2008. május 30., péntek

Kókuszos daragombóc eperöntettel (vegán)

Ez a fogás ma ebédre készült, és hát nagyon finom lett!:-) Zöldborsóleves mellé gondoltam ki második fogásként (húh, az is olyan isteni volt végre friss bio borsóból, répából, leveszöldségből!), az eperöntet pedig adta magát a kicsit hanyatló eprekből adódóan. Babóca a levest sajnos gyakorlatilag kihagyta (a tésztát kihalászta, meg néhány répakarikát és a levét, a borsókat pedig kiköpködte...:-(, de a gombócból hármat bevágott, az öntet meg különösen bejött neki, nagyon dícsérte ("ennek olyan jó szaga van!":-)).

Kókuszos daragombóc
9 hós kortól, ha finom darából és nem teljes kiőrlésűből készíted a darát, majd lepürézed a kész gombócalapot
Hozzávalók (kb. 3 főre):
250 ml rizstej
250 ml víz
1 cs. van. cukor/ vagy 1 van.rúd belseje kikaparva
140 g teljes kiőrlésű búzadara
1 nagy marék kénezetlen bio mazsola
2-3 púpozott ek. kókuszreszelék
agave szirup/ vagy méz

A tejet és a vizet összeöntöm, beleteszem a vaníliát, és felforralom. Hozzákeverem a darát és a megmosott mazsolát, majd megfőzöm, fedő alatt hagyom lekapcsolás után, hogy megduzzadjon. Még langyos állagában édesítem a kókusszal és a sziruppal, vagy mézzel ízlés szerint. Fagyiskanállal gombócokat formázok belőle, leöntöm a forró öntettel és tálalom.

Eperöntet
1,5 éves kortól az eper esetleges allergizáló hatása miatt
Hozzávalók:
kb. 2 nagy marék eper
rizstej
1 ek. kukoricakeményítő
agave szirup/ vagy méz

Az egész epreket lábasba tettem, felöntöttem egy kis rizstejjel (éppen csak az aljára, nem is lepte el csak kb. félig), felforraltam, botmixerrel pürésítettem. A keményítőt csomómentesre kevertem 2-3 ek. hideg vízzel, a püréhez adva rottyantottam egyet rajta, és végül édesítettem.

2008. május 29., csütörtök

Szejtános tofufasírt sárgarépaszósszal (vegán)

Ez a szejtántéma nálam valahogy a nagy misztikumok körébe tartozik még egyelőre... Vettem már egyszer-kétszer előresütött és fűszerezett verziót, de az nekem nagyon fűszeres volt. Aztán próbálkoztam már többször a házi elkészítéssel porból, de az eredménnyel még nem vagyok teljesen elégedett... (merthogy a szejtán gyakorlatilag búzasikér, búzafehérje lenne, ami egy a hússal szinte egyenértékű fehérjepótlóként szolgálna, és a húshoz hasonló módokon alkalmazható, főleg ha vki nem szeretne túl gyakran szóját, tofut fogyasztani).

Van egy kedvenc amerikai vegán séfem, aki hihetetlen mesteri műveket készít a blogján a családjának, és köztük szinte kétnaponta szejtánt is. Igen ám, de nem csak szeletben, hanem pl. göngyölt "húsként" tekercsben, rétestöltelékként nagyobb darabban és még rengeteg verzióban, amikhez nem jövök rá, hogyan éri el a szejtán megfelelő állagát ahhoz, hogy olyan szép tekerhető legyen...?! Mert amikor én készítem itthon, mindig olyan "gumis"-rágós a végeredmény (Férj a múltkor pl. azt mondta, ha most azt adnám be neki, csigát eszünk a háza nélkül, simán elhinné...:-))), bár ha boltit veszek, az sokkal szárazabb.

Szóval, summa-summarum, nagy misztikum ez még nekem, ugyanakkor kihívás is, mert nem szeretnék én sem olyan sűrűn szóját enni, a fehérje viszont kell, főleg így a terhesség alatt!

Az alábbi recept egy olasz szakácskönyvből való, és mondhatom nagy sikert aratott egész családunkban!:-) Babóca csak úgy falta vacsorára. Eredetileg teljes egészében darált szejtánból készült volna, de mivel nekem éppen elfogyott itthon, kipótóltam füstölt tofuval. Nagy előnye volt a tepsiben sütés, így ugyanis teljes egészében fasírt-érzetet keltett, viszont elmaradt az a számomra már túl erős olajos íz. Durumtésztával és répaszósszal ettük.

Katánál
megtaláljátok a házi szejtánkészítés részletes bemutatóját fotókkal! Nála egyébként sok egyéb szejtános recept is olvasható!
Én még narancsos szejtánt készítettem ünnepi ételként (na, az nagyon finom volt kivételesen!)
és bakonyi szejtánszeletet korábban.

Szejtános tofufasírt
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
500 g natúr szejtán (nálam most fele szejtán, fele füstölt tofu)
1 vöröshagyma
1 cs. petrezselyemzöld
néhány bazsalikomlevélke
2-3 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
szójatej
teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
olívaolaj


A szejtánszeleteket felkockázzuk, majd a felaprított hagymával együtt konyhai robotgépben lepürézzük. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet és a kisebb darabokra tépkedett bazsalikomot, elkeverjük a liszttel és annyi szójatejjel, hogy jól formázható állagot kapjunk. Sózzuk, majd kis fasírtokat csinálunk belőle és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Egy olívaolajjal, ecsettel kikent tűzálló tálba tesszük a fasírtokat, és 200 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy 15 perc után megfordítjuk őket, hogy szép aranybarnák legyenek.

Tipp: a fasírtokat ehetjük zöldsalátával és friss paradicsommal is.

