2013. április 28., vasárnap

Cukkini - lasagne


Itt a blogon szerepelt már korábban  egy cukkinis lasagne recept, de ez a mostani sokban eltér attól.:-) Pl. ez a variáció nem csak hús-, tej- és tojás-, hanem gluténmentes is!:-) Mert hogy a lasagne lapokat cukkini-szeletek helyettesítik. És alig főzött-sütött!:-) Érdemes karakteresen ízesíteni, mert bőven elbírja!:-) A mandulakrémes szósz pedig akár el is hagyható szerintem a tetejéről, illetve ha mégis ráteszi valaki, akkor jól sózza-borsozza meg, mert elég édes a mandulakrém magában!

Cukkini - lasagne
Hozzávalók (1 főre!):
180 g natúr tofu
1 vöröshagyma, felaprítva
1 gerezd fokhagyma, aprítva
120 g sárgarépa, finomra aprítva
kb. 4 ek. olívaolaj
130 g paradicsom sűrítmény
1 tk. szárított oregánó
1,5 tk. agave szirup
70 ml víz (eredetileg vörös bor, de én azt nem használok)
só, bors
1/2 csokor bazsalikom, felaprítva
1 cukkini
15 g natúr fehér mandulakrém
10 ml víz

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
A tofut morzsoljuk szét villával. 2 ek. felforrósított olívaolajon pirítsuk a tofut 3 percig, majd adjuk hozzá a zöldségeket és még 3 percig pirítsuk együtt. Keverjük bele a paradicsom-sűrítményt, az oregánót és az agave szirupot. Öntsük fel a vízzel, sózzuk-borsozzuk, és 1,5 percig főzzük még együtt. Vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a felaprított bazsalikomot. A mandulaszószhoz keverjük el a mandulakrémet a vízzel, sózzuk-borsozzuk. A cukkinit egy zöldséghámozóval vágjunk nagyon vékony szeletekre, és sózzuk kicsit, illetve locsoljunk rá 1 ek. olívaolajat. Fektessünk néhány cukkini-szeletet egy tepsi aljára, rá 2 ek. bolognai mártást, és így folytassuk tovább a rétegezést! A tetejére kenjük rá a mandulakrémet, és toljuk a sütőbe kb. 5 percre.

Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit


2013. április 21., vasárnap

Édes burgonyás tofurántotta


Egy rendkívül egyszerű, ám ugyanakkor magas fehérjetartalmú étel, amit akár reggelire is fogyaszthat, aki kedveli reggel a sósabb ízeket (én nem tartozom közéjük:-))), de ebédre is megállja a helyét salátával, vagy kalóriadúsabb verzióban pirított barna kenyérrel.
És mivel az édes burgonya előtte sütőben sül, a zsírtartalma is elenyésző!
Régebben készítettem már cukkinis-snidlinges tofurántottát is, a receptje ITT!

Édes burgonyás tofurántotta 
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók (2-3 főre):
450 g édes burgonya, vékony karikákra vágva
3 ek. olívaolaj
2 újhagyma, felkarikázva
280 g natúr tofu
80 g füstölt tofu, felkockázva
1 ek. natúr fehér mandulakrém
4 ek. víz
1 vöröshagyma, finomra aprítva
2 késhegynyi kurkuma
őrölt bors

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra! 
2 ek. olívaolajat keverjünk el egy kis sóval, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben vegyítsük el az édes burgonyával. A sütő legfelső sínjére tolva süssük 12-15 percig, amíg kicsit pirulni kezd.
A natúr tofut törjük szét egy villával. A mandulakrémet keverjük el a vízzel.
1 ek. olívaolajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, és a füstölt tofut pirítsuk  benne kb. 3 percig. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a kurkumát és süssük még 2 percig. Tegyük bele a  a natúr tofut is, még pirítsuk 1 percig, és öntsük rá a vizes mandulakrémet. Óvatosan hozzáadjuk a megsült édes burgonyát, sózzuk-borsozzuk.

