2009. május 29., péntek

Vegán babák hozzátáplálása 2.

Ez a bejegyzés utoljára frissítve: 2009. július 20-án


Hogyan is induljunk neki?:-)
Ebben a részben kezdésnek olyan általános infókat szeretnék megosztani veletek, amik még nem is feltétlenül a vegetáriánus babák, hanem általában minden baba hozzátáplálásának megkezdésére érvényesek lehetnek.
Forrásként leginkább a Kismama Babakonyhája című, szerintem remek könyv ajánlásait-részleteit, és néhány külföldi (angol, német, olasz nyelvű) szakirodalmat használtam, a saját tapasztalataimmal vegyítve.

Az egyik talán legfontosabb alapinfó, hogy a baba 6 hós koráig NINCS SZÜKSÉG a hozzátáplálás elkezdésére! A miérteket most én nem nagyon taglalnám, erről sok helyen lehet infókat találni, akit részletesebben érdekel, annak ajánlom, olvasgasson a La Leche Liga honlapján!
Azt azért muszáj megjegyeznem, hogy döbbentő számomra, milyen sok helyen hallom mostanság, amikor az anyukák arról számolnak be, a gyerekorvos és a védőnő győzködik őket, hogy már 4,5 hósan(!) kezdjék el a szilárd ételek bevezetését!

Miután a babánk elérte a 6 hós kort, még nem kell árgus szemekkel a naptárt figyelnünk, mikor is "kell" kezdenünk a hozzátáplálást (én azt tettem először, mert már annyira vártam az újabb kihívást:-))), hanem más szempontokat is végiggondolva dönthetünk amellett, hogy valóban elkezdjük, vagy hagyunk még időt a babának és magunknak.

Pl.:
- tud már ülni? A félig fekvő helyzetben bekanalazott szilárd ételek emésztése ugyanis nehezebb a baba számára!
- mutat már érdeklődést a környezete ételei, étkezései iránt? Nyúlkál a mi ételeink iránt?
- igyekszik már mindent a szájába venni?

Egyáltalán nem kell stresszelnünk azon, ha később kezdjük a hozzátáplálást! És ne hagyjuk, hogy akár a környezetünk is stresszeljen ezzel minket! Gondoljunk csak bele, hány olyan kisbaba van, akiknél noha elkezdik 6 hósan a szilárd ételek bevezetését, mégis már 9-10 hónaposak, mire ténylegesen elkezdenek érdeklődni az ételek iránt, és úgy döntenek, esznek is valamit. És túlélik, hogy addig nem esznek mást, "csak" anyatejet? Naná, hogy túlélik!:-) Méghozzá teljesen jól is érzik magukat!:-)

Elválasztás, vagy elválasztódás?
Elválasztódásról akkor beszélünk, ha a szilárd ételek bevezetését a Pici igényeihez igazítjuk, azaz nem sürgetjük, és pl. csak szoptatás után kínáljuk meg más étellel. Ebben az esetben ő határozza meg az anyatejes táplálás elhagyásának tempóját.
Az elválasztás pedig az a folyamat, amikor az anya elhatározása érvényesül inkább, miszerint ő igyekszik befolyásolni a hozzátáplálás menetét, azaz felgyorsítja némiképp (ennek oka lehet pl. hogy az anyukának vissza kell mennie dolgozni, vagy mint pl. nálunk az első gyerkőcnél, aki nagyon sokat szopizott, és már nagyon belefáradtam...).


Mikor egyen a Pici?
- elválasztódás esetén, szoptatás UTÁN kínáljuk a babát. Erre azért van szükség, mert a kereslet-kínálat elve alapján, ha már kezdetben kiváltunk egy teljes étkezéses szoptatást szilárd étellel, az anyatej újratermelődése a kelleténél gyorsabban és nagyobb mennyiségben csökken, így esetleg túl gyorsan csökkenhet a rendelkezésre álló tejmennyiség.
Ezen kívül 100 ml anyatej energiatartalma 65-67 kcal. A főtt zöldségekből készült püré, vagy a reszelt alma száz grammja alig 30-40 kcal-t tartalmaz. Ha mégsem szoptatás után kínáljuk a babát, akkor valójában a baba igényeit kielégítő anyatejet lecseréljük egy táplálkozási szempontból értéktelenebbre.
Saccperkábé amikor szoptatjuk a babát, úgy kb. egy fél étkezésnyit szoptassuk, és utána kis idővel kínáljuk a kanalas étellel. Persze ez nem úgy értendő, hogy tépjük le a gyereket a mellünkről, nehogy "túlegye" magát:-), hanem ennyi idősen a babák általában úgyis elég éberen szopiznak, gyakran megállnak, nézelődnek. Ha esetleg mégsem, akkor a szoptatás után kb. 1 órával próbálkozzunk.

- elválasztás esetében az amúgy aktuális szoptatás ELŐTT kínáljuk, majd amikor elég volt a kanalasból, akkor még szoptassuk is meg.

- a napszakot illetően válasszunk egy nyugodtabb, pihentebb időszakot a baba számára, pl. a késő délelőttöt, amikor még fogékonyabb az újdonságokra. Ez azért is tanácsos, mert ha esetleg valamilyen allergiás tünet jelentkezik az adott étel fogyasztása után, úgy az feltehetőleg nem közvetlenül estére, vagy éjszaka derül ki, amikor már sokkal nehezebben tudjuk esetleg kezelni a helyzetet (pl. nem tudjuk felhívni a védőnőt, gyerekorvost).

