2007. december 28., péntek

Fahéjas keksz (vegán)

Ezt a receptet egy kísérletező kedvű olasz makrobiotikus srác, Matteo blogján találtam, akinek saját kreálmánya a süti. Nagyon finom, erősen fahéj ízű keksz, amire még Babóca is rendszeresen rájárt.:-) Elég kemény a sütés után nem sokkal, és így lassan 1 hét elteltével, most kezd igazán puhulni napról-napra. Viszont még keményen is, a nem reformisták nagyon szorgalmasan szedegették a dobozból.:-))

Fahéjas keksz
Hozzávalók (1,5 tepsi keksz lett belőle, ebből is inkább dupla adagot vennék legközelebb):
120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
80 g rizsliszt
80 g zabpehelyliszt
5 ek. karobpor
1 tk. őrölt fahéj
100 ml juharszirup (én 'agave szirupot' használtam)
4 ek. extra szűz olívaolaj
100 ml rizstej (vagy amennyi szükséges a tészta összegyúrásához, de nekem elég volt az 1 dl)
1/2 tk. tengeri só
szezámmag

Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a karobport és a fahéjat, a sót, majd hozzáadjuk a juharszirupot és az olajat. Tésztává gyúrjuk annyi rizstej hozzákeverésével, hogy puha és sima tésztát kapjunk. Egy kicsit ragadós lesz, ezért esetleg érdemes két sütőpapír közé téve kinyújtani (nekem nem volt az, simán ki tudtam nyújtani). Nyújtsuk ki a tésztát egészen vékonyra (2-3 mm vastagságúra), majd egy derelyevágó segítségével vágjunk belőle rombusz formákat. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe zsírpapíros tepsire téve a kekszeket, és süssük kb. 15-20 percig, amíg kicsit sötétedni kezd a tetejük. A sütőből kivéve kenjük be juharszirupba mártott ecsettel a kekszek tetjét és szórjunk rájuk szezámmagot. Kihűlés után kicsit megszórhatjuk még fahéjjal.

4 megjegyzés:

  1. Hello Siccike!
    I'glad to view my cookies on your blog, I cooked another cacao version... you can see on my blog!

    Compliments! Very interesting blog!!!

    VálaszTörlés
  2. Hát sajnos még meg sem lehetett kóstolni a kekszet, mert 9 nap elteltével még mindig kőkemény :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom:( Elég régen készítettem utoljára ezt a kekszet, de emlékszem, itt nagyon fontos volt a sütési idő, és talán még kevesebb ideig sütve puhább marad a tészta. Alapvetően azonban ez tényleg a keményebb típusú kekszek közé tartozik. Ha még próbálkoznál esetleg, akkor már lehet sütőtököt kapni, ezzel a keksszel tutira nem lehet melléfogni, nagyon finom:): http://www.vegagyerek.hu/2008/11/sttks-keksz-vegn.html

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...