Alapötlet: Attila Hildmann: Vegan for Fit

Spenótos csicseriomlett


Nagyon sokan kérdezték ennek az omlettnek a receptjét a 30 Napos Vegán Kihívás során, így ha jól megkésve is, de íme, tálalom!:-) Az ötlet, hogy spenótot tegyek bele, az Ízek és Érzések Magazin tavaszi számában megjelent hasonló receptből jött, amelyben a tojásos részt kiváltottam Reni ötlete alapján egy hüvelyes lisztféleséggel. Ez most nálam csicseriborsóliszt volt. Jó lett a végeredmény, friss zöldekkel érdemes kínálni!:-)

Spenótos csicseriomlett
Hozzávalók (2 db vastagabb omletthez):
150 g csicseriborsó liszt
50 g teljes kiőrlésű liszt (ha könnyebb tésztát szeretne valaki, akkor bio fehér liszttel más lesz az állaga:-)
1/2 mk. kurkuma
1 tk. só
kb. 250-300 ml víz

kb. 250 g leveles spenót
2 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma

Az olívaolajon megfonnyasztjuk a spenótot, és hozzákeverjük az összezúzott fokhagymát. Összekeverjük az omlett hozzávalóit, majd a végén belekeverjük a fokhagymás spenótot, és olajjal kikent serpenyőben két vastag omlettet sütünk.

2013. április 18., csütörtök

Tévében jártam, és íme a műsorhoz a receptek!:-)

 Ma sikerült debütálni egy élő műsoros tv-adásban!:-)
A Szuper TV2, Szuper Mokka című adásában voltunk vendégek Stőhr Grétával, a 'Gréta konyhája' c. vegán életmód- és szakácskönyv szerzőjével (kedves régi vegablogtárs, nagyon köszönöm Neked Gréta, hogy elkísértél a nagy kalandra!:-).
Nagyon izgalmas és pozitív életérzéssel feltöltő tapasztalat volt!:-) A stáb rendkívül kedves, barátságos és segítőkész volt, így a kezdeti lámpalázat sikerült gyorsan letudni.:-)
Nagyon örültem és rendkívül hálás vagyok ezért a felkérésért, hogy lehetőség nyílt nagy nyilvánosság előtt is tovább népszerűsíteni a vegetáriánus étkezést!
"Hogyan vezessünk vega konyhát?" - volt a beszélgetés címe, de talán erről beszélgettünk a legkevesebbet Kovács Patríciával és Fenyő Ivánnal, akik mindketten az egészséges táplálkozás lelkes hívei...:-)) És még miről? Nézzétek meg a műsort!;-)
I. rész: ITT!
II. rész: ITT!

Amiket én készítettem:
- medvehagymás napraforgó-pástétom
- csicseripástétom

Gréta készítette:
- spenótos-banános zöld turmix
- avokádó-veganézes tortillatekercs
Mindkettő receptet megtaláljátok  Gréta szakácskönyvében!

Jó szórakozást, főzőcskézést!:-)

2013. április 7., vasárnap

Mediterrán kölestál


A 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS ötletei között szerepelt ez az egyszerű étel. Én a kölest szinte mindig csak édesen eszem vagy süteményekben, vagy reggeli kásákban, ezért is volt most különleges, hogy nagy ritkán sósan is készült a konyhában!:-) Egyszerű és finom!:-) 