Hagymás sárgarépaszósz
1 éves kortól
Hozzávalók (5 főre):
500 g sárgarépa
1 ek. zöldségalaplé
500 ml víz
125 g vöröshagyma
némi növényi margarin
250 ml szójatej
100 ml szójatejszín
1,5 ek. citromlé
1 csokor friss kapor (ezt én kihagytam)
2,5 ek. fűszersó

A répát felszeleteljük, és a zöldségleveses vízben puhára főzzük. A hagymát finomra aprítjuk és a margarinon puhára pirítjuk. A többi hozzávalóval együtt az egészet pürésítjük, és a fasírtra/ tésztára öntjük.

2008. május 28., szerda

Vöröslencsepüré (vegán)

Vacsorára (majd másnap ebédre is:-) készült ez a püré, amely az eredeti recept szerint kenyérkrémként is használható lenne, de aztán valszeg túl sok vizet öntöttem hozzá, így elég folyós lett krémnek. Az ízhatása olyan lágyan indiais (finom!), ami Babócánál elsőre annyira nem aratott sikert, de aztán főztem hozzá krumplit neki, és azzal együtt már győzött az éhség.:-)
Tipp: ha valamilyen gabonával tálalod, akkor a HÜVELYES + GABONA = TELJES ÉRTÉKŰ (húst helyettesítő) FEHÉRJE!

Vöröslencsepüré
Hozzávalók (4 főre, de szerintem inkább min. 5 főre):
300 g vöröslencse
650 ml víz
150 g vöröshagyma
olaj a sütéshez
1 ek. fűszersó (pl. DM-es Alnatura)
1 ek. pirospaprika
1 ek. curry
1 ek. sötét balzsamecet
1 ek. tengeri só
1 ek. őrölt kömény
1 ek. őrölt koriander

A felaprított hagymát megpirítjuk az olajon a curryvel, paprikával és fűszersóval. Beletesszük a vöröslencsét, és együtt még 5 percig pirítjuk, majd a vízzel felöntjük és lassú tűzön puhára főzzük. Végül a balzsamecettel, tengeri sóval (szerintem akár el is hagyható), az őrölt köménnyel és korianderrel ízesítjük.

Forrás: 'Matthias Langwasser: Vegane Kochkunst'

2008. május 27., kedd

Mandulás eperturmix (vegán)

Ez a nagyon gyors és egyszerű turmix uzsonnára készült, és Férj és szerintem is nagyon finom lett! Babóca ki tudja miért, többször nekifutott, de valamiért nem barátkozott meg vele. Pedig a rizstejet amúgy imádja! Gyanúm szerint az eper nem jön be neki, mert azt most szezonban többféle verzióban próbálgatom vele, de valahogy mindig kikerüli...

Mandulás eperturmix
1,5 éves kortól az eper esetleges allergizáló hatása miatt
Hozzávalók (sacc per kábé, mert nem mértem igazán):
2 nagy marék eper
rizstej
2 ek. őrölt mandula
csipetnyi fahéj
agáve szirup (vagy méz)

Az epret beledobálom a turmixba, aztán felöntöm annyi rizstejjel, amennyi éppen ellepi. Hozzáadom a mandulát, fahéjat és jól összeturmixolom. A végén édesítem a sziruppal ízlés szerint.

2008. május 26., hétfő

Salátafőzelék tofupörkölttel (vegán)

Bevallom, salátafőzelékről egészen addig nem is hallottam, amíg el nem kezdtem Babóca hozzátáplálását 6 hós korában... Akkor elsőként a 'Kismama Babakonyhája' receptjét próbáltam, ami nagyon nem jött be egyikünknek sem! Elsőre sem, meg másodikra sem... Aztán jött egy másik babaszakácskönyves recept, az is elég íztelen és semmilyen volt. Mígnem rátaláltam most erre, ami viszont mindannyiunknak ízlett! Jó, mondjuk első nap Babócának lepüréztem némiképp a főzeléket, a tofupörköltet pedig széttörve adtam neki, mert 1. a főtt salátaleveleket korábban is mindig kihalászta 2. a tofukockákat magában valahogy nem komálja, csak aprózva. Másnap viszont már nem püréztem, mégis megette, bár azért azt el kell ismerni, hogy vannak nagyobb kedvenc étkei.:-) Az éhség viszont nagy úr!:-))

Salátafőzelék
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
1-2 fej nagyobb saláta
5-6 db közepes burgonya
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. olívaolaj
pirospaprika
2-3 ek. szójajoghurt
majoránna
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
esetleg kis kapor

A salátát megmossuk, és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a salátát és készre főzzük. A lisztet kis lábasban, szárazon kevergetve megpirítjuk, majd meglocsoljuk az olajjal és késhegynyi pirospaprikával. Egy kevés hideg vízzel felengedjük, belekeverjük a szójajoghurtot, és a megfőtt burgonyás salátára szűrjük (én inkább rántás-szerűen sűrítettem be vele, azaz jól belekevertem a salátába). Kiskanálnyi majoránnával és az apróra vágott fokhagymával fűszerezzük, sózzuk. Még egyszer felforraljuk, majd tálaljuk, a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk finomra vágott kaporral.
Tofupörkölt
1 éves kortól
1 kocka tofu
2-3 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 mk. pirospaprika
1 paradicsom
1 paprika
majoránna
borsikafű

Pörköltalapot készítek az olajon dinsztelt hagymával, és pirospaprikával, amiben megpárolom kicsit a felkockázott tofut, a végén pedig belefőzöm a kockákra vágott paradicsomot, paprikát. Közben a fűszerekkel ízesítem.
Forrás: Borszékiné Rétháti Ágnes: Az én reformkonyhám

2008. május 24., szombat

Erdeigombás - cukkinis spagetti (vegán)

