokta már feküdni a gyomrunkat összcsaládilag. A torta nagyon finom lett, mindannyiunknak ízlett, kivéve sajnos az ünnepeltet, ő ugyanis eléggé visszafogottan fogyasztotta.:-( Talán a kókusz nem jött be neki?! Pedig a tavalyi recepthez képest jelentősen csökkentettem a kókuszreszelék mennyiségét is.
Az összrokonságos nagy bulira pedig egy mézes krémes Hello Kitty torta készült (recept később:-).

A tortaformához a sablont  a netről töltöttem le (sajna már nem találtam meg, honnan, de beírva a keresőbe lehet találni többfélét), felnagyítottam és kinyomtattam. A 22 cm-es tortaformához elég volt A4-esre nagyítanom, a másik tortához fénymásoltattam A3-as papírra.




Kókuszos 'Hello Kitty' - torta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
A tésztához
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy Grahamliszt (utóbbival még levegősebb, lazább szerkezetű lesz a tészta)
100 g nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
1 cs. bio Bourbon-vaníliás cukor (pl. DM-ből), vagy 1 tk. vaníliakivonat
6 ek. napraforgóolaj
250 ml rizs-/ vagy zabtej
1/2 citrom leve

A krémhez
1 csésze = 250 ml
1 cs. kókusztej
6 ek. bio fehér liszt
3-4 ek. nem hidrogénezett bio növényi margarin
3/4 cs. nádcukor
1 tk. vanília kivonat
egy csipet só
3/4 cs. kókuszreszelék

A díszítéshez
áfonya a szemeknek (vagy színes cukorka szezonon kívül)
nagy szemű mazsola az orrának
rózsaszín marcipán a masninak
néhány kocka étcsokoládé (max. fél tábla) a bajuszcsíkoknak

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piskóta hozzávalóit jól kikeverjük, beletöltjük a kókuszzsírral kikent (vagy kiolajozott) tortaformába és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!

A krémhez kis lábasba tesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett hozáadjuk a kókusztejet, felforraljuk, és melegítjük, amíg besűrősödik. Utána kihűtjük.

A margarint konyhai robotgéppel kikeverjük a cukorral, és a vaníliával, a kihűlt lisztes krémhez adjuk, kikeverjük, végül beletesszük a kókuszreszeléket.

A kivágott cicasablont ráhelyezzük a piskótára és a tésztát formára, majd két, vagy akár három lapra vágjuk. Megkenjük a rétegeket és kívül a tortát a krémmel. Ráhelyezzük az áfonyaszemeket és a maszolaorrot. A bajuszkákhoz a csokit gőz fölött megolvasztjuk és dekorálóceruza (vagy egy levágott sarkú zacskó) segítségével vonalkákat húzunk. A masnihoz a marcipánt kinyújtjuk, a sablon alapján körbevágjuk (én a masnit külön kivágtam a sablonból és úgy rajzoltam körbe a marcipánon), és a tortára illesztjük.

2010. november 6., szombat

Karácsonyi adománygyűjtés gyerekekért


Bizony, lassan, de biztosan valóban közeledik a Karácsony...!
A Kifőztük Magazin csapata hosszas előkészületek után, közösen több mint 100 gasztrobloggerrel adománygyűjtő akciót szervezett. Olyan gyermekek számára, akik bizony nagy nehézségekkel kell megküzdjenek a mindennapjaik során, sőt gyakran akár éhezni is kényszerülnek, mert nem jut a családi kasszából élelemre...
A Magyar Élelmiszerbank a befolyt adományokból élelmiszercsomagokat állít össze a rászoruló családoknak.
Akinek van gyermeke, könnyen át tudja érezni ezen csöppségek szívszorító helyzetét, akinek pedig nincs, gondolom szintúgy!
Nem is szaporítanám a szót, itt valóban a "legkisebb is számít"!
Az adományozók pedig viszontajándékként letölthetnek egy gyönyörű karácsonyi kiadványt, sok remek recepttel.

2010. november 5., péntek

Megjelent a KIFŐZTÜK Magazin legújabb száma!


Megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin novemberi száma!
A sok finomság és már adventi ötletek között a Vega-reform rovatban most egy Hajdinás bablevest és Zöldfűszeres tésztaburokban sült őszi zöldségeket találtok tőlem.
Siessetek letölteni az újságot, érdemes!:-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...