2011. január 18., kedd

Pisztáciás szejtántekercs

Karácsony másnapján volt ez a főételünk, anyukám készítette. Nagy bravúrt követett el számomra azzal, hogy sikerült valóban tekercset varázsolnia a szejtánból!:-) Az íze pedig kifejezetten finom volt, mindenkinek, a gyerekeknek is ízlett, és szerintem egyáltalán nem volt "gumis" állagú, amilyen a szejtán amúgy kevésbé sikerült esetekben lenni szokott.:-) Az eredeti recept az otthon lisztből kimosott szejtánt vette alapul, nálunk viszont a készen kapható (szejtán-) sikérporból készült. Párolt zöldséggel és friss salátával ettük.
Feltétlenül felkerül az ismétlendők listájára!:-)

A házi szejtán elkészítését Reninél is tanulmányozhatjátok ITT!

Pisztáciás szejtántekercs
Hozzávalók:
A szejtánhoz
(Megj.: ennél Anyukám teljesen szemmérték alapján használta a hozzávalókat, így nem is nagyon tudta megmondani, miből mennyit...:-(

Az eredeti receptben 1 kg tönkölyliszt + 4 ek. sikérpor keveréke adja a házi szejtán elkészítéséhez az alapot.)
kb. 1 cs. szejtán- (sikér) por (250 g-os)
2 db bio zöldségleveskocka (pl. DM-es)

A töltelékhez
az elkészült szejtán fele ledarálva
1 közepes fej v.hagyma, finomra aprítva
70-80 g pisztácia
2 ek. kukoricadara
3 ek. kukoricaliszt
1 mk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt szerecsendió
1 mk. őrölt kurkuma
1 mk. őrölt fehérbors
2 mk. őrölt gyömbér

2-3 ek. olívaolaj a sütéshez

Először elkészítjük a szejtánt: annyi langyos vizet keverünk hozzá, hogy ne túl kemény masszát kapjunk... A masszagombóc egyik felét 2-3 részre szedve, a leveskockás vízben gyöngyözve 20-25 percig főzzük. Amikor elkészült, kivesszük a vízből, és miután kicsit kihűlt ledaráljuk, majd alaposan elkeverjük a töltelék többi hozzávalójával. A borsnak csak a felét használjuk fel. A maradék nyers tésztát négy részre osztjuk, és egyenként folpackra fektetjük. A tetejükre is fóliát fektetünk és tenyérre, vagy sodrófával 14-15 cm átmérőjűre nyújtjuk. A fedőfóliát eltávolítjuk, és a szejtánlapokat sóval, és a maradék borssal ízesítjük. Ezután 8 alufóliadarabot vágunk, és kettesével egymásra helyezzük. Mindegyiket megkenjük olajjal, rárakjuk egyenként a szejtánlapokat, majd elosztjuk rajta a tölteléket úgy, hogy az egész felületüket beborítsa. Ezután, mint a rétest feltekerjük, és szorosan dupla fóliába csomagoljuk. Egy mélyebb tepsibe helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy 1/3-ig ellepje. Néhány helyen megszurkáljuk, és 170 fokos sütőben 40-45 percig, néha megfordítva - és pótolva a vizet - puhára pároljuk. Amikor elkészültek kivesszük a tepsiből, kicsit pihentetjük, kibontjuk a fóliából, lecsepegtetjük, és egy nagy serpenyőben, felforrósított olívaolajon néhány perc alatt szép pirosas-barnás kérget sütünk rájuk. Ezután sréhen 1-2 ujjnyi vastagra szeleteljük, és párolt zöldségekkel tálaljuk.

Forrás: Ízek és érzések Magazin / 2010. Karácsonyi különszám

2 megjegyzés:

  1. Első ránézésre fura a recept, de nem hagyom ki, egyszer kipróbálom, köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Martinelli!
    Úgy érted furának, hogy a pisztácia + szejtán? Mert igazából nekem is az tűnt fel elsőre, de pont ez tette érdekessé is!:-) Jó kísérletezést!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...