Mediterrán kölestál (Elkészítési idő: kb. 30 perc)
Hozzávalók 2 főre:
250 g köles
250 ml víz
1 fej vöröshagyma
1 cukkini
½ padlizsán
1 sárgarépa
4 ek. olívaolaj
80 g paradicsompüré
2 teáskanál szárított oregánó
bors
csírák
40 g pirított mogyoró
A jól megmosott kölest a vízzel és ½ tk. sóval feltesszük főni, forrás után kb. 20 percig. A hagymát felaprítjuk, a cukkinit és a padlizsánt felkockázzuk, a répát felszeleteljük. 3 ek. olívaolajat felforrósítunk és 5 percig pirítjuk benne a zöldségeket, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és az oregánót. 1 percig főzzük, sózzuk-borsozzuk. A kölest belekeverjük a pirított zöldségekbe, sózzuk-borsozzuk. A szárazon megpirított, felaprított mogyoróval és a csírákkal tálaljuk.
Forrás: Attila Hildmann: Vegan for Fit

2013. április 5., péntek

30 nap tapasztalatai a 30 NAPOS VEGÁN KIHÍVÁS UTÁN



Némiképp megkésve, de azért végre eljutottam oda, hogy összefoglaljam az eltelt 1 hónap tapasztalatait...:-)
Amikor február végén megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy megcsinálom, egyáltalán nem gondoltam, hogy ilyen nagy visszhangja lesz a kezdeményezésnek...:-) Egy hét alatt 800-an csatlakoztak a Facebook oldalhoz, és 150-en jelezték, hogy belevágnak! Ez azért is volt nagyon meglepő számomra, mert amikor több, mint 20 évvel ezelőtt elkezdtem a vegetáriánus étkezést, még nagyon sok évig általában nem volt tanácsos nagyon reklámozni, hogy így étkezik az ember... Úgy tűnik, végre sokat változott a világ, és Magyarország is a témában, szerencsére elfogadóbbak, nyitottabbak lettek talán az emberek... És egyre többen keresik az egészséghez, a fizikai jól-léthez, jó közérzethez vezető utat! Ami pedig különösen megérintett, hogy nagyon sokan voltak a jelentkezők közül, akik előtte még sosem próbálták a vegetáriánus étkezést, és előtte húsevőként vágtak bele! Emelem kalapom előttük is!!

NAGYON KÖSZÖNÖM ÉS RENDKÍVÜL HÁLÁS VAGYOK MINDENKINEK, AKI VELEM TARTOTT EBBEN A NAGY KALANDBAN!:-)

Bízom benne, hogy minél többet sikerült megtapasztalni a vegán étkezés előnyeiből és új tapasztalatokkal gazdagodtatok az önmegismerés útján is!:-)
És nem utolsó sorban megemlítve azt az óriási előnyt, hogy mennyi állati eredetű élelmiszer, és mennyi állat nem került elfogyasztásra ezen időszak alatt....!!! És közösen hozzájárultunk, még ha piciben is most, a Föld jobb létéhez!!

Megpróbálom összefoglalni a saját személyes tapasztalataimat, de nagyon megköszönöm, ha mindenki más is, aki részt vett a programban, megosztja mi változott benne, körülötte ez idő alatt, mert sokat segíthetünk így másoknak is!

Mik voltak a személyes céljaim a programmal?
-
szerettem volna visszatérni a vegán, és ugyanakkor TUDATOSan egészséges, és NEM "puding" (azaz nem összevissza evős, csak a húst kerülő)-vegetáriánus étkezéshez;
- le akartam tesztelni, és leginkább fejleszteni azt, hogyan tudom összeegyeztetni, hogy két félét főzök, azaz magamnak és a családnak is külön;
- fogyni szerettem volna kb. 4 kg-t;
- az adalékok, a cukor és a fehér liszt teljes mellőzésével némileg tisztítókúrát is "adni" a testemnek:-);
- beépíteni a rendszeres cardio mozgást az életembe.

