2011. december 23., péntek


Hát, bizony már holnap Karácsony, és akármennyire is szerettem volna, nem fért bele (energiában, de inkább talán lelkileg sem...), hogy több bejegyzéssel zárjam az évet...
Mindenesetre, "kárpótlásként" addig is ajánlom figyelmetekbe a


ahol az elmúlt években több blogtárssal közösen összegyűjtöttünk sok vegán ötletet Karácsonyra és az ünnepekre. A receptek tej- és tojásmentesek is, így nagyon jól használhatóak allergiás vendégek esetére is!

Ajánlom még figyelmetekbe a karácsonyi gyűjteményt itt a blogomon is!

És hát, gyönyörűen csillagporos, 
békés Karácsonyt és minden jóban bővelkedő Új Évet kívánok minden kedves, még erre járó olvasónkak!:-)

2011. szeptember 18., vasárnap

Hercegnő torta, vagy Hello Kitty torta II. (tej- és tojásmentes), és a 3. szülinap


Hála a jó égnek, bármennyire is stabilan tartotta magát, lassan a hercegnők elkezdték lenyomni Hello Kittyt a dobogó tetejéről...:-)) (na jó, önmagában Hello Kitty is aranyos, csak kicsit túl sok volt belőle az elmúlt 1 évben:-).
Noha már egy éve, a második szülinap óta azt hallgattuk, hogy "majd amikor megyek óvodába, Hello Kittyt tortát viszek!", idén egy spanyolcsavarral bekerültek a képbe a balerinák, hercegnők.:-) Na, Kittyke azért nem tűnt el teljesen, a végső megállapodás az volt, hogy az itthoni buliba készüljön hercegnős, az óvodaiba pedig mégis csak Hello Kitty.:-))

Az elmúlt évek egyik legfőbb tapasztalata nálunk az volt, hogy az ünnepelt gyerek a legtöbbször a formát, és a díszítést pontozza, magát a tortát nem túl sűrűn eszi...:-) Illetve a marcipánt ezerrel! A Kicsinél nálunk is nagy marcipán-imádat van mostanság - meg ha már édes, akkor azt én is jobban el bírom viselni, mint a fondantot-, úgyhogy a borítás adta magát. 
Belül a szokásos piskótát sütöttem meg, most annyi csavarral, hogy Mónika ötlete alapján kombináltam a kakaós és a sima piskótát. Utóbbit vendégeknek idén már leginkább 100% fehér bio liszttel sütöm, mert így érdekes módon mindig elfogy (...), a csokisnál szoktam "csalni".:-)
A töltelék eperlekvár, csokis és vaníliás puding volt. És a vendégek szerint nagyon finomra sikeredett (el is fogyott), a gyerekek közepes lelkesedéssel fogyasztották.:-)

 A díszítés leginkább úgy alakult ki, hogy kevés lett a borításra szánt marcipán, elkezdtem toldozni-foltozni, ami elég csúnya lett, így feltettem rá a szalagot. Aztán felül repedezni kezdett a marcipán, oda kerültek a takarásra szánt virágok, cukorgyönggyel a közepén.:-)) A hercegnők közül a hátsó kettő műanyag figura, az első marcipán.

A Hello Kitty torta is a tavalyi kókuszos krém után most marcipános borítást kapott, belül az egyszerűség kedvéért ugyanúgy csokis (karobos) és sima piskóta, a töltelék eperlekvár, csokis és vaníliás puding.

 Csokis-vaníliás Hercegnő, vagy Hello Kitty torta
Hozzávalók (egy 28 cm-es tortához):
Sima piskóta
250 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 g barna cukor
½ citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat250 g bio fehér liszt (vagy fele sima, fele teljes kiőrlésű, vagy 100% teljes kiőrlésű)
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
6 ek. olaj

Csokis piskóta
250 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 g barna cukor
½ citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat250 g bio fehér liszt (vagy fele sima, fele teljes kiőrlésű, vagy 100% teljes kiőrlésű) + 2 ek. karobpor/ vagy kakaópor
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
6 ek. olaj

Vaníliás puding és Csokis puding
1-1 cs. bio pudingpor (vaníliás és csokis)
2-5 ek. nádcukor adagonként
400-400 ml növényi tej (pl. zabtej)

Bio eperlekvár
Marcipán a borításhoz (kb. 200 g/ torta)/ a rózsaszín marcipánt céklakivonattal színeztem

A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Kókuszzsírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
A krémhez felfőzzük a tejben a cukorral elkevert pudingport, külön a csokist és a vaníliást. 