Ez a spagetti egy mi van itthon éppen megoldás eredménye egy gyors szombati ebéd formájában. "Huh-hah" nagyon finom lett, mind a hárman rendkívül lelkesen és nagy adagokban villáztuk befelé!:-)

Erdeigombás - cukkinis spagetti1 éves kortól
Hozzávalók (2 főre):
kb. 120-150 g teljes kiőrlésű spagetti/ fő éhségtől függően (az olaszok amúgy ált. 100g spagettit számolnak fejenként akkor, ha utána van másik fogás is terítéken)
2-3 ek. olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
250 g erdei gomba (nálam ez most a fagyasztóból került ki)
1 közepes cukkini
200 ml növényi tejszín - most zabtejszín
só, bors

A tésztához felteszem főni a vizet. Közben az olajat felhevítem, és kicsit megpirítom benne az összenyomott fokhagymát. Hozzáadom a gombát, kicsit megpirítom, sózom-borsozom, majd kb. 10 percig párolom. Utána beleteszem a fél karikákra vágott cukkinit, és még 10 percig együtt párolom. A vége előtt kicsivel felöntöm a tejszínnel, megrottyantom kicsit és kész.

2008. május 23., péntek

Vera tönkölyös fonott kalácsa (vegán)

Egy ideje már kerestem valami jó kis kalácsreceptet reggelire, mígnem Vera (http://www.veravegakonyhaja.blogspot.com/) a figyelmembe ajánlotta az általa többszörösen letesztelt receptet.
Megsütöttem, és hát tényleg isteni lett!!:-) Hétvégi reggelikre kiváló! Még Férj szerint is, aki 1. nem csípi ugyebár a reform sütiket 2. a szárazakat meg aztán főleg nem.:-)) Egyetlen "hibája" volt, hogy este fél tízre sült ki, gondoltam megkóstolom, és hát a bűnbeesés teljes volt, mivel sikerült egyedül majd a harmadát bevágnom, így az egészséges határt bőven túlléptem.... Haja, a kismamás bűnbeesések, ugyebár...:-)
Viszont még mindig csak +2 kilónál tartok így az 5. hó végefelé, pedig szerintem tök sokat kajálok! Hurrá!!:-)
P.s.: ez nálam azért sarkalatos kérdés, mert Babócával 18 kilót sikerült felszednem, ami már nagyon kellemetlen volt a végefelé...

Tönkölyös fonott kalács Verától
1 éves kortól
Hozzávalók:
50 dkg tk. tönkölyliszt
6 ek cukor
1 csipet só
3 dkg növényi margarin
3,5 dl növényi tej
1 tk cukor
1 cs. szárított élesztő (organikus)
5 dgk mazsola

A lisztet tálba teszem, rászórom a cukrot és a sót, belemorzsolom a vajat. 2,5 dl langyos tejbe beleszórom az élesztőt a cukorral, felfuttatom. Az élesztős tejet a liszthez adom. Kézzel kidolgozom, annyi meleg tejet öntök még hozzá, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjak, ami elválik az tál aljától. Végül belekeverem a mazsolát.Meleg helyen 1,5 órát kelesztem, illetve míg a tészta a kétszeresére nő.Átgyúrom, három egyforma darabra osztom, hosszúkásra sodrom a darabokat és megfonom. Megfonom, vagy gyümölcskenyérformába teszem, még 1 órát kelesztem.A sütőt közben 190 fokra melegítem (légkeverésen 170) és 40 perc alatt megsütöm. (Tűpróba!)

2008. május 21., szerda

Rakott spárga (vegán)

Ez az étel nagyon gyors elkészítésű lenne, ha a spárga tisztítása nem venne annyi időt igénybe.:-) Én most zöldspárgával készítettem, aminek jóval karakteresebb az íze, mint a fehéré, ezért gyerekeknek érdemesebb szerintem a fehér spárgával készíteni, legalábbis kezdetben.:-) Amúgy elmondhatjuk, hogy Babócánknak sajnos egyáltalán nem ízlett, pedig Férj és szerintem is finom volt. A csemete meglátásom szerint azért nem komálta, mert 1. a zöldspárga nem annyira jött be, 2. az ételbe került gabonakolbász túl fűszeres volt.

Egyébként elárulná nekem valaki, hogy a bolti forgalomban kapható kész gabonakolbászok miért olyan állati fűszeresek, csípősek, paprikásak? Egy vega szerintem nem igazán keresi a húst imitáló ízeket! Anyám szerint, azok tutira nem vegák, akik ezeket csinálják, azért lesz ilyen...

Rakott spárga
1 éves kortól, de a spárga magában már 7 hós kortól adható
Hozzávalók:
300 g lehetőleg fehér hámozott spárga
4-6 szelet vékonyra szelt barna kenyér
kb. 180 ml szójatejszín
kb. 180 ml zabtej
1 közepes gabonakolbász
2 ek. szójaliszt
só, bors
kb. 50-70 g növényi sajt

A spárgát sós vízben megfőzzük nem túl puhára és jól lecsöpögtetjük. A kenyérszeleteket egy jól kizsírozott sütőforma aljára helyezzük, majd szétmorzsoljuk a tetején a gabonakolbászt. Rárétegezzük a spárgákat. A tejet, tejszínt, szójalisztet elkeverjük, sózzuk-borsozzuk, és a mártással a spárgákat leöntjük. A tetejére növényi sajtot reszelünk. 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Zöldsalátával, még melegen tálaljuk.

2008. május 19., hétfő

Sárgarépakrém (vegán)

Vacsorára készült ez a seccperces krém, ami Férj szerint "Hú, de nagyon jó", szerintem is finom, Babócánál pedig közepes fogadtatásra talált. A fotó már naplementénél készült, ezért ilyen sötét, bocsi! Tökmagolajos (VAS!) zöldsalátával, növényi sajttal és vega felvágottal ettük.