Mit sikerült megvalósítani a célokból?
-  a visszatérés a vegán étkezéshez abszolút nem volt nehéz számomra (volt már olyan 5 év, amikor úgy étkeztem, és tojást nem, tejterméket amúgy is ritkán fogyasztottam), és megtapasztaltam, hogy tudatos tervezéssel, igen is lehet gyorsan és finomakat főzni!:-)
- a családi két felé főzés azért annyira nem realizálódott sajnos...:-( Ebben a hónapban bizony a család volt az, és nem én, aki több félkészet evett...:-/ A férjem szerencsére beszállt a reggelikbe-vacsorákba, így ő legalább velem tartott az étkezésben, de a gyerekek mivel nagyon korlátozottan fogyasztják sajnos a zöldségeket-gyümölcsöket, elég ritkán volt megvalósítható, hogy az egyik fajta hozzávalóból, kis módosítással nekik is csináljak valamit... Ezen a területen sokat kell még fejlődnöm, úgy érzem...
- fogytam 3 kg-t, a derékbőségben -4 cm, a csípőben viszont csak alig -2 cm, úgyhogy előre tovább az úton!:-))
- a fehér liszt, cukor, adalékok elhagyása egyáltalán nem volt nehéz...
- a saját mozgás terén is ugyancsak van még mit fejlődni...:-) A napi 20 perc mozgás heti legalább 4 nap megvolt (illetve én heti több nap tartok CANTIENICA® -órákat is, amikor azért tornázom is mindig kicsit), de a cardio bevetése elmaradt a tervezettől... Általában heti 1 sikerült csak... :/ Ebben is van még mit fejlődni!!

Mit hozott nekem a kihívás személy szerint?
A nagyobbik gyermekem lassan 8 éves, és amióta ők megszülettek, nagyon sokat koncentráltam az ő étkezésükre... Noha ezt a blogot is írtam, sokszor futottam azért bele félresikerült vegás ételekbe. Az elkeseredettség és frusztráció amiatt, hogy már a főzés megkezdésekor tudtam, a zöldség-gyümölcs nem túl nagy sikert fog náluk aratni, és nem az ő szájízük szerint főzök, sokszor vezetett további félresikerült ételekhez. Egy idő után nagyon elment a kedvem, hogy újabb vegás ételekkel próbálkozzak, vagy hogy egyáltalán bármit is főzzek...
Ez alkalommal úgy indultam neki a 30 napnak, hogy elengedtem ezt az érzést, elfogadtam, hogy ők úgysem ezt fogják enni, ezen nem érdemes stresszelnem, a férjem és én viszont jókat eszünk majd!:-) És ez a belső átalakulás meg is hozta az eredményét, mert nagyon finomra sikeredtek az ételek, a férjem is megjegyezte, hogy valójában mióta együtt vagyunk (12 éve:-), most főztem a legfinomabb, legízletesebb vegás ételeket...:-))) Na és persze zseniálisan jó az Attila Hildmann: Vegan for Fit könyv is!
- a program végére pedig sokkal könnyebbnek éreztem magam, nem vágytam sóvárogva a klasszikusan egészségtelen ételek, édességek után! Beálltam a napi 2-3-szori étkezésre, és azzal nagyon jól elvoltam, ha pedig ettem, amint éppen jól laktam, akarva sem tudtam többet enni!
- éhséget alig éreztem az 1 hónap alatt, talán még az első héten 1-2 alkalommal, utána viszont szinte egyáltalán nem!

