2012. június 19., kedd

Mogyorós - vaníliás keksztorta


Nemrégiben találtam az archívumban ezt a tortát, ami még 2 évvel ezelőtt készült és jelent meg aztán a Délmagyarország hétvégi gasztromellékletében.:-)
Sütés nélkül készül, nagyon finom, és igen gyorsan elfogyott!:-)

És most felteszem ide is, hálám jeléül minden kedves olvasómnak, aki rendületlenül érdeklődik privátban, mikor folytatom a blogot...:-) Gondolattal irányított blogírás nincs még?:-)) Mert akkor nagyon gyorsan haladnék ám!:-)))) 


Mogyorós - vaníliás keksztorta
Hozzávalók (egy 22 cm-es kapcsos tortaformához):
A kekszalaphoz
:
300 g vegán (tej- és tojásmentes) keksz (pl. DM-ben a 'Digestive' keksz)
3 ek. karobpor vagy 4 ek. kakaó
100 g növényi margarin/ kókuszzsír
4 ek. agave szirup (esetleg méz)
egy marék mogyoró

A vegán cukrászkrémhez:
30 g rizsliszt
15 g kukoricakeményítő
500 ml növényi tej (a legjobb a vaníliás szójatej)
30 g növényi margarin
egy csipet őrölt vanília
egy csipet kurkuma
1 bio (kezeletlen) citrom héja
2 ek. nádcukor
egy csipet só


Először a krémet készítsük el. Egy kis lábasban felolvasztjuk a növényi zsiradékot, majd beleszórjuk a lisztet és a keményítőt, kis növényi tejjel felöntve. Lehúzzuk a tűzről, és habverővel kavargatjuk, hogy ne csomósodjon. Hozzáadjuk a maradék tejet, a csíkokra vágott citromhéjat, a vaníliát, és egy csipet sót. Folyamatos keverés közben felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük közepes lángon, hogy besűrűsödjön. Kihűtés előtt a citromhéj darabokat kivesszük a krémből, majd fóliával letakarva, hagyjuk kihűlni.
Egy konyhai aprítógép segítségével morzsásra aprítjuk a kekszet a mogyoróval.
Beletesszük a karobport, a felolvasztott margarint/ kókuszzsírt, és az agave szirupot. Az így kapott masszát belesimítjuk a tortaforma aljába (ha nem áll össze kellően a kekszalap, adhatunk még hozzá egy kis növényi tejet), és rásimítjuk a kihűlt krémet. Díszítésnek megszórhatjuk a tetejét aprított (esetleg pirított) mogyoróval.

Tipp: amennyiben vaníliás szójatejjel készítjük a krémet, figyeljünk rá, hogy az karakteresen édesített. A krémet ehhez igazodva édesítsük!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...