A torták összeállítása:
Hercegnős - félbe vágjuk mindkét tortalapot. A rétegezés: csokis lap - vaníliás puding - sima piskóta - csokis puding (itt a puding alá kentem lekvárt is) - csokis piskóta - van. puding - a tetejére sima piskóta. Kívülről megkentem lekvárral, és a keményítőn/ vagy nádporcukron kinyújtott marcipánnal borítottam.

Hello Kittys: itt csak 3 réteget raktam (csoki-sima piskóta-csoki), a töltelékeket ugyanúgy, mint fent, a formázást, díszítést a tavalyi torta alapján. Pici lekvárral ragasztottam fel az áfonyát és a mazsolát a marcipánra.

Nyár volt, szülinapok és megvagyunk:-)

Zabtejszínes jégkrém
 Hűha, olyan régen és ritkán jártam erre az elmúlt hónapokban, hogy az időközben alaposan megváltozott blogrendszerben már azt is alig tudtam hirtelen, hol kell feltölteni új bejegyzést!:-))

Na, szóval, vége lett a nyárnak... Illetve volt idén egyáltalán nyár?! Mintha idén kimaradt volna...:-( Mi azért eltöltöttük valahogy.:-)
A Nagy június 1-től kezdte már a nyári szünetet (gyeses anyukák nagyobbikja nem járhat oviba a nyáron - mifelénk - sem...), de szerencsére amennyire tartottam a 3 hónaptól, viszonylag gyorsan eltelt. Például néhány betegséggel...:-))) 2 tüszős mandulagyulladás a Nagynak, aztán egy vírusos, utána nyirokcsomógyulladás hónapokig. Ezzel el is voltunk július végéig, akkor elmentünk nyaralni a Balcsira. Külföldre nem mertünk menni, az elmúlt évek gyerekbetegségi statisztikái miatt... (pedig én már nagyon mentem voltam!:-). Jó volt, gyorsan eltelt, és mi még kifogtuk a zimankós nyár előtti utolsó közel 40 fokos hetet! Hurrá:-)


 Aztán mire hazajöttünk, a Kicsinek lett 40 fokos láza, ami kisebb lázzal ugyan, de kitartott 2 hétig...
És már el is jött augusztus közepe.:-))

Közben 4. éves lett a Vegagyerek blog!! Tádáááá....:-))
Tekintve viszont, hogy idén annyira elhanyagoltam Szegénykémet, nem volt merszem megemlékezni eme jeles eseményről...:-) Most viszont ez is pótolva, pipa!:-)

Szóval, jött az augusztus, amikor is egy svédcsavarral a nehezen megszerzett óvodai helyeinket leváltottuk, és átírattuk mindkét gyereket egy Montessori óvodába. A fő keresztmetszet a Nagy volt, akivel miután végigcsináltunk egy 2 éves "nemakarokóvodábamenni-gyereértemebédután" maratoni menetet, ami idővel kiegészült egy közel 2 éves állandó hasfájás + hasmenés menettel is (többszöri teljes gasztroenterológiai kivizsgálással és szerencsére teljesen negatív eredményekkel), és az óvoda közeledtével már augusztus elején elkezdtük/folytattuk ezeket újból...Na, akkor tehát egy hirtelen ötlettől vezérelve Férjjel mindketten egyszerre úgy döntöttünk, elég volt, próbáljuk meg ezt a verziót! Így a nagycsoportot és a Kicsivel a kicsit már az új oviban kezdtük. A Nagynál varázsütésre elvágódott a 2 éves hasfájás...., a Kicsivel még beszokunk, de összességében biztatóak az eddigiek. Délután n5-kor alig akarnak hazajönni...

Apropó allergia... Jelentem, pontosan 1 éve NEM SZED MÁR A Nagy antihisztamint! És így csináltuk végig az egész évet idén január óta is! Homeopátiás kezelést továbbra is kap, de allergiára már azt is igen elenyészően kellett idén szedni. Számunkra is teljesen hihetetlen, de így van! Most az óvodakezdéssel felerősödött neki megint egy kicsit a szénanátha, de még teljesen kezelhető kategória.
Ismét új helyre járunk február óta mindkettővel, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társasághoz, Bóna Lászlóhoz és Nagy Lászlóhoz. 6 év homeopátiás próbálkozásai után maximálisan pozitívak a tapasztalataink! Úgy gondolom, itt megálltunk, most már nem fogunk homeós terapeutát váltani!:-)
A tejallergia még megvan a Nagynál, de rengeteget javult az is, a diétánkat jelentősen csökkentettük, ami leginkább azt jelenti, hogy néha kap ezt-azt tejeset, mert annyira szeretne... Viszont nincsenek már olyan heves tünetei.
Az óvodában azért még mindketten tejmentes étrenden vannak.

