2011. július 11., hétfő

Zöldborsópüré grillezett pitával


Továbbra is a vega grillezés témakörénél maradva... :-)
A vegás grillfőételek mellé (is) mindig jól jön valamilyen mártás-mártogatós-féle. Nemrégiben némi újításként próbáltam ki Chili & Vanília receptjét, melyet még a Szuflé Magazin húsvéti számában találtam. Az eredeti recept szerint reszelt tojássárgája került volna még a tetejére, de én azt kihagytam.Kicsit tartottam tőle, hogy a turmixolás is után bennemaradt borsóhéjdarabkák majd zavarják a finnyásabb vendégeket:-), de végül senki nem panaszkodott!:-) Sőt, nagyon ízlett a húsevőknek is! És igen gyorsan elkészíthető!
Bevallom, a házi pitával viszont én még nem próbálkoztam, ez bolti, fehér lisztes... (de legalább vegán:-)). Aki viszont szeretne teljes kiőrlésűt sütni házilag, annak mindenképpen javaslom Kata receptjét! És hát természetesen nem grillezett pitával is kínálhatjuk akár önálló vacsoraként némi zöldsalátával.

Zöldborsópüré grillezett pitával
Hozzávalók (4-8 adaghoz):

3 ek. olaj
4 szál újhagyma, felkarikázva (szezonon kívül kb. fél fej vöröshagyma felaprítva)
500 g zöldborsó
500 ml zöldségalaplé
só, bors
100 ml olívaolaj (én ennek kb. a felét tettem bele)
petrezselyem
pita a tálaláshoz

Az olajon megdinszteljük az újahgymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, átforgatjuk. Felöntjük a zöldségalaplével. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük a zöldborsót. A legerősebb fokozaton (lehetőleg rövid idő alatt) simára pürésítjük, közben fokozatosan hozzáöntjük az olívaolajat. A tetejét megszórjuk aprított petrezselyemmel és a pitával kínáljuk.

2011. július 9., szombat

Vegetáriánus grillezés I.


Foto: 'Vegetarisch essen'
Miután most a hétvégén már tényleg nagyon úgy néz ki, hogy végre lesz némi nyár is így július közepére, gondoltam, megosztok Veletek néhány vegás grilltippet, tapasztalatot, amiket az az elmúlt években gyűjtöttünk. Vagy inkább valójában leírom , hogyan is szoktunk mi....:-) Hátha azok is kapnak így némi támogatást, akik vegákat látnak vendégül egy grillezés alkalmával, és kezdetben azt gondolják, nem is nagyon tudnak nekik mit felszolgálni...:-)) Sőt, hátha többeknek kedvük támad akár a tisztán vegás/ vegán (azaz tej- és tojásmentes is egyben!) grillezéshez is!

Nézzük csak szépen sorjában!:-) Az ajánló összeállításánál szemezgettem más kedves vegablogtársnők ajánlatai közül is.:-)
Tehát következzenek:
- aperitivek + rágcsálnivalók
- főételek
- köretek, saláták
- mártások
- desszertek
- italok

APERITIVEK + RÁGCSÁLNIVALÓK:
A nyári nagy melegben, szívesen veszik a vendégek, ha némi hűsítővel fogadjuk őket. A vegetáriánusok közül sokan nem fogyasztanak alkoholt, ezért érdemes alkoholmentes italokkal készülni.
Az aperitivek mellé, amíg meg nem sül az első adagnyi főfogás, kínálhatunk valamilyen rágcsálnivalót is, mert a tapasztalatok alapján olyankorra általában már nagyon éhesek a vendégek, és igen feszülten tudnak keringeni a grillrács körül...:-))

Íme egy-két példa:
Sárgadinnyés - uborkás koktél, sárgarépás kukoricakorongokkal

Extra szűz Pina Colada Emi receptje alapján
Kókuszos, ananászos eperturmix Katától

További éhségűző rágcsálnivalók:
én már többször készítettem pl. Dolce Vita rozmaringos grissinijeit, átütő siker minden alkalommal! Bátrabbak készíthetik fele fehér, illetve fele teljes kiőrlésű liszt arányával is, én a 10 főnél nagyobb vendégségek esetén még nem mertem elkövetni...:-))
Emi viszont már volt ilyen bátor, és készített vendégeknek teljes kiőrlésű grissinit!:-) Kiváló mártogatós krémek kíséretében!

Süthetünk pogácsát is, ehhez ajánlom pl. Reni krumplis, illetve natúr pogácsáját.

FŐÉTELEK
Hát, szerintem ezt a fogást lengi be a legnagyobb titokzatosság egy vegás grillezés esetében...:-))
Pedig itt is igen sok a lehetőség, ám!
- Tofu, szójavirsli, búzahús (szejtán)
Fotó: 'Vegetarisch-essen'
A lehető legegyszerűbb, és egyben leggyorsabb megoldás (ugyanakkor nálunk pl. a húsevők körében is igen közkedvelt!) megoldás, ha veszünk tufot, azt szeletekre, vagy háromszögekre vágjuk, megsütjük és tálaljuk!:-)
Én a füstölt tofut javasolnám elsősorban, mert annak már van egy alap ízesítése, így nagyot hibázni vele nem igen lehet!
Aki mégis natúr tofut szerez be, javaslom, pácolja be előző nap, hogy még zamatosabb legyen az íze! Ha mégis elmaradt a pácolás, akkor sütés után meglocsolhatjuk szójaszósszal.
A búzahúshoz ugyancsak készíthetünk pácot.
A szójavirslit (javaslom az 'Alfabio' márkát!)süthetjük bevagdosva magában is, de akár nyársra is húzhatjuk szeletelt zöldségek társaságában, ahogy a kockára vágott tofut, és szejtánt is!

- Vega fasírtok
Nagyon egyszerű, de ugyanakkor nem biztos, hogy annyira magától értetődő lehetőség...
Bizony-bizony, bármilyen vega fasírtot süthetünk grillen is főételként, a variációk száma szinte végtelen...
Íme néhány ötlet:

Mediterrán vegafasírt



Adzuki babos - kukoricás vegafasírt

Tésztás - rizses zöldségfasírt


Quinoa - fasírt


És még sok-sok további vegafasírt recept:
- Briginél
- Eminél
- Reninél
- Veránál
- Katánál




Folyt. köv. a vega grillezős köretekkel, salátákkal, és mártásokkal!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...