Cukkinis lasagne
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
80 g darált szejtánhús
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
friss oregánó és zsályalevelek
2 gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
3 ek. élesztőpehely (pl. 'Solstar')
1 ek. Shoyu / vagy világos szójaszósz
250 g sárgarépa
250 ml víz
250 g cukkini
1 ek. fűszersó
1,5 ek. citromlé
3 ek. olívaolaj
200 g tojásmentes lasagne lap
400 g paradicsom
Sajthelyettesítőnek:60 g natúr kukoricapehely2 ek. élesztőpehely
1/2 tk. tengeri só
2 ek. hidegen préselt napraforgóolaj
50 ml szójatej
Vegán - tejmentes besamelmártáshoz:40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 g bio növényi margarin
2 ek. fűszersó
250 ml szójatej/ nálam zabtej
Paradicsomszósz:
700 ml paradicsompüré, vagy konzerv
3 ek. olívaolaj
friss bazsalikomlevelek
só, bors, esetleg pici nádcukor
A finomra aprított hagymát az olívaolajon kb. 15 percig pároljuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és rövid ideig együtt dinszteljük. Beletesszük a darált szejtánt, és kicsit felfőzzük. Végül tegyük bele a felaprított zöldfűszereket, az őrölt paprikát, az élesztőpelyhet és a shoyut. A répát felkarikázzuk és max. 5 percig a zöldséglevesben pároljuk, majd abból rögtön kivesszük. A felszeletelt cukkinit 5 percig olívaolajon pirítjuk, és a vége előtt röviddel sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.
A besamelmártáshoz a margarint felolvasztjuk és a tönkölylisztet állandó keverés mellett alacsony tűzön megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a zabtejet, fűszersót és a sárgarépa főzőlevét, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
A paradicsomszószhoz magas falú lábasba öntjük az olívaolajat amit felmelegítünk, majd a paradicsomot, beletesszük a bazsalikomleveleket és együtt rotyogtatjuk kb. 10 percig (most nem főztem túl sokáig, úgyis sült még utána a sütőben). A végén sóval, borssal, esetleg pici cukorral ízesítjük.
1. réteg: egy magas falú tepsit olívaolajjal kikenünk, és az alját beterítjük lasagnelapokkal (én most 10 percig előfőztem a lapokat, mert tapasztalatom szerint különben túl száraz lesz, nem sül át eléggé...). A lapokra tesszük a sárgarépakarikákat, amiket leöntünk a besamelszósz felével.
2. réteg: ismét lasagnelapok a répákra, majd erre a paradicsomszósz felével elkevert darált szejtán.
3. réteg: megint lasagne, erre a cukkiniszeletek, és a maradék besamel + paradicsom.
4. réteg: lasagne, erre a kukoricapelyhes mártás és a tetejére végül friss paradicsomszeletek.
Az egészet 30 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, majd tálalás előtt friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.
1 éves kortól
Hozzávalók (4 főre):
80 g darált szejtánhús
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
friss oregánó és zsályalevelek
2 gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
3 ek. élesztőpehely (pl. 'Solstar')
1 ek. Shoyu / vagy világos szójaszósz
250 g sárgarépa
250 ml víz
250 g cukkini
1 ek. fűszersó
1,5 ek. citromlé
3 ek. olívaolaj
200 g tojásmentes lasagne lap
400 g paradicsom
Sajthelyettesítőnek:60 g natúr kukoricapehely2 ek. élesztőpehely
1/2 tk. tengeri só
2 ek. hidegen préselt napraforgóolaj
50 ml szójatej
Vegán - tejmentes besamelmártáshoz:40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 g bio növényi margarin
2 ek. fűszersó
250 ml szójatej/ nálam zabtej
Paradicsomszósz:
700 ml paradicsompüré, vagy konzerv
3 ek. olívaolaj
friss bazsalikomlevelek
só, bors, esetleg pici nádcukor
A finomra aprított hagymát az olívaolajon kb. 15 percig pároljuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és rövid ideig együtt dinszteljük. Beletesszük a darált szejtánt, és kicsit felfőzzük. Végül tegyük bele a felaprított zöldfűszereket, az őrölt paprikát, az élesztőpelyhet és a shoyut. A répát felkarikázzuk és max. 5 percig a zöldséglevesben pároljuk, majd abból rögtön kivesszük. A felszeletelt cukkinit 5 percig olívaolajon pirítjuk, és a vége előtt röviddel sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.
A besamelmártáshoz a margarint felolvasztjuk és a tönkölylisztet állandó keverés mellett alacsony tűzön megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a zabtejet, fűszersót és a sárgarépa főzőlevét, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
A paradicsomszószhoz magas falú lábasba öntjük az olívaolajat amit felmelegítünk, majd a paradicsomot, beletesszük a bazsalikomleveleket és együtt rotyogtatjuk kb. 10 percig (most nem főztem túl sokáig, úgyis sült még utána a sütőben). A végén sóval, borssal, esetleg pici cukorral ízesítjük.
1. réteg: egy magas falú tepsit olívaolajjal kikenünk, és az alját beterítjük lasagnelapokkal (én most 10 percig előfőztem a lapokat, mert tapasztalatom szerint különben túl száraz lesz, nem sül át eléggé...). A lapokra tesszük a sárgarépakarikákat, amiket leöntünk a besamelszósz felével.
2. réteg: ismét lasagnelapok a répákra, majd erre a paradicsomszósz felével elkevert darált szejtán.
3. réteg: megint lasagne, erre a cukkiniszeletek, és a maradék besamel + paradicsom.
4. réteg: lasagne, erre a kukoricapelyhes mártás és a tetejére végül friss paradicsomszeletek.
Az egészet 30 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, majd tálalás előtt friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.
Szia!
VálaszTörlésKaptam Mithrile-től egy üveggolyót, szeretném Neked továbbküldeni, ha nem zavar.Most írtam meg a sajátomat a Reformnasik oldalon, és hivatkoztam Rád.Nem találtam más elérhetőséget, így ide írok, remélem, okoz gondot.
További kellemes hétvégét kívánok: Marica
Bocs, remélem, nem okoz gondot!
VálaszTörlésKedves Siccike!
VálaszTörlésRendszeresen olvasom az írásaidat, nagyon guszták az ételek, amiket készítesz.
A cukkinis lasagne-t én úgy készítettem, hogy a cukkinit lereszeltem, és pörköltet főztem belőle, és ezt tettem a lapok közé - ez elegendő folyadékot biztosított a lapoknak.
Utóbb már nem vettem kész lapokat, hanem én állítottam össze.
További kellemes nyarat!
Szilvi
Marica!
VálaszTörlésNem gond, köszi!:-)
Szilvi!
Jó ötlet ez a cukkinis verzió és hát sokkal egyszerűbb, mint az enyém, úgyhogy be is teszem a kipróbálandók közé!:-)
Siccike, drága, engem a sajthelyettesítőd vonz nagyon. Hogyan készíted? Főzöd, vagy csak "kutyulod" és sül a többivel a tetején????
VálaszTörlésNagyon köszi!
M.