Naponta hányszor?
Pl. a Kismama Magazin ajánlásai a következők:
- 6-7 hónaposan: napi egy szilárd étkezés, szoptatás után kínálva;
- 8-9 hónaposan: napi két szilárd étkezés, még mindig szoptatás után és nem helyette;
- 10-12 hónaposan: napi három szilárd étkezés, szoptatás után kínálva.
Elsőként kezdhetjük az ebéddel, majd a második szilárd étkezés lehet a tízórai, a harmadik az uzsonna, utána a reggeli, és legutoljára marad a vacsora bevezetése.
Ha nem az elválasztódás, hanem az elválasztás mellett döntünk, a fokozatosság akkor is nagyon fontos! 2-3 hetet várjunk, amíg egy újabb szoptatást elhagyunk. Így, ha 6 hónapos korban marad ki az első, mondjuk a déli szoptatás, akkor 3 hét múlva kihagyhatjuk a délelőttit, újabb 3 hét múlva a délutánit. A reggeli és esti szoptatás szokott a legtovább, lehetőség szerint akár 2 éves korig is megmaradni.
Mennyit adjunk elsőre?
Az "alapszabály" általában az, hogy amikor elkezdjük az egyes ételek bevezetését, az első nap max. 1-2 kiskanállal próbálkozzunk, majd a következő nap 3-4, aztán 5-6 kiskanállal, így emelve folyamatosan az adagot. Érdemes ezt akkor is így csinálni, ha a baba esetleg már elsőre jóval többet enne, mert könnyen túleheti magát, ami aztán hasfájáshoz, hányáshoz is vezethet.
Amikor a babák elkezdik fogyasztani a szilárd ételeket, időre van szükségük, hogy pl. az anyatejen túli emésztéshez szükséges enzimek megjelenjenek a szervezetükben.
Egyszerre egy összetevőjű étellel próbálkozzunk, majd amikor már 2 ételt is külön bevezettünk, kombinálhatjuk a kettőt, aztán majd hármat, stb. Itt is fontos, hogy egy újabb újdonság/ összetevő esetén azt mindig magában adagoljuk először, hogy lássuk, nincs-e valamilyen allergiás reakció.
Egy adott összetevővel min. 3-4 napig próbálkozzunk, és csak utána térjünk át a következőre!
Bízzuk a gyerkőcre, mennyit eszik! Nem várhatjuk el tőle, hogy 50-100 grammot egyen bármiből is! Ha viszont ízlik neki, akkor nyugodtan kaphat még belőle az első napok után!

Mik lehetnek az allergiás reakciók?
Figyeljük a babát, hogy az adott étel elfogyasztása után 24 órán belül, illetve valamely ételféleség tartósabb fogyasztása után nem jelentkezik-e valamelyik az alábbi tünetek közül (melyek közül jónéhányat szerintem nagyon nehéz elkülöníteni egy szimpla hétköznapi ún. "egyéb tünettől"...):
- kiütések a száj körül, vagy a popsin;
- az arc kipirosodása;
- sötét karikák a szem körül;
- orrfolyás;
- visszatérő megfázás;
- ekcéma;
- hasmenés, vagy székrekedés;
- hiperaktivitás, vagy letargia;
- ingerlékenység;
- megváltozott viselkedés;
- álmatlanság;
- adott étel elutasítása;
- bőrreakciók;
- hasfájás;
- puffadás.

Nyersen, vagy főve?
Gyümölcsöknél:
kezdetben valószínűleg könnyebben megemészti a kisbaba, ha főtt, vagy párolt péppel kínáljuk. (Pl. az összes üveges bébiétel is főtt alapanyagból készül.) A főzés által ugyanakkor a vitamintartalom jelentős része elveszik. Ha a babánk nagyon lassan, nem "kellőképpen" (bár ez nagyon viszonylagos...) gyarapodik, akkor kezdjük főtt étellel, úgy jobban tudja hasznosítani. Más babáknál próbálkozhatunk a nyers gyümölcsökkel kezdetben is, és ha nagyon idegenkednek esetleg mégis tőle, akkor választhatjuk a feles megoldást. Azaz pl. kevés nyers reszelt almát keverünk a párolt almakompóthoz.
10-11 hónaposan azonban már kaphat puha banánt, illetve almát gerezdben, amit a fogaival reszelget. Sőt, a szőlőszemből is megtanulja a levet kiszívni.

Zöldségeknél:
a zöldségek többsége nyersen olyan állagú, hogy őrlőfogak nélkül nem tudja megrágni a pici, és megemészteni se nagyon, az egyben leharapott, majd lenyelt darabokat (kezdetben ezek a lenyelt darabok emésztetlenül, egyben jelennek meg a pelusban, nem kell megijedni!). A félrenyelés veszélye miatt inkább csak 1 éves kor felett javasolt a nyers zöldségek darabos adása. A zöldségek vitamintartalmának megőrzése érdekében azonban érdemes addig is kímélő elkészítési módokat alkalmazni, mint pl. a héjában és sütőben sütés, vagy gőzölés, illetve párolás kevés folyadékkal. Minél kevésbé vizezve, inkább zsírdús anyatejjel, vagy a megszokott tápszerrel higítva a pürét.

A vegán életmódot követők között vannak azonban olyanok is, akik csak nyers ételeket fogyasztanak. És ebbe beletartozik a babavárás, illetve a csecsemők hozzátáplálása is.
Akiket érdekel ez a témakör, azoknak ajánlom a következő oldalakat:
- Edina most várja első babáját, és főleg nyers ételeket fogyaszt a várandóssága alatt;
- Kláriék 2 gyerkőccel pedig nem régóta nyersevők családilag;
- itt pedig íme egy 5 gyermekes amerikai család, ahol a legkisebb hozzátáplálása is főként nyersekkel folyik, mint pl. itt.:-)


Pépeset, vagy darabosat?

