2010. december 30., csütörtök

Szilveszteri svédasztal vegásan




Íme egy nagyon jó kis ötletbörze azok számára, akik vegán ételeket szeretnének a szilveszteri svédasztalra felszolgálni.
A konkrét tippeket a Vegán Vendéglő című blogon olvashatjátok, ahol érdemes végignéznetek az archívum korábbi bejegyzéseit is, mert sok hasznos tippet, receptet, ötletet találtok arra, milyen ételekkel lehet várni a vega-vegán vendégeket!

A svédasztalon jól hasznosítható tippeket, mártogatósokat, kenyérkrémeket stb. találtok a Tofu a tortán blog előétel rovatában is!

Ezúton kívánok minden kedves olvasónknak
VÁGYAK MEGVALÓSULÁSÁBAN GAZDAG
2011. ÉVET!:-)

2010. december 13., hétfő

Tojásmentes írókázás



Gondolom, velem együtt sokan másokat is foglalkoztat már egy ideje a kérdés, hogyan készítsünk tojásfehérje-mentes írókát a karácsonyi mézeskalácsra. Nos, némi kutakodás után megtaláltam a neten EZT a receptet, ami elég ígéretesnek tűnik!
Igazából én már tettem is vele egy próbát, de jól félrenéztem a megadott adagokat, így kissé folyósra sikerált..:-( Megszáradva viszont nagyon jó roppanós lett a máz, ezért úgy gondolom, betartva az eredeti receptet, mindenképp sikeres lesz a projekt!
Nálam is lesz még egy próba, majd utólag beszámolok róla, de ha addig más is kipróbálja, szívesen venném a visszajelzéseket a köz érdekében!:-)
Ez az íróka jól használható a Karácsonyon kívül pl. torták, sütemények díszítésére, szövegezésére is!
Aki persze még egészségesebben szeretné díszíteni a mézeskalácsot, használhat hozzá egyszerűen különféle magokat, aszalványokat.

Tej- és tojásmentes mézeskalács-recepteket találtok pl.:

Tojásmentes íróka
Hozzávalók (háát, ez nem túl nagy adag, legközelebb min. a duplájával, triplájával dolgoznék egy tepsi sütihez...) :
50 g (nád) porcukor
1,5 teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál citromlé
2-3 teáskanál szójatej (úgy gondolom, simán mehet más növényi tejjel is!)

Egy tálba szitáljuk a porcukrot a keményítővel, majd belekeverjük a citromlevet. Kanalanként hozzáadunk annyi szójatejet, amennyivel egy sima, de sűrű krémet kapunk.
Töltsük a masszát egy sütőpapírból készített tölcsérbe (amit elkészíthetünk pl ÍGY), csippentsük le picit a végét és kezdhetjük a díszítést (vigyázzunk, hogy inkább először csak kicsit vágjunk le belőle, nehogy túlságosan folyni kezdjen belőle a krém!).

2010. november 30., kedd

Újraindul a VEGÁN KARÁCSONY BLOG!


Ezúton közhírré tétetik, hogy ismét elindul az immáron 3. évados:-) VEGÁN KARÁCSONY blog, ahol Karácsonyig folyamatosan frissülve találtok újabb és újabb recepteket, ötleteket pl. arra

- hogyan főzzünk hús-, tejtermék- és tojásmentes ünnepi ételeket,
- hogyan állítsunk össze hagyományos, vagy ínyenc vegán menüket,
- milyen gasztroajándékokat készítsünk állati fehérje mentesen,
- de időnként a vegán Karácsony körüli gondolatainkról is olvashattok.
Mindez nem csak a vegák, hanem az őket vendégül látók számára is hasznos lehet!:-)

A receptek alatt találtok 'Értékelés' rubrikát is, ahol a csillagokra kattintva bejelölhetitek, hogyan tetszik a recept, illetve elkészítés után milyen sikerrel jártatok! Ez nekünk is jó visszajelzés, úgyhogy használjátok bátran!:-)

Az oldalsávban pedig a legnépszerűbb receptek listáját is megtaláljátok!

További társszerzőket keresünk!
Akiknek kedvük lenne megosztani másokkal is jól bevált vegán karácsonyi receptjeiket, tippjeiket (a saját blog nem feltétel!), küldjenek nekem egy mailt a ' vegagyerek kukac gmail pont com ' címre!

Íratkozzatok fel RSS-re is az oldalon, nehogy lemaradjatok az újdonságokról!:)

Kellemes olvasgatást és örömteli készülődést Mindenkinek!

2010. november 27., szombat

Mi kerüljön az adventi naptárba? (II. rész)



Azok számára, akik hozzám hasonlóan még nem igazán döntötték el, mit is tegyenek drága csemetéik adventi naptárjába, íme néhány tapasztalat az elmúlt évekből, kiegészítve néhány újabb ötlettel.:-)
Nálunk az adventi naptározás Nagyfiúnk 2 éves korában kezdődött.
Azt már akkor is tudtam, hogy nem szeretnék egy 3 évesnek - meg egy annál nagyobbnak sem - minden nap csokit, vagy édességet tenni a naptárba, így akkor az apró ajándékok lehetőségét választottam.
Lelkesen vásároltam be a naptárba való mindenféle apró kütyüt, amiket ő aztán ugyancsak rendkívül lelkesen várt minden nap. Így volt ez 4 éves korában is.
Ami azonban tavaly már teljesen egyértelművé vált, hogy túl sok neki az ajándék decemberben... Decemberi születésű révén, kezdődik a "szezon" az adventi naptárral, aztán jön a Mikulás, utána szülinap itthon (a rokonságon belül is többfelé...), az oviban, a barátokkal, utána pedig a Karácsony is több családi körben... Na, tavaly mindennek aztán az lett az eredménye, hogy Karácsonyra már csak a csomagok mennyiségét számolta, az már nem is igazán érdekelte, mi van benne... És idén januártól gyakorlatilag naponta kérdezte egész évben(!), mikor lesz a szülinapja, illetve sorolta, miket kér majd...:-)
A Kicsinek az idei lesz az első igazán megtapasztalt adventje,de ő teljesen más karakter, a legapróbb ajándéktól is rendkívül boldog tud lenni.:-)

A fentiek fényében idén úgy döntöttem, nem lesznek ajándékok az adventi naptárban, hanem közösen megélhető családi programokat, inspirációkat hoz majd az angyalka.:-)
Na jó, nem leszek mégsem teljesen szőrös szívű, és advent vasárnapok alkalmával belekerül majd valami nyalánkság is, és esetleg egy-egy karácsonyi matrica a két gyereknek naponta.:-)

Aki szeretne saját maga kis csokikákat készíteni a naptárba,  annak ajánlom Mónika oldalát, ahol a csokik mellett nagyon sok jó tej- és tojásmentes receptet, ötletet is találtok!

