2007. december 10., hétfő

Legújabb szerzeményeim;-))

A hétvégén megérkezett amazonéktól legújabb könyvszálítmányom, melyre röpke közel 2 hónapot sikerült ezúttal várnom....:-( Mégpedig azért, mert berendeltem az USA-ból is egy könyvet karácsonyi vegás menükkel, és azt próbálták bevadászni, sajna eredménytelenül.:-( Sebaj, viszont jött helyette 3 másik tök jó!:-) És ismét megjegyezném, hogy a postázástól számítva 3 munkanap alatt megérkeznek a könyvek, röpke 1.500 Ft postaköltségért Németországból! Tiszta röhej, hogy itthon egy csomagot is alig tudok feladni ennyiért!

Dreena Burton: Vive le Vegan! c. könyvét azért rendeltem meg, mert egyrészt a szerzőjéről és magáról a könyvről ódákat olvastam az elmúlt félévben az amerikai vegás blogokon, másrészt Dreena maga is kisgyermekes anyuka, így teljesen hitelesnek gondolom. A könyvből még nem főztem, csak olvasgattam a hétvégén, de teljesen lelkes vagyok!!

Dreenának két kisgyereke van, és ez a 2. könyve (amit már idén harmadszorra nyomtak újra, eredetileg 2004-es kiadású). Az első könyve az "Everyday vegan" ugyancsak nagy siker volt, idén pedig megjelent a harmadik, az "Eat, drink, be vegan".
A kanadai Dreenától olvashattok gyerek-és családbarát recepteket a blogján is, itt!

A Vive le Vegan-ban főként receptek találhatóak külön fejezetekre osztva. Ami nekem nagyon szimpatikus, hogy teljes fejezetet szán a reggeliknek+tízóraiknak, és külön egyet az uzsonnáknak. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem általában pont ezek az étkezések okozzák a legtöbb fejtörést. Ebédet+vacsorát még csak-csak kitalál az ember, de a tízórai+az uzsonna mindig agyalós.:-)

Egy teljes fejezetben részletezi a vegán babák és tipegők étkezését, a hozzátáplálás lépéseit 6 hós kortól kezdve 2 éves korig bezárólag. 3 havonta leírja, most éppen mit miért vezessünk be a picik étkezésébe.
Ami nagyon jó, hogy van benne egy összefogó táblázat a hozzátáplálás lépéseiről. A Kismama Magazinban szokott megjelenni egy hasonló a vegyes táplálkozáshoz, itt viszont ugye vegánra fordítva az egész. Terveim szerint ezt mindenképpen szeretném majd feltenni ide a blogra!:-)

A receptekben megadott hozávalók 80%-ban már nálunk is beszerezhetőek. Érdekesség, hogy nagyon sokat használ kendermagot!, amin először rendesen le is akadtam, de aztán utánaolvasva kiderült, hogy rendkívül hasznos fehérjepótló (az amaránthoz és quinoa-hoz hasonlóan), illetve esszenciális aminosavakat és Omega3+6-ot is tartalmaz, amik a gyerekeknél az agy fejlődésében (is) játszanak fontos szerepet.

Amúgy külalakra a könyben sajna egy darab színes fotó, rajz, vagy ábra sem található, de ezért ismét kárpótol a tartalom!:-))


A második könyvecske (ugyancsak fotók nélkül:-( Herbert Walker: Vollwertige Weihnachtsbackerei mit Pfiff c. könyve. Ebben teljes értékű/ reform karácsonyi sütirecepteket lehet találni. Walkertől (aki amúgy egy vegás éttermet működtető építészmérnök:-) már van két másik könyvem is (a Teljes értékű gyors konyha és a Teljes értékű sütemények c.) és mindegyikben sok fantáziadús recept van. Tőle már csináltam néhányat, mint pl. a gyors almás süteményt és a fügetortát, nagyon finomak voltak!

Ebben a karácsonyi könyvben van külön vegán fejezet is, és ami az egyik nagy attrakciója, hogy megvan a desszertünk Szentestére, egy vegán tiramisú!!!!:-) Tehát tiramisú tejtermék és tojás nélkül! Na, jó, ezt is felteszem majd ide a blogra!:-)) (Huh, annyi mindent szeretnék még írni - teljesen kijött belőlem a grafomán-, hogy még "szerencse", hogy férjecském ennyit dolgozik, mert így is ki van akadva, mennyit ülök a gép előtt... Ahelyett, hogy pl. tornáznék... hmhmhmh).

Ez a harmadik Irmela Erckenbrecht: Vegetarisch und gesund durch die Schwangerschaft (azaz kb. 'Egészséges terhesség vegásan'), még valójában nem aktuális, de mivel leadtuk már a rendelést a második vegabébire, remélhetőleg mihamarabb az lesz!;-) Irmela két korábbi könyvét is gyakran lapozgatom és sokat főzök belőle (1. Vegás babák, 2. Vegás gyerekek). Igaz, hogy az első terhességem is vegásan (lakto-ovo) csináltam végig, és semmi gondom nem volt (még a vasértékeim se mentek a min. alá!), most még tudatosabban szeretnék majd az étkezésre figyelni. Ez jó vaskos kis könyv lakto-ovo vegásoknak, sok recepttel, és sok fejezettel arról, miért nem kell hiánybetegségtől, vagy bármi más problémától tartania annak, aki vegásan vár babát.

2 megjegyzés:

  1. Siccike, ezt a vegán tiramisut remegve várom :))

    Apropo, én arra gondoltam (némi ihletet adott Lugosi Dóra karácsonyi menüje...), hogy lehetne az ünnepi vacsi valami sült aszalt gyümölccsel körített sült tofu. Van erre valami ötleted? Szívesen venném :)

    Vera

    VálaszTörlés
  2. Vera!
    Felrakom a tiramisú receptjét, amint találok rá időt.:-)

    Igen, én is néztem a Lugosi Dóra menüjét, én tényleg elég jó ötlet. Én amúgy még nem döntöttem, de a 'tofulyka':-)), és a pácolt tofu+ravioli párosításán gondolkoztam, desszertnek pedig vagy ez a tiramisú, vagy valamilyen karobos csokitorta (attól függően, mennyi tofu kerül a főfogásba):-).

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...