A gyümölcsöknek először pl. érdemes csak a levével próbálkozni, aztán jöhet a finomra reszelés, majd ha már vannak fogacskák is, elég lehet, ha csak villával összenyomkodjuk. Utóbbi a zöldségekre is vonatkozik. A keményebb húsú gyümölcsöket mixerrel apríthatjuk, mellyel a párolt zöldségeket is pürésíthetjük szükség esetén.
Betöltött 8-9 hós kortól kaphat már a baba kézbe adható rágcsálnivalókat, állandó felügyelet mellett: banán, sárgabarack, kenyérhéj, kifli, főtt zöldségfélék.

Bio legyen az étel?
Egy éves korig mindenképpen javasolt a bio ételek elkészítése/ adása a gyerekek számára, de aki meg tudja oldani, annak érdemes ezt legalább 2 éves korig, majd a lehetőségek szerint tovább is követnie. A primőröket viszont messzire kerüljük a gyerekek esetében! A gyökeres és földben termő (pl. répa, krumpli), ill. leveles zöldségek zöldségek (spenót, sóska) a mérgező nitrátokat ugyancsak könnyebben megkötik.
A bio zöldségek-gyümölcsök babákra vonatkozó tudnivalóiról itt olvashattok még egy hasznos cikket!

Melyik évszakban mit adjunk?
Próbáljunk igazodni az adott évszak viszonyaihoz! Azaz télen, amikor nem nagyon vannak gyümölcsök, javasolt inkább a zöldségekkel kezdeni a bevezetést, nyáron viszont a gyümölcsbőség idején kezdjük a gyümölcsökkel.
Az adott hónapra javasolt bevezető zöldség-gyümölcsök közül pedig érdemes kiválasztani az évszak szerint szezonálisakat. Pl. tavasszal kezdhetünk répával, burgonyával, almával, nyáron viszont az elsők között lehet az őszibarack, nektarin, meggy.
Ugyanakkor a kevésbé változatos téli időszakra való felkészülésként fagyaszthatunk le a megelőző nyáron különféle zöldségeket, gyümölcsöket (mint pl. a barack, meggy, spenót stb.).
Éljünk a "locavore"-mozgalom szerint!
És ha mégsem kéri?
Nem baaaaj!:-))
Ha az első felkínált falat után elutasítás a válasz, ne erőltessük tovább! Nyugodtan együk meg a baba előtt az ételét, dícsérjük is meg a főztünket, és lépjünk tovább!:-) Ha néhány napig ugyanez történik továbbra is, azaz nem akar enni, akkor legalább egy hétig, kettőig ne kínáljuk újra, valószínűleg nem kér még szilárd ételt.
Előfordulhat, hogy az első falatok után a baba fintorog, öklendezik, de ez természetes és csak átmeneti idegenkedés. Semmi baja nem lesz, ha csak később kezdjük el a hozzátáplálást!
Fontos, hogy minden nap kapjon lehetőséget az evésre, de sosem kell kényszeríteni, könyörögni! Majd megjön az étvágya!
Gyakori, hogy csak 8-9 hónaposan kér az anyatej mellé valami mást is a baba, és ritkán, de előfordul, hogy csak 1,5 évesen történik ugyanez.


Mikortól igyon?
A betöltött hat hónapos kortól kezdődően, a szilárd étkezéseket követően kínálhatjuk esetleg a babát egy kis pohárból vízzel (azt megelőzően nincs szüksége az anyatejen kívül egyéb folyadékra, még vízre sem!). Azonban nem valószínű, hogy sok folyadékot igényelne (főleg ha nem sózzuk ételeit, ami 1 éves korig nem is javasolt!). Igény szerint szoptatott babáknál előfordul, hogy egészen 1 éves korig, vagy tovább is eltart az az időszak, amikor nincs szükségük az anyatejen kívül más innivalóra!


A biztonság kedvéért persze megkínálhatjuk, ha úgy érezzük, folyadékra van szüksége, de erőltetni, vagy aggódni nem kell. A poharazás 6 hónapos kor után általában könnyen megy.
Kivételt képeznek 6 hós kor előtt a tápszeres babák, akiknél előfordulhat, hogy nagy melegben forralt, lehűtött vizet adunk nekik, mert a kalóriadús tápszert nem lehet korlátlan mennyiségben, szomjoltóként is adni.


Hát, eddig tartott a mese mára, a hozzátáplálós sorozat következő részeiben hónapokra lebontva kerülnek részletezésre a bevezetendő zöldségek, gyümölcsök, gabonák és egyebek.


Folyt. köv.


2009. május 28., csütörtök

Még vegablogger kolleginák:-)

Az előző felsorolásból kimaradtak még ketten, akiket érdemes meglátogatni!:-)
Kláriék családja nem régiben tért át a kizárólag nyers ételek fogyasztására, két gyermekükkel együtt, így igazán izgalmas dolgokat olvashatunk az "Ép testben ép lélek" blogban is!:-)
Akiket még érdekel a nyers ételek fogyasztása, azoknak ajánlom pl. egy 5 gyermekes amerikai család blogját, ahol ugyancsak szinte kizárólag nyers ételeket fogyasztanak.
És itt van még Maya oldala, ahol a gyerkőc és az anyuka lakto-ovo vegák a "Mit eszünk ma?" blogban. Gyönyörű fotók!:-)
További jó olvasgatást!:-)

Új vegablogger kolleginák!:-)