Sárgarépakrém
Hozzávalók (kb.2 főre):
200 g sárgarépa
1/2 ek. citromlé
1 mk. mustár
só, bors
borsikafű
metélőhagyma
őrölt szezámmag

A répát felkockázzuk, és sós vízben megpároljuk. Botmixerrel pürésítjük, a citromlével, mustárral, zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük, majd a tetejét őrölt szezámmaggal (KALCIUM!) megszórjuk.

2008. május 17., szombat

Csokipudingos mandarintorta - tojás nélkül (vegán)

Nemrégiben volt a szülinapom, így ismét megragadtam az alkalmat, és rendeltem néhány újabb szakácskönyvet külföldről.:-))) (A férjem már totál kivan, ha ismét újabb szakácskönyvre vadászom...:-) Ez a recept egy német vegán sütis könyvből van (ami annyira új, hogy csak néhány hete jelent meg), és tele van ránézésre finomabbnál finomabb sütikkel. Na, gondoltam, mivel Férj mindig reklamálta a reformsütiknél, hogy szárazak, kipróbálom ezt a pudingosat, mert azokat nagyon komálja. Az eredeti recept körtével írta, én mandarinnal csináltam, mert az volt itthon. Nekem és Babócának nagyon ízlett, de ő egy szeletnél megállt, és jött a kifogásaival...: 1. a kakaó miatt túl kesernyés az utóíze - OK, igazat adok, kicsit sok volt benne a kakaó, legközelebb karobbal csinálnám mindenképpen, 2. őszinte vallomással tartozik, miszerint azt elfogadta, hogy itthon eltűnt a hús, sőt jól is esnek neki a reformkaják a hétköznapi munkahelyi egészségtelen kajálásai után, viszont a sütik esetében nem hiszi, hogy valaha is át tud lépni azon, hogy pl. nem fehér lisztet, műpudingot és nem műtejszínt használok... És hogy valszeg sose fogok tudni olyan reformsütit készíteni neki, ami ütné a hagyományosakat...:-( Hát, ez van...!:-( Pedig én szívem-lelkem is beletettem, hogy jó legyen, és szerintem jó is lett! Na, mindegy, ez van egyelőre, elfogadom, ugyanakkor kihívás is számomra....:-)


Csokipudingos mandarintorta
1 éves kortól
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

A kevert tésztához:
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 g rizsliszt
25 g kakaó/ vagy karob
3 tk. foszfátmentes borkő sütőpor
1/4 tk. só
1/2 tk őrölt fahéj
180-250 g víz (esetleg több, vagy kevesebb)
1 ek. citromlé
80 g agave szirup (én mézet használtam)
60 g napraforgóolaj

A gyümölcsréteghez:
800 g édes mandarin
2 ek. sárgabaracklekvár
2 ek. narancslé
30 g mandulaszelet

A csokipudinghoz:
20 g kakaó/ vagy karobpor
60 g kölesliszt, vagy finom kölespehely
1/4 tk. tengeri só
350 g zabtej
2-3 ek. agave szirup / vagy méz
1/2 tk őrölt vanília/ nálam ez most van. cukor volt

pálmazsír a forma kikenéséhez
A fortaformát kikenjük, majd sütőpapírral kibéleljük. A kevert tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek legyenek! A sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés, de az én sütőm légkeverésen produkál ennyit) előmelegítjük. A liszteket, a kakaót és a sütőport egy tálba szitáljuk, egy villával a sót és a fahéjat belekeverjük. A víz felét, a citromlevet, az agave szirupot és az olajat egy másik nagy tálban összekeverjük. A lisztes keveréket kanalanként az olajas keverékbe szitáljuk, és kézi habverővel, vagy keverőkanállal rugalmas, sima tésztává keverjük. Szükség szerint a maradék vizet a liszttel felváltva kanalanként a tésztához adjuk. A tészta laza legyen, és könnyedén váljon el a kanáltól, de ne keverjük habosra. A tortaformába öntjük, lesimítjuk, és kanállal kicsit a szélek felé magasabbra húzzuk. 30-40 percig sütjük (tűpróba!). a sütőből kivéve kicsit hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük a formából, egy sütőrácsra csúsztatjuk és levesszük róla a sütőpapírt. A mandarinokat meghámozzuk. A pudinghoz a kakaót a liszttel és sóval csomómentesen elkeverjük a hideg zabtejben. Állandó keverés mellett felfőzzük, és kb. 3 percig főzzük, miközben folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a szirupot és a vaníliát, majd még egyszer felforraljuk. A még meleg pudingot a süteményre simítjuk, és a mandarinszeleteket rögtön belenyomkodjuk. A baracklekvárt a narancslével elkeverjük, kicsit felmelegítjük, és a mandarinra kenjük. A mandulaszeletekkel a tetejét megszórjuk.
Forrás: Angelika Eckstein: Vegan backen

2008. május 16., péntek

Tejmentes vanília fagylalt - fagyigép nélkül (vegán)

Megállíthatatlanul beindult a fagyiszezon, amit a kedves vegás bloggertársnők ezirányú ténykedései is mutatnak!:-)
A fagyival is úgy vagyok/ voltam, ahogy az eperrel, azaz sok éven keresztül nagyon szerettem, de aztán egyrészt ahogy néhány éve megjelentek garmadával a porfagyik, másrészt elkezdtem egyre kevesebb tejes dolgot fogyasztani, ezirányú elhivatottságom is az évi max. 2-3 alkalomra csökkent.
Mostanság viszont Babóca is elkezdett egyre jobban érdeklődni a fagyi iránt, így házi tejmentes recept után néztem.
Be kell vallanom, az a mostani verzió sajnos nem igazán nyerte el a tetszését, de azt nagymértékben betudnám ama történésnek is, hogy előrre egy nappal vendégségben madárejes Carte d'Or fagyit evett, és hát bizony azzal nem igazán vette fel a versenyt valóban... Pedig még Férj szerint sem volt rossz ez a szójatejszínes változat!:-)

Utólagos megjegyzés: azóta már inkább zabtejszínnel próbálom készíteni a fagyit és számunkra sokkal élvezhetőbb, mert nincs az a szójás mellékíze!