A korábbi Vegagyerekes ötletgyűjteményt apróbb ajándékokhoz ITT találjátok!

EZEN az oldalon egy igen remek ötlegyűjteményt találtok az advent mindegyik napjára, receptekkel, kézműveskedéssel, játékokkal, feladatokkal!
Az Elevengyerek oldalon pedig minden hétre összegyűjtve megtalálhatóak az aktuális gyerek-program tippek!

Már 3 évvel ezelőtt én is összegyűjtöttem néhány ötletet az adventi időszakra: 1., 2., 3., 4., 5.

További kreatív ötletek adventre:
- készítsünk hógömböt  házilag,
- készítsünk forró csokit,
- piknik a nappaliban,
- írjunk levelet a Mikulásnak/ Jézuskának,
- bábozós esti mese,
- állítsunk össze csomagot a Cipősdoboz akcióra,
- vacsorázzunk vicces ruhákban,
- készítsünk vicces frizurákat a család minden tagja számára,
- ajándékok saját kezűleg a családtagok, rokonok számára,
- karácsonyi üdvözlőlapok ugyancsak saját kezűleg, ötletek pl. ITT,
- pattogatott kukorica házilag + egy jó kis családi karácsonyi film együtt,
- hatalmas habfürdős esti fürdőzés,
- őrültködős táncparti a nappaliban:-),
- túra a belvárosba, hogy megnézzük a karácsonyi fényeket,
- vacsora házon kívül, étteremben,
- süssünk sütit,
- írjunk postai karácsonyi képeslapot szeretteinknek, barátainknak,
- öntsünk gyertyát,
- menjünk el együtt egy karácsonyi koncertre, bábszínházba, moziba,
- menjünk közösen könyvtárba, és kölcsönözzünk ki karácsonyi könyveket, minden nap olvassunk el egy karácsonyi mesét, történetet,
- menjünk kirándulni közösen (pl. a Néprajzi Múzeumba, vagy a gödöllői Kastélyba, erdőbe stbstbstb.).

Nektek milyen további ötleteitek vannak az adventi tevékenységekre?
Írjátok meg kommentben, hogy tovább segíthessük egymást!:-)

2010. november 11., csütörtök

Fenyőmagos - tökmagos tarhonyasaláta


Egy nagyon gyorsan elkészíthető, nem feltétlenül gyerekbarát-ízű (merthogy erőteljes ízek vannak benne), de mindenképpen üdítően friss saláta így lassan a tél felé haladva. Nekünk kifejezetten ízlett, kellően laktató, mégsem nehéz vacsora.
A recept az Ízek és érzések (Reformkonyha) Magazin szeptemberi számából származik. A november-devemberi szám már ugyancsak megjelent, pl. kiadós reform-muffin összeállítással, és lesz külön karácsonyi számuk is december 1-től!
Tovább nem is ragoznám, íme a részletek!:-)

Fenyőmagos-tökmagos tarhonyasaláta
Elkészítési idő: 30-35 perc
Hozzávalók (4 főre):
200 g tojásmentes tarhonya (1. ez nekem elég kevésnek tűnt, sztem max. 3 főre elég ennyivel, 2. én most sima lisztes tarhonyát kaptam, de létezik teljes kiőrlésű is, pl. ILYEN)
2 ek. olívaolaj
1 sárgarépa
1 fej lilahagyma
1 kaliforniai paprika
20 g angolzeller (szárzeller)
1/2 csokor friss petrezselyem
50 g tökmag pirítva
30 g fenyőmag pirítva
3 cl almaecet (én citromlevet használtam helyette)

A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, két és félszeres mennyiségű vízzel felöntjük, majd készre főzzük. A répát lereszeljük, a többi zöldséget apró kockákra vágjuk, és a kihűlt tarhonyához keverjük. Végül a magokat, és a citromlevet is hozzáadjuk. Alaposan összekeverjük és tálaljuk.
 

2010. november 7., vasárnap

Kókuszos 'Hello Kitty' - torta (tej- és tojásmentes)

Na, azt tavaly tuti nem gondoltam volna, hogy Kiscsajszink idei szülinapjára én már Hello Kitty tortát fogok gyártani...!:-) Ráadásul kettőt!:-)
Azt is tutira tudtam, hogy nem én leszek az első, aki Hello Kitty, 'neadjisten' Barbie figurás cuccot vesz neki...!:-) Nem is én, hanem anyósom követte el...:-)
És az első Hello Kittys póló után nem volt megállás!:-) A Kicsit teljesen magával ragadta a hév, és úton-útfélen csak őt kereste/keresi azóta!:-)
A nyár elején több szülinap is volt a családban, amikor elejtettem azon mondatom, hogy "majd Esztikének is lesz tortája a szülinapján". Na és ezt ő olyannyira megjegyezte magának, hogy onnan kezdve (mintegy 3 hónapon keresztül...) gyakorlatilag minden nap számonkérte: "Esztej tojta?!":-)
Majd nem sokkal később teljes határozottsággal már azt is közölte, hogy "Esztejnek Hejó Kitty tojta!":-)
Így aztán igyekeztem elvonatkoztatni az agyonreklámozott figurától, és megkeresni/találni benne a valójában aranyos fehér kiscica alakját.:-)

Formatortát még sosem csináltam, de szerencsére ez elsőre is hálás vállalkozás volt, mert elég könnyű az alakja (na jó, persze van még mit finomítani a részleteken!:-). A dátum szerinti születésnapjára készült ez a kókusztorta mini kivitelben, egy tavalyi kókusztorta mintájára. A tavalyihoz képest csökkentettem kicsit a margarin mennyiségét, mert az utóbbi időben a margarin eléggé meg szokta már feküdni a gyomrunkat összcsaládilag. A torta nagyon finom lett, mindannyiunknak ízlett, kivéve sajnos az ünnepeltet, ő ugyanis eléggé visszafogottan fogyasztotta.:-( Talán a kókusz nem jött be neki?! Pedig a tavalyi recepthez képest jelentősen csökkentettem a kókuszreszelék mennyiségét is.
Az összrokonságos nagy bulira pedig egy mézes krémes Hello Kitty torta készült (recept később:-).

A tortaformához a sablont  a netről töltöttem le (sajna már nem találtam meg, honnan, de beírva a keresőbe lehet találni többfélét), felnagyítottam és kinyomtattam. A 22 cm-es tortaformához elég volt A4-esre nagyítanom, a másik tortához fénymásoltattam A3-as papírra.




