2009. november 17., kedd

Karfiol - rózsás torta


Ennek a "tortának" az alapötletét is az olasz Concita receptjei közt találtam, bár kivételesen a fotó alapján már aztán saját magam ihlettem.:-) A végeredmény nagyon finom lett! Az egész család szívesen ette, beleértve a Nagyot is, aki ezalkalommal - a krumplis rakott karfiol után - már a második karfiolos ételt falta be észrevétlenül, úgyhogy lassan talán kijelenthetjük, szereti a karfiolt...:-))
Nem mellesleg könnyen el is készíthető! Az alaptészta pedig olyan jól sikerült, hogy máskor is ezt fogom alapul venni zöldséges pitékhez. Nem volt túl vastag, se túl száraz, hanem éppen jó omlós.
Vendégeknek is el tudom pl. képzelni svédasztalra, mert dekoratívan díszíthető. Többféle salátát kínálnék mellé kiegészítésként.
Bár melegen a szeleteléskor elég folyós, kihűlés után könnyen és jól vágható. Másnap még finomabb volt, mert jól összeértek az ízek.


Karfiol- rózsás torta
Hozzávalók (egy 26 cm-es piteformához):
A tésztához
150 g Graham liszt
50 g bio fehér liszt
2 ek. olaj
kb. 150-180 ml víz

karfiol (hát, ezt nem mértem, úgy kb. 500 g talán)
vegamix

A besamel mártáshoz:
50 ml olívaolaj
2 púpozott ek. (teljes kiőrlésű) rizsliszt/ vagy más egyéb tk. liszt
400 ml natúr szójatej (pl. Biopontos, vagy piros Alpro - a besamel mártást próbáltam már többször pl. rizstejjel, vagy zabtejjel is, de báááá, nagyon édes lett a végeredmény. A szójatejjel viszont tényleg semleges ízű lesz.)
szerecsendió

Először a karfiolt megtisztítjuk, majd vegamixes, enyhén sós vízben megpároljuk.
Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet a sóval és az olajjal elkeverve annyi vizet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk (ha túl kemény a tészta, azt jelenti kevés benne a folyadék, adjunk még hozzá, mert különben kisülve is nagyon kemény, száraz lesz!).
A tésztát kb. 0,5 cm vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a kizsírozott (nálam pálmazsír) piteformát (egy kis darabot félretehetünk belőle díszítésnek).
A besamel mártáshoz az olajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, amit kevergetünk benne egy ideig, majd a meleg tejjel felengedjük, és sűrű péppé főzzük. Sózzuk, és még 5-10 percig forraljuk. A végén szerecsendióval ízesítjük.
A tésztára tesszük a megfőtt karfiolt és leöntjük a mártással.
A tetejét díszíthetjük tésztarózsákkal (akit érdekel, hogyan készülnek a rózsaformák, ITT talál hozzá instrukciókat:-).
190-200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30-40 percig.

6 megjegyzés:

  1. Ez fergeteges! Ki kell próbálnom. Eztétikailag is megnyerő. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. .....hasonlò alaptèsztàt (vagy ugyanazt?)talàltam nemrèg a "Tippitappi"-n,eredetileg strudel kèszult belole(2 kanàl mèzet keverve a tèsztàba),aztàn annyira bevàlt,hogy mèz nèlkul azt hasznàlom sòs pitèkhez is, nagyon vèkonyra is kìvàlòan nyùjthatò ès tekerheto.Zsu P.S:ùjra àtolvasva a receptet,ez szinte tènyleg ugyanaz,csak èn kizàròlag tk.lisztet hasznàlok ès mèg a megreformàlatlan ètkezèsuek is imàdjàk.

    VálaszTörlés
  3. Magdi!
    Majd számolj be róla, ha nekifutottál!:-)

    Zsú!
    Hát igen, alapdolgokban nem igazán lehet nagy újdonságokat kitalálni a gasztronómiában sem.:-)

    VálaszTörlés
  4. Hm...ez istenien néz ki. Sima fehérlisztből, vagy sima tönkölylisztből is működne? Vagy milyen az a Graham liszt? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, úgy gondolom fehér liszttel is működik, akkor valószínűleg kevesebb folyadék kell majd hozzá.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...