Íme néhány egyéb fagyi recept:
Vera vegán vaníliafagyija és meggyfagyija
Kata vegán karobos csokifagyija

Ezen az amerikai blogonhttp://veganicecream.blogspot.com/ pedig garmadával találtok vegán fagyirecepteket!


Tejmentes vaníliafagyi
1 éves kortól
Hozzávalók
(4 főre):
400 ml szójatejszín
80 ml agave szirup
1/2 tk. őrölt vaníliarúd

Az összes hozzávalót turmixban, vagy konyhai robotgéppel összekeverjük és a fagyasztóba tesszük. Amikor megfagyott, még egyszer felverjük, hogy a jégkristályok szétessenek, majd azonnal tálaljuk.

Forrás: Matthias Langwasser: Vegane Kochkunst

Vaníliás-epres zabkása (vegán)


Gyerekkoromtól kezdve az eper volt a legnagyobb kedvenc gyümölcsöm! Még mindig a számban érzem anyai nagyanyám messze híres eperdzsemjének ízét, amit a reggel hozott friss kiflire kentünk és kakaót ittunk hozzá, ha nála voltunk. Hmmmmm, de finom volt! Amikor látogatóba mentünk hozzájuk, eperéréskor bevetettük magunkat a kertbe a tesómmal és tőről ettük a finom, illatos epret. Hol vannak már azok a finom, illatos, zamatosan édes egykori eprek...:-(( Már jónéhány éve nem sikerül olyan epret becserkésznem bolti, vagy biopiaci úton sem, ami ahhoz hasonlatos lenne. Íztelenek, szagtalanok, savanyúak, vegyszerízűek...:-( Idén viszont vagy nekem van már nagyobb szerencsém, vagy valami változott, mert már több egész finom eperbe belefutottam. Ez a kása nagyon finom, Babócának is ízlik, de az eperrel úgy általában még barátkozó viszonyban van, ezért kissé fenntartásokkal viseltetik iránta.
Vaníliás-epres zabkása
1,5 éves kortól az eper esetleges allergizáló hatása miatt
Hozzávalók (kb. 1 anyára + 1 babára számolva:-):
5-6 púpozott ek. kis szemű zabpehely
1 marék kénezetlen bio mazsola
vaníliás szójatej
szénsavmentes ásványvíz
őrölt szezámmag
őrölt lenmag
eper
Egy lábasba teszem a zabpelyhet, és fele-fele arányban felöntöm annyi vízzel és vaníliás szójatejjel, hogy jól ellepje (nem kell vele nagyon spórolni, mert a zabpehely jól magába szívja a folyadékot, még utána is lehet akár tölteni főzés közben). Közepes tűzön felmelegítem, hozzáadom a megmosott mazsolát és addig főzöm lassú tűzön, amíg megpuhul a zabpehely. Az epret felaprítom, egy tálkába teszem és ráhalmozom a közben fejenként 1 kiskanál őrölt szezámmaggal és 1 kiskanál őrölt lenmaggal elkevert kását.
Utóbbi magos párosítás ötlete Lugosi Dórától származik, így ugyanis a szezámmag biztosítja a magas kálcium, a lenmag pedig az Omega 3 zsírsav bevitelt is. A lenmag mennyiségével a gyerekeknél kezdetben vigyázzunk, mert kissé kesernyés ízű, inkább kisebb mennyiséggel kezdjük a próbálkozást, nehogy elriadjanak!:-)

2008. május 15., csütörtök

Tepsiben sült tészta, avagy "pasta al forno" (vegán)

Ennek a tipikus olasz éteknek jelenlegi változatát az éppen Londonban élő, gyönyörű fotókat készítő, dél-olasz Fiordizucca blogján olvastam. Dolcevita is készített hasonlót nemrégiben, nála az étel gasztro-eredetéről is olvashattok. A recepttel én annyit tettem, hogy vegánosított, a sonka helyett plusz cukkinit használtam. A végeredmény valami isteni lett, az egész család mondhatni kétpofára ette vacsorára.:-) Az energia- és időráfordítás pedig szinte minimális. A mozzarella-jellegű növényi sajt is jól vizsgázott, mert egészen autentikusan olvadt, az íze pedig az eredetihez hasonló volt, azaz semleges.:-)


Tepsiben sült padlizsános tészta
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
400 g tollhegy-tészta (penne rigate)
olívaolaj
1 nagy padlizsán
1-2 kisebb cukkini
700 g paradicsomszósz (nálam Mutti konzerves)
120 g mozzarella-jellegű növényi sajt
2 db friss paradicsom
friss bazsalikomlevélkék
őrölt napraforgómag
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Felkockázzuk a padlizsánt, a cukkinit karikázzuk, néhány evőkanál olívaolajon megpirítjuk a szétpréselt fokhagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt és cukkinit és egy-két percig együtt pirítjuk. Beleöntjük a paradicsommártást, hozzáadjuk a friss bazsalikomot, sózzuk-borsozzuk és addig főzzük, míg a padlizsán kellően megpuhul. Közben megfőzzük a tésztát, leszűrjük, majd ízesítjük egy kis szósszal. Egy méretesebb magas falú tepsiben, esetleg nagyobb tortaformában elkezdjük a rétegezést. Egy réteg tészta - paradicsomos padlizsán - kockákra vágott növényi sajt - majd ismét tészta a tetejére. Felül betakarjuk a karikákra vágott friss paradicsommal, megszórjuk őrölt napraforgómaggal és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, vagy amíg kellően megpirul a teteje.