Mi volt a legnehezebb a 30 nap alatt?
- felfüggesztettem a kávé ivást az első naptól kezdve, és noha azt gondoltam, ezen könnyen átlendülök, számomra is megdöbbentő volt a kávé hiánya...! Jó 2 hétig állandóan annyira álmos voltam, hogy alig éltem... Reggel-délben-este, egész nap... Próbálkoztam a zöld teával, majd a Matcha shake-kel, de nem hozta meg a várt eredményt... (az Attila Hildmann - féle 30 napos vegán kihívás programja írja  a napi min. 1,5 liter zöld tea + 2 Matcha shake fogyasztását, de nálam ez nem vált be... Írok majd róla egy külön bejegyzést!) Bő 2 hét után átlendültem azonban, és egész jól elvoltam. Alapvetően azonban végig sokkal álmosabb voltam, mint szoktam lenni, esténként már 9h-kor is ágyba dőltem...
-  nagyon megviselt kezdetben, illetve talán végig ez volt a második legnagyobb hiányérzetem, a klasszikus szénhidrátok (kenyér, tészta stb.) igen csökkentett mennyisége. Az 5-8/9. napig voltam a legmélyebb ponton fizikailag... Nagyon legyengültem, többször leesett a vércukrom, ezért az SOS 1-2 evőkanál agave szirup, vagy 3-4 szem aszalt sárgabarack előfordult nálam néhányszor...:-) A 3. héttől viszont átbillentem!:-)
- a 3. naptól nagyon rossz volt a szájíz a számban, rendkívül erős fémes ízt éreztem, hiába súroltam eszettül a fogam...:p Igen, tudom, méregtelenített a szervezetem... Sokszor hallottam már a nyelvtisztítás fontosságáról tisztítókúrák idején, de még a gyakorlatban sosem alkalmaztam. Most eljött az ideje, és utána nem is volt már semmi gondom ezzel..:-) Pl. EZEN  a linken többet olvashattok a témáról!

Hogyan tovább?
A kívánt testsúlyom még nem értem el, úgyhogy lazított formában, de megyek tovább!:-) (többen felvetették privátban hova akarok még fogyni, hát régen 57 kg voltam, és most 62 kg-re szeretnék visszafogyni, röviden ennyi...:-)) Igyekszem kerülni a fehér cukrot, fehér lisztet, de nem ellenőrzök mindent mániákusan házon kívül...:-) A vegánság marad, de amikor esetleg étteremben, vagy vendégségben eszem, és nem tudom máshogy megoldani, lehet, hogy bekúszik majd valami tejtermékes, de igyekszem mindenhol kerülni, inkább előre rákészülni... A tojásos dolgokat zsigerből nagyon kerülöm... A Kihívás után egy héttel +1 kg visszakúszott, úgyhogy mindenképpen próbálom betartani, hogy 16h után nem eszem gabonaféléket! És főzök továbbra is az Attila Hildmann könyvből, sok recept van még hátra!:-)

Lesz második kör?;-)
Hááát, tervezem!:-) Úgy május 2. felétől kb.! De addig is, aki kedvet kapott, ITT a blogon megtalál minden infót, étrendet, instrukciót, és receptet az egyéni kivitelezéshez.
A Facebook oldal, és természetesen ez a blog is megy tovább, tartjuk a kapcsolatot!:-) És csatlakozhatsz a zárt Facebook csoportunkhoz is, ahol tovább segítjük, támogatjuk egymást!

                                És még egyszer KÖSZÖNÖM - KÖSZÖNÖM- KÖSZÖNÖM!!!:-)

(Ez a fotó a Kihívás végén készült rólam, a fotózást a (39.) szülinapomra kaptam elő-ajándékként a családtól.:-) És mivel még sosem tettem fel ide a blogra képet magamról az elmúlt 7 évben, gondoltam, itt az idő, hogy "bemutatkozzam" :-))

2013. április 4., csütörtök

Zöld retek leves



Finom, rendkívül egyszerű leves és a tavaszi időszakban igen csak aktuális a zöld reteklevelek felhasználására.:-)

Zöld retekleves
Hozzávalók (4 főre):
3 csomag retek, a levelével együtt
1 póréhagyma, csíkokra vágva
2 közepes burgonya
1 vöröshagyma, felaprítva
2 ek. olívaolaj
1 l zöldségalaplé
2 dl növényi tej

Apróra vágjuk a retket és a retekleveleket. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a retket és a póréhagymát, a zöldségalaplével felöntjük.  Lefedve 10 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, a növényi tejjel higítjuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.  Tálalás előtt csíkokra vágott retekkel díszítjük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...