Örömmel ajánlok Nektek néhány újabb vegás blogkolleginát, akik nemrégiben nyitották meg blogkonyháikat!:-)

Két vegás anyukával is bővült a csapat:-)

Fruttiék "Egy csepp méz" c. blogján lakto-ovo (tejtermékek+tojás felhasználásával is készülő) vega étkeket (is) olvashatunk, melyeket egy 2 éves is sikeresen eszeget.:-)

Emi kislánya ugyancsak 2 éves, náluk vegán ételek készülnek a konyhában. És micsoda epertorták készültek, hmmmm! Nézzetek be a "Fitt Anyuka" blogjára is!:-)

"Karobella" blogjában (a név nekem nagyon tetszik!:-) pedig többek közt nagyon guszta, egyszerűen elkészíthető hagyományos ételeket találhatunk, ugyancsak vegán kivitelben.



Jó olvasgatást!:-)

2009. május 27., szerda

Epres banános jégkrém - tejmentesen

Ezt az ötletet először tavaly láttam Dolce Vitánál. A tartóforma beszerzése nem volt túl egyszerű, mert már mindenhonnan elkapkodták, de végül a Rossmannban sikerült rábukkani erre a 4 darabos verzióra, kemény 350 Ft-ért.:-) Amúgy az Ikeában is lehet kapni, pl. ilyet. Annak, ami nekünk van, az az előnye, hogy a kupak nagyobb, mint a tartály mérete, így amikor olvadni kezd a fagyi, nem folyik szét, hanem lecsorog a kupakba, amin aztán van egy kis szívószálféleség is, és abból kiszívhatja a maradékot a gyerkőc.:-)
Nos, az eljárás rendkívül egyszerű, az eredmény olyannyira nagyszerű, hogy az elmúlt héten gyakorlatilag kétnaponta készült ismétlés belőle!:-)
És olyan finom, hogy még engem, mint megátalkodott gyümölcsfagyi-ellenest is meggyőzött a házi gyümölcsjégkrém jóságáról!.-)) Ja, azt azért meg kell jegyeznem, hogy Férjjel, mi nem nagyon részesültünk belőle, mert a Gyermek állandóan felette előlünk.:-)
Ja, és ma érkezett meg az új vegán fagyis könyvem Ámerikábúl, úgyhogy folytatásra készüljetek!:-)
Nemrég Orsi készített hasonlót!


Epres-banános jégkrém
Hozzávalók (4 db jégkrémhez):
kb. 300 g eper (de ha több, nem árt neki)
1 banán
méz vagy agave szirup

Összeturmixoljuk a gyümölcsöket, majd érzésre annyi mézet/ agave szirupot teszünk bele, hogy kivételesen úgy érezzük, ez "túl édes"!:-) A fagyasztás közben ugyanis a késztermék jelentősen veszít az édességéből, és csak akkor lesz kellemesen édes, ha kezdésnél kivételesen túlédesítjük. A banántól krémesebb lesz íze, ahogy Orsi is írta.
Fogyasztás előtt a formát kicsit meleg víz alá tartjuk, hogy könnyebben kicsússzon belőle a kész fagyi.
Tipp: készíthetjük bármilyen gyümölcsből.

Spárgás - bazsalikomos tagliatelle

Ez egy nagyon finomra kerekedett, a 20-30 perces elkészítésű ebédek kategóriájába sorolható tésztaétel!:-)
Hogy mennyire volt finom, azt jól példázza Gyermekem következő mondata, miután enni kezdte: "Anya, meg fogsz nagyon lepődni, ha megkóstolod, hogy mennyire jól sikerült!":-)))
Majd miután megette a saját adagját, folytatta az én tányéromból is.:-) Na jó, a teljes igazsághoz az azért hozzátartozik, hogy a nagyon látványos spárgadarabokat arrébb tologatta, de a jobban megbúvókat simán megette.:-)

Spárgás-bazsalikomos tagliatelle
Hozzávalók (4 főre):
500 g tojásmentes tagliatelle (széles metélt)
150 g spárga (először keveselltem, de végül is jó volt így)
2 ek. olívaolaj
1 ek. friss bazsalikom
1 ek. petrezselyemzöld
320 ml növényi tejszín (nálam most szójatejszín)
hamis vegán parmezán (elhagyható)

A tésztát megfőzzük, miközben megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk a spárgát. A felhevített olajon a spárgát néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket. Felöntjük a tejszínnel, kicsit felforraljuk, és összekeverjük a kifőtt tésztával. A tetejére szórhatunk hamis vegán parmezánt, de én most elhagytam, hogy jobban érvényesüljön a bazsalikom íze.