2008. május 13., kedd

Az 5. hónapba léptünk, és KISCSAJSZI LESZ!:-)

Hát, képzeljétek, már félidőnél vagyunk!!! Bizony ám, magam sem hiszem, hogy így repül az idő! Hihetetlen, hogy még szinte mintha "tegnap" óta tudnám csak, hogy babát várok, aztán valójában a héten betöltöm a 40-ből a 20. hetet, és lassan már kezdhetek a szülésen parázni...:-) Már lassan szervezhetjük a 2. kiságyat, kezdhetem mosni majd a babaruhákat, és aztán secc-perc és készíthetem a kórházi csomagom...:-) Jujjaj, de gyorsan itt lesz...!

És néhány napja már azt is tudjuk, hogy fiacskánknak hugija születik (ami az intuícióink alapján egyáltalán nem volt meglepetés:-), úgyhogy kezdhetünk lányneveket keresni!:-)

Már jó ideje gyűjtögetem a gondolataim az eltelt 4,5 hónappal kapcsolatban, úgyhogy éppen ideje, hogy papírra vessem a mérlegem!:-)
Úgy gondoltam, leginkább a vegetáriánus várandósság oldaláról közelíteném meg a dolgot, hátha ezzel később majd másoknak is segítek.

A fotón fent én lennék aktuálisan az 5. hónapban, stílszerűen a konyhámban fotózva:-)

Étvágy, ízlésváltozás
Tavaly decemberben Babócánk tejérzékenysége miatt elég jelentősen vegán étkezéssel éltem (azaz se hús, se tejtermék, se tojás általában, bár utóbbit azért időnként igen), aztán ez szép lassan változni kezdett az elmúlt hónapokban... Miután túlestem a kb. 6 hétig tartó émelygős korszakomon, lassan egyre jobban kezdtem kívánni a sajtokat... Aztán a joghurtokat.... meg néha nagyon-nagyon a túrót... Sőt, úgy kb. 2 hetente a halat is visszavágytam, amit utoljára kb. 1,5 évvel ezelőtt ettem...!
A tojást úgy döntöttem eszem a B12 vitamin miatt, így hetente max. kb. 2 alkalommal előfordul a konyhánkban, de lehetőleg bio kivitelben.

A húst? Hát, ha most nagyon őszinte akarok lenni, az 5 hónap alatt kb. 4-5x talán még azt is kívántam, aztán egy pici darabot meg is kóstoltam az aktuálisból, és utána már nagyon nem kívántam...:-) Pedig a rokonság jelentős része mind a mai napig arra vár, hogy mikor térek megint vissza a húshoz, mondván igaz, hogy Babócánkkal is végig lakto-ovo vegaként éltem a terhesség alatt, de a 9 hónap alatt akkor kb. 5-6x ettem húst, többnyire étteremben, vendégségben. Egyelőre még nem érzek nagy késztetést a visszatérésre, de ha így lenne mégis, arról ígérem, mindenképp beszámolok majd!:-)

Eleinte nagy elánnal indultam neki, hogy ez alkalommal Babócához való hűségem jeleként vegán babavárást élünk majd meg, de bevallom, úgy döntöttem, hallgatok a testem jelzéseire, és ha kívánok bizonyos állati fehérjéket, nem feltétlenül tagadom meg magamtól... Azt mondjuk el kell ismernem, hogy baromira nem egyszerű így lavírozni, hogy a csemetének tejmentesen kellene főznöm, de én ugyanakkor időnként majd meghalok egy kis túróért... Előfordul bizony, hogy stikában kapok be 1-2 szelet sajtot a hűtőből, mert ha Babóca meglátná, kifordulna magából, ugyanis annyira szereti a sajtot!:-((

Testsúly
A terhességet 64,5 kilóval kezdtem, most vagyok a 20. héten 65 kiló. DE! Az émelygős korszakomban fogytam 3 kilót, és azóta visszajött az a 3 kiló, majd még + 0,5. Akor az +3,5 talán?:-)


Laborleletek, vizsgálatok
Eddig egy teljes vérképet csináltak, ahol nézték pl. a vasat, hemoglobint, egyebeket is. A vasam pl. a normál értékek alsó tartományában volt, de még teljesen normális! A hemoglobinom volt minimálisan a legalsó normálérték alatt, de a dokim szerint ez egy pillanatnyi vérhígulás is lehetett akár, és még semmiképp sem kóros. És mivel a közérzetem teljesen jó, nem kell vele foglalkozni.

Ami viszont abszolút pozitív volt számomra, hogy a nőgyógyászati rákszűréseken közel 10 éve nem sikerült teljesen negatív leletet produkálnom (mindig a képben volt valamilyen bakteriális fertőzés, vagy candida), most először viszont P1-es lett, ami a teljesen negatív lelet! Nagyon örültem neki, és ezt mindenképpen összekötöttem magamban az elmúlt 1,5 év jelentős étrendváltozásainak, köztük az édességek jelentős elhagyásának, illetve csökkentésének is!

A genetikai vizsgálatok is mind rendben vannak idáig, és remélem, ez nem is változik sokat a jövőben sem!
Egyedül annyi van, hogy a legutóbbi ultrahangon mélyen fekvő méhlepényt állapítottak meg, ami miatt az elkövetkező 4-5 hétben mellőznöm kell pl. az emelgetést, guggolást, futkározást stb., nehogy elpattanjon egy ér a méhlepényen az esetleges erőlködéstől és bevérzés alakuljon ki. A következő ultrahangra viszont szerencsés esetben feljebb kerül már, és ez sem lesz gond.


