2008. január 15., kedd

Röszti (szója)tejszínes káposztával (vegán)

Íme egy tipikusan téli, idényzöldségekből álló, költségtakarékos vacsora!:) A recept a "Vegetarian Basics" c. könyvemből származik, némiképp vegánosítva. A röszti része nagyon finom lett, azt percek alatt el is pusztította a család.:-) A káposztás részbe Babóca "természetesen" bele sem kóstolt, Apa viszont Anyával együtt jóízűen elfogyasztotta.:-)

Röszti szójatejszínes káposztával
Elkészítési idő: jó 1 óra, a hűlés- és pihentető idők nélkül
Hozzávalók (2 főre!):

A rösztihez
500 g burgonya (JAVASOLT MÁR ELŐZŐ NAP MEGFŐZNI!)
néhány ág kakukkfű
só, bors
2 ek. tisztított vaj/ ghí (én bevallom, sima növényi margarint használtam)
A tejszínes káposztához

1
darab kelkáposzta, kb. 300 g-os (én sima fejes káposztával csináltam)
1 kis vöröshagyma
1 kis sárgarépa
1 ek. olívaolaj
1 tk. teljes kiőrlésű búzaliszt
bő 1/8 l zöldségleves
100 g (szója)tejszín
só, bors
1/2 cs petrezselyemzöld

A krumplit héjastól kb. 20 perc alatt nem túl keményre főzzük. Leöblítjük és fontos, hogy másnapig pihentetjük! (Bevallom, én ezt kihagytam, és csak reggelről-estére pihentettem, de így is jó lett.:) Másnap meghámozzuk és durvára reszeljük. A kakukkfüvet megmossuk, lerázogatjuk, a leveleit leszedjük. Összekeverjük a krumplival, sózzuk, borsozzuk.
Egy lehetőleg fedős serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a krumplit és a fakanállal laposra nyomogatjuk. Letakarjuk egy lefelé fordított, hasonló méretű tányérral és gyenge tűznél 30 percig sütjük, amíg finom ropogós kérge lesz a rösztinek.
A kelkáposztát közben megtisztítjuk, először csíkokra, majd kis darabokra vágjuk. A répát és a hagymát felaprítjuk. Az olajat egy lábasban felforrosítjuk, a hagymát és a répát megpároljuk benne. Hozzákeverjük a káposztát, 2-3 percig együtt sütjük. Rászórjuk a lisztet, megforgatva kicsit pirítjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, rátesszük a fedőt és a káposztát 15-20 percig pároljuk.
A rösztit egy tányérra csúsztatjuk, és a még sületlen felével lefelé fordítva viszzaügyeskedjük a serpenyőbe, a maradék vajat hozzáadjuk és még 10 percig sütjük. Most már a "tányérfedő" nélkül.
A tejszínt a káposztához adjuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott petrezselyemlevélkéket is belevegyítjük a káposztába. A rösztit, mint egy tortát szeletekre vágjuk, és a káposztával tálaljuk.

Megjegyzés: a rösztit természetesen 4 főre is lehet készíteni, de akkor a dupla mennyiséget javasolt két külön serpenyőben egyszerre sütni (több mint 500 g krumpli ugyanis nem fér bele egy serpenyőbe).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...