2008. december 7., vasárnap

Gesztenyekrémes pite (vegán)

Ennek a tortának az eredetijét egy olasz vegán blogon olvastam először, majd miután többen is kipróbálták és áradoztak róla, én is belevágtam. A családban a fiúknál nagyon megy a gesztenye, plusz igen megtetszett a kész alaptészta csokimázzal bevonása a krém rákenése előtt, ezért gondoltam, egy próbát megér. A krém tényleg finom lett (nem túl édes!), de "vigyázni" kell, mert a felkenés után nem sokkal kicsit száradni kezd, ahogy a levegőn áll. A torta tésztájával viszont nem voltam elégedett, túlságosan kemény és száraz, ahelyett inkább egy jól bevált másik tésztaalapot használnék, EZT! A tortaalap receptjéből viszont megtartom azt az ötletet, miszerint tegyünk reszelt citromhéjat a tésztába. Tényleg nagyon finom lesz tőle! A csokimáz is jó ötlet! Szóval, nálunk kettős volt a végeredmény, éppen antireformista vendégeknek készült, akiknek ízlett, több szeletet is megettek belőle, de a tésztát ők is száraznak találták. Babóca meg sem kóstolta...:-( ismét...:-(( És ahogy az olasz blogtársnő is írta, minél többet áll a hűtőben, annál finomabb lesz!
Én itt most az eredeti receptet adom meg!

Gesztenyekrémespite
Hozzávalók:
A pitealaphoz (VAGY megpróbálhatod hozzá EZT a pitealapot! )
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 ml jéghideg víz
100 ml rizstej
100 g barnarizsliszt
1 bio citrom
1 csipet só
2 ek. olaj
2 ek. rizsszirup (nálam agave szirup, vagy méz)
A gesztenyekrémhez:
300 g natúr, cukrozatlan gesztenyepüré
rizstej
2 db aszalt sárgabarack
1 marék kénezetlen bio mazsola
1 csipet só
1 ek. rizsszirup (vagy agave szirup, vagy méz)
50 g étcsokoládé
fenyőmag
Szitáljuk bele a liszteket egy nagy tálba, majd a közepén egy mélyedésbe csorgassuk bele az olajat, és keverjük el kézzel a hozzávalókat. Hozzáadjuk a sót, a rizsszirupot (vagy mézet), a citrom reszelt héját, majd továbbkeverjük a kezünkkel. Ne sokáig végezzük ezt a műveletet, mert felmelegítjük a kezünkkel a tésztát! Öntsük rá a jeges vizet (ha nem folyik nagyon hideg víz a csapból, tegyünk bele a vízbe néhány jégkockát, és várjunk pár percet), és gyúrjuk össze az egészet, mintha egy hógolyót gyúrnánk.:-) Lisztezzünk be egy tiszta konyharuhát, tegyük rá a tésztát, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1 órára! Utána nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, tegyük bele egy kizsírozott piteformába (én pálmazsírral kentem ki), szurkáljuk meg villával a tetejét, hogy ne púposodjon fel, és tegyük 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe.
A krémhez tegyük a gesztenyepürét egy lábasba és adjunk hozzá annyi rizstejet, hogy kellemesen krémes állagú legyen. Adjuk hozzá a sárgabarackot és a mazsolát, a szirupot és a sót, majd melegítsük fel. Kb. 5 percig melegítsük közepes tűzön. Botmixerrel pépesítsük az egészet és hagyjuk kihűlni. A rizsszirupot helyettesíthetjük egy reszelt almával is!
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött.
A sütőből kivett és kicsit kihűlt torta belsejét kenjük ki a csokiöntettel, majd tegyük kb. 10 percre a hűtőbe. Amikor a csoki megszilárdult, rákenjük a gesztenyekrémet és megszórjuk a tetejét fenyőmaggal.
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább 2 órára!

5 megjegyzés:

  1. Siccike, honnan szerzel cukrozatlan gesztenyepürét?
    Mert évekkel ezelőtt még én is vettem, de azóta sehol sem találok.

    VálaszTörlés
  2. Szamóca!
    Hát, én korábban Intersparban, ha jól emlékszem, de így ahogy mondod, tényleg nem nagyon láttam mostanában...

    VálaszTörlés
  3. Szamoca, a MOM parknal levo biopiacon lehet kapni szombatonkent a szarvasiak standjanal

    VálaszTörlés
  4. Köszi, már vettem tavaly valami eldugott helyen, de oda vissza nem találnék, úgyhogy megnézem idén ott, ahol mondod. Köszi a tippet!

    VálaszTörlés
  5. Szia:)

    Készül a torta :) Az almáspite tésztája hihetetlen gyors és egyszerű volt!
    A Maroninak van biogesztenyéje, a Sparban vettem Győrben..
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...