2008. november 1., szombat

Fehérrépa krémleves (vegán)

Rögtön előrebocsátom, hogy a fehérrépa nálam az egyik első helyen szereplő nagyonnemszeretem zöldség! Már gyerekkoromban is mindig kipiszkálgattam a tányéromról. Mostanság azonban úgy jártam, hogy idén Anyám újdonsült biokertjéből mázsaszám hordta/hordja nekünk a sárga- és a fehérrépát. És mivel annyira jó szívvel teszi, nem volt "merszem" elárulni neki, hogy valójában én/mi nagyon nem szeretjük a petrezselyemgyökeret.:-) Inkább mindig belefőztem valamibe... Mostanság azonban olyan mennyiség halmozódott fel belőle a hűtőben, hogy muszáj volt valami nagyobb felhasználású recept után nézni. Így találtam rá Chili & Vanilla fehérrépa krémlevesére http://chiliesvanilia.blogspot.com/2007/01/fehrrpa-krmleves-gremolata-val.html, mely jelentem nagyon finom volt, és talán éltemben először ettem igazán jóízűen a fehérrépát!:-) Férjnek is nagyon ízlett, a Gyermek módjával fogyasztotta. A 'gremolata' elkészítése már nem fért bele az időbe/éhségbe, így csak vágott petrezselyemzölddel szórtam meg a tetejét.
Az eredeti receptet némiképp vegánosítottam.
Tavaly készítettem 'burgonyakrémlevest cukkinis gremolataval', az is nagyon finom volt:http://vegagyerek.blogspot.com/2007/10/burgonyakrmleves-cukkinis-gremoltval.html
Fehérrépa-krémleves
Kb. 9 hós kortól
Hozzávalók (2 főre):
4 vékonyabb fehérrépa (vagy 2 közepes)
fél fej v.hagyma, apróra vágva
1 közepes burgonya
600 ml zöldségleves
só, bors
csipet sáfrányos szeklice
kb. 50 ml zabtejszín
fél csokor petrezselyemzöld
kis olívaolaj
1 citrom reszelt héja
Megpároljuk kis olívaolajon a hagymát, miközben nagylyukú reszelőn lereszeljük a megtisztított krumplit és fehérrépát. A hagymához adjuk a zöldségeket, kicsit átpirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk-borsozzuk, beletesszük a sáfrányt. Kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Az egészet botmixerrel pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját. A maradék citromhéjat elkeverjük a felaprított petrezselyemzölddel és olívaolajjal, majd a leves tetejére kanalazzuk.
Tipp: én főztem bele apró masnitésztát is, hogy még gyerekbarátabbá tegyem.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...