áfonyás tofutorta
epres - málnás gyümölcstorta
Tavaly aztán eljött a "nyers" torták kora:-)
áfonyás málnatorta
Időközben a sógorom áttért a paleolit-étkezésre, anyukám maradt közben főként nyersevő, így egyre több a nyers ételek rajongója a családban.:-)
A málna szezonitásából adódóan ilyenkor általában az az alap, ez idén sem volt másként.:-)
A torta alapötletét Gittától kaptam a Facebookon, egy narancsos csokitorta alap mellé került töltelékként a barackos-málna. Kicsit folyósra sikerült a közepe, mert kevés útifűmaghéjat tettem bele, illetve daráló helyett aprítógépben aprítottam fel az olajos magvakat, és azok kicsit zavaróan darabosak maradtak....:-) Az íze viszont finom volt, jó tömény, ahogy a nyers tortáktól megszoktam...:-) A gyerekek megkóstolták, de aztán nem vállalták...:-) A felnőttek szorgosan ették...:-)
Az egyszerűség kedvéért a receptet Gitta blogjáról idézem, néhol kiegészítve.:-)
Málnás - őszibarackos csokitorta "nyersen"
Hozzávalók (egy 18-20 cm-es kapcsos tortaformához):
Alap:
2 csésze dió (beáztatva)
2 csésze áztatott datolya
1/2 csésze kókuszreszelék (opcionális)
3 evőkanál kakaópor
csipet só
A hozzávalókat aprítógépben morzsásra aprítjuk. Akkor jó az állaga, ha a gépben még morzsás, de ha az ujjunkkal összenyomjuk, akkor összetapad. A kókuszreszelékkel a szilárdságot lehet beállítani, ha túl lágy lenne a tészta, akkor kell használni, egyébként elhagyható.
A masszát belenyomkodjuk egy tortaforma aljába úgy, hogy körben 4-5 cm-es pereme legyen.
Aszalógépben 3-4 órán keresztül, majd kivesszük a tortaformából, és még 1-2 órán át aszaljuk (vagy sütőben, nyitott ajtónál).
A megaszalt torta alap sokáig eláll, és bármikor betölthető.
Ha azonnal fogyasztjuk, akkor nem is szükséges aszalni, betöltjük a tortát, és már esszük is. / én nem aszaltam:-)
Gyümölcsös töltelék (ezt a részt jórészt módosítottam az eredetihez képest, Gitta javaslatai alapján):
1-2 csésze mandula
bármilyen szezongyümölcs vegyesen (nálam most őszibarack + málna villával összetörve, és jól kinyomkodva)
2-3 ek. útifűmaghéj
kiskanál méz, csipet citromhéj, kiskanál citromlé
A mandulát beáztatjuk, a héját lehúzogatjuk. Aprítógépben finom morzsásra aprítjuk és összekeverjük a villával összetört gyümölccsel. Ízesítheted mézzel, kevés citromlével, narancshéjjal.
Csokis töltelék:
1 csésze kesudió
1-2 kanál kakaóvaj (vagy kókuszolaj)
3 evőkanál kakaó
1 evőkanál méz
1 csésze datolya beáztatva
A kesudiót porrá őröljük, turmixgépben simára keverjük kevés vízzel, a kakaóvajjal és a datolyával. Ezután hozzákeverjük a kakaót és a mézet, ezt már gép nélkül, kézzel jól eldolgozzuk. Ha túl sűrű lenne, akkor kevés vizet, ha túl híg, akkor még őrölt kesudiót tegyél bele. Egy jó állagú, krémes, mégis szilárd csokikrémet kapunk. A kakaóvaj vagy a kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, ezért az ízén kívül még a csokikrém szilárdságához is hozzájárul, jobban vágható, gusztusosabb lesz a tortánk.
Összeállítás:
Az alapra először a gyümölcsös réteget kenjük úgy, hogy kb a perem feléig érjen. Ezután rásimítjuk a csokis réteget, majd egy hosszú késsel elsimítjuk a tetejét. Díszíthetjük reszelt narancshéjjal, csokidarabkákkal, gyümölccsel, mentalevéllel, stb.
Jót tesz neki egy kis állás a hűtőszekrényben.