2008. augusztus 17., vasárnap

Szedres-kókuszos zabkása amaránttal (vegán)


Az elmúlt egy évben igen sok zabkását, meg mindenféle más kását ettünk reggeli gyanánt... Be kell ismernem, hiába kezdtem váltogatni a kásás reggeliket palacsintás, meg kenyeres, meg sütis reggelikkel, valahogy mostanra beleuntunk a kásákba, velem az élen.:-) Pedig ismerek több olyan vegást is, akik hosszú évek óta minden reggel zabkását esznek - van aki immáron közel 20!!! éve - és nem unják. Valami újabb megoldás után kellett nézni... Kutakodásaim során egyre több helyen találkoztam olyan megoldással, hogy a kásában többféle gabona kerül vegyítésre, időnként akár 3-4 féle is. Ez volt az egyik bevezetett "újításom". A másik, hogy anyám példáját követve, a gabona mennyiségéhez képest igen sok folyadékkal készíteni a kását, így az eddigi szárazabb verziók helyett, egy szinte teljesen leveses, számunkra sokkal élvezetesebb végeredmény születik.

Ebben a mostani verzióban a zabkását amaránttal kevertem, amiről már többször írtam, de talán nem lehet elégszer:-), hogy nagyon fontos fehérjeforrás a vegások számára, hiszen a hússal szinte egyenértékű fehérjének számít, mindenesetre a tehéntejnél pl. sokkal jobban felszívódik és hasznosul a szervezetben, mint fehérje! A reggeli kásákba mindig teszek valamilyen gyümölcsöt, mert Babóca az elmúlt 3 hónapban szinte teljes gyümölcs-sztrájkba kezdett, és a körtén, dinnyén, szedren, és aszalt gyümölcsökön kívül gyakorlatilag semmit nem hajlandó megenni!!!:-(( A gyümölcsöket korábban nyersen adtam hozzá a végén, most elkezdtem inkább belefőzni, mert így nem olyan savanykásak, és könnyebben megeszi. Mindig kerül a kásába mazsola egyrészt a vastartalma miatt, másrészt amiatt, hogy Babóca imádja.:-) És ugyancsak mindig teszek bele adagonként egy kiskanál őrölt szezám magot (kalcium!) és egy kiskanál őrölt lenmagot (Omega 3 zsírsav!), Lugosi Dóra http://lugosidora.hu/ tippje alapján.

Ez a szeder + kókusz valami isteni párosítás lett, és noha nem sűrűn szoktam ismételni, most mégis 3 nap egymás után ezt ettük reggelire!:-)
További amarántos kásáim:
Banánhabos - kókuszos amarántkása
Amarántos köleskása
Szedres-kókuszos zabkása amaránttal
1,5 éves kortól a szeder esetleges allergizáló hatása miatt.
Az amaránt betöltött 9 hós kortól adható!
Hozzávalók (2 főre):
5-6 ek. apró szemű zabpehely
4 ek. puffasztott amaránt
növényi tej (nálam most 'Alpro' natúr szója, vagy vaníliás szójatej, vagy rizstej)
szénsavmentes ásványvíz
1 nagy marék szeder
kókuszreszelék
agave szirup (vagy méz, de én az utóbbi időben jobban szeretem az agave szirupot, mert nem annyira édes)
őrölt szezámmag + őrölt lenmag keveréke
A zabpelyhet és az amarántot egy lábosba teszem, és felöntöm fele-fele arányban növényi tej + ásványvíz keverékével úgy, hogy legalább kétszeres legyen a folyadék a gabonához képest. Aztán később főzés közben mindig annyi folyadékkal (tejjel-vízzel vegyesen) pótolom, hogy nagyon bőségesen beterítse a kását, és a legvégére se szívja be teljesen, hanem inkább maradjon folyékony. Felforralom a keveréket, majd takarékra kapcsolom, és beleszórom előbb a mazsolát, illetve nem sokkal a főzés vége előtt a szedret/ gyümölcsöt. Amikor elkészült tálkákba töltöm, megszórom ízlés szerint kókuszreszelékkel, ízesítem egy kis agave sziruppal, és a belekeverek tálkánként 1 kiskanál őrölt szezámmagot és 1 kiskanál őrölt lenmagot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...