Étrendiegészítés, vitaminok
3 évvel ezelőtt Babócánál még elkezdtem szedni az Elevitet, de olyan rosszul voltam tőle (szédülés, gyengeség egyebek, a dokim szerint túl erős volt a szervezetemnek az a nagy adag szintetikus vitamin), hogy egy időre abbahagytam, majd csak heti 1-2 szemet szdtem belőle. Azon kívül Magne B6-ot kellett még szednem a túl korai méhösszehúzódások miatt, de vasat pl. egész végig egyszer sem, mert végig normáltartományban maradtak az értékeim. Remélem, ez most is így lesz!:-)

Most Kisbolygónkkal már kezdettől arra törekedtem, hogy ne szintetikus, hanem természetes eredetű étrendkiegészítőt, pl. vörös bogyósgyümölcsökből készültet szedjek. ELőször januárban a Flavonmax lekvár állagúval kezdtem, de valahogy 2-3 hónap után sem voltam a topon közérzetileg, ezért átváltottam a dr. Steinberger 'Eisenblut Plus' vörösbogyós természetes italára, ami tartalmaz vasat és a teljes B-vitamin komplexumot is, beleértve a B12 vitamint is. Egy üveg 3.000 Ft és kb. 3 hétre elegendő, gyógyszertárban kapható. Ettől teljesen jól vagyok, nincsenek gyengeség- és rosszközérzet tüneteim, mint 'anno' 3 évvel ezelőtt fiacskánkkkal.
Közérzet
Hát, azt kell hogy mondjam, hogy Á-Babával 3 éve gyakorlatilag végiggyengültem és depresszióztam a 9 hónapot, most fizikailag teljesen jól vagyok, olyannyira, hogy bevallom gyakran csak a nap végén, amikor leülök, tudatosodik bennem, hogy velem van egy pocaklakó is.:-) Á. ugyanis akkoriban reggeltől-estig rugdosott, mint a motolla és az nagyon fárasztó volt. Kislánykánk viszont idáig teljesen szolídka.:-)
A frontokra viszont sokkal érzékenyebb lettem, a kifejezetten rossz közérzetes napjaim a hidegfrontok idején vannak, akkor teljesen el- és legyengülök, aztán ahogy megjön a meleg, jól leszek.:-)
Hát, ennyi így röviden első 5 hónapunk összefoglalója, igyekszem majd az elkövetkezőket is dokumentálni.:-) Ha esetleg vegetáriánus kismamáknak egyéb kérdésük lenne, írjatok nyugodtan privátban!

2008. május 8., csütörtök

Csomagot hozott a postás! (Pakk 3.:-)

A héten hozzánk is becsöngetett a postás és csomagot hozott! Ízbolygó és Max mellett én is kaptam Nóritól Szabadkáról néhány nagyon kedves figyelmességet! Nagyon meglepődtem, mert igazából ha visszagondolok, ilyen önzetlen és kedves, ugyanakkor személyes gesztusban nem sűrűn volt még részem!

Kaptam két nagyon jó és nagyon hasznos makrobiotikus receptgyűjteményt, az egyikben fehérje- és húspótlók, a másikban pedig kenyérpástétomok vannak. Aztán kaptam egy nagyon jó kis gyógynövényes gyűjteményt és egy Szepes Mária meditációs CD-t. Ja, és mindemellé természetesen egy nagyon kedves kis levelet is!:-)

Nagyon meghatódtam és rendkívül jó érzéssel töltötte be a napomat ez a csomag! Nagyon köszönöm Nóri, mindenképpen főzök majd belőle, amit ide is felteszek majd!

2008. május 4., vasárnap

Rebarbarás-almás morzsatorta tofukrémmel (vegán)

A rebarbarával hasonlóképp álltam tavalyig, ahogy a spárgával, azaz "mit is kell ezzel kezdeni és hogyan is, és finom ez egyáltalán"? Anyám régebbi kertjében pl. egy ideig bokrokban állt a rebarbara, amit hevesen kínálgatott mindegyik családtagnak, de mivel túlzott bólogatásra nem találtatott, egy idő után kiírtotta, mert valszeg ő sem tudott vele sokat kezdeni.:-( No, aztán tavaly, igazi főzőcskézéseim kezdetén egy alkalommal a heti biocsomagunkban rebarbara is érkezett, így nem maradt más hátra, belevágtam.:-) És hát elmondhatom, onnantól kezdve októberig vadásztam a rebarbarára, annyira bejött! Mondhatni nagyon-nagyon megszerettem, sőt az egyik kedvenc zöldséges gyümölcsömmé lépett elő!:-) Az a kellemesen citromos íze valami lenyűgöző! És mivel anyám tavaly új házba, új kertbe költözött, most le is adtam a rendelésem, hogy rebarbara legyen ám!:-))
Ezt a tortát Anyák napjára készítettem ajándékba, és mondhatom, igazán nagy sikert aratott!:-) Felnőttek, gyerekek körében egyaránt! A tofukrém különösen, azt a gyerkőcök nagykanállal habzsolták (egyedül Férj jegyezte meg, hogy "finom ez a krém, de kár, hogy szója íze van":-)! Ja, és ami még fontos, hogy a torta alaptésztája, nagyon finom puha lett, ami meglepő tapasztalás volt számomra teljes kiőrlésű süti esetében.

