2008. július 8., kedd

Selymes zöldborsókrémleves (vegán)


Ma Vera http://veravegakonyhaja.blogspot.com/ volt nálunk vegagyerek látogatóban a három csemetével, és ebédre készült ez a leves, másodiknak sárgabarackos gombóc volt hozzá. Vicces része a leves-történetnek, hogy "papíron" se Veráék kisfia, se Babóca nem csípi mondhatni a zöldborsót, ezért álcahadműveletet vetettünk be. A kész levest lepüréztem, majd át is szűrtem, egyrészt hogy a gyerkőcök ne érezzék annyira a héjdarabkákat, másrészt pedig mivel Vera szoptat, neki se lett volna annyira előnyös a teljesen benne lévő borsóhéj (a babáknál ugynis előfordulhat, hogy puffadást okoz a hüvelyesek héja közvetve az anyatejbe kerülve). A leveshez puffasztott rizsgolyót ettünk, és hát "természetesen" elmondhatjuk, egyik fiatalembernek sem volt gondja a borsóval, ami egyébként nagyon finomra sikeredett!:-))

Tavaly nyáron készítettem már mentás-citromos zöldborsókrémlevest , nhttp://vegagyerek.blogspot.com/2007/09/ments-citromos-zldborskrmleves-lakto.html akkor még tejes verzióban, de nagyon finom volt az is!:-)

Zöldborsókrémleves selymesen
Hozzávalók:
600 g zöldborsó
3 ek. olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 mk. őrölt pirospaprika
só, bors
1/4 bio zöldségleveskocka (elhagyható!)
200 ml zabtejszín

A felaprított hagymát fedő alatt megpároljuk 1 dl vízben (ez egy kíméletesebb konyhai eljárás, ha nem az olajon pirítjuk a hagymát). Beletesszük az olajat és a pirospaprikát, majd hozzáöntjük a borsót, felöntjük kb. bő 1 l vízzel. Felforraljuk, beletesszük esetlegesen a leveskockát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és a borsót puhára pároljuk. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átszűrjük (illetve a kevésbé kényesek ezt ki is hagyhatják, és akkor sűrűbb marad a leves:). A végén hozzáadjuk a zabtejszínt, és egyet forralunk rajta.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...