Alapötlet: Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv

2009. május 24., vasárnap

Grillezős tésztasaláta

Mármint nem a tésztát grilleztük, hanem grillezéshez ettük!:-)
Tavaly amikor Picúrkát vártam a pocakomban, gyakorlatilag szinte egész évre kihagytuk a grillszezont. Idén viszont úgy tűnik, igyekszünk többszörösen behozni a lemaradást.:-) Szezonnyitás óta ma volt már a negyedik alkalom, hogy grilleztünk. És rá kellett döbbenjek, a két gyerek mellett nyáron ez egy igen időtakarékos vendéglátós módszer, főleg ha már vannak bevált, gyorsan összedobható receptjei az embernek.
Na, ez a tésztasaláta pont ilyen! Évek óta szerepel nagy örömömre már nem csak az én, hanem immáron szinte az egész rokonság repertoárjában. Nagyon gyors, kiadós, és igen finom!:-) A vendégek szinte mindig kérik, hogy legyen az asztalon grillköretként. Mindig dulpa adagban készül.:-)
Na jó, az igaz, hogy konzervzöldségekkel dolgozik a recept (mint a bab és a kukorica), de be kell valljam, ez talán az egyetlen ilyen alkalom nálam a témában. Igyekszem azonban ezekből is lehetőleg minél jobb minőségűt beszerezni, ha már konzerv...
A képen a zöldfűszeres-mártogatós, grillezett tofu, és grillezett zöldségek láthatók.
Hű, nagyon finom volt!:-)
Tipp: Ízbolygónál egy nagyon jó kis összeállítás található a zöldséges grillköretekből!
Grillezős tésztasaláta
Hozzávalók (4 főre):
200 g tojásmentes pl. tollhegytészta (azaz penne, bár ez alkalommal most rugótészta volt:-)
1 doboz (425 ml) morzsolt csemegekukorica
1 doboz (425 ml) vesebab
200 g paradicsom
1/2 fej fejes saláta, vagy jégsaláta még jobb
néhány szál újhagyma
2 ág petrezselyemzöld

Az öntethez:
4 ek. olívaolaj
2 ek. citromlé
1 tk. méz


A tésztát nem túl puhára ('al dente') főzzük, miközben a kukoricát és a babot lecsöpögtetjük. A paradicsomot vékony cikkekre vágjuk, a hagymát felkarikázzuk, a salátát kis darabokra, vagy csíkokra metéljük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük és a saláta összetevőivel elvegyítjük. Felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk.
Tipp: a tésztát hűtsük ki, és csak utána adjuk hozzá a friss összetevőket, mert különben megfonnyadnak.
nagyon jól elbírja ez az ízvilág az egyéb friss zöldfűszereket is, mint pl. a friss bazsalikom, vagy/ és oregánó.

Zöldfűszeres-szójajoghurtos mártogatós grillezéshez

Ez egy nagyon gyorsan összedobott mártogatós, amit ma a grillezéshez készítettem. Vegák a grillezett zöldségekhez, tofuhoz ettük, húsevők a húsokhoz, de valójában mindenkinek nagyon ízlett!:-)
Mivel teljesen spontán dobáltam bele ténylegesen is az összetevőket, ezért mennyiségeket nagyon nem írnék, csak igen kábé.

Zöldfűszeres-szójajoghurtos mártogatós
Hozzávalók:
kb. 2 dl (1 pohár) szójajoghurt
2-3 db újhagyma
1 tk. dijoni mustár
1/2 csokor metélőhagyma
zöldfűszerek ízlés szerint (pl. nálam most oregánó, kakukkfű frissen)

A zöldfűszereket és a hagymákat felaprítjuk, majd a joghurtba keverjük és jól behűtjük.
Tipp: érdemes közben ízlelgetni, a fűszereket, hozzávalókat kis adagokban hozzáadni, hogy a saját ízlésünk szerint formálhassuk.

2009. május 23., szombat

Reformcukrászéknál jártunk ...(?)

Fotó: Reformcukrász

Már legalább 2 éve annak, hogy hallottam róluk először, és miután rendszeresen visszajártam a honlapjukra, hogy csodáljam a tej- és tojásmentes reform gyönyörűségeiket, nagyon szerettem is volna eljutni hozzájuk.
Ma aztán úgy alakult, hogy vendégségbe ígértem sütit, de nem maradt elég időm elkészíteni (szokás szerint...), így Férj felajánlotta, menjünk arrafelé, és leteszteljük végre legalább őket. A Gyerkőccel végig az úton tárgyaltuk, hogy végre megyünk egy olyan cukiba, ahol bármilyen finom sütit választhat, mert mind tejmentes, és utána ehet is belőle. A neten kinézegettük a fotók közül, melyiket szeretnénk.
Aztán megérkeztünk a hozzánk képest jó messze, a város pont ellenkező végében lévő cukrászdához (kb. 50 perces autóút). 10 emeletes panelház alján nagy tábla, Reformcukrász. Zöldre festett vasajtó. Bezárva. Kezdett gyanús lenni.... Kiírva 'Bejárat'. Bentről hangok hallatszottak ki, így benyitottam. Szinte rögtön a konyhába léptünk... Jaaaaa, mármint hogy ez a cukrászüzem! Mi a cukrászdát keresnénk, mondom. Hát, ez az, mármint a cukrászműhely... !Sütit vennénk, mondom. Jaaa, hát az ma már nincs! Merthogy sütés csak szombat délután, és szerda délután van...

Beszédbe elegyedtünk az amúgy nagyon kedves cukrászbácsival, aki elmondta, hogy itt megsütik hetente kétszer a sütiket, amiket aztán utána ki is szállítanak mindenfelé bioboltokba, és valójában ott lehet megvenni őket, hétfőn és csütörtökön. Itt az üzemben csak úgy lehet vásárolni, hogy előre telefonálunk, és ők félretesznek nekünk az aznapi sütésből néhány szeletet, amiért odamegyünk és ott kifizetjük. Vagy rendelhetünk kész tortát is ezekre e napokra, és akkor is odamegyünk érte.
Amit most adni tudnak, azok előre csomagolt kekszek. Nagyon kedvesen meg is kínáltak kóstolóval. Végül vettünk belőle, mert beígértük ugye a vendégségbe, és hát akkor legalább a kávéhoz vigyünk valamit... 3 db/ csomag 490 Ft... A Gyerek nem kicsit volt csalódott... Magamról nem is beszélve...
A keksz amúgy közepes volt, nekem úgy tűnt, hogy ugyanahhoz az alaptésztához (benne számomra túl sok margarinnal) kevertek egyszer karobot, másszor áfonyát, illetve mandulát. Bár lehet, hogy tévedek...
Kérdeztük, nem lesz-e majd valamikor "bolti" cukrászdájuk is. Talán, majd egyszer, ha Isten is úgy akarja, de azért remélik, tényleg lesz majd egyszer.
A kezdeményezés amúgy nem lenne rossz, és bár az igazi sütiket ugye nem tudtuk így megkóstolni, de a fotókon nagyon gyönyörűségesek.
Árulnak sós aprósütiket kilóra (ugyancsak tej- és tojásmentes) , és karobcsokit, illetve rizstejes fehér csokit is. Mikuláskor kis télapókat, Karácsonykor szaloncukrot, Húsvétkor nyuszikat. Meg szülinapra gyerekeknek formatortákat, pl. macit, vagy katicát.
Fotó: Reformcukrász