Rebarbarás - almás morzsatorta tofukrémmel
1 éves kortól
A rebarbara amúgy 8-9 hós kortól adható.
Hozzávalók:
Az alaptésztához
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
125 g növényi margarin felolvasztva
100 g rizsszirup (vagy agaveszirup, vagy juharszirup, vagy méz)
2 ek. szójaliszt
1 tk. foszfátmentes, borkő sütőpor
reszelt bio citromhéj
egy kis növényi tej (nálam zabtej éppen)
A morzsakéreghez:
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
125 g lágy növényi margarin
3 ek. agave szirup (vagy juharszirup, vagy méz)
100 g darált mandula
1 tk. őrölt fahéj
A gyümölcsréteghez:
Az eredeti recept 1 kg almát írt, de én ezt módosítottam alma + rebarbara kombinációjára.
500 g szeletekre vágott alma
500 g felaprított rebarbara
100 g bio mazsola
juharszirup
A tofukrémhez:500 g natúr tofu
200 ml szójatejszín (én a felverhető fajtájút használtam)
100 g agave szirup (vagy lsd. fenti alternatívák)
1/2 tk őrölt vaníliarúd (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
A robotgép tésztadagasztó fejével az alaptészta hozzávalóit szilárd tésztává gyúrjuk. A megmosott mazsolát fél órára meleg vízbe áztatjuk. A morzsakéreg összetevőit kézzel összegyúrjuk. Az alaptésztát belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk akkorára, hogy a tortaforma magas peremét is megtöltse a tészta, majd a kizsírozott formába helyezzük (én 24 cm átmérőjű formát használtam). A rebarbarát úgy tisztítjuk, hogy a végeit levágva, a külső szálas héjréteget késsel, vagy zöldséghámozóval vékonyan lehántjuk. Pirosas-rózsaszínes rebarbarát vásároljunk, mert a nagyon zöld még éretlen, és túl kemény. A tésztára ráhelyezzük a mazsolával elkevert gyümölcsöt, amit aztán vékonyan juharsziruppal meglocsolunk. A morzsakérget kézzel a tetejére morzsoljuk. 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A tofukrém összetevőit botmixerrel összekeverjük és a süteménnyel együtt tálaljuk (a krémnél én végül nem mértem ki az édesítő mennyiségét, hanem fokozatosan adagolva mindig ízlelgettem).
Forrás: Matthias Langwasser: Vegane Kochkunst

2008. május 2., péntek

Karalábés spárgaragu (vegán)

A spárgával sokáig nem voltam olyan semmilyen viszonyban... Talán 2 éve fordult elő először, hogy én is vettem nyers állapotában, és megpróbáltam kezdeni vele valamit (beleértve persze az első küzdést, hogy "hogyan is kell ezt megtisztítani"?:-). Az első próbálkozásom emlékeim szerint nem sikerült valami fényesre - Férj se volt nagyon elragadtatva -, de nem adtam fel!:-) Már csak azért sem, mert az egyike az első tavaszi frisseknek, és hát már nagyon-nagyon-nagyon vágyom ilyenkor valami friss hazai termékre!

Ez a ragu vacsira készült, és hát remek fogadtatásra talált össznépileg! A férjem konkrétan annyira lelkes volt, hogy kérte, mindenképpen vegyük fel a családi kedvencek listájára! Babócának kétféleképp tálaltam, mert a korábbi tapasztalatok szerint nem akartam megkockáztatni, hogy "megint" nem eszik, így elsőre püréként. Mivel a köret hozzá rizstejes krumplipüré és quinoa (ejtsd: kinva) volt (tudjátok a FEHÉRJE!!!), a ragut leturmixoltam, belekevertem a pürébe, és adtam hozzá egy jó adag főtt quinoat. Annyira bejött neki, hogy még lefekvés után is kikiabált a szobájából, hogy "Anya, kéjek még püjét!".:-)))
Másnap viszont bátrabb voltam, és egészben tálaltam neki, és úgy is megette! A spárgát is, és a karalábét is!

Egyébként úgy tűnik, mintha valami áttörés készülne a zöldségekhez való viszonyában, mert egyre inkább egészben elfogadja azokat is, amiket korábban csak pürékben...

Na, ja, tudom, ez leginkább csak tőlem függ valójában, mert most a babavárás időszakában az energiáim, türelem-készleteim sokkal korlátozottabbak, így nem kínálok már fel neki alternatívákat, ha nem eszi meg, éhes marad, és aztán egy idő múlva örül, ha eheti, illetve igyekszem nem stresszelni már magam azon, hogy "nem eszik a gyerek"... Valszeg egyébként utóbbi a történet legfontosabb tényezője, mert most már én is egyre biztosabban ki merem jelenteni, hogy a gyerek kajához való hozzáállása 80-90%-ban a szülő lelki hozzáállásától függ!

Karalábés spárgaragu
8-9 hós kortól adható a teljes fogás
Hozzávalók (4 főre):
750 g fehér spárga
2 fiatal karalábé
2 újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. vaj
200 ml zöldség alaplé
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
1 cs. snidling
75 g szójatejszín
A spárgát megmossuk, a fás végeket levágjuk. A spárgafej kihagyásával egy spárga-, vagy zöldséghámozóval meghámozzuk (fentről lefelé haladva egyre vastagabban). A spárgacsúcsot levágjuk, a megmaradt szálakat kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk. A karalábét meghámozzuk, a fás részeket kivágjuk, és 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Az újhagymát is megtisztítjuk és vastagabb karikákra szeljük, a fokhagymát pedig vékony szeletekre. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, és a spárgadarabokat (a spárgacsúcsok nélkül) a fokhagymával együtt megpároljuk. Hozzáadjuk a karalábét, a zöldséglével felöntjük. sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Lefedve, alacsony tűzön kb. 4 percig dinszteljük. Majd beletesszük a spárgacsúcsot és az újhagymát is, lefedjük és újabb 6-8 percig pároljuk. Közben a snidlinget megtisztítjuk, felaprítjuk, és a végén a szójatejszínnel együtt a zöldségekhez adjuk.
Tipp: illik hozzá az újburgonya, a rizstészta, vagy a párolt rizs.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...