Kókuszos 'Hello Kitty' - torta
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
A tésztához
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy Grahamliszt (utóbbival még levegősebb, lazább szerkezetű lesz a tészta)
100 g nádcukor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
1 cs. bio Bourbon-vaníliás cukor (pl. DM-ből), vagy 1 tk. vaníliakivonat
6 ek. napraforgóolaj
250 ml rizs-/ vagy zabtej
1/2 citrom leve

A krémhez
1 csésze = 250 ml
1 cs. kókusztej
6 ek. bio fehér liszt
3-4 ek. nem hidrogénezett bio növényi margarin
3/4 cs. nádcukor
1 tk. vanília kivonat
egy csipet só
3/4 cs. kókuszreszelék

A díszítéshez
áfonya a szemeknek (vagy színes cukorka szezonon kívül)
nagy szemű mazsola az orrának
rózsaszín marcipán a masninak
néhány kocka étcsokoládé (max. fél tábla) a bajuszcsíkoknak

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A piskóta hozzávalóit jól kikeverjük, beletöltjük a kókuszzsírral kikent (vagy kiolajozott) tortaformába és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!

A krémhez kis lábasba tesszük a lisztet, folyamatos keverés mellett hozáadjuk a kókusztejet, felforraljuk, és melegítjük, amíg besűrősödik. Utána kihűtjük.

A margarint konyhai robotgéppel kikeverjük a cukorral, és a vaníliával, a kihűlt lisztes krémhez adjuk, kikeverjük, végül beletesszük a kókuszreszeléket.

A kivágott cicasablont ráhelyezzük a piskótára és a tésztát formára, majd két, vagy akár három lapra vágjuk. Megkenjük a rétegeket és kívül a tortát a krémmel. Ráhelyezzük az áfonyaszemeket és a maszolaorrot. A bajuszkákhoz a csokit gőz fölött megolvasztjuk és dekorálóceruza (vagy egy levágott sarkú zacskó) segítségével vonalkákat húzunk. A masnihoz a marcipánt kinyújtjuk, a sablon alapján körbevágjuk (én a masnit külön kivágtam a sablonból és úgy rajzoltam körbe a marcipánon), és a tortára illesztjük.

2010. november 6., szombat

Karácsonyi adománygyűjtés gyerekekért


Bizony, lassan, de biztosan valóban közeledik a Karácsony...!
A Kifőztük Magazin csapata hosszas előkészületek után, közösen több mint 100 gasztrobloggerrel adománygyűjtő akciót szervezett. Olyan gyermekek számára, akik bizony nagy nehézségekkel kell megküzdjenek a mindennapjaik során, sőt gyakran akár éhezni is kényszerülnek, mert nem jut a családi kasszából élelemre...
A Magyar Élelmiszerbank a befolyt adományokból élelmiszercsomagokat állít össze a rászoruló családoknak.
Akinek van gyermeke, könnyen át tudja érezni ezen csöppségek szívszorító helyzetét, akinek pedig nincs, gondolom szintúgy!
Nem is szaporítanám a szót, itt valóban a "legkisebb is számít"!
Az adományozók pedig viszontajándékként letölthetnek egy gyönyörű karácsonyi kiadványt, sok remek recepttel.

2010. november 5., péntek

Megjelent a KIFŐZTÜK Magazin legújabb száma!


Megjelent az ingyenesen letölthető Kifőztük Magazin novemberi száma!
A sok finomság és már adventi ötletek között a Vega-reform rovatban most egy Hajdinás bablevest és Zöldfűszeres tésztaburokban sült őszi zöldségeket találtok tőlem.
Siessetek letölteni az újságot, érdemes!:-)

2010. október 24., vasárnap

A 2 éves Hercegnő, aki vegánból immáron húsevővé vált...

Hát igen, immáron két év eltelt azóta a bizonyos bejegyzésem óta:-), és egy másik év a tavalyi óta (na jó, valójában szeptemberben volt meg ez a bizonyos hercegnős szülinap, csak azóta nem jutottam ide a feljegyzéshez...). Már 86 cm, és majdnem 12 kg.:-)
Továbbra is egy igazi kis tünemény, az összcsaládi nyugtató bogyókánk.:-) Rendkívül kitartó, precíz, türelmes és alapos.:-) Mindent "egyedűűű" akar csinálni, és hát időnként már vannak azért dackorszaki sikítozós hisztimegnyilvánulásai.:-) Jelenlegi egyik legnagyobb "hibája", hogy kb. 3 hónapja elhagyta a délutáni alvást, így reggeltől-estig vígan és dalolva elvan  (utóbbi szó szerint, mert imádja a zenét és nagyon sokat dalolászik egész nap:-). Ettől a délutáni nemalvástól az anyja viszont már annál inkább kivan:-).


És hát az evés... Nagyon jó evő hál'Istennek, sokat (elegendőt), sokfélét és igen jóízűen eszik.:-)
És már immáron húsevő.... Mondhatjuk....

Az úgy volt, hogy a vele való várandósságom alatt szinte végig vegán étkeztem, aztán a szoptatás alatt még inkább, majd az első év hozzátáplálása alatt is. Aztán az első év után időnként jött neki tojás, és némi hal. Mondjuk havonta 1-2x. Aztán idén nyáron, amikor a Nagy 3 hónapig itthon volt az óvodai nyári szünete apropóján, a Kicsi már elmúlt 1,5 éves. És egyre gyakrabban látta, ahogy a testvére kéri-eszi a különféle felvágottakat. Felkeltette az érdeklődését... Kérte, majd követelte magának ő is, megkóstolta, és ízlett neki... Majd egyre gyakrabban kérte-kereste...
A hétköznapokon többször ettük úgy az ebédet, hogy a Nagynak mondjuk éppen rendeltem húsos- tejmentes ebédet, magunknak pedig  vegát. A Kicsi pedig, aki addig nagyon jóízűen ette a vegán ebédeket, elkezdte félretolni, és megkóstolásra kérte a Nagy ebédjét, amiből gyakran evett is.
És jött a virsli (brrrrr....)....Na, sajnos "persze" az is nagyon bejött neki.
A Férjem, aki addig csendesen támogatta a Kicsi vegaságát, valójában már szerintem egy jó ideje nagyon várta ezt az időszakot, amikor végre a kicsi lánya is megkezdi a húsevést, és így csatlakozik hozzá és a tesóhoz...
Aztán az apai nagyszülők is fellelkesültek, és rántott hússal kezdték kínálgatni. Kezdetben nem kellett neki, kiköpte, de kellő kitartás után, ez is szépen kezdett bejönni...
Most ott tartunk, hogy amikor meglátja a felvágottakat, virslit, akkor általában rögtön kér belőle. A húsos ételeket még nem feltétlenül érzékeli, de kínálás esetén megkóstolja.

És mit szólok én mindehhez, mi a tanulság számomra?
Húúú, hááát, tudnék mesélni...
Pl., hogy a szívem majd megszakadt, amikor 20 hónaposan először virslit evett. Majd utána egész éjjel szenvedett a hasfájástól...Nehéz volt megbirkózni az érzéssel, hogy az addig olyan "tiszta" szervezetű lánykám gyomrába ezek a szemetes mérgek kerülnek be... Azóta is, amikor húst eszik, tele lesz kiütésekkel az arca...
Mert hát azzal együtt, hogy sejthető volt ez a folyamat, én azért reménykedtem benne, mégis vega marad...
Tudván, hogy pl. az óvodai étkeztetésben, a választott/adott óvodánkban nincs mód vega étkezésre, tehát a legkésőbb ott, tuti bekerülne a húsevős körforgásba... De az még csak 1 év múlva lesz, addig ráért volna!

Aztán nagy tanulság volt számomra az is, hogy igen, a vega módon nevelés nehezen kivitelezhető, ha a szülők nem értenek egyet a témában, nem képviselik ugyanazt a szemléletet...!
Mert egyértelműen megnyilvánult az ő esetében, hogy amíg nem került kínálásra, tálalásra előtte húsos étel, addig nem érdekelte, utána viszont (persze a korosztálybeli érdeklődést is hozzáadva), követelte magának...

Ami azonban öröm az ürömben számomra, hogy a vegán ételeket továbbra is nagyon jóízűen fogyasztja! Még a csípősebb indiai ízeket is kedveli! Tényleg nem válogatós! A gyümölcsöket imádja, talán a nyers zöldségek, amik kevésbé mennek. Tejterméket nem eszik továbbra sem, kétszer lett kínálva sajttal, de kiköpte...

És főzök-e húst ezek után...? Hát, ezt még nem döntöttem el... Igaz, hogy a férjemmel való kapcsolatunk kezdetén 9 évvel ezelőtt is vega voltam, akkor még készítettem neki és másoknak is húsosakat. Most viszont a testem-lelkem minden porcikája tiltakozik már ellene!...
Hétköznap, ha főzök, vagy kaját rendelek, vegán ételeket készítek. Hétvégén, amikor a legtöbbször házon kívül eszünk, ott előfordulnak a húsosak, de amikor mód van rá, igyekszem kikerültetni a Kicsivel őket...

Na, hát itt tartunk most...

2010. október 23., szombat

Tofus - gyömbéres rakott káposzta

                  
Egy finomra sikeredett ebéd, amit az én immáron gyakorlatilag húsevő (...!:-(, de a vegán ételeket nagyon jól toleráló 2 éves Kiscsajszim is (naja, ez a "vegán gyerekből-húsevővé" történet megér egy külön bejegyzést, hiszen immáron egyedül maradtam a vegaságommal a családban, és a blog Vegagyerek címe szinte teljesen érvényét veszíti...:-(, igen jóízűen fogyasztott.
Mostanság úgy alakult, hogy hétköznap, amikor a Nagy óvodában van, és ketten vagyunk a Kicsivel, két nap szoktam főzni, a többi napon pedig a Vegafoodtól rendelek ebédet. Azt nem mondanám, hogy mértéktelenül elégedett vagyok a főztjükkel (pl. időnként irgalmatlanul sós, máskor erősen csípős az ebéd), de mivel egyrészt külvárosi kerületben lakunk, ahova gyakorlatilag egyedül ők vállalják vega konyhaként a kiszállítást, és teszik ezt úgy, hogy tényleg mindig időben tudunk ebédelni, másrészt a Vegafood esetében úgy gondolom, joggal remélhetjük, hogy valóban tiszta alapanyagokkal, tartósítószerek és adalékok nélkül főznek, így mégis tőlük rendelek. A nemfőzős napjainkon pedig többet tudok a Kicsivel foglalkozni, és mégis változatosan tudunk ebédelni.

Ez a recept az Ízek és érzések Reformkonyha Magazin igen remek őszi számából származik. Igazi szezonális étel!
Egy-két kisebb változtatást megejtenék legközelebb, de pl. a káposztás alap olyan finom volt magában, hogy szerintem remekül elkészíthető köretként is! 

Tofus - gyömbéres rakott káposzta
Hozzávalók:
300 g barna rizs (na, ebből jóval kevesebbet vennék legközelebb, mondjuk 200-250 g-t, mert így túl magas volt a rizsréteg, és kevés a káposztás. Nekem...:-)
4 ek. olívaolaj
1 nagy vöröshagyma vékonyra szelve
2 közepes sárgarépa felkarikázva
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
300-350 g lila- és zöldkáposzta vegyesen vékonyra szelve (szerintem ebből lehetne min. 1,5-szer ennyi, a fűszerezést is akkor arányosan növelve)
4 ek. világos szójaszósz
1 db diónyi gyömbér reszelve
1 mk. őrölt kurkuma
250 g natúr tofu
1 csokor friss koriander felaprítva (én most őröltet használtam)
3 ek. szezámmag

A rizst 2 ek. olajon lepirítjuk, megsózzuk, felöntjük 2,5-szeres forró vízzel és lassú tűzön puhára főzzük. Közben a vöröshagymát a maradék 2 ek. olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a sárgarépát, néhány perc múlva pedig a fokhagymát, a káposztát és kevés vizet. Ezután meglocsoljuk a szójaszósszal, hozzáadjuk a gyömbért és a kurkumát. 7-8 perc párolás után levesszük a tűzről, és félretesszük. A tofut villával összetörjük, megsózzuk, és turmixgépben 1-1,5 dl vízzel összeturmixoljuk, majd belekeverjük a koriandert. Egy kisebb, kiolajozott tűzálló tálba terítjük a főtt rizst, rátesszük a káposztát, a tetején elkenjük a pürésített tofut, megszórjuk a szezámmaggal. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

2010. október 14., csütörtök

Körtés - szilvás teljes kiőrlésű rétes


A Kifőztük Magazin októberi számába került fel első körben ez a recept.
Első alkalommal készítettem házilag rétestésztát, ráadásul teljes kiőrlésű lisztből. A tésztanyújtási technikán lehetne azért még finomítanom, de a végeredmény nagyon gyorsan elfogyott a tepsiből!:-)
Próbáltam felidézni nagymamám kezét, ahogy még hajdanán nagyon rutinosan nyújtogatta a hatalmas asztalon a rétest, de nekem sajnos az nem teljesen jött össze, kicsit vékonybab is lehetett volna...

Az októberi Kifőztükben az alábbi vega receptek találhatóak még más gasztrobloggerektől, érdemes letölteni, hiszen INGYENES:-) A korábbi számokban is sok érdekességet találhattok!
Hajdinás gombaleves
Mung dhál - fűszeres mungóbab leves
Alu patra - burgonyás tekercsek

Aszalt töltött padlizsán
Vegetáriánus paella
Csokoládés sütemény
Szőlős gyümölcstorta


Teljes kiőrlésű szilvás-körtés rétes
Hozzávalók (1 nagy rúd réteshez):

a rétestésztához:
180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
70 g bio fehér liszt
1/4 teáskanál tengeri só
1 evőkanál almaecet
2 evőkanál napraforgóolaj
125 ml meleg víz
2,5 evőkanál napraforgóolaj a tészta megkenéséhez

a töltelékhez:
500 g édes szilva (készíthetjük 120 g aszalt szilvával is, amit előtte egy éjszakára beáztatunk, majd másnap felaprítjuk)
6 db datolya
50 g dió, durvára vágva
50 g mandula, durvára vágva
1 kg édes körte
1 evőkanál citromlé
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt ánizs
2 evőkanál nyírfacukor, vagy nyers nádcukor
100 g teljes kiőrlésű kenyérmorzsa
2,5 evőkanál napraforgóolaj + 2,5 evőkanál napraforgóolaj a rétes megkenéséhez

kókusz-, vagy pálmazsír, esetleg napraforgóolaj a tepsi kikenéséhez

Jól kizsírozzuk a tepsit. Egy tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk és a folyékony hozzávalókkal együtt tésztává gyúrjuk. Legalább 10-15 percig gyúrjuk, amíg a tészta sima, de puha, rugalmas állagú lesz. Cipót formázunk belőle, ügyelve arra, hogy ne maradjon rajta gyűrődés, és így tesszük bele egy tálba. Felmelegített lábast teszünk rá, hogy melegítse, esetleg betehetjük a 40 fokra felmelegített sütőbe, letakarva. 30 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A meghámozott körtét vékony gerezdekre vágjuk és belocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg, a szilvát felkockázzuk, a datolyát vékony csíkokra szeljük. A gyümölcsöket összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral. Ízlés szerint tovább édesíthetjük.
Egy konyharuhával leterítjük a gyúródeszkát és megszórjuk liszttel. Sodrófa segítségével a tésztacipót kinyújtjuk a deszka méretére. Beolajozzuk a kézfejünket, és a tészta alá nyúlva, kézfejjel kifelé húzogatjuk a tésztát, a deszkán kívülre, hogy még vékonyabb-nagyobb legyen (ha ujjal-tenyérrel húzogatjuk, szakadni fog!). A cél, hogy lehetőleg hártyavékonyságú tésztát kapjunk. A deszkáról lenyúló részeket utána levághatjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kenyérmorzsa felét a töltelékhez keverjük. A tésztát bekenjük az olajjal, és megszórjuk a maradék kenyérmorzsával. A gyümölcskeveréket eloszlatjuk úgy a tésztán, hogy a széleken kihagyunk 2-3 cm helyet. A töltelékre szórjuk a felaprított diót és mandulát.
A tésztalap oldalsó széleit behajtjuk, majd a konyharuha segítségével elkezdjük felsodorni a rétest, a kész tekercset pedig átemeljük a tepsibe. A rétesrúd „nyitott” fele kerüljön alulra. A tetejét bekenjük egy evőkanál olajjal. 10 percig sütjük, ismét kicsit beolajozhatjuk, és a 190 fokra visszavett sütőben még 30-40 percig sütjük, amíg barnulni kezd a teteje. Az utolsó 10 percben esetleg átkapcsolhatunk légkeverésre, hogy ropogósabb legyen.

Tipp: ezzel a minimális cukormennyiséggel egy kellemesen savanykás rétest kapunk, melyben a gyümölcsök íze a meghatározó. Ízlésünk szerint adhatunk hozzá több cukrot, illetve el is hagyhatjuk azt teljesen, az édesítőként használt datolya mennyiségét megemelve.

Alapötlet: Angelika Eckstein: Vegan backen

2010. október 7., csütörtök

Megjelent a KIFŐZTÜK Magazin legújabb száma!


Megjelent az ingyenesen letölthető 'Kifőztük ' Magazin októberi száma, melyben már tőlem is találtok egy receptet!:-) (ha már itt a blogon alig-alig fordulok elő mostanság...:-)
Sok-sok fantázaidús recepttel a gasztrobloggerek konyhájából, külön vega-reform rovattal.
Letölthető a http://www.kifoztuk.hu/ oldalról.

Klikkeljetek gyorsan-gyorsan, töltögessetek szorgalmasan!
Jó szórakozást, főzőcskézést!

2010. szeptember 8., szerda

Bazsalikomos vöröslencse leves bulgurral


Ági egy bejegyzése juttatta eszembe az egyik Jolly Joker levesünket, amit a valóban "mamitfőzzekcsakfélórámvan"-délelőttökre szoktam tartogatni.:-) Most bulgurral egészült ki az eredeti recepthez képest Ági ötlete alapján, így a hüvelyes + gabona kombinációnak köszönhetően teljes értékű fehérjét tehetünk az asztalra!
A gyerekek lelkesen szokták kanalazni!:-)

TIPP: kényesebb csemetéknek leturmixolhatjuk a levest, mielőtt beletesszük a bulgurt.

Bazsalikomos vöröslencse leves bulgurral
Hozzávalók (4 főre):
250 g vöröslencse
1 fej vöröshagyma
2-3 ek. olívaolaj
1 darabolt paradicsomos konzerv
kb. 750 ml zöldségalaplé  (most DM-es bio zöldségleveskockából)
100 g bulgur
friss bazsalikom

Az olajon megpirítjuk a felaprított hagymát, beletesszük a lencsét, felöntjük a paradicsommal és a zöldségalaplével és forralás után kb. 10 percig főzzük. Utána beletesszük a leöblített bulgurt, még főzzük kb. 10 percig. Szükség esetén még vízzel/zöldségalaplével pótolhatjuk az elforrt folyadékot. Tálalás előtt felaprított bazsalikommal ízesítjük.
Forrás: Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv

2010. szeptember 1., szerda

Hajni Kupola Dobos tortája (tej- és tojásmentes!)


Már nagyon régóta adós vagyok ennek a gyönyörű tortának a receptjével. Hajni küldte be még a vegán tortás versenyre a nyáron, és végül a 2. helyezést érte el vele!:-) Még a marcipándíszek is saját kezűleg készültek!
Hajni eredetileg cukrásznak tanult, de már közel 15 éve nem dolgozik a szakmájában. 10 évvel ezelőtt viszont vegetáriánussá vált, 3 éve pedig teljesen vegán a férjével és a kiskutyusukkal együtt.:)
És ahogy levelében írta: "amióta vegetáriánus lettem, azóta folyamatosan azon dolgozom, hogy minél jobb recepteket kísérletezzek ki. Olyanokat amiket ha a hús imádók is megkóstolnak, akkor finomnak találják és lássák, hogy igenis lehet vegánul finomat enni."

A vegetáriánus Supreme Master TV számára készített Hajni egy videót is, melyben bemutatja hogyan lehet nagyon finom 'álomkrémest' készíteni pl. Karácsonyra, tej- és tojásmentesen.
Nézzétek meg Ti is!: 1. rész + 2. rész

A recept leírását teljes egészében úgy másolom be ide, ahogy Hajni küldte:

Kupola Dobos torta
"Hozzávalók a tésztához:

5 dl zabtej ( bio zabpehelyből szoktam csinálni, 3 dkg zabpehely és 6 dl víz, ha felforrt és kihűlt, utána csak egy erre a célra használt harisnyán átszűröm).
45 dkg fehér bio liszt
15 dkg növényi margarin (kocka ligát szoktam használni, mert olcsó és lekérdeztem a gyártótól, teljesen növényi, még a benne lévő zsírsavak mono- és diglicerid is.
17 dkg nádcukor, az még jobb ha a fele rizsszirup
1 cs. vaníliás cukor
2 cs. Dr. Oetker sütőpor, de szódabikarbónát is lehet használni
1/2 mk. kanál só
csipet kurkuma
2 csepp 10%-os ecet (elhagyható)

A margarint kikeverem habosra a cukorral és a többi hozzávalót fokozatosan keverem bele.
Ezután 6 felé mérem a tésztát és olajozott lisztezett tepsire kikenek egy 23 cm átmérőjű kerek lapot és sütöm 10-12 percig 180fokon légkeveréses sütőben. Ezt 6x megismétlem.
Majd elkészítem a krémet.

Krém
Hozzávalók:
2 dl Provamel növ. tejszín
20dkg barnacukor
1,5 t.k. keményítő
27 dkg növ. margarin
7 dkg nem édes kakaópor
narancshéj

Krém készítése (Párizsi krémnek hívják):
2 dl nem édes növényi Provamel tejszínt egy láboskába öntök, hozzáadok 20dkg barnacukrot és 1,5 t.k. kukoricakeményítőt, majd 105-110fokon pár percig főzőm (kicsit be kell sűrűsödnie). Ezután lehúzom a tűzről és belekeverek 7 dkg növényi margarint és 7 dkg szitált, nagyon jó minőségű kakaóport.
Majd jeges vízbe állítom a fazekat, hogy gyorsan hűljön (néha megkeverem habverővel), miután teljesen kihűlt 20 dkg növényi margarinnal habosra kikeverem. Aki szereti még ízlés szerint reszelt narancshéjat adhat hozzá.


A torta összeállítása:
A krémből kiveszek kb. 2 evőkanálnyit, mert ez majd kell a díszítéshez.
A 6 lap közül kiválasztok 1 db szép lapot, amit félreteszek, ez lesz majd olvasztott cukorral áthúzva.
Fogok egy levesestálat vagy egy rozsdamentes tálat, az a lényeg, hogy kupola alakú legyen. Kibélelem egy nagy folpack darabbal.
Az első lapot beleteszem a tálba, kicsit össze fog törni, ahogy a leveses tál formáját felveszi (a kupola formát), de ez nem baj. Ezt kicsit nehéz leírnom, de remélem azért érthető.:o) Majd a krém 1/4-ét rákenem egy evőkanál segítségével, ezt addig ismétlem amíg az 5 lap el nem fogy.
A végén lezárom az 5. lappal, arra már nem kerül krém.
Ha ezzel kész vagyok, letakarom és 1 éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap kiborítom a formából. Mivel töltés előtt kibéleltem a formát folpackkal, ezért könnyen ki fog jönni a torta a formából.

Díszítés:
Kb. 2 evőkanálnyi krémet félretettem, azzal lekenem a tortát. Ezt kézzel lehet elvégezni.
Miután kezet mostam, 3-4 dkg fehér marcipánt bio porcukron kinyújtok és kb. egy 10-12 cm-es kört kiszúrok belőle.
Ezt rárakom a torta tetejére és ezután körbepanírozom színes dekor cukorkával.
Ilyet a Dr.Oetker árul és teljesen vegán, a színezékek is jó benne. Úgy értem, nem tartalmaz E120-at (kármint), hanem E129-el érik el a piros színt, amit vegánok is fogyaszthatnak.
Miután körbe paníroztam, rárakom egy csipkepapírra.
Dobos tetők készítése:
15 dkg cukrot megolvasztok, folyamatosan kevergetni kell.
Ha szép világos dobostetőket szeretnénk, akkor minél fehérebb cukrot használjunk.
A tészta lapot rárakom (amit még az elején félretettem) egy 30*30-as csempelapra, mert ezen jól lehet majd szeletelni. Lesöpröm róla a lisztet és a morzsákat, ez azért szükséges, hogy minél jobban tapadjon majd rá a doboscukor.
Miután megolvadt a cukor, ráöntöm a lapra.
A szélére ne follyon ki, ha kifolyik, akkor azt majd le kell vágni, mielőtt szeletelem.
16-ba kell vágni a lapot, nagyon gyorsan kell dolgozni, mert köt a cukor.
Egy nagy konyhakéssel kell szeletelni, amit minden egyes vágás előtt végig húzok növényi margarinban.
Ha túl gyorsan köt a cukor, akkor még be lehet tenni pár percre 180fokos sütőbe.
Ezért nagyon hasznos a csempelap, mert azt berakhatjuk a sütőbe és könnyű rajta szeletelni a tetőket.
A meleg dobostetőket 2l-es műanyag palackokra teszem és várok pár percet míg megszilárdulnak.
4 db 2l-es palack elég is, de nagyon stabilan támasszuk ki, nehogy elguruljon mikor rárakjuk a meleg dobostetőket.
Miután kihűltek a tetők, körberakjuk vele a tortát.
16 db ( fehér vanília krémből ) krém rózsákat nyomunk csillagcsöves zsákból a tortára és marcipánnal díszítjük.

Az összes marcipán díszt amit a tortán látsz azt saját kezűleg készítettem el, a levélkéket is, sajnos nem tudom leírni, azt csak mutatni lehet.
De már sok helyen árulnak marcipán rózsákat és leveleket azzal lehet díszíteni a torta közepét.
A kis virágokat körbe, viszont könnyű elkészíteni. Színezett marcipánt kinyújtok és picike virág alakú kiszúróval formákat szúrok ki.
Ezzel kész is lennénk.:o)
Nem egy egyszerű torta, de nagyon mutatós és teljesen vegán.:o)"

2010. augusztus 22., vasárnap

Gyertek velem TORNÁZNI és GYÓGYULNI!


A CANTIENICA® - programot Svájcban kezdtem tanulni immáron 10 évvel ezelőtt és jelenleg mindössze ketten tanítjuk Magyarországon édesanyámmal közösen.
3 év után ismét újrakezdem a korábbi munkámat, így szeptembertől személyesen is megismerkedhettek velem, ha bejelentkeztek hozzám tanfolyamra!;-)

Lesz CANTIENICA® - Medencetréning és az országban ugyancsak egyedülálló CANTIENICA® - Lábtréning!

A hétvégi tanfolyamok részleteiről ITT olvashattok!

Gyertek-gyertek, GYÓGYULJATOK!;-)

2010. augusztus 4., szerda

3 éves lett a blog!:-)


Számomra is szinte hihetetlen, de bizony, már 3 év eltelt az első blogbejegyzés óta!:-) És hát tavaly, a 2 éves évforduló alkalmából tettem egy olyan ígéretet, hogy amennyiben lesz 3.blogszülinap is, akkor megmutatom magam Nektek...:-)
Nos, íme néhány fotó rólunk, melyek nemrégiben készültek Németh Hajna fotós által. Hajna blogján láthattok további csodálatos fotókat egyéb munkáiból is! (és remélem, nagyon nem kapok ki tőle, hogy én ide a még 'nyers' képekből válogattam, de nekem már így is olyan kedvesek és szépek..!:-)



Vegán torták - EREDMÉNYHIRDETÉS!

Jól megkésve, de azért természetesen nem feledve, íme a Vegán torták versenyének eredménye!

2. Hajni Kupola Dobos tortája (ennek a receptje teljes egészében hamarosan itt a blogon!)

Nagyon köszönöm minden résztvevőnek a nevezést, a szavazóknak pedig az értékes szavazatokat! Örülök, hogy ilyen jó kis vegán tortagyűjteményünk állt össze, használjátok szorgalmasan!:-)

A szavazók közötti sorsolás eredményeként pedig ORSI nyerte a 'Good Food' nyári vegetáriánus számának digitális változatát!

Gratulálok a két nyertesnek, akikkel e-mailben egyeztetünk a nyereményekről!

2010. július 16., péntek

Nem, sajnos nem nyaral(t)unk!...:-((((

....hanem, az elmúlt egy hetet a fehérvári kórház gyermek fertőző osztályán töltöttük a 4 évesünkkel....:-(((
Szalmonella-fertőzés mindkét gyereknél... Vissza már nem követhető teljesen mitől, de tojásra tippelek, amit igen ritkán használok, innentől kezdve meg aztán jó ideig nem is fogok!!

Anyámhoz mentem velük egy délutáni látogatásra, és 9 nap múlva sikerült Bp-re visszakeveredni...
40-41 fokos láz mindkét gyereknél, majd hányás-hasmenés.
Aztán a magyar egészségügy gyöngyszeme, miszerint budapesti lakosként nem jön hozzánk házhoz Fehérváron az orvos, vigyem be a két gyereket a rendelőbe! 41 fokos lázzal, sugárban hányással,hasmenéssel nem tudom, hogyan.... Majd 2 nappal később végre kijött az ügyelet a sokadik telefonra (előbb adjam ezt+azt a gyerekeknek, aztán meg próbáljam meg ezt, meg ezt stb...,) és indulhattunk is a kórházba a Naggyal....:-((( Napi 3 tasak infúzió, irtózatos hasgörcsök, és egy halom gyógyszer. 5 nap után engedték ki, most antibiotikumot kap, és berekedt a rengeteg jajgatástól, mert annyira ordít a hullámokban jelentkező hasgörcsöktől:-(((( És mindemellé ismét előjött az aftás szájfertőzése a kórházban ugyanolyan durván, mint két évvel ezelőtt...:-(

A Kicsi sokkal könnyebben viselte szerencsére, bár sajnos még ő sincs rajta túl egyáltalán...:-( Ő inkább a hányós oldalt képviselte, de nála most kezdődött durvábban a hasmenés... És hát ő lelkileg bukott ki attól nagyon, hogy az apja éjszakánként egy sámlin ült a Nagytesó mellett a kórházban, nappal dolgozott, így sokat nem látta, az anyja pedig ugyancsak a kórházba rohangált, miközben ő otthon lázasan küzdött...:-(((
Valószínűleg nála sz is sokat segített, hogy noha már a szoptatásról leszoktatás időszakát éltük, volt még anyatej, és hát az elmúlt hétben az lépett foként előtérbe... Most így utólag azt kell, hogy mondjam, szerencsére nem hagytam még abba a szoptatást...!

Most itthon vagyunk, küzdünk még rendesen, és hát leginkább a főtt krumpli, párolt rizs, és pirítós fogy...:-(((

Ja, és a nyaralásunk...!
Tegnap indultunk volna Horvátországba, de még a múlt héten tudtuk meg, hogy egy adminisztrációs hiba miatt egy héttel korábbra voltunk beírva, így ehéttől nem is tudtunk volna már menni... Véletlenek ugyebár nincsenek...!:-(( Befoglaltunk helyette nyaralást Siófokon ehéttől, de hát ugyebár most oda sem megyünk...:-((( Talán majd egy hónap múlva...
Remélem, addigra sikerül összekaparni a családot!

Addig is egy kis türelmeteket kérem a tortás verseny összesítéséig, és mivel főzni sem nagyon fogok mostanság, megpróbálok majd régebbi receptekből is mazsolázni, ha lesz rá érkezésem...

2010. július 7., szerda

Vegán torták versenye - SZAVAZÁS INDUL!!!

És íme, végre sikerült összeállítanom a vegán torták versenyére beküldött tortákról szóló bejegyzést!:-)
A versenyre 6 pályázó küldött be összesen 12 tortareceptet. Dulmina és Kata több-több tortával jelentkeztek, Pilchard, Etus egy-egy tortával, a blogoszférán kívülről belépő Hajni ugyancsak egy tortával nevezett, és kaptunk egy különleges nyers tortát is Gittától.
Az egészen hagyományos palacsintatortától kezdve a pitetortákon át, sok-sok gyümölcsös torta, fagyitorta, de marcipános és egy vegán, különleges dobostorta is szerepel a kínálatban.
Most már biztosan nem lesz nehéz kiválasztani a megfelelő tortát bármely ünnepi alkalomhoz!:-) És hát ez a szép sorozat azt is nagyon jól példázza, hogy igenis lehet tej és tojásmentesen is rendkívül dekoratív és ugyanakkor ízletes tortákat készíteni!:-)
Dulmina egy nagyon alapos és változatos összeállítást készített a blogján eddig megjelent tortákból, érdemes külön is beleolvasgatnotok további tippekért! 

Versenyen kívül pedig ajánlom figyelmetekbe a Vera oldalán található vegán tortagyűjteményt is, ami ugyancsak nagyon-nagyon változatos!

És akkor lássuk a részleteket!:-)
A tortákat a nevük alapján betűrendbe szedve tettem fel, a névre kattintva lehet megtekinteni a teljes receptet a szerző oldalán.

SZAVAZNI A NYERTESRE úgy lehet, hogy ez alatt a bejegyzés alatt hagytok egy hozzászólást a megjegyzés rovatban, melybe beírjátok, Ti kinek adnátok az első helyezést!
A szavazás határideje: JÚLIUS 11./vasárnap

AJÁNDÉK SORSOLÁS A SZAVAZÓK KÖZT!!!: azért, hogy kicsit motiváltabbak legyetek, a voksot leadó olvasók közt sorsolással kihúzunk egy valakit, aki ajándékba kapja a Good Food nyári vegetáriánus számának digitális változatát tőlem!:-)

Jó sütögetést, mazsolázást mindenkinek!:-)


AZ ÖSSZES TORTA TEJ- ÉS TOJÁSMENTES!


ÁFONYÁS - RIBIZLIS VEGÁN TÚRÓTORTA

A vegán konyhában az egyik legnagyobb feladat a túró helyettesítése bizonyos receptekben. Van amikor a tofu, és van amikor az ún. 'kölestúró' kerül az adott ételbe. Kata most a kölestúróval készített egy nagyon dekoratív nyári tortát, melynek most éppen szezonja van!;-)


BIRSALMÁS - MÁKOS PITETORTA

Dulmina, a receptjeiben gyakran előforduló birsalmát mákkal kombinálta. Különleges párosítás, ízléses kivitelezésben! Kiváló ötlet a téli időszakokra!

BIRSALMÁS TORTA MOGYORÓVAL
Ismét birsalma felhasználásával, pontosabban birsalmasajtból kivágott különleges díszítéssel és sok birsalmakrémmel készült ez az ugyancsak nagyon szép torta a téli ünnepekre Dulmina konyhájában.

CITROMTORTA - nyersen
Gitta nyers tortája sütés nélkül, diós-datolyás-kakaós alappal, agave sziruppal édesített citromos-avokádós töltelékkel, a tetején kesudióhabbal készült. Üdítően frissítő!:-)
Nemsokára megjelenik Gitta élő ételekről szóló könyve is, érdemes figyelnetek a blogját!;-)

FAGYITORTA
Vegán piskóta, vegán csokifagyi, epersorbet, a tetejére felvert szójatejszínhab, és vegán csokireszelék díszítésnek. Pilchard 4 éves kislánya az eddigi legjobb sütinek titulálta!:-)


GESZTENYÉS - MEGGYES CSOKITORTA


A kakaós piskótaalapra gesztenyekrém került, a tetejére pedig a szezonját élő meggyből főzött zselé. Dulmina az alkotója.

GYÜMÖLCSÖS TÜNDÉRTORTA


A hagyományos gyümölcstorta vegánosított változata, azaz tojásmentes piskótaalap, rá házi készítésű tejmentes puding, a tetejére pedig friss gyümölcs került. A teljes receptet Dulminánál találjátok.




Dulmina az előző torta egy másik változatát is elkészítette, ezúttal házi csokipudinggal és eperdíszítéssel.

GYÜMÖLCSTORTA  vegánosan
Kata is elküldte a hagyományos gyümölcstorta egy változatát: vegán piskótaalap, rá ugyancsak házi vaníliapuding, gyümölcsként barack, majd legvégül agar-agarból zselé (vörös tengeri alga, melyet növényi zselésítőként szoktak használni).

KUPOLA DOBOS
Hát, ez a torta igen csak jól néz ki szerintem!:-) Hajni eredetileg cukrásznak tanult, de már 15 éve nem dolgozik a szakmájában. Közben azonban vegetáriánussá vált, és felhasználva korábbi tudását, gyártja a gyönyörű vegán tortákat.
Ennek a tortának a receptjét egy külön bejegyzésbe fogom majd feltenni (mert Hajninak nincs külön blogja), addig is azt elárulom nektek, hogy az összetevők mind garantáltan állati eredet mentesek. Sőt, olyannyira figyelt a hozzávalókra, hogy a színes dekorcukorkákhoz, még ezt is leírta: "Ilyet a Dr.Oetker árul és teljesen vegán, a színezékek is jó benne. Úgy értem, nem tartalmaz E120-at (kármint), hanem E129-el érik el a piros színt, amit vegánok is fogyaszthatnak."
A torta egyébként sima lisztből készült vegán piskótaalap és vegán párizsi krém felhasználásával készült.


MEGGYES torta
Ismét egy jó kis szezontorta ezúttal Katától: kakaós vegán piskóta töltve kicsit zselésített meggyel, kívülről bekenve felvert szójatejszínhabba kevert gesztenyekrémmel.

PALACSINTATORTA

A hagyományos palacsintatortát ezúttal Dulmina téli összetevőkkel, almával és banánnal töltötte.

SÁRGABARACKOS - FEKETERIBIZLIS PITETORTA

Ebben a piskótaalapú tortában Dulmina a gyönyörű színű sárgabarackot vegyítette fekete ribizlivel.

SZILVALEKVÁROS - ALMÁS PITETORTA

A natúr konyha egy kiváló remeke lehet ez a piteként megsütött, majd natúr dióval, müzlivel és reszelt almával töltött torta.


VERDÁK TORTA


Etus kisfia 3 éves szülinapjára sütötte ezt a tortát: vegán piskótaalap töltve zabtejszínes párizsi krémmel, bevonva vegán csokimázzal, a tetején házi készítésű marcipán figurákkal. A recept megjelenik majd itt a blogon is, ha addig esetleg Etus nem tenné még fel a blogjára.

ZABPELYHES - DIÓS TORTA

És nem utolsósorban pedig egy ugyancsak tömény természet ízű torta: zabpehely alapú tészta baracklekvárral töltve, kívül mézzel elkevert darált dióval bekenve, és mazsolával díszítve.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...