Az azért nagyon nem ártana viszont, ha a honlapra felkerülne valahova egyértelműen, hogy ez egy cukrászüzem, és nem cukrászda, ahol bármikor lehetne vásárolni!
Mert gyanúm szerint nem én voltam az első, aki potyára utazott el hozzájuk.....
(Igen, azt láttam ma később, hogy a honlapon egy kis bújtatott mondatban szerepel, hogy a tortákból szeletet csak a viszonteladóknál lehet venni, de nem csak tortákat, hanem szeletsütiket is árulnak...

2009. május 19., kedd

Vegán babák hozzátáplálása

Hát, sokak kérésének eleget téve, akkor most elkezdeném, illetve folytatnám a vegán babák hozzátáplálásáról szóló sorozatomat. Rengeteg infót összegyűjtöttem a témában az előző három évben, úgyhogy leginkább a bőség zavara is az, ami miatt így elhúzódott ez az összeállítás. Mindeközben én pedig szépen igyekeztem minél jobban kitolni az én immáron kis 8 hónaposomnak a hozzátáplálását is, de mivel a napokban megint elkezdtem megkapni az olyan bátorító mondatokat, miszerint "jé, 8 hónapos, de hát olyan kicsinykének látszik", meg a gyerekorvostól pl. "ugye már kap húst a Kicsi, anyuka?!" (tudja, hogy vega vagyok és a Nagynak sem adtam 1,5 éves koráig...) és társai, úgyhogy itthon is össze kell szednem magam...
Amúgy Picúrkánkkal 6 hó+3 hetesen kezdtük a kóstolgatást, igen visszafogott tempóban. Nagyon nyúlkál már a kajáink után, de amikor ténylegesen megkóstol valamit, nem túl lelkes... Jelenleg 7.200 g, és hát valóban nem hízott túl sokat az elmúlt hónapokban. Konkrétan 4 hónaposan volt 6,5 kg, úgyhogy az elmúlt 4 hónapban mindössze 700 g-ot szedett magára... Ugyanakkor viszont nagyon kis formás, rengeteget mozog, kúszik, de még nem mászik, és már elkezdte magát felhúzni állásba, kapaszkodva.
A kajával úgy általában a születése óta elég visszafogottan bánt, kezdettől fogva min. 2-3 óránként evett (a Nagy, anno 9 hós koráig éjjel-nappal 0,5-1,5 óránként evett min.!), és szinte minden hónapban volt (van?) min. 1 hét szopisztrájkhoz hasonló állapota, amikor baromira nem akar(t) enni. Bejött egy ideje a fogzás is, amivel eléggé megszenved a Kismanó, úgyhogy ez sem fokozta az evőkedvét.
Nála viszont célom, hogy igyekszem minél lazábban kezelni a dolgot, és nem stresszelni, ha nem eszik (azért nem mindig sikerül:-), és ráhagyni. Azt eldöntöttem magamban, hogy min. 1 éves koráig nem szándékozom neki sem húst adni (és ha rajtam múlik utána sem, de ezt most már okulva az első esetből bölcsen nem "reklámozom" senkinek...), ám mivel a családban már van egy húsevő apa + egy immáron mindössze szemivega nagytesó, a kísértés továbbra is nagy lesz számára a hús felől... Értem ezalatt leginkább azt, hogy a Férjem szerintem minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy lehetőleg a Pici is húsevő legyen...:-( (és teszi ezt talán azért is, mert a Naggyal megjárt eddigi egészségügyi kálváriáink miatt - melyek egyáltalán nem a húsnemevésből adódtak - már Apa sincs meggyőződve az én vegás irányvonalam létjogosultságáról, illetve egyszerűne nagyobb biztonságban érzi a gyereket és ezáltal magát is a külvilág felé, ha a gyerekei esznek húst.........)

Folyt. köv.

2009. május 16., szombat

Epres joghurttorta (tejmentesen, sütés nélkül)


Jó-jó, tudom-tudom, nagyon sok volt már az utóbbi időszakban az édesség!:-) Lassan vegán sütisblogba válthatnék...:-) Igazából már elkezdtem a mentás - paradicsom pöttyös kínai kel főzelék receptjét is megírni, de ez a torta olyan nagy sikert aratott ma, és olyan nagyon egyszerű elkészíteni, hogy muszáj feltennem! Meg hát a közvéleménykutatás eredménye is felbátorít, miszerint a sok sütis recept ellenére a többség még továbbiakat is kíván...:-))
Na, szóval, amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, meg kell csinálnom!:-) Külön szimpatikus volt nekem, hogy az átlagnál jóval kisebb tortaformára (22 cm-esre) trevezték, így nagyob eséllyel indulhattam neki, hogy nálunk is elfogy. És ma az Ikeában sikerült is vennem egy jó kis kapcsos tortaformát egy dizájnosabb piteformával együtt, úgyhogy felavattuk. Tényleg nagyon jó kis recept, még Férjnek is teljesen bejött, aki pedig a szójás mellékízeket nem igazán szokta kedvelni. Az eper és a keksz jól elütötte ezt a mellékízt (csak az első falatnál volt kicsit érezhető, de aztán már nem nagyon tűnt fel:-).
Vera ribizlis joghurttortája ITT.


Epres joghurttorta
Hozzávalók (egy 20-22 cm-es tortaformához; ha nagyobb formánk van, duplázhatjuk az adagokat):
200 g tej- és tojásmentes keksz (nálam most sima 'háztartási keksz' egyéb beszerzési forrás híján, de szívesen várok tippeket egyéb reformosabb lehetőségekre...!)
100 g bio növényi margarin
300 ml növényi habtejszín (pl. Soyatoo)
1 doboz (125 ml) epres szójajoghurt (én most sima szójajoghurtba turmixoltam kb. 20 dkg friss epret, és némi nádcukrot, de lehetett volna min. 30 dkg az eper, hogy karakteresebb legyen az eperíz...)
Ledaráljuk a kekszet, és elkeverjük az olvasztott vajjal, majd belenyomkodjuk a morzsalékot a tortaforma aljába, amit aztán beteszünk a mélyhűtőbe. Közben habbá verjük a tejszínt, és elvegyítjük az eperjoghurttal. Rákenjük a kekszmorzsa tetejére, és min. 1 órára ismét a fagyasztóba tesszük. Utána tegyük át a sima hűtőrészbe, ha még nem fogyasztjuk. A tetejét friss eperszemekkel, és citromfűvel díszíthetjük.


2009. május 10., vasárnap

Krumplis lángos barna lisztből

Egyszer korábban már volt próbálkozásom teljes kiőrlésű lángos témájában, de ez a recept most még finomabbra sikeredett. A tésztába kevert reszelt krumplinak köszönhetően a kész lángos nagyon jó foszlós lett, és az olajat még annyira sem szívta meg, mint az előző (na jó, a fotón ez nem biztos, hogy látszik, mert még forrón fotóztam:-), mondhatni tényleg alig! Férjnek és nekem is nagyon ízlett, Babócánk sósan nem, csak lekvárral volt hajlandó fogyasztani, úgy viszont még másnap is kereste.:-) Én kivételesen fokhagymás olajjal még kicsit meglocsoltam, és úgyse feküdte meg a gyomrom, de már két darab nagyon eltelített.:-)

Ja, és hát én tettem bele azért némi fehér lisztet a család kedvéért...

Krumplis lángos teljes kiőrlésű lisztbőlHozzávalók (kb. 20 darab kicsi lángoshoz):1 kg teljes kiőrlésű liszt (nálam most 70 dkg teljes kiőrlésű tönköly + 30 dkg bio fehér liszt)
2-3 db főtt, reszelt burgonya
2 dl rizstej
5 dkg élesztő
tengeri só

Az élesztőt langyos rizstejben felfuttatjuk, és egy tálban elkeverjük a többi hozzávalóval. Legalább 15 percig dagasztjuk a tésztát, majd egy tálba téve a hűtőbe tesszük. Egy órát pihentetjük, utána egyforma darabokat szaggatunk belőle, olajos tálcára helyezzük őket, és olajos kézzel kicsit átgyúrjuk a kiszaggatott cipókat (én ezt a két olajos műveletet kihagytam, plusz olajozás nélkül csináltam). Kb. 15 percig kelesztjük, majd forró olajban egyesével kisütjük őket.
Tipp: tálaláskor fokhagymás olajat, vagy szójajoghurtot, illetve növényi sajtot tehetünk a tetejére.
Forrás: Napfényes Alapítvány: Sütemények

2009. május 6., szerda

Medvehagyma leves

A szezonja már lement a medvehagymának, én mégis betenném még ezt a receptet, már csak azért is, hogy meglegyen jövőre is, mert nagyon finom volt! (na jó, a 3 évesünk közepes lelkesedéssel fogyasztotta, de ezen mostanság már nem annyira rágom magam...)
Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, olyan mindig siető háziasszonyoknak való.:-)
Pirított zsemlekockákkal ettük, de tehetünk rá pl. puffasztott natúr rizsgolyót, vagy kölesgolyót is.
Ja, és jelentem az egy évvel ezelőtt cserépből a kertbe ültetett medvehagymám megeredt!:-)Még csak néhány levél, de mér fogyasztható volt. Fotó róla ITT.
Medvehagyma leves
Hozzávalók (4 főre):
2-3 ek. olívaolaj
1 nagy csomó medvehagyma
2-3 szál sárgarépa
1/4-1/2 fej zeller
4 ek. barnarizs
200 ml zabtejszín
só (helyette használatunk tamarit, vagy soyut is)
bors
A medvehagymát megfuttatjuk az olajon, majd hozzáadjuk reszelve a répát és a zellert, felöntjük vízzel és kb. 20 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, és belekeverjük a zabtejszínt. Egyet rottyantunk rajta, majd ízesítjük sóval, borssal.
Forrás: Czatt

Tudakozó kérdés

Feltettem egy véleménykutató kérdést a nyitólapra, miszerint milyen fajta receptből látnátok szívesen többet az oldalon?:-)
A Recepttár elkészítésekor ugyanis igen csak feltűnt számomra egyes ételfajták jelentős túlsúlya, míg mások jelentős háttérbe szorulása is.
A kérdező modul egyszerre csak 4 különböző választ engedélyez, ezért várható majd ezután egy második rész is, amibe majd beleteszem a többit is.:-)
Szóval, légyszi szavazzatok, miket szeretnétek majd a jövőben? Egyszerre több válasz i bejelölhető!
Előre is köszi!

2009. május 3., vasárnap

Jázminrizses répatorta

Ez a torta valójában nem az én "készítményem", de nekem készült a születésnapomra (ami már elmúlt jócskán, csak most jutottam ide:-).
Szakítva a hosszú évek - gyakorlatilag közel 20 év!, hát igen, ilyen öreg vagyok már:-) - hagyományával, idén kifejezetten házi készítésű tortát kértem.
Az elmúlt három évben minden alkalommal pedzegettem a családomnak, hogy nem kérném a hagyományos cukrászdai tortákat...:-) Én valójában a Reformcukrászdára gondoltam akkor, hogy onnan esetleg, de csak nem...:-) (de azért nem szólhatok semmit, mert minden alkalommal nagyon jó nevű cukrászdákból, igen költséges tortákat rendeltek, csak hát az én ízlésem lett közben olyan ficamos, hogy nekem azok már nem annyira jöttek be, mert többnyire túl édesnek, és túl mű ízűnek éreztem őket:-).
A Reformcukrászdából időközben kapott pedig tortát Kata és Anették is rendeltek vegán tortát.:-)
Szóval, az én szülinapom általában mindig Húsvét környékére esik, így ez a répatorta a húsvéti ünneplésbe is teljesen beleillett. Nekem nagyon ízlett!:-)
A családnak kissé kevésbé, de ez mondjuk engem annyira nem zavart...:-)) A tésztán lehetne kicsit variálni még - lentebb leírom a tapasztalatokat-, ebben a Napfényes Alapítvány Sütemények c. könyve hozta a formáját (mármint, hogy jelentősen korrektúrára szolgálnak egyes receptjei...).
Abban viszont teljesen egyetértett az egész család, hogy a krémje nagyon finom!! Simán elképzelhető önálló poharas krémként is nyáron! Ez a krém pedig a torta tetején jól helyettesítheti pl. a mascarpone-krém díszítést egyes répatorta-recepteknél.
Ja, és extrém módon laktató már egy szelet is belőle!:-)


Jázminrizses répatorta
Hozzávalók:
A torta tésztájához

1 bögre = 250 ml
1,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 bögre fehér tönkölyliszt
1,5 bögre reszelt répa
1/2 bögre darált dió
3/4 bögre nádcukor
300 ml növényi tej
1,5 tk. foszfátmentes sütőpor
bio vaníliás cukor
1 tk. fahéj
szegfűszeg
1/2 bio citrom leve és héja
1 csipet tengeri só
150 ml olaj

A krémhez
150 g jázminrizs
450 ml rizstej
200 ml szójatejszín
30 g bio növényi margarin
150 g nádcukor (nekem kicsit túl édes volt, kevesebb cukrot használnék...)
3 ek. citromlé

Összekeverjük a száraz anyagokat, majd hozzáöntjük az olajat és a tejet, és jól kikeverjük a tésztát. A sütőt 180 fokra melegítjük, kikent tortaformába öntjük és 35-45 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a krémet: a rizst megfőzzük a nádcukros rizstejben, amikor félig kihűlt, hozzákeverjük a margarint, botmixerrel habosítjuk és közben citromlevet csepegtetünk hozzá. A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kihűlt jázminrizzsel összekeverjük. A krémet a piskóta tetejére halmozzuk.
Tapasztalatok:
- a tészta belseje igen ragacsos maradt, noha a megadott 45 perc helyett közel 60 percig sült. Anyám szerint túl sok volt a megadott olaj és folyadék mennyisége...
- habbá verhető szójatejszín híján, burgonyakeményítővel elkevert rizstej került bele.

Hová tűntünk...?

Húha, most látom csak, lassan két hete, hogy nem jelentkeztem...
Hát igen, nem egyszerű hetek állnak mögöttünk...
Elsősorban Babócánk allergiája, ami jelenleg olyan közepes stádiumúnak mondható, azaz szedi az antihisztaminos szirupot + a homeopátiás hisztamint minden nap, így nagyjából elvagyunk... Mondjuk viszonylag elviselhetőek a tünetek... Viszont a kétféle gyógyszer egymás nélkül nem működik - teszteltük -, csak együtt, úgyhogy mindkettőt szedni kell minden nap...
A múlt héten sajnos történt egy haláleset a rokonságon belül, mely noha egy hosszan tartó betegség miatt "várható" volt, de azért csak megrázott mindenkit... Babócánknál pedig ez a számára új tapasztalás fokozta a kis lelkének szorongásait, úgyhogy most székletvisszatartási problémával küzdünk... (van ingere, hogy menjen a WC-re, nagyon kell is neki, de visszatartja egészen addig, hogy már ordít a görcsöktől...)
Én közben némi mélydepróba merültem, úgyhogy eléggé bezárkóztam magamba, a gépet sem igen kapcsolgattam mostanság. Most már jobb kicsit, igyekszem összeszedni magam, meg helyrerakni a lekivilágom, meg az agyam, de azért még kell némi idő... Meg hát ez az időszak arra is jó volt, hogy sikeresen csökkentsem a számítógépfüggőségem...:-)
Na, szóval, igyekszem majd minél hamarabb aktivizálódni...
Ezúton elnézést a sok kedves levélírótól, akik írtak nekem az elmúlt hetekben, igyekszem idővel mindenkinek válaszolni!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...