Főzés...
Na, az idén nyáron gyakorlatilag nem volt... Hogy lehet az?! Hát úgy, hogy egyszerűen irgalmatlanul belefáradtam és beleuntam abba, hogy 5 év vegás főzései után vagy az egyik, vagy a másik gyerek soha nem ette meg a főztömet. A végén már nekem magamnak sem ízlett... De komolyan!:-) Amikor pedig az óvoda végével a Nagy is itthon volt, a Kicsi, aki addig tök jól evett, szintúgy mindent kezdett félretolni a Nagyot utánozva. És akkor azt mondtam, rendelek! Felváltva rendeltem nekik tejmentes, illetve vegás kaját. Mígnem 4 év rendelései után a Vegafood felhívott, hogy bocs, de olyan messze lakunk, és annyira csak én rendelek a környékről, hogy nincs rá kapacitás, befejezik felénk a kiszállítást...:-((( És azóta nincs vegás házhozkaja felénk, brühahaaaa:-((
Nyár végére a gyerekek is megunták a rendelt kaját, úgyhogy nekiálltunk főzőcskézni ismét, de maximálisan alapkajákat, amik nem igazán voltak blogkompatibilisek szerintem.:-)

Ja, és hát igen, most már kimondhatjuk, a Kicsi is határozottan húsevő lett!...:-(((
Az óvodában sem nagyon köpi ki a húst... Merthogy ott tejmentes, de húsos kaját kap. És innentől kezdve frankó a helyzet, mert 3-an gyak. húsevők a családban én pedig nem. 
De húsost nem főzök gyak. 4-5 éve. Na, most nyáron megpróbáltam.... Nem ment! Nem bírja a lelkivilágom. Ez van. Úgyhogy most valahogy elevickélünk a mindennapokban, úgyis keveset esznek itthon. Amikor pedig főzök, továbbra is vegán ételek készülnek.
Ami viszont talán némi reményt mégis ad a jövőre vonatkozóan, és az elmúlt 6 év küzdelmeire visszatekintve, az az, hogy a Kicsi lelkesen eszi a nyerset, gyümölcsöt, mindketten továbbra is imádják a gabonakásákat, amire más gyerek csak nagyokat pislog, és pl.  a Nagy az oviban simán megeszi a kelkáposztafőzeléket (amit más gyerek nem igazán), illetve komolyan elkezdett érdeklődni a főzés iránt...:-) Hátha majd egyszer később lesz eredménye a próbálkozásaimnak...:-)

Én meg közben buzgón fogyókúrázhatok, mert ettől a sok kajás összevisszaságtól szépen felrakódtak a kilók...:-(

 Folyt. köv. a Kicsi 3 szülinapjával, akinek idén ismét készült Hello Kitty torta + hercegnős is!:-) Természetesen tej- és tojásmentesben!
Ééééés ismét dolgozni kezdtem! Hurrá!:-)

2011. július 11., hétfő

Zöldborsópüré grillezett pitával


Továbbra is a vega grillezés témakörénél maradva... :-)
A vegás grillfőételek mellé (is) mindig jól jön valamilyen mártás-mártogatós-féle. Nemrégiben némi újításként próbáltam ki Chili & Vanília receptjét, melyet még a Szuflé Magazin húsvéti számában találtam. Az eredeti recept szerint reszelt tojássárgája került volna még a tetejére, de én azt kihagytam.Kicsit tartottam tőle, hogy a turmixolás is után bennemaradt borsóhéjdarabkák majd zavarják a finnyásabb vendégeket:-), de végül senki nem panaszkodott!:-) Sőt, nagyon ízlett a húsevőknek is! És igen gyorsan elkészíthető!
Bevallom, a házi pitával viszont én még nem próbálkoztam, ez bolti, fehér lisztes... (de legalább vegán:-)). Aki viszont szeretne teljes kiőrlésűt sütni házilag, annak mindenképpen javaslom Kata receptjét! És hát természetesen nem grillezett pitával is kínálhatjuk akár önálló vacsoraként némi zöldsalátával.

Zöldborsópüré grillezett pitával
Hozzávalók (4-8 adaghoz):

3 ek. olaj
4 szál újhagyma, felkarikázva (szezonon kívül kb. fél fej vöröshagyma felaprítva)
500 g zöldborsó
500 ml zöldségalaplé
só, bors
100 ml olívaolaj (én ennek kb. a felét tettem bele)
petrezselyem
pita a tálaláshoz

Az olajon megdinszteljük az újahgymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, átforgatjuk. Felöntjük a zöldségalaplével. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük a zöldborsót. A legerősebb fokozaton (lehetőleg rövid idő alatt) simára pürésítjük, közben fokozatosan hozzáöntjük az olívaolajat. A tetejét megszórjuk aprított petrezselyemmel és a pitával kínáljuk.

2011. július 9., szombat

Vegetáriánus grillezés I.


Foto: 'Vegetarisch essen'
Miután most a hétvégén már tényleg nagyon úgy néz ki, hogy végre lesz némi nyár is így július közepére, gondoltam, megosztok Veletek néhány vegás grilltippet, tapasztalatot, amiket az az elmúlt években gyűjtöttünk. Vagy inkább valójában leírom , hogyan is szoktunk mi....:-) Hátha azok is kapnak így némi támogatást, akik vegákat látnak vendégül egy grillezés alkalmával, és kezdetben azt gondolják, nem is nagyon tudnak nekik mit felszolgálni...:-)) Sőt, hátha többeknek kedvük támad akár a tisztán vegás/ vegán (azaz tej- és tojásmentes is egyben!) grillezéshez is!

Nézzük csak szépen sorjában!:-) Az ajánló összeállításánál szemezgettem más kedves vegablogtársnők ajánlatai közül is.:-)
Tehát következzenek:
- aperitivek + rágcsálnivalók
- főételek
- köretek, saláták
- mártások
- desszertek
- italok

APERITIVEK + RÁGCSÁLNIVALÓK:
A nyári nagy melegben, szívesen veszik a vendégek, ha némi hűsítővel fogadjuk őket. A vegetáriánusok közül sokan nem fogyasztanak alkoholt, ezért érdemes alkoholmentes italokkal készülni.
Az aperitivek mellé, amíg meg nem sül az első adagnyi főfogás, kínálhatunk valamilyen rágcsálnivalót is, mert a tapasztalatok alapján olyankorra általában már nagyon éhesek a vendégek, és igen feszülten tudnak keringeni a grillrács körül...:-))

Íme egy-két példa:
Sárgadinnyés - uborkás koktél, sárgarépás kukoricakorongokkal

Extra szűz Pina Colada Emi receptje alapján
Kókuszos, ananászos eperturmix Katától

További éhségűző rágcsálnivalók:
én már többször készítettem pl. Dolce Vita rozmaringos grissinijeit, átütő siker minden alkalommal! Bátrabbak készíthetik fele fehér, illetve fele teljes kiőrlésű liszt arányával is, én a 10 főnél nagyobb vendégségek esetén még nem mertem elkövetni...:-))
Emi viszont már volt ilyen bátor, és készített vendégeknek teljes kiőrlésű grissinit!:-) Kiváló mártogatós krémek kíséretében!

Süthetünk pogácsát is, ehhez ajánlom pl. Reni krumplis, illetve natúr pogácsáját.

FŐÉTELEK
Hát, szerintem ezt a fogást lengi be a legnagyobb titokzatosság egy vegás grillezés esetében...:-))
Pedig itt is igen sok a lehetőség, ám!
- Tofu, szójavirsli, búzahús (szejtán)
Fotó: 'Vegetarisch-essen'
A lehető legegyszerűbb, és egyben leggyorsabb megoldás (ugyanakkor nálunk pl. a húsevők körében is igen közkedvelt!) megoldás, ha veszünk tufot, azt szeletekre, vagy háromszögekre vágjuk, megsütjük és tálaljuk!:-)
Én a füstölt tofut javasolnám elsősorban, mert annak már van egy alap ízesítése, így nagyot hibázni vele nem igen lehet!
Aki mégis natúr tofut szerez be, javaslom, pácolja be előző nap, hogy még zamatosabb legyen az íze! Ha mégis elmaradt a pácolás, akkor sütés után meglocsolhatjuk szójaszósszal.
A búzahúshoz ugyancsak készíthetünk pácot.
A szójavirslit (javaslom az 'Alfabio' márkát!)süthetjük bevagdosva magában is, de akár nyársra is húzhatjuk szeletelt zöldségek társaságában, ahogy a kockára vágott tofut, és szejtánt is!

- Vega fasírtok
Nagyon egyszerű, de ugyanakkor nem biztos, hogy annyira magától értetődő lehetőség...
Bizony-bizony, bármilyen vega fasírtot süthetünk grillen is főételként, a variációk száma szinte végtelen...
Íme néhány ötlet:

Mediterrán vegafasírt



Adzuki babos - kukoricás vegafasírt

Tésztás - rizses zöldségfasírt


Quinoa - fasírt


És még sok-sok további vegafasírt recept:
- Briginél
- Eminél
- Reninél
- Veránál
- Katánál




Folyt. köv. a vega grillezős köretekkel, salátákkal, és mártásokkal!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...