2008. december 20., szombat

Ünnepi vegetáriánus Wellington-sült (vegán)

A Wellington-bélszín eredetileg levelestésztában sült bélszín, melyet gyakran tálalnak fel ünnepi fogásként, madeira-mártással körítve. Itt most következzék egy természetesen veganizált változat:-), ami vegás karácsonyi ételként is igazán megállja a helyét.

Vegetáriánus Wellington sült
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagyobb méretű padlizsán, hosszában vékonyra szelve
3 ek. olaj
2 db közepes burgonya, meghámozva és felszeletelve
400 g sütőtök, meghámozva és felszeletelve
2 db vöröshagyma, meghámozva és felkarikázva
250 g 'portobello'/ nagy barnakalapos csiperke gomba, vastag szeletekre vágva
250 g spenót, megpárolva
375 g leveles tészta: mivel tudtommal vegán változatban sajna nem kapható még készen Magyarországon, ezért a házi elkészítéshez recept és tippek pl. Veránál ITT.
növényi tej a tetejére

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Forrósítsunk fel egy serpenyőben egy kevés olajat és süssük meg benne a padlizsánszeleteket oldalanként 2-3 percig. A spenót kivételével helyezzük a többi zöldséget egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük és süssük 30-40 percig, amíg kellően megpuhulnak és arany színűek lesznek. Zsírozzunk ki egy 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Fektessük az aljára a padlizsánszeleteket, arra következzenek a sült zöldségek, majd egy réteg spenót. Fedjük be a megmaradt padlizsánnal és hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.
Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe. Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.

Tálalhatjuk hozzáillő mártással, pirított burgonyával, vagy krumplipürével, és grillezett/ párolt zöldségekkel.

Forrás:
Sainsbury's
Ez a bejegyzés olvasható a Vegán Karácsony c. blogban is.

3 megjegyzés:

  1. Ez zseniális! Köszönettel, Zöldalma

    VálaszTörlés
  2. Zöldalma!
    Azót el is készítettem, és tényleg nagyon finom!;-)

    VálaszTörlés
  3. Szia, Sparban kapható már vegán leveles tészta, pizza, réteslap sütőpapírra tekert totál konyhakész változatban. én imádom így ezzel ki is